Com hem de guardar els aliments perquè no es facin malbé?
- El bromatòleg Arnau Vilas explica a 'L'Altaveu' alguns trucs perquè no es facin malbé els aliments en guardar-los
- Alguns aliments, quan es conserven junts, es contaminen i s'espatllen abans
Hi ha certs aliments que no es poden guardar junts a la cuina perquè es contaminen i es fan malbé abans d'hora. Arnau Vilas, professor de nutrició i bromatologia, l'estudi de la composició dels aliments per garantir la seva qualitat i seguretat, ofereix a 'L'Altaveu' uns consells per conservar correctament els aliments que comprem.
1. Patates i ceba, separades
Les patates no es poden guardar amb les cebes perquè emeten humitat i poden fer germinar-les. El bromatòleg assegura que encara que les cebes i les patates segueixin igual al llarg del temps, les cebes són més humides i, en ajuntar-les, pel microambient que s'hi crea o pel contacte, aquesta humitat passa a les patates i és el que fa germinar-les. En canvi, posar les patates amb les pomes és més adient. Les pomes, segons Vilas, són grans productores d'etilè, el gas que ajuda a madurar les fruites. És l'etilè, en un nivell molt elevat, el que inhibeix la germinació de les patates. És a dir, posar una poma amb 1 o 3 quilos de patates no seria efectiu.
2. La fruita madura, lluny dels plàtans
Els plàtans no es poden guardar amb fruita madura perquè l'etilè que produeixen pot fer que es podreixin abans. Vilas explica que els plàtans són fruites climatèriques i, generalment, quan les treus de l'arbre, comencen a madurar per si soles. El seu procés de maduració depèn del gas etilè, i com la poma, el plàtan també n'és un gran productor. Això fa que altres fruites que estiguin al seu voltant puguin madurar més aviat o, fins i tot, fruites que no madurarien per l'etilè, siguin més sensibles i es deteriorin abans.
3. Tomàquets i cogombres, separats
Els tomàquets no es poden guardar amb els cogombres perquè l'etilè que produeixen pot fer que es tornin tous. La tendència que hi ha en el consumidor, afirma Vilas, és guardar els dos aliments a la nevera i en el mateix calaix. Cal evitar-ho perquè els cogombres són molt sensibles a l'etilè i s'espatllen. A més, si els mantenim al llarg del temps amb molt de contacte amb els tomàquets, és possible que els cogombres perdin humitat i aquesta humitat al voltant dels cogombres faci que creixin bacteris patògens.
4. All i formatge, mai junts
Tampoc podem ajuntar all i formatge, segons el nutricionista. L'all pot segregar compostos volàtils, és a dir, que passen a l'ambient. Com passen a l'aire amb facilitat i són sulfurosos, no ens agrada gaire com oloren, i a més es converteixen en productes que tenen alt contingut en greix. En 24 o 48 hores, l'efecte és notable.
5. El cafè, lluny de les espècies
El cafè i les espècies, millor separats. Vilas afirma que el cafè pot absorbir olors d'espècies com la canyella o el pebre perquè és higroscòpic, és a dir, capta la humitat de l'aire. Potser un cafè amb sabor a canyella no està malament, però amb sabor a pebre...
6. La carn en un costat, la verdura en un altre
Els bacteris de la carn poden contaminar les verdures si es guarden juntes. El bromatòleg diu que la carn pot contenir alguns microorganismes que poden traspassar a les verdures i, en aquest cas, sempre és bo treballar en la teva cuina, en la mesura del possible, en zones diferenciades. Zones on treballis amb la carn i zones on treballis amb les verdures i les fruites.
7. Compte amb els ous
La closca dels ous pot portar salmonel·la que pot contaminar fruites properes. Arnau Vilas considera que el procés d'excreció de la gallina no és el més higiènic del món i, per tant, poden contenir aquest patogen. Si els barregem amb fruites que després ens mengem directament, pot haver-hi una transmissió d'aquest patogen i, en ingerir-lo, atraus la malaltia.