Enlaces accesibilidad

Coneixes els secrets per guadir d'una bona calçotada?

  • Els col·laboradors de 'L'Altaveu' expliquen tot allò que envolta una bona calçotada
  • Els calçots es comencen a cultivar el mes de juliol i cap a l'octubre ja es poden arrencar els primers

Per
L'altaveu - Els calçots, un clàssic de la gastronomia catalana

Ara que ve la temporada de calçots, la periodista Chelo García-Cortés ha anat fins a Montblanc per tastar-los i al plató de 'L'Altaveu' se celebra la primera calçotada. Què s'ha de saber per gaudir d'uns bons calçots? Els col·laboradors del programa presentat per Danae Boronat ho debaten.

El cultiu dels calçots

Hilari Serra, agricultor a Cardedeu, explica que el cultiu dels calçots comença el mes de juliol, moment en què es llaura la terra i s'adoba. "El procés de cuita de calçot és una feina molt dura perquè tot és manual", assegura.

El mes d'agost es posa la llavor, una ceba blanca, dolça, que és especial per fer calçots. Al cap de 5 o 6 setmanes, la comencen a "tapar", "l'han d'ofegar" perquè s'estiri. Cap a l'octubre es comencen a veure les mates per poder arrencar-los: "Ens regim per les fulles perquè unes són més gruixudes i d'altres més primes. Quan veus unes fulles més gruixudes que les altres, significa que aquell calçot ja està a punt", explica l'agricultor.

Ho fan amb una fanga que els permet agafar-los des de baix del tot fàcilment: "Un bon consell és arrencar bé la terra perquè el calçot no va cap amunt, va cap avall i el calçot serà més blanc, més maco i a l'hora de menjar tindrà les seves propietats", afegeix Serra.

Els preparatius de la calçotada

els calçots són una celebració de la terra perquè reuneix famílies i amics

L'agricultor Hilari Serra afirma que "els calçots són una celebració de la terra perquè reuneix famílies, amics, i és una festa que surt del fruit de la terra". Aquesta reunió per menjar calçots es coneix popularment a Catalunya com la 'calçotada'. I com tot esdeveniment, requereix els seus preparatius.

Una vegada ja hem collit els calçots els hem de cuinar. El primer que hem de fer és tallar-los la cua. A continuació, hem d'agrupar un bon ramat de branques fines per fer un bon foc. Seguidament, hem de col·locar els calçots en una graella i posar-la a sobre de les branques, al foc.

Quan els calçots ja estiguin cuinats, cal agafar la graella on estan i deixar-la a terra. Després, s'han d'agafar els calçots i col·locar-los en papers de diari. Quan fem un bon grapat, cal embolcallar-los amb el paper de diari.

Els calçots, un cop sucats a la salsa, s'han de portar ben amunt per menjar-los.

La periodista Chelo García-Cortés menja un calçot a Montblanc.

Com es mengen correctament els calçots?

Posar-se el pitet abans de començar a menjar és clau per no embrutar-se, perquè menjar calçots no és la cosa més polida del món. Un cop ja estem protegits, hem de desembolcallar els calçots i agafar-los d'un en un. Amb una mà se subjecta el calçot per la part superior, de color verd, i amb l'altra es fan relliscar els dits cap avall per treure les fulles.

Ara només cal fer una cosa abans de portar el calçot a la boca: sucar-lo bé per la part inferior a la salsa de calçot, que molta gent confon erròniament amb la salsa romesco. No són el mateix! Quan ja l'hem remullat a la salsa, amb les dues mans s'agafa el calçot i s'aixeca ben amunt. Amb l'aliment a dalt nostre, ens l'introduïm a la boca per la part inferior, que és on hi ha la salsa i és la més saborosa del calçot.

Com es fa la salsa de calçot?

Hi ha diverses formes de fer la salsa de calçot. La col·laboradora de 'L'Altaveu', Evelyn Segura, diu que la base és d'ametlla. Si pot ser torrada, si la podem pelar molt millor. A Reus acostumen a posar també alguna avellana, i Segura li posa galetes María. El tomàquet i els alls ben escalivats, i cal afegir-hi oli, sal i una mica de vinagre. Segura diu que a casa seva hi posen una mica de xocolata negra perquè no quedi àcid i que no falti la carn de nyora.