S'ha mort Viqui Molins, la religiosa que treballava al carrer pels sense sostre
- Viqui Molins ha mort aquesta nit envoltada de la seva comunitat després d'una vida dedicada als més desafavorits
- La seva fundació continuarà acollint els que viuen al carrer, com l'hospital de campanya a la parròquia de Santa Anna
Viqui Molins ha mort aquesta nit als 88 anys. Monja teresiana, criticava que la seva ciutat Barcelona, estigui plena de jardins i no aposti per l'habitatge social. Amb els seus col·laboradors, va crear la Fundació que du el seu nom i que ajuda els més desfavorits, els que pertanyen al Quart Món.
Incansable, buscava oportunitats pels joves que semblen no tenir futur, la seva filosofia era acompanyar, fer costat. Trobava la manera que centenars de persones no continuessin vivint al ras. Potser la seva obra visualment més impactant es la que es viu cada dia a Santa Anna, al centre de Barcelona.
Santa Anna: la caritat, en pràctica
Va ser una de les creadores de l'hospital de campanya a la parròquia de Santa Anna, a tocar de la plaça Catalunya, on gairebé tot el temple serveix de refugi pels sensesostre. 'Li ha fallat el cor. S’esperava perquè ha estat el que més ha regalat, el seu cor. Per a tots ha estat un regal immens', ha dit Peio Sánchez, rector de Santa Anna, que ha fet pública la notícia fa unes hores.
Molins va ser una de les guardonades pels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023, que reconeixen persones i entitats que vetllen per la inclusió social de tots els ciutadans. Llavors ens va acompanyar a ensenyar-nos Santa Anna a l'Informatiu.
Al programa Cafè d'idees va reclamar que sigui tan difícil pels desafavorits aconseguir, perquè la burocràcia és massa enrevessada. Deia que per al Govern, ha de prioritzar l'habitatge social.
D'aquesta entrevista en vam destacar el sentiment en fer companyia els sense sostre, deia que n'aprenia.
Els seus darrers desitjos, escrits a l'hospital
La religiosa ha mort a casa, envoltada de la comunitat teresiana. Els darrer dies, mentre va ser ingressada va continuar escrivint quan podia. Tenia present el final de la seva vida i reflexionava: "Les nostres vides estan plenes d’experiències. De la majoria d’elles, no en som gaire conscients o les oblidem per la presència contínua de les noves que vivim durant el dia a dia. Però n’hi ha algunes que es queden gravades en el nostre interior i es tornen a reviure amb més o menys intensitat. Són aquelles que ens marquen i, fins i tot gosaria dir que són missatges que Déu ens envia d’alguna manera tan natural i quotidiana que no les reconeixem amb aquest valor."
Molins sempre va reivindicar que les dones tinguin molta més presència a l'Església catòlica. També que els capellans es puguin casar. Molt activa, de gran empenta i lideratge, Molins deia que el seu lloc de treball era el carrer, el Quart Món, el dels pobres, els sensellar, els nens sense recursos de barris com el Raval.
La Fundació continuarà el seu llegat
La Fundació Viqui Molins la van crear la religiosa i els seus col·laboradors per acollir en el Quart Món. Una feina inacabable per acompanyar i ensenyar als nens, fer costat als presos i buscar refugi pels que viuen al carrer. En aquest sentit, una de les obres més conegudes de la fundació és l'Hospital de Campanya de Santa Anna, que ens ha mostrat el programa Repor.
Monja de la companyia Santa Teresa de Jesús, encara que ella es deia 'religiosa de carrer' perquè "el tracte amb Déu m'agrada que passi per la persona humana".
Activa i socialment implicada
Viqui Molins, que va formar part de les llistes de JxCat l'any 2017, reconeixia que va rebre crítiques de dins i fora l'estament eclesiàstic per aquesta implicació política. Defensava que "tothom ha de fer política", cadascú des del seu lloc, i que des del carrer és des d'on es veuen els problemes reals.
Articulista i escriptora, és l'autora del llibre 'Alexia, experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente' sobre Alèxia González Barros, en la que més tard es va inspirar la pel·lícula Camino, que va guanyar sis premis Goya.
“Si deixes de creure en les persones, aquestes deixen de créixer “
El 2015, Molins va rebre el Premi Internacional Alfonso Comín i l'any següent, la Creu de Sant Jordi. Maria Victòria Molins i Gomila, hagués fet 89 anys el mes que ve, al març. Ella confiava plenament en la vida després de la mort.