Enlaces accesibilidad

La regressió de les platges continua augmentant: Montgat i Badalona, les més castigades

  • El litoral del nord de Barcelona ha perdut més de 30.000 metres quadrats de sorra en els últims cinc anys
  • Són dades d'un estudi de l'AMB sobre les tendències de canvi climàtic a les platges metropolitanes

Per
La platja de Montgat durant un temporal el novembre del 2023
La platja de Montgat durant un temporal el novembre del 2023 | ACN

La regressió de les platges del nord de Barcelona continua augmentant pels efectes del canvi climàtic. Segons un estudi de l’AMB, el litoral ha perdut més de 30.000 metres quadrats de sorra en els últims cinc anys. Les platges més castigades són les de Badalona i Montgat.

Les dades de l’estudi reflecteixen que caldrien gairebé 100.000 metres cúbics de sorra per regenerar les platges més afectades. Entre els motius que destaca l’estudi, hi ha la pujada del nivell del mar i uns temporals marítims cada cop més violents.

Montgat perd el 70% de les platges

Montgat ha perdut el 70 % de les seves platges en quatre anys fruit dels temporals que han afectat el litoral. El cas més crític és el de Can Tano, Montsolís i Toldos, que han desaparegut totalment.

Altres casos greus són el de la platja de les Barques, també a Montgat, i la de la Barca Maria, a Badalona. L’estudi assenyala que la sorra arrossegada pels temporals s’acumula al fons marí i té més dificultat per tornar a la platja emergida.

La pèrdua de 30.100 metres quadrats de sorra a les platges del Barcelonès nord i el baix Maresme suposa el 13% del seu total en quatre anys. L’únic municipi que en guanya és Sant Adrià de Besòs, gràcies a l’aportació de sorra del riu Besòs.

Els temporals, cada cop més intensos

El nivell del mar puja uns 5,6 mil·límetres anualment. Això suposa un augment d’uns 14 cm en 25 anys. A més, les onades cada cop són més fortes i de més alçada. Tot plegat, els temporals cada vegada són més intensos i això accelera la regressió del litoral.

L’estudi assenyala que aquests temporals són més energètics i potencialment més destructius, i cada un de nou descarrega més energia que l’anterior. "L’escalfament global provoca que hi hagi més vapor d’aigua disponible a l’atmosfera, fet que causa un increment de la força i la virulència de les tempestes", destaquen a l’informe.

Pel que fa a les onades, són més altes al litoral metropolità, però amb diferències importants en funció d’on ve el temporal. Així, als municipis del nord, l’onatge de component sud – sud-oest té un increment mitjà anual d’1,32 centímetres. En canvi, al delta del Llobregat les tendències més acusades són amb temporals de sud i sud-est, amb un increment mitjà anual d’1,58 centímetres.