Enlaces accesibilidad

50 anys del tema 'Qualsevol nit pot sortir el sol', de Jaume Sisa

  • Quan fa 50 anys el músic Jaume Sisa va escriure ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’, no s'esperava tant d'èxit
  • Descobreix a 'Simfonola' de què tracta la cançó 'Que tinguem sort' de Lluís Llach

Per
Simfonola - SISA Qualsevol Nit Pot Sortir El Sol (Yo canto, 1978)

Fa just 50 anys, el músic barceloní Jaume Sisa va trencar amb el pop convencional quan va crear la cançó ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’. Una vegada la va compondre, no s'esperava l’èxit que aconseguiria. La va escriure d'una revolada, per incloure-la a l'àlbum homònim que va publicar el 3 de maig del 1975, i ja en fa mig segle! El programa ‘Simfonola’ dedica tot un capítol a aquesta cançó i n'explica algunes curiositats. L'episodi mostra l’actuació del cantautor de l’any 1978 a l’edifici del Molino. A dalt de l’escenari l’acompanyaven els seus músics Manel Joseph i Dolors Palau, en plena Transició política d'Espanya.

El llegat de la cançó

Amb el pas dels anys, ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ ha estat interpretada en múltiples ocasions en concerts multitudinaris i actes institucionals, i fins i tot s’ha utilitzat en bandes sonores de pel·lícules i sèries de televisió. A més de les adaptacions d’artistes com Albert Pla o Los Manolos, el 2023, el productor i músic Alizzz i Rita Payés la van versionar donant-li un toc contemporani. Per tant, s'ha demostrat que el missatge de la cançó continua ben vigent. A més, és el títol més reproduït de l'artista a les plataformes digitals.

El significat

Sisa reuneix en aquest tema tot un univers de personatges de ficció de l'època. En menciona 50 com, per exemple, la Ventafocs, el Patufet, en Pulgarcito, el Pare Noel o la Marieta de l’ull viu. A la tornada, el barceloní canta: "Oh, benvinguts, passeu passeu” i “a casa meva és casa vostra si és que hi ha cases d'algú", perquè convida totes aquestes criatures fantàstiques a la festa. Amb el temps, aquest cant a la vida s’ha reinterpretat com una al·legoria anarquista i anticapitalista. I també, pel seu significat, s’ha convertit en un himne de la cultura popular catalana.

Els personatges de la cançó

Jaume Sisa actuant acompanyat dels seus músics

Censura

Tot i que es va publicar al final de la dictadura franquista, ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ no va patir cap censura. Però, el règim va prohibir que Jaume Sisa participés en el primer festival Canet Rock, el 1975 pel significat que havia pres. No el van deixar actuar, però el disc va sonar mentre els assistents corejaven el seu nom, amb l'escenari buit. Aquest incident el va ajudar a popularitzar el tema.

Per commemorar el 50è aniversari, el 28 de febrer, d'aquest any, Sisa ha publicat una reedició del disc 'Qualsevol nit pot sortir el sol'. Aquesta edició inclou una làmina fotogràfica signada pel cantant i un llibret amb els textos originals. Una oportunitat única per reviure un dels discos més estimats de la música catalana.