Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Pacto Verde europeo y su aplicación en materia de infraestructuras hídricas y de conservación de los ríos han vuelto al debate político tras el cuestionamiento en la Comunidad Valenciana por el acuerdo de presupuestos alcanzado por PP y Vox. Se trata de un conjunto de medidas impulsadas desde la Unión Europea para luchar contra el cambio climático.

En VerificaRTVE han hablado con expertos, ecologistas e instituciones sobre las implicaciones de este acuerdo en España. El análisis compartido es que el texto no prohíbe la limpieza de ríos ni la construcción de presas y tampoco obliga a demoler todas las barreras fluviales.

Las presiones de empresarios y congresistas republicanos influyeron para que el presidente de Estados Unidos, Donald Trump, haya pausado durante 90 días los aranceles que va a imponer a sus socios comerciales. En el otro lado del tablero, la presidenta de la Comisión Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciado que la UE hará lo mismo para "dar una oportunidad a la negociación".

El presidente de Estados Unidos, Donald Trump, ha anunciado en el que ha llamado "el día de la liberación" un paquete de aranceles "recíprocos", que afectarán a todos los países que tengan relaciones comerciales con Estados Unidos.

La presidenta de la Comisión Europea, Ursula Von der Leyen, ya ha adelantado que estas medidas tendrán consecuencias negativas en la economía mundial.

En España, afectará a empresas que exportan a Estados Unidos, viendo reducida su capacidad de exportación, y deberán tratar de reconducir sus productos a otras regiones. El empleo puede verse afectado y ello a su vez, podría derivar a una subida de precios para compensar pérdidas.

Expertos advierten que esta escalada de aranceles incrementará la inflación en Estados Unidos y puede provocar que la Reserva Federal no baje los tipos de interés a corto plazo. En Europa, también podría verse ralentizada la baja de tipos por parte del Banco Central Europeo.

Otra de las consecuencias de estos aranceles está en la afección a las cadenas de suministros, que podrían sufrir un efecto dominó con el incremento de los precios.

En España los sectores que se verán más afectados ante el proteccionismo económico de Trump son el farmacéutico, el de la maquinaria y el sector agrícola, con el vino y el aceite.

La presidenta de la Comisión Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha asegurado este martes que disponen de "un plan sólido" con "contramedidas firmes" para "contraatacar" a los aranceles globales que previsiblemente va a anunciar el presidente de Estados Unidos, Donald Trump.

"Europa no ha empezado esta confrontación. No queremos tomar represalias necesariamente, pero tenemos un plan sólido para hacerlo si es necesario", ha dicho Von der Leyen en el Parlamento Europeo. La presidenta de la Comisión ha insistido no obstante en buscar una "vía negociadora".

Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Quinzè programa de la sèrie dedicat a la vida dels diputats catalans al Parlament Europeu, amb viatges continus entre Catalunya i Brussel·les, seu de la Comissió Europea, i Estrasburg, seu de Parlament Europeu

Aquest vuitè programa es tracta sobre la vinculació de les Canàries al sistema duaner que imposa la CEE i les peculiaritats fiscals i aranzelàries de l'arxipèlag canari.

En aquest quart programa de la sèrie, Europa entrevista els dos comissaris espanyols a la Comunitat Econòmica Europeu, CEE, Manuel Marín i Abel Matutes, per conèixer la seva feina a Brussel·les.

Aquest onzè programa està realitzat en diferents col·lectius de joves sobre les activitats que aquests realitzen als seus respectius països i en els àmbits en què desenvolupen les seves activitats: laboral, social, cultural, ...

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Aquest dinovè programa està dedicat a un debat sobre els resultats de les eleccions al Parlament Europeu del 15 de juny de 1989.

En aquest divuitè programa es realitza una simulació d'un Parlament Europeu realitzat per diferents grups de joves que exposen les seves propostes per a una Europa millor.

Aquest vintè programa està dedicat als actes celebrats pel Consell Europeu a Madrid amb la presència dels líders europeus, coincidint amb el final de la presidència espanyola.

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. En aquest desè programa es tracta sobre les compensacions que Catalunya rep de la CEE a través de fons estructurals com el Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Vint-i-unè programa dedicat a la lliure circulació de futbolistes entre els equips europeus.

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Catorzè programa dedicat a l'impacte de la PAC (Política Agrícola Comuna) i als problemes que afecten l'agricultura catalana des de l'entrada d'Espanya a la CEE.

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Tretzè programa dedicat a la nova realitat del món de la moda després de l'ingrés d'Espanya a la CEE i a la incorporació i adaptació del sector tèxtil català al sistema econòmic europeu.

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Aquest dotzè programa està dedicat a una conferència de ciutats europees, als problemes de les ciutats europees i a un estudi de la qualitat de vida d'algunes ciutats de la CEE escollides.

Programa de la sèrie ''Europa'', dedicada a mostrar l'actualitat de la comunitat europea i les repercussions per a Espanya després de la seva entrada com a soci. En cadascun dels programes s'intenta analitzar, entre altres temes, les funcions dels organismes europeus, les conseqüències que recauen sobre els diferents aspectes de la política i la societat espanyola i la política comuna europea, amb especial èmfasi en les repercussions i implicacions a Catalunya. Aquest setzè programa està dedicat a la reunió de ministres d'economia i hisenda de la CEE que es va celebrar a S'Agaró (província de Girona) i a l'aplicació de l'apartat de l'informe Delors que fa referència a la unió econòmica i monetària dels països de la CEE.

En el setè programa de la sèrie Europa preguntem als més petits, ciutadans de ple dret i futurs votants: quin coneixement tenen els nens catalans sobre Europa i la CEE?

Aquest sisè programa està dedicat a la presència i l'activitat de les empreses catalanes a Europa, especialment, la indústria tèxtil, la metal·lúrgica i de laboratoris.

Aquest tercer programa està dedicat monogràficament a les repercussions que l'ingrés d'Espanya a la CEE suposaven per Catalunya i el paper que les regions europees sense estat jugaven davant la Unió Política Europea.

Aquest cinquè programa tracta de l'estat de les entitats i societats financeres catalanes amb l'arribada de la liberalització del mercat europeu.

En aquest programa s'analitzen les conseqüències econòmiques que poden causar els Jocs Olímpics a Barcelona i Albertville, ciutats organitzadores dels Jocs d'Estiu i d'Hivern de 1992, els moviments de capital, els patrocinadors europeus i les inversions públiques i privades en aquestes dues ciutats. El programa s'il·lustra amb declaracions de responsables de l'organització dels Jocs d'Albertville i Barcelona.