Enlaces accesibilidad

El mòbil, l'heroïna del segle XXI: com sabem si som addictes?

  • L'expert en addiccions Marc Masip explica a 'L'Altaveu' 5 coses que has de saber si creus que ets addicte al mòbil
  • El Departament d'Educació de la Generalitat es planteja prohibir els telèfons mòbils a l'ESO

Per
L'altaveu - Com podem saber si som addictes al mòbil?

Avui dia, gairebé tothom té telèfon mòbil i la gran majoria de la població ens passem moltes hores utilitzant-lo. Aquest aparell electrònic és com una droga, genera molta addicció. Com podem saber si estem enganxats? El psicòleg i expert en addiccions a les noves tecnologies, Marc Masip, resol aquests dubtes a 'L'Altaveu' i ofereix solucions per superar aquest problema.

1. Com puc saber si soc addicte al mòbil?

Estem tots ben enganxats i es veu. Al carrer està tothom amb el mòbil

Distreure's mirant el mòbil mentre es fa una tasca o estar inquiet quan no s'utilitza són símptomes d'addicció. Masip considera que es té un problema amb el mòbil quan l'utilitzes més del que deuries. "El temps d'ús és un bon indicador", assegura l'especialista. Igualment, quan detectem que ens afecta a la vida personal, familiar, laboral o social. "Realment, estem tots ben enganxats i es veu. Surts al carrer i està tothom amb el mòbil", opina el psicòleg.

2. Les conseqüències de ser addicte al mòbil

Masip adverteix que les conseqüències i els malestars d'estar tot el dia amorrats al mòbil són les mateixes que poden provocar altres addiccions com les drogues. El problema, segons l'expert, és que és una addicció que no fa por i no hi ha cap mena de tabú per parlar del tema. "No és una cosa encara tan dolenta. Així i tot, ja no ens fa gràcia que els nens amb 3 anys agafin la tauleta. Abans pensàvem que el nostre fill era un geni i ara som negligents", pensa l'especialista.

3. Maneres de lluitar l'addicció al mòbil

És l'altaveu d'una altra patologia, parlem de patologia dual

El psicòleg recomana deixar el carregador a casa o allunyar el telèfon físicament. Val a dir, segons Masip, que més del 90% dels casos que demanen tractament per desintoxicar-se dels telèfons mòbils, realment no són addictes als aparells ni tampoc a les xarxes socials. "És l'altaveu d'una altra patologia, parlem de patologia dual". Això significa que una nena que està tot el dia a TikTok potser està comparant el cos perquè té un problema de trastorn en l'alimentació, o que un nen que està tot el dia tancat a la seva habitació té una fòbia social, ansiosa o escolar.

El psicòleg Marc Masip, explica a 'L'Altaveu' com combatre l'addicció als mòbils.

A l'esquerra, la presentadora de 'L'Altaveu', Danae Boronat, i a la dreta, el psicòleg Marc Masip.

4. Els mòbils són l'origen de tots els problemes?

Masip creu que el que fan els videojocs i les xarxes és potenciar al màxim un malestar d'origen. Per tant, no és del tot correcte dir que els mòbils són els culpables dels mals actuals, tot i que sí que en són potenciadors. "Són els causants que els nens de 8 anys a Espanya vegin pornografia perquè si no ho veiessin allà no ho veurien enlloc", explica el psicòleg.

5. Mòbils prohibits a l'escola?

A l'escola no els necessiten ni per aprendre ni per tenir amics

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya es planteja prohibir completament els telèfons mòbils a l'ESO. A Masip li sembla que és una mesura tan necessarìa i urgent com endarrerida: "A l'escola no els necessiten ni per aprendre ni per tenir amics". El psicòleg considera incongruent allò que diuen alguns pares que donen mòbils als nens per si els passa res, perquè en aquest cas el mòbil tampoc no solucionarà el problema.

Donar-li un mòbil al nen perquè faci amics és una pifiada absoluta

L'especialista tampoc compra la idea que alguns pares defensen de donar telèfons als seus fills perquè facin amics. L'expert considera que a les estones de pati, a les hores d'esbarjo, als temps entre classe i classe i inclús a les relacions interpersonals, no el necessiten. "Donar-li un mòbil al nen perquè faci amics és una pifiada absoluta", opina Masip, i afegeix que els adolescents que utilitzen mòbil, de fet, són els que més dificultats tenen a l'hora de relacionar-se amb els altres.

La col·laboradora de 'L'Altaveu', Evelyn Segura, assegura que quan va dir al seu fill que no tindria mòbil fins als 16 anys, ho va celebrar. "Pensava que no en tindria fins als 18", li va explicar. Segura adverteix als seus nens que si utilitzen el mòbil quan no toca, com el seu cervell encara no està format se'ls desfarà i els sortirà per les orelles. Alguna cosa bé estarà fent l'Evelyn!