Enlaces accesibilidad

Barcelona reobre les fonts ornamentals després de dos anys de sequera

  • El canvi de fase del sistema Ter-Llobregat permet aixecar les restriccions a l’àrea metropolitana i Girona
  • Les primeres fonts que tornaran a funcionar són les petites i les del centre; la Font Màgica de Montjuïc ho farà per la Mercè

Per
Una de les fonts bessones de plaça Catalunya amb tècnics revisant els brolladors | ACN
Una de les fonts bessones de plaça Catalunya amb tècnics revisant els brolladors | ACN

Barcelona deixa enrere la sequera i fa tornar l'aigua a les fonts ornamentals. Després de dos anys amb les zones més emblemàtiques de la ciutat com la plaça Catalunya mostrant el ciment nu i descolorit de les fonts, ara que la situació torna a la normalitat aquestes es comencen a reactivar progressivament.

Entre les primeres, la Font Màgica de Montjuïc. L’aixecament de les restriccions també permet tornar a regar tots els parcs i jardins de la ciutat, majoritàriament amb aigua freàtica.

Torna a l'aigua a les fonts ornamentals barcelonines

Aquest anunci arriba després que el Govern ratifiqués aquest dimarts la fi de les restriccions per sequera en 202 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i comarques de Girona, que depenen del sistema Ter-Llobregat, el qual passa de la fase d’alerta a prealerta. Durant aquest període d’alerta, l’Ajuntament assegura que el consum d’aigua a la ciutat s’ha reduït un 40%.

“Comencem a obrir les fonts ornamentals, comencem a regar els carrers, parcs i jardins també amb aigua potable. No deixem d’estalviar ni d’invertir per evitar crisis futures”, ha dit l’alcalde Jaume Collboni. Un missatge de prudència, tot i la millora de la situació.

Quines s’omplen primer?

Barcelona compta amb 330 fonts ornamentals, de les quals 245 han estat buidades. Les que han continuat funcionant són aquelles que actuen com a refugis de vida, amb flora o fauna.

Barcelona recupera progressivament les fonts ornamentals

Les primeres a recuperar-se seran les que tenen una superfície menor de 40 m² i les de l’eix central, com el passeig de Gràcia, que es reactivaran a finals de juny. La segona fase, prevista entre juny i octubre, inclourà la resta de fonts mitjanes. Les de més de 100 m² tornaran a funcionar a la tardor, ja que la seva posada en marxa és més complexa. En el cas de Montjuïc, es preveu que torni a estar activa per les festes de la Mercè, amb un sistema d’il·luminació renovat.

El desús ha deixat moltes fonts malmeses

L’Ajuntament ha alertat que el llarg període sense activitat ha afectat el bon estat de moltes fonts, que necessiten manteniment i ajustos abans de poder-se reactivar. Des de fa algunes setmanes, els equips tècnics de Barcelona Cicle de l’Aigua treballen en la seva posada a punt.

El procés inclou la neteja del vas de la font, la revisió per evitar fuites i la desinfecció i prova dels brolladors. Tot plegat es duu a terme en el marc del contracte de manteniment, amb una inversió prevista de 2,1 milions d’euros entre el 2024 i el 2025. Tot i això, segons Collboni, el cost final es determinarà cas per cas.

En reprendre el reg amb aigua potable als parcs i jardins, l’alcalde ha subratllat haver “après la lliçó” i ha destacat les inversions per ampliar la xarxa d’aigua freàtica i augmentar la capacitat dels dipòsits subterranis.