Enlaces accesibilidad

Programa de beques impulsat per la Generalitat per augmentar la matrícula de Filologia Catalana

  • El programa oferirà 25 beques de 500 euros mensuals a partir del curs 2025-2026
  • Els graduats en Filologia Catalana un 96,7% d'ocupació immediata en el sector

Per
El Departament de Política Lingüística oferirà 25 beques a partir del curs 2025-2026
El Departament de Política Lingüística oferirà 25 beques a partir del curs 2025-2026

En un context en què hi ha una creixent necessitat laboral d’especialistes en llengua i literatura catalanes, la Generalitat de Catalunya impulsa, per segon any consecutiu, una campanya per fomentar l’interès pels estudis de Filologia Catalana. Després de la bona acollida de l’edició anterior, aquest projecte es reforça amb una novetat destacada: la creació d’un programa pilot de beques que entrarà en vigor el curs acadèmic vinent per donar suport als nous estudiants del grau.

Un programa pilot de beques

El Departament de Política Lingüística de la Generalitat ha anunciat la creació d’un programa pilot de beques destinat als estudiants de Filologia Catalana. Amb una dotació inicial de més de 100.000 euros, el programa oferirà 25 beques a partir del curs 2025-2026. Cada beca tindrà una dotació de 500 euros mensuals i es concedirà en funció de criteris acadèmics, econòmics i de coneixements lingüístics.

Segons el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, “la llengua necessita els millors professionals per respondre als reptes que tenim com a país, i el mercat demana titulats amb Filologia Catalana. Amb aquesta campanya i les beques que incorpora, facilitem que el talent de les noves generacions pugui canalitzar-se cap als estudis de llengua i literatura catalanes sense cap obstacle econòmic”.

Alta ocupabilitat dels graduats

Les dades avalen l'alta ocupabilitat d'aquests estudis: segons l'Agència Qualitat Universitària (AQU), el 96,7% dels graduats en Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona treballen en el seu sector, amb un 83% contractats a només tres mesos de graduar-se. Aquestes xifres demostren la creixent demanda d’especialistes en llengua catalana en diversos sectors laborals, com els àmbits educatiu, editorial, comunicatiu i de tecnologies lingüístiques.

Els sectors amb més demanda de filòlegs catalans són l’educació, l’administració pública i la comunicació, amb creixents necessitats en àmbits com la traducció, la correcció lingüística i l’assessorament en polítiques lingüístiques. Amb aquest nou programa de beques, la Generalitat busca facilitar l’accés als estudis i garantir la continuïtat d’aquests perfils professionals essencials per al futur de la llengua catalana.