Enlaces accesibilidad

El pa de Sant Jordi del Forn Bertran de Badalona, el millor del 2025

  • El tradicional pa amb sobrassada, formatge i nous guanya el concurs anual del Gremi de Forners
  • Els secrets del pa de Sant Jordi: la recepta amb història

Por
L'Altaveu - El millor pa de Sant Jordi 2025, la recepta guanyadora del Forn Bertran

El Forn Bertran de Badalona ha estat guardonat amb el premi al millor pa de Sant Jordi de 2025, un reconeixement atorgat pel Gremi de Forners de Barcelona i que busca fer valdre aquesta elaboració tan simbòlica de la cultura gastronòmica catalana. La gerent del forn, Maria Crespo, ha explicat a RTVE que aquest premi representa una gran il·lusió per a l’equip, especialment per què és un pa que fan des del 1998.

El pa de Sant Jordi es caracteritza pels seus tres colors emblemàtics: el groc del formatge, el vermell ataronjat de la sobrassada i el marró de les nous. Aquesta combinació no només evoca la senyera, sinó que també ofereix una explosió de sabors que el converteixen en una peça única i molt esperada cada any. Segons Crespo, la recepta original va ser encarregada pel Gremi a Eduard Crespo, una figura clau de la fleca tradicional catalana, i continua essent elaborada fidelment pel Forn Bertran.

Una recepta amb arrels familiars

La recepta del Forn Bertran no només manté viva la tradició, sinó que també s'ha transmès de generació en generació. “A casa sempre s’ha fet per la Diada de l’11 de setembre i per Sant Jordi”, apunta Maria Crespo. Tot i que només es comercialitza en moments puntuals de l’any, enguany ha estat un veritable èxit de vendes, amb cues constants a la botiga.

Aquest pa es consumeix preferentment sol, gràcies a la riquesa dels seus ingredients, i cada vegada guanya més adeptes, tant entre el públic local com entre els turistes que descobreixen aquest producte com una mostra autèntica de la cultura catalana. “És un pa molt gustós i calòric, però ideal per celebrar”, explica Crespo.

Amb aquest guardó, el Forn Bertran consolida la seva aposta per la qualitat i la tradició. Un reconeixement que coincideix amb la festivitat de Sant Jordi i que posa el focus sobre l’ofici artesanal i la importància de preservar el patrimoni culinari.