Enlaces accesibilidad

Xavier Bosch, escriptor: "La vida és això que entenem cap enrere, però vivim cap endavant"

  • L’escriptor i periodista Xavier Bosch presenta a ‘Punts de Vista’ la seva nova novel·la, ‘Diagonal Manhattan’
  • L’autor s’endinsa al llibre en l’època daurada de la publicitat a Barcelona

Per

Després d’explorar el periodisme i la propaganda política en darreres novel·les, ara l’escriptor Xavier Bosch s’endinsa en el món de la publicitat a ‘Diagonal Manhattan’, la seva nova publicació editada per Columna. El llibre, que ja es troba a la llista dels més venuts de ficció en català, té lloc a finals dels anys 80, quan Barcelona vivia una època daurada en aquest sector.

A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Xavier Bosch reflexiona al voltant d’una pregunta que es fa al llibre la protagonista, l’Edda: “A partir de quin moment ens pertany la nostra vida?”. “Vaig adonar-me que la vida va per mi i que l’he de viure sense voler fer contents als pares a partir del moment que es va morir el pare, no volia fallar-li”, explica. “La vida és això que entenem cap enrere, però vivim cap endavant i, un any després que tiréssim les cendres al Solsonès, allà on havia nascut, vaig pensar que no estava fent el que volia, i vaig plegar del diari Avui, que n’era el director, i vaig dir: ‘Jo el que vull és estar sol i escriure novel·les’”.

La publicitat, la branca més lluminosa de la comunicació

Tenim gairebé 800 impactes publicitaris al dia

Dins de les branques del món de la comunicació, Xavier Bosch assegura que la de la publicitat n’és la més lluminosa. “En vint segons t’explica una vida millorada, et donen un problema i una solució, i això fa que, a les nostres vides, la publicitat ens hagi marcat molt”, exposa. “Avui dia tenim gairebé 800 impactes publicitaris al dia, però jo parlo de l’època daurada a casa nostra, en què, mira si eren bons aquells anuncis que, 40 anys després, encara sabem els eslògans”, continua.

De fet, l’autor reconeix que després d’escriure i publicar ‘32 de març’, novel·la que mostra com va fer servir la propaganda el nazisme, necessitava una mica d’alegria: “M'ho he passat molt bé a casa creant campanyes i fent eslògans. A més, he recordat els anys de Ciències de la Informació, en els quals, durant els tres primers, fèiem Periodisme i Publicitat, per tant, no m’era un món aliè”.

Un món molt masculinitzat encara

‘Diagonal Manhattan’ pretén homenatjar dones publicistes poc reconegudes del segle XX, com ara Mary Wells Lawrence, Caroline Jones o Carolyn Davidson. “El món de la publicitat és molt masculí, molt masculinitzat i sovint masclista. Aquí tenim la primera dona i la primera dona negra afroamericana a tenir agències de publicitat pròpies, i Davidson, que va crear el logotip de Nike sent estudiant de disseny gràfic, perquè el seu professor n’era l’amo”, relata.

Per acabar, Xavier Bosch explica el perquè del nom de la protagonista de la novel·la, Edda. L’origen es troba a Lleida, on una lectora fa uns 8 anys li va demanar que posés el seu nom a un personatge principal.