Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Camil Ros (UGT) critica el 'no' al decret òmnibus: "Vaig flipar"

  • El secretari general d'UGT Catalunya confia que s'arribi un acord per la reducció de la jornada laboral "si la legislatura no s'entrebanca"
  • Ros demana la necessitat de comptar amb pressupostos a la Generalitat i a l'Estat

Per
Cafè d'idees - Camil Ros critica el 'no' al decret òmnibus: "Vaig flipar"

El secretari general de la Unió General de Treballadors (UGT) de Catalunya, Camil Ros, qualifica d'"impresentable" la sessió del Congrés que va tombar els decrets òmnibus amb mesures com els ajuts al transport públic o l'actualització de les pensions. "En termes constitucionals, vaig flipar", critica i retreu tant a govern i oposició que es polititzin aquestes qüestions.

En una entrevista al Cafè d'Idees, Ros demana ara que "s'arregli amb la major celeritat possible" perquè la ciutadania pugui disposar d'aquestes ajudes.

"Qüestions com ahir no poden succeir", critica el líder sindical. Per això, envia "un missatge de responsabilitat" perquè aquestes matèries delicades per a la ciutadania com també, indica, és la reducció del temps de treball, surtin del "pim-pam polític".

Optimista per un acord sobre la reducció de la jornada laboral

Ros confia a arribar a un acord per la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals que satisfaci a tothom i que es pugui materialitzar abans de l'estiu. "Si la legislatura no s'entrebanca, és possible", matisa, però preveu que en les pròximes setmanes s'aprovi en el Consell de Ministres i després comenci el debat en el Congrés.

El secretari general espera que la majoria d'investidura de la cambra baixa accepti a tràmit el projecte de llei, per seguidament, negociar les esmenes. "El que no hem pogut fer en el diàleg social amb la patronal, ho volem fer amb els grups parlamentaris", afirma.

Davant les reticències d'alguns partits polítics com Junts, Ros aclareix que encara no tenen cap compromís seu per l'admissió a tràmit, però remarca que el posicionament és de "debat". "Hem pogut moure aquesta posició, i no és una posició de rebuig", apunta el líder sindical després de la visita que van mantenir ell mateix i el secretari general Pepe Álvarez amb Carles Puigdemont a Waterloo.

Ros insisteix que l'objectiu del sindicat és anar més enllà de les 37,5 hores. "És el primer pas, fins i tot un pas petit", explica. Per la UGT, la següent passa és assolir les 35 hores i després les 32 hores, així com finalment avançar cap a la setmana laboral de quatre dies.

Defensa un SMI català de 1.400 €

Pel que fa al debat del salari mínim interprofessional (SMI), Ros defensa un sou "adequat a la realitat de Catalunya" de 1.400€. "Ara legalment no és possible", assenyala. El secretari general planteja modificar la normativa estatal perquè cada comunitat autònoma pugui augmentar o baixar el seu SMI, però també precisa que es podria adoptar un acord interprofessional amb la patronal o que la Generalitat el situï en la contractació pública.

Sobre les reunions amb el govern i patronal per apujar l'SMI actual, la UGT proposa un increment del 6% per mantenir-lo en el 60% del salari mitjà a Espanya. Per defensar la mesura, Ros recorda que els anteriors augments no han estat cap "catacrac econòmic", sinó que és "positiu per l'economia".

Demana pressupostos a la Generalitat i a l'Estat

El secretari general reivindica la necessitat que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat i de l'Estat. "Vull pressupostos encara que sigui per criticar-los", demana Ros. El sindicalista apunta que es pot funcionar amb els comptes prorrogats, però avisa que fer polítiques socials és més complex i lent.

"Demanem que es facin esforços perquè hi hagi pressupostos", apel·la Ros a totes les forces polítiques i afegeix: "Necessitem pressupostos aquí i allà, a Catalunya i a l'Estat".