Què s'ha de fer quan cau el menjar a terra?
- El divulgador científic Luis Quevedo explica tot el que has de saber quan un aliment cau a terra
- Hi ha molts paràmetres a tenir en compte com la fisiologia de la persona, el tipus de terra o el tipus de menjar
Què fas quan et cau menjar a terra? Fas servir la popular regla dels 5 segons? O ets dels que bufa? Aprofites l’aliment i te’l menges o el llences a la brossa? El periodista i divulgador científic Luis Quevedo explica a 'L'Altaveu' què implica i què hem de fer quan un aliment cau a terra.
La norma dels 5 segons: veritat o mentida?
D’entrada, Quevedo assegura que la famosa llei dels 5 segons, que diu que quan un aliment cau a terra tens cinc segons per menjar-te'l, és una invenció absolutament falsa. Segons l'expert, quan un aliment entra en contacte amb el terra, es contamina.
Bufar el menjar: veritat o mentida?
“Amb la idea de bufar fiques els microorganismes encara més a dins“
El mite de bufar el menjar per poder-lo menjar després que hagi caigut a terra és un error gravíssim, segons Quevedo. “Amb la idea de bufar, en tot cas, fiques els microorganismes encara més a dins. No té cap mena de sentit”, diu el divulgador científic.
Els col·laboradors de 'L'Altaveu' escolten el divulgador científic, Luis Quevedo.
Què cal tenir en compte quan un aliment toca terra?
L'especialista adverteix que hauríem de tenir en compte què s’ha caigut, de què està fet l'aliment i amb quin terra ha contactat: “Si cau i toca, hi ha microorganismes, normalment bacteris, que es poden absorbir, i passa en mil·lèsimes de segon”, comenta el col·laborador de 'L'Altaveu'.
En aquest sentit, “no és el mateix que caigui una patata xip, que pràcticament no toca terra, que un tros de fruita humit”. Quevedo afirma que si el menjar és humit, absorbeix més gèrmens que un aliment sec.
“Un terra llis dona més superfície per tocar i transmetre“
Així mateix, i encara que sembli mentida, les catifes són els espais més segurs perquè hi caigui menjar, “perquè tenen mínima superfície en contacte amb allò que toca”. Són els que compliquen més el contacte amb els microorganismes. “Un terra llis dona més superfície per tocar i transmetre”, explica el divulgador científic.
Què pot passar si menjo del terra?
“Les nostres mans estan més brutes que la taronja que cau a terra“
Quevedo adverteix que s’han fet proves amb salmonel·les, fongs i virus de gent que ha menjat del terra, però diu que no cal alarmar-se ni angoixar-se: “Tot està ple i les nostres mans sovint estan més brutes que el tros de taronja que ens cau a terra”, apunta l’expert.
Val a dir que també té molt a veure l’edat o l’estat físic de la persona. Segons el periodista, algú d’edat avançada, algú amb immunosupressió, una dona embarassada o un bebè molt petit, és a dir, més fràgil davant d’algun tipus de bacteri, té més perill de tenir problemes greus que una persona adulta i sana.
En definitiva, i tal com recomana Luis Quevedo, si un aliment cau a terra, llença’l.