L'origen de la mala olor dels peus i consells perquè no ens facin pudor
- La podòloga Anna Tribó explica a 'L'Altaveu' per què ens fan pudor de formatge els peus
- L'especialista ofereix una sèrie de consells per evitar la mala olor dels peus
Els peus poden fer una olor molt similar a la d'alguns formatges. Aquesta pudor pot tenir el seu origen en diverses causes. D'on sorgeix la mala olor dels peus i per què? La podòloga Anna Tribó explica per què a 'L'Altaveu' i ofereix alguns consells per evitar-ho.
D'on sorgeix la pudor als peus?
Tribó diu que la mala olor dels peus es deu al 'Brevibacterium linens', un microorganisme, un bacteri gran positiu que s'utilitza per a la fermentació dels formatges, concretament per fer la crosta superficial que tenen aquests lactis. Aquest bacteri és autòcton de la nostra flora, de la nostra microbiota cutània, i el tenim als palmells de les mans i a les plantes dels peus.
La podòloga apunta que, com les mans sempre estan netes, seques i ventilades, per això no fan pudor, a diferència dels peus. Això sí, a les persones que porten guants especials com les proteccions esportives que duen els jugadors d'hoquei o els esquiadors, les mans els pot fer molt mala olor.
Què influeix més perquè els peus facin mala olor?
“El líquid de la suor és aquós, que no fa mala olor“
Tribó assegura que la suor com a tal no fa mala olor. "Tots necessitem transpirar i el líquid de la suor és aquós, que no fa mala olor", diu. El problema és quan entra en contacte amb la superfície bacteriana o fúngica que pot haver-hi a la pell, perquè "els bacteris destrueixen el líquid i comencen a produir microcompostos sulfúrics que fan mala olor", afirma l'experta.
La presentadora Danae Boronat es posa pols de talc a les mans.
Com podem evitar-ho?
“Cal netejar-se amb aigua i sabó, entremig dels dits“
L'especialista adverteix que la higiene corporal és bàsica. "Amb aigua i sabó, la mala olor se'n va", indica. En aquest sentit, és primordial ensabonar bé la planta del peu i, després, cal fer el mateix amb les mans. "És important ensenyar als nens que cal netejar-se amb aigua i sabó, entremig dels dits i altres", proposa Tribó.
“Si traiem la calor i la humitat, la suor no farà mala olor“
Els transpirants, que "impermeabilitzen una mica el teixit i les cèl·lules sudorípares", segons la podòloga, no són tan efectius perquè no excretaran la suor. "És preferible el pols de talc, que absorbeixen molt la humitat i eliminen la mala olor", explica l'especialista. L'efecte secant del talc és ideal per reduir o evitar la humitat. "Si traiem la calor i la humitat, la suor no farà mala olor", assegura Tribó.
Després de la higiene és fonamental un bon eixugat dels peus, que no quedin humits. La podòloga diu que es pot fer amb tovalloles o assecadors de cabells. Igualment, l'experta adverteix que cal tenir en compte el calçat. Si és un de transpirant, no farà tanta mala olor. Les sabates de pell natural són d'aquest estil i són ideals. En canvi, tots els calçats plàstics o plastificats tenen generen un efecte impermeabilitzant, on el bacteri té escalfor i humitat, i fa una olor terrible. Els mitjons de tipus licra tampoc són els adequats per prevenir la pudor, els adients són els de teixit natural com els de cotó, lli o bambú.
Si amb tot plegat no marxa l'olor, Anna Tribó recomana emprar algun sabó específic més desinfectant. Per la gent que treballa, per exemple, en pastisseries, on pot entrar farina al calçat, pot ser una bona opció. Un consell que ofereix la podòloga per als esportistes és obrir el calçat, ventilar-lo i treure les plantilles de dins.