Enlaces accesibilidad

La tristesa postpart o "maternity blues": una realitat poc coneguda

  • La psiquiatra Alba Roca denuncia la falta d'estudis, de recursos i d'atenció sobre la salut mental perinatal
  • En els últims anys han sorgit veus que advoquen per trencar amb l'idealisme social envers la maternitat

Per
La tristesa postpart o “maternity blues”: una realitat poc coneguda
Una mare abraça el seu fill.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de la meitat de les dones experimenten una sensació de “tristesa postpart” després del naixement dels seus fills. D’aquestes xifres, una de cada deu mares acaba desenvolupant una depressió postpart. Així doncs, es tracta d’una problemàtica que requereix atenció, conscienciació i investigació. Els efectes que té l'embaràs en les dones no es redueixen a les 40 setmanes de gestació, sinó que generen alteracions permanents tant físicament com mentalment.

El cervell reestructura funcions per a la maternitat

Una de les principals expertes al territori és Alba Roca, psiquiatra i cap de la Unitat de Salut Perinatal de l’Hospital de Barcelona. Al programa 'Mapes Mentals', presentat per Ana Boadas, aborda aquest tema i explica com l'embaràs genera canvis remarcables en el cervell.

Aquest fenomen, anomenat matrecència, es produeix durant la gestació i després del part i té com a principal objectiu preparar la dona per a la cura del bebè. Per aquest motiu, afecta les àrees cerebrals on hi ha les funcions relacionades amb el “maternatge”, és a dir, amb aquestes tasques de vetlla. Per a poder dur a terme aquesta transformació, el cervell realitza una mena de “poda”, com si es tractés d’un arbre, i “fa que treballin millor algunes àrees, eliminant aquelles que són innecessàries”, com apunta l’experta.

 La tristesa postpart o “maternity blues”: una realitat poc coneguda

La maternitat és una experiència complexa i emocionalment intensa, que implica un ampli ventall d'ajustaments en la vida de les dones. Alguns d’aquests canvis sovint no són fàcils de gestionar, i, a vegades, poden tenir efectes negatius. Per exemple, durant el transcurs del postpart, entre el 50 i el 80% de les mares experimenta el que es coneix com a “maternity blues”, una etapa caracteritzada per la inestabilitat emocional, que genera tristesa, plors, irritabilitat i, en general, una sensació de desànim.

El maternity blues és una resposta sana o patològica?

El maternity blues és una resposta psíquica normal, provocada per les alteracions hormonals del part, però quan aquests símptomes es mantenen durant un període prolongat, poden derivar en un trastorn més seriós, com la depressió postpart. “Moltes dones arriben força tard a la consulta especialitzada, perquè han demanat ajuda professional, però els metges han tret importància al que els passava", explica la doctora. Per aquest motiu, és molt important no menystenir les experiències de les mares, detectar els casos amb un risc potencial de patir aquest trastorn i tractar-los aviat, per tal de millorar el benestar tant de les gestants com del nadó.

S'ha estudiat més l’univers que el cervell de les dones

En aquest sentit, Roca, que ha dedicat la seva carrera a comprendre i tractar els trastorns i canvis relacionats amb la maternitat, denuncia la falta d’interès sobre el tema, i lamenta que s’hagi estudiat més “l’univers que el cervell de les dones”. Malgrat que cada cop hi ha més coneixements sobre la salut mental perinatal, encara no compta amb prou visibilitat ni suport. "La societat continua estigmatitzant la salut mental de la dona i de la mare", denuncia l’experta. Per aquest motiu, és crucial crear espais segurs "on les dones puguin expressar els seus sentiments i rebre suport sense por", defensa la psiquiatra.