Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Carles Puigdemont i Toni Comín posen punt final a la campanya electoral per les europees a Colliure. ERC ha triat Sant Cugat del Vallès, municipi de la cap de llista Dian Riba, pel tancament. Els Comuns posen fi a la campanya a aquesta hora a Barcelona.

El Partit Popular tanca campanya a les 7:30 a València, mentre aquest matí el líder de la formació Alberto Núñez Feijóo ha fet parada a Barcelona. Ciutadans ha triat Madrid per celebrar l'acte de tancament de la campanya electoral. El candidat Jordi Cañas arriba a la meta d'aquesta cursa electoral convençut de la seva permanència a l'Eurocambra. 

Vox també ha triat Madrid per tancar la campanya amb la participació del president del partit Santiago Abascal i del cap de llista Jorge Buxadé, que s'erigeix en la millor opció pels espanyols. Ha carregat contra el PP i el PSOE per haver conformat, assegura, una gran coalició.

La candidata del PP, Dolors Montserrat, i el cap de llista de ciutadans, Jordi Cañas, coincidien durant el debat a RTVE en l'aposta per una migració endreçada i que respecti els valors europeus. El candidat de VOX, Jorge Buxadé, acusava el Marroc dels problemes migratoris i la cap de llista del PSOE, Teresa Ribera, rebutjava els discursos d'odi.

Mentrestant, els socialistes afronten amb ànims de remuntada les darreres hores de campanya. El PP apel·la al vot descontent del PSOE i consideren que superar-los per la mínima seria "un èxit apoteòsic".

Ciutadans confia a mantenir-se a l'Eurocambra i coincideix amb Vox a l'hora de lamentar que PP i PSOE no hagi parlat d'Europa durant la campanya | INFORMA: Andreu Santos

Pedro Sánchez participa en un míting del PSC a l’Hospitalet acompanyat de Salvador Illa i Josep Borrell, en plena política per la citació de Begoña Gómez com a investigada. El PP acusa Sánchez de ser alumne avantatjat de Trump per qüestionar le resolucions judicials. 

Des de Junts carreguen contra els socialistes pel recurs al Constitucional que ha derivat en l’anul·lació del vot telemàtic de Lluís Puig. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera raonable la decisió del TC. ERC exigeix a PSOE i Sumar lluitar per les llengües cooficials a la Unió Europea. 

El grup dels Comuns-Sumar traslladen a la UE una iniciativa per aturar l’activitat de les empreses que es lucrin amb el genocidi de Palestina. Podemos titlla de màrqueting les recents decisions del Govern amb relació a Palestina i exigeix valentia.

La candidata del PSOE, Teresa Ribera, considera que la citació aquest dijous de Begoña Gómez és una operació orquestrada del PP per desallotjar Pedro Sánchez de la Moncloa.

Des del Partit Popular, la número 2 de la candidatura, Carmen Crespo, ha acusat el president d'haver fet servir les institucions per electoralisme i l'acusa de victimisme.

El líder de VOX, Santiago Abascal, estat molt dur en les crítiques al president del govern per la citació judicial de la seva dona i la resposta donada.

El cap de llista de Ciutadans, Jordi Cañas, demana escoltar el sector primari abans d'actuar.

La número 2 del PP, Carmen Crespo, ha reconegut que cal flexibilitzar l'actual Política Agrícola Comuna en qüestions com més recursos o les clàusules mirall amb tercers països.

La candidata del PSOE, Teresa Ribera ha retret a les formacions de la dreta i l'extrema dreta que carreguin contra el pacte verd europeu i l'agenda 2030.

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, ha acusat el PSC de ser el "responsable de l'atropellament a la democràcia catalana" pel recurs que va interposar davant el Tribunal Constitucional.

La candidata d'ERC, Diana Riba, reclama a PSC i Sumar voluntat política per prioritzar l'oficialitat del català a les negociacions europees.

Sumar insisteix a plantejar els comicis com una tria entre tres models diferents per als cinc anys vinents a la Unió Europea. O bé que tornin les polítiques d'austeritat. | Informa: Andreu Santos

Teresa Ribera, cabeza de lista del PSOE a las elecciones europeas, ha afirmado que no genera ninguna inquietud en el partido socialista que la UCO haya requisado los correos electrónicos del 'caso Gómez' a la empresa Red.es, que reclamaba la Fiscalía Europea. "Yo creo que es normal. La Fiscalía Europea debe velar por el buen uso de los fondos europeos y, por tanto, yo creo que forma parte de la normalidad. Se ha suscitado una duda y la Fiscalía Europea debe clarificar", ha explicado en las Mañanas de RNE

Respecto a la citación a declarar a Begoña Gómez, considera que están pasando cosas "enormemente sorprendentes" y que "no es necesario convocar a una persona con casi más de un mes de antelación y tres días antes del cierre de la campaña electoral". También ha querido recalcar que se trata de una denuncia falsa del sindicato de ultraderecha Manos Limpias, que se enfrenta a un informe de la UCO en el que se confirma que no hay nada al respecto. "Tengo la impresión de que ha sido el eje central de campaña del Partido Popular. No hay programa, no hay ideas, no hay proyectos, no hay descripción, ni análisis de cuáles son los problemas que enfrenta Europa. Hay simplemente una campaña orquestada para sacar de Moncloa al presidente legítimo de este país. Es mucha casualidad", ha asegurado Teresa Ribera.

La candidata socialista considera "estrambótico" que se permita rezar el rosario frente a la sede del PSOE: "La Junta Electoral Central había tomado una decisión aparentemente mucho más coherente con lo que ha sido la interpretación de ese respeto al día de reflexión e incluso a la jornada electoral".

La citació judicial a Begoña Gómez ha entrat de ple al debat de la campanya per les europees, un fet que ha criticat des del PSOE el ministre de presidència i de Justícia Fèlix Bolaños.

Dolors Montserrat ha tornat a exigir responsabilitats a Pedro Sánchez per la citació a la seva dona i qualificat d'inadmissible que, amb la segona carta, "assenyali" el poder judicial.

Podem exigeix "passar de les cartes al BOE" i insta el president a renovar al Consell General del Poder Judicial, al marge del PP.

Ciutadans acusa Sánchez d'atemptar contra l'estat de dret i copiar l'argumentari independentista quan titlla de 'lawfare' el procediment judicial obert contra la seva dona.

D'altra banda, Teresa Ribera ha criticat contra les formacions que volen aturar l'agenda verda i ha alertat de les possibles conseqüències ambientals i econòmiques que podria suposar.

La candidata popular, en aquest sentit, ha qualificat d'enemigues les mesures adoptades pels socialistes en l'àmbit europeu.

Des de VOX, Pedro Narro ha carregat contra el pacte verd i acusa PP i PSOE de voler malmetre el camp. Demana escoltar els professionals del sector primari. | Informa: Laura Monill

La candidata del PSOE, Teresa Ribera, surt en defensa de Pedro Sánchez davant dels que "el volen fer implosionar". La cap de llista del PP, Dolors Montserrat, demana responsabilitats polítiques al president del Govern. Ciutadans acusa Sánchez d'abús de poder i li demana explicacions de manera immediata. Vox l'acusa de victimisme i propaganda electoral.

Des de Sumar demanen als socialistes més propostes per reformar la Justícia per combatre el bloqueig del PP i Irene Montero, de Podemos, demana passar de "de les cartes al BOE". Toni Comín, retreu al PSOE la doble moral en els temes de lawfare.

Un altre tema de disputa és la possible moció de censura dels populars. Els socialistes els acusen de no tenir programa i des del PP desmenteixen que puguin pactar amb Puigdemont | INFORMA: Andreu Santos

Dolors Montserrat, candidata del PP a las elecciones europeas, ha comentado que es una anomalía que la mujer del presidente del Gobierno, Begoña Gómez, dirija una cátedra en una universidad pública sin poseer ninguna licenciatura. En las mañanas de RNE, también ha comentado que es inédito que esta sea investigada: "Nunca en nuestra historia democrática, la mujer del presidente del Gobierno ha sido citada a declarar como imputada por corrupción y tráfico de influencias. Ningún país de la Unión Europea protagoniza un escándalo así. Por tanto, nosotros exigimos responsabilidades políticas a Pedro Sánchez y ya está bien de cartitas a la ciudadanía". 

La candidata del PP ha defendido la independencia jurídica y política, así como también ha recalcado que como políticos y sociedad deben exigir transparencia y explicaciones inmediatas a Pedro Sánchez, que "lleva un mes y medio mintiendo a toda la sociedad". "Y desde la independencia judicial lo que es inadmisible es que un presidente del Gobierno, en una carta que dirige por Internet a todos los ciudadanos, señale a un juez", ha afirmado Dolors Montserrat.

Asimismo ha pedido el voto para el Partido Popular a todos aquellos ciudadanos que no estén de acuerdo con la "corrupción del Partido Socialista" o con que Sánchez haya entregado la gobernabilidad de España y la igualdad de todos los españoles "a un prófugo de la justicia" como es Carles Puigdemont.

El líder de Vox, Santiago Abascal, proposa deportar de forma immediata els immigrants que vulguin imposar el seu estil de vida. La candidata del PP, Dolors Montserrat, defensa el pacte europeu de migració i asil i proposa una carta de compromís amb els valors comunitaris pels migrants que arribin a Europa. La número 2 de Sumar, Júlia Miralles, retreu als populars que comprin el discurs de l'extrema dreta i no respecti els drets dels immigrants.

El PSC qualifica de cortina de fum la moció de censura plantejada per Feijóo. Dolors Montserrat reclama prohibir per llei la contractació de condemnats per terrorisme. També Ciutadans es mostra favorable a impulsar un delicte europeu de traïció i demana avançar cap a la integració dels codis penals a la UE | INFORMA: Andreu Santos

El PSOE celebra que el CIS li atorgui la victòria el 9J i la considera necessària per al futur d'Europa. Des de Barcelona, Jordi Cañas, assegura que Ciutadans s'ha erigit en una opció respectada a la UE. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, planteja incrementar el control de la immigració irregular a Espanya i al conjunt d'Europa.

Des d'Unides Podem es defineixen com l'esquerra inconformista, en defensa dels drets i en contra les guerres. El candidat del PSC, Javi López, veu "perillós" carregar contra els acords de lliure comerç i dir que la solució per a la pagesia és acabar amb aquests pactes. 

Des del PP, Dolors Montserrat, ha carregat contra el ministre de Transports per haver publicat a les xarxes un cartell que simula una alerta per la seva desaparició. Des de Vox, Jorge Buxadé, insta els populars a trencar la "Gran Coalició" amb el PSOE i rebutja donar suport a Ursula von der Leyen | INFORMA: Laura Monill 

En el debat de les eleccions europees organitzat aquest dilluns pel grup Prisa, la candidata del PP, Dolors Montserrat, ha plantejat un pacte europeu per millorar la qualitat i la competitivitat del món rural. Des del PSC, Javi López, acusa a l'extrema dreta d'instrumentalitzar els reclams de la pagesia i de donar el missatge de què les polítiques mediambientals europees i l'agenda 2030 van en contra seu. Ciutadans demana també comptar amb la part social i econòmica per evitar la competència deslleial.

Irene Montero, número 1 d'Unides Podem, ha rebutjat el marc mental d'una economia de guerra per evitar que hi hagi noves retallades. El cap de llista de VOX, Jorge Buxadé, ha descartat votar a favor de l'actual presidenta, Von der Leyen, perquè acusa PP i PSOE de ser el mateix a Europa | INFORMA: Andreu Santos

Últim diumenge de campanya amb la majoria de les formacions polítiques repetint els mateixos discursos i concretant poques propostes.

Els socialistes reiteren que l'auge de l'extrema dreta representa un perill per a la convivència i l'Europa social. Des de Lleida, la cap de llista del PSOE, Teresa Ribera, alerta que el 9 de juny està en joc l'actual model europeu, mentre el candidat del PSC Javi López treu pit de la gestió feta els últims 5 anys i les fites assolides en aquest període.

Vox replica les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre el feminisme. El líder de la formació, Santiago Abascal, respon que amb l'actual executiu han crescut les agressions sexuals a Espanya.

Si ahir entrava en campanya la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest diumenge ho ha fet la presidenta del Parlament Europeu. Roberta Metsola lloa la figura de la cap de llista del PP, Dolors Montserrat, i el president dels populars, Alberto Núñez-Feijóo, anuncia que proposaran a l'eurocambra prohibir qualsevol tipus d'homenatge a membres de la banda terrorista ETA.

Des de Ciutadans aquest diumenge han desgranat les seves propostes relacionades amb el fenomen migratori. El cap de llista de la formació taronja, Jordi Cañas, es compromet a solventar els problemes que hi ha a la zona del camp de Gibraltar.

Pel que fa a Junts per Catalunya, s'erigeix com l'autèntic mur per frenar l'extrema dreta. En l'acte central a Elna (França), Toni Comín alerta que la "temptació" d'investir Salvador Illa com a president de la Generalitat pot portar a la "deconstrucció" de l'autogovern de Catalunya. | Informa: Andreu Santos

El Partit Popular convida la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Galícia, des d'on la cap de llista, Dolors Montserrat, recorda la importància del sector primari i erigeix els populars com una força política de caràcter europeïsta i reformista, lluny dels populismes.

A Valladolid, la cap de llista del PSOE, Teresa Ribera, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acompanyen una de les figures més rellevants dels socialistes europeus en l'última legislatura. Iratxe García avisar del risc que suposa l'auge de l'extrema dreta i acusa els populars d'haver actuat de manera "antipatriòtica" a Europa en els últims anys.

El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, busca el seu espai i retreu tant al PP com al PSOE que no parlin en campanya de qüestions europees i que plantegin uns comicis en clau estrictament de política interna. Els taronges plantegen una europa més forta en l'àmbit internacional, en la defensa i amb major autonomia industrial i política.

La cap de llista de Podem, Irene Montero, retreu al PSOE que faci escarafalls amb l'extrema dreta mentre alhora hi pacta, i Sumar exhibeix múscul a Getafe amb la presència de les diferents formacions que integren la coalició. Des dels comuns, Jaume Asens, ataca els socialistes per haver votat juntament amb el PP el recent pacte migratori comunitari.

A Catalunya, el candidat del PSC, Javi López, demana el vot des del Prat de Llobregat per mantenir, diu, un equilibri de forces a Brussel·les que permeti convertir Europa en un paraigües protector d'un model de benestar, prosperitat i pau.

I Esquerra Republicana fixa el referèndum com el seu següent objectiu, un cop aconseguida l'amnistia.

En l'equador de la campanya electoral, encara cueja l'aprovació de la llei d'amnistia, mentre hi ha formacions que demanen centrar el debat en els assumptes de la Unió Europea. Des d'ERC, Diana Riba mostra preocupació pel compliment de l'amnistia. En la mateixa línia s'ha expressat Toni Comín, de Junts, que ha reclamat al PSOE investir Puigdemont per resoldre el conflicte Estat-Catalunya. 

L'estratègia del PP per frenar l'amnistia consta de tres possibles vies. Portar-la al Tribunal Constitucional, demanar a la Comissió i al Parlament Europeu que es pronunciïn i exigir-los aturar la llei a Espanya, i en darrer lloc, intentar influir en la redacció de les directives europees per evitar aquests casos si es tornen a fer amnisties.  

Sumar demana desviar el debat de l'amnistia i parlar de la Unió Europea, com el pacte migratori que Estrella Galán qualifica de devastador. El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, també ha criticat que part del debat en aquesta campanya electoral s'hagi centrat en la llei d'amnistia.

Des de Podem, la número 2 Isa Serra desvia el focus dels resultats i el posa en frenar la dreta i l'escalada bèlica. El PSOE continua reiterant el missatge que cal aturar la dreta i de fet, el ministre de la presidència i de justícia assenyalava que no hi ha diferències enytre PP i Vox.

Junts qualifica l'amnistia de "gran victòria" i fixa el retorn dels 3 dirigents de Brussel·les per abans de l'estiu. ERC reclama que la norma s'apliqui a tots els encausats pel procés. El PSC defensa que l'amnistia obre una nova etapa que deixa enrere la paràlisi i la indecisió. Des de Sumar, Jaume Asens reclama a la Fiscalia un criteri clar per garantir l'aplicació de la norma.

El PP demanarà a la Comissió Europea que actuï davant l'aprovació de la llei d'amnistia per garantir la igualtat dels espanyols. Des de Ciutadans, el candidat Jordi Cañas ha acusat el president Pedro Sánchez de corrupció política per l'amnistia. VOX qualifica d'infame l'amnistia i acusa l'executiu central i els seus socis d'haver provocat una situació de menysteniment de la dignitat al Congrés | INFORMA: Laura Monill

Toni Comín, reivindica la paternitat de Junts de l’amnistia davant d’ERC. Els republicans reclamen l’aplicació àmplia de la llei. Sumar espera que els jutes garanteixin la seva aplicació. Pedro Sánchez tornarà la setmana vinent a Catalunya per centrar-se en l’amenaça del populisme i l’extrema dreta. 

El PP anuncia que portarà la llei a la futura Comissió Europea perquè garanteixi la igualtat dels espanyols. Ciutadans considera una situació d’anormalitat democràtica l’amnistia dels líders del procés. Vox qualifica d’infame la llei i creu que afecta la dignitat del Congrés | INFORMA: Andreu Santos

Continua la campanya pels comicis europeus del 9 de juny. Junts espera tancar provisionalment l'etapa repressiva aquest dijous amb l'aprovació de la llei d'amnistia, segons ha explicat Toni Comín. I assegura que ara centren esforços en el referèndum. Des d'ERC, Diana Riba insisteix que l'aprovació de l'amnistia només és el primer pas cap al referèndum. Reivindica la seva proposta d'un acord de claredat europeu.

Des del PP, la candidata Dolors Montserrat ha carregat contra l'aprovació de la llei d'amnistia i ha assenyalat que la norma vulnera l'estat de dret. Montserrat creu que la legislatura ha col·lapsat i l'única solució implica convocar eleccions generals.

El PSOE també ha obert el capítol de retrets i ha acusat els populars de deixar la porta oberta a la ultradreta. El primer secretari del PSC ha assenyalat que la crisi econòmica del 2008 va ser un bon escenari per cultivar el populisme. En el mateix sentit, el candidat del PSC Javi López ha alertat que un auge de la ultradreta congelaria el projecte europeu, el que portaria a una 'irrellevància internacional'.

I des d'Unides Podem, Irene Montero reitera que cal frenar la ultradreta. Des de Ciutadans, el candidat Jordi Cañas ha insistit que el 10 de juny a Europea no es parlarà de Sánchez o Feijóo, sinó de les polítiques del Parlament Europeu.

La candidata de Podemos, Irene Montero, creu que reconèixer Palestina és un primer pas, però demana trencar relacions i retirar qualsevol suport. Des de Vox, Jorge Buxadé justifica la foto d'Abascal i Netanyahu per l'estratègia de Pedro Sánchez de tapar els casos de corrupció. El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, aposta per enfortir el paper de la diplomàcia per acabar amb el conflicte.

La candidata del PSOE, Teresa Ribera, retreu als governs autonòmics de PP i Vox la mala gestió que fan de l'aigua, mentre Javi López adverteix que l'auge de la ultradreta congelarà el projecte europeu. La candidata d'ERC, Diana Riba, insisteix que l'aprovació de l'amnistia només és el primer pas cap al dret a autodeterminació. Toni Comín (Junts) celebra l'amnistia i ho qualifica de rectificació per part de l'Estat Espanyol. La cap de llista del PP, Dolors Montserrat, diu que vulnera la igualtat de tots els espanyols i que només beneficia uns pocs | INFORMA: Andreu Santos

El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat orgullós del pas del govern espanyol de reconèixer l'Estat de Palestina i ha defensat que no és un acte contra ningú, sinó en defensa dels valors de la Unió Europea.

La cap de llista del Partit Popular, Dolors Montserrat, ha tornat a acusar el PSOE d'estar fent servir el reconeixement de Palestina per tapar l'aprovació de la llei d'amnistia aquest dijous al Congrés i amb objectius electoralistes. 

Des de Ciutadans donen suport al reconeixement de dos Estats, però critiquen els terminis i les formes dels socialistes. 

El candidat de VOX, Jorge Buxadé, ha qualificat la guerra sobre la Franja de Gaza com una operació antiterrorista per part de les forces armades d'Israel contra l'organització terrorista Hamàs.

Des d'ERC, Diana Riba espera que el reconeixement dels dos estats s'estengui a altres països.

El candidat de Junts, Toni Comín, des de Ginebra, demana canvis a les institucions pel que fa al conflicte entre Catalunya i l'Estat, tenint en compte que la Unió Europea està vinculada al marc normatiu de Nacions Unides. | Informa: Laura Monill

Les reaccions dels partits són diferents: alguns celebren aquest reconeixement i d'altres, com el PP, creuen que és un moviment per desviar l'atenció d'altres qüestions. ERC confia que la resta de membres de la UE segueixi els passos d'Espanya. El PSOE creu que és un pas endavant en la recuperació de l'ordre internacional. Podemos demana els socialistes que no investeixi Von der Leyen si no trenca relacions amb Israel.

Des de Sumar critiquen que el PP no condemni l'atac indiscriminat a Rafah si vol ser un partit amb veu a Europa. Vox nega que sigui un conflicte entre estats si no d'Israel contra el grup terrorista Hamàs. Alberto Núñez Feijóo creu que Pedro Sánchez vol tapar els casos de corrupció sense donar explicacions. Des de Ciutadans, Jordi Cañas, creu que el reconeixement és la via a seguir, però retreu a Sánchez les formes i el moment de fer-ho | INFORMA: Andreu Santos.

Quart dia de campanya electoral per les eleccions del 9 de juny amb l'oficialitat del català a la Unió Europea sobre la taula i amb retrets arran l'activitat de l'executiu espanyol aquesta setmana: el reconeixement de l'Estat de Palestina i l'aprovació de la llei de l'amnistia. 

El Partit Socialista Europeu recolza l'oficialitat del català a Europa, i no veu vulneració del dret europeu amb la llei d'amnistia. Ciutadans, per la seva banda, es mostra convençut que és necessari el reconeixement d'Israel i Palestina, però no veu casual que es faci precisament demà al Consell de Ministres. 

La candidata del PP Dolors Montserrat fet una crida a la unitat a la Unió Europea, criticant el que qualifica d'unilateralitat de Pedro Sánchez en el reconeixement de Palestina. Sumar s'erigeix en l'opció per lluitar contra la crisi climàtica. ERC vol portar a la Comissió Europea durant la propera legislatura un acord de claredat comunitari per fixar el marc legal i les condicions perquè un estat membre exerceixi el dret a l'autodeterminació.

El PP apunta el control de la migració com a prioritat en la futura legislació comunitària. Vox referma la idea que el 9J s’ha de triar entre la migració massiva o la seguretat. Ciutadans aposta per la creació d’una policia europea coordinada amb l’agència Frontex amb especial atenció a Canàries, Ceuta i Melilla. El PSOE critica la dreta i l’extrema dreta per deshumanitzar els migrants. 

Junts dona suport al reconeixement de l'Estat Palestí, però retreu al Govern espanyol la seva "doble moral descomunal". Comuns Sumar proposa un impost del 2% als milionaris per acabar amb el dúmping fiscal. 

Tercer dia de campanya electoral amb retrets creuats arran de la manifestació convocada pel Partit Popular contra l'amnistia a Madrid i el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, exigeix a Pedro Sánchez que retiri la llei d'amnistia de la votació del proper dijous al Congrés dels Diputats, i fa una crida a la convocatòria immediata i urgent d'eleccions generals a Espanya. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acusa Sánchez de pactar amb extremistes. 

Des de Cerdanyola del Vallès, el candidat del PSC, Javi López, reitera el missatge d'allunyar Europa de la ultradreta. Mentrestant, Salvador Illa carregar contra el PP, tot recordant que el CGPJ porta 2.000 dies en funcions i amb el mandat dels seus membres caducat.

Qui també carrega contra el PP és Ciutadans i Vox. El cap de llista de la formació taronja, Jordi Cañas, retreu als populars que convoquin actes paral·lels a la campanya europea perquè "no tenen res a dir sobre Europa". El president de Vox, Santiago Abascal, qualifica de "romeria" l'acte del PP a la Puerta de Alcalá i recorda que els populars que no es van "atrevir" a aturar la llei d'amnistia al Senat, quan disposen de majoria absoluta a la cambra alta. Informa: Laura Monill

Segon dia de campanya electoral de les eleccions europees. Al damunt de la taula, la guia judicial contra l'amnistia, la igualtat en l'esport, el bon funcionament de l'agricultura, aturar l'auge de l'extrema dreta, o el debat sobre el pacte de migració i asil.

Després de conèixer la difusió des d'un correu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'una guia sobre com evitar l'aplicació de la llei d'amnistia, Junts per Catalunya s'erigeix com el fre a Europa de jutges "franquistes" i el candidat Toni Comín demana parar-los els peus. Des d'Esquerra Republicana, DIana Riba advoca per impulsar normativa europea que vetlli per la presència femenina a les federacions esportives.

La cap de llista del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, argumenta que aquests comicis són tan importants perquè del resultat en dependran en bona mesura aspectes com la lluita contra el canvi climàtic en benefici dels agricultors espayols. Des de Catalunya, Salvador Illa del PSC assegura que el 9-J només hi ha dues opcions: votar la socialdemocràcia o la ultradreta.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez-Feijóo es mostra convençut que seran la força majoritària i el candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, demana en un podcast evitar els extrems. Des de Comuns Sumar, Jaume Asens, defensa que es derogui el pacte europeu de migració i asil pactat entre populars i socialistes en considerar que vulnera drets fonamentals. Vox aprofita el tema de la immigració per denunciar que el PP i el PSOE voten les mateixes polítiques a Europa. | Informa: Laura Monill

El sector primari, protagonista de les mobilitzacions arreu del continent els darrers mesos, centra part del primer dia de campanya amb el PSOE carregant contra la disjuntiva que plantegen els populars entre el camp i el canvi climàtic.

Els republicans demanen més ambició a la Comissió Europea en la reducció de pesticides i també en l'adaptació de les polítiques de gestió de l'aigua que tinguin en compte les característiques de cada regió europea i establir plans d'emergència en cas de sequera. 

El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, demana els vots a la formació liberal perquè els extrems no decideixin el futur d'Europa.

Una visió diferent planteja el líder popular. Feijóo diu que els comicis serviran per decidir entre un model socialista o un model reformista i minimitza el paper de la resta de formacions a qui anomena grupuscles.

La cap de llista de Podem, Irene Montero, alerta de l'aproximació del PSOE a l'extrema dreta amb el pretext dels conflictes com el de l'Orient Pròxim.

Junts acusa la Unió Europea de no haver fet res per resoldre el conflicte català. PUIGDEMONT reivindica el seu paper de collar el govern central perquè actuï.

Comuns Sumar situa el problema de l'habitatge com un dels punts en les seves propostes. El número 2, Jaume Asens, proposa limitar les plataformes de lloguer AIRBNB per evitar que les empeses especulin. | Informa: Andreu Santos

Les eleccions al Parlament Europeu se celebren el 9 de juny i la campanya electoral ja està en marxa. En una conversa al Cafè d'idees de Gemma Nierga, el professor de comunicació de la UOC Lluís Pastor analitza les imatges i els missatges que envien els partits a través dels seus cartells electorals.

Els socialistes, encapçalats per Teresa Ribera i Javi López posen el focus en l'extrema dreta i el seu paper a l'Eurocambra.

Al PP, Dolors Montserrat es mostra optimista sobre les opcions de la formació després del creixement del partit durant les eleccions catalanes.

Des de Madrid, el candidat de Ciutadans Jordi Cañas ha criticat el bipartidisme per avantposar els seus interessos als d'Europa.

Des de Girona, Jaume Asens, el número 2 de  la candidatura dels comuns amb Sumar, posa el focus en la baixa participació en els comicis i l'ascens de l'extrema dreta.

El cap de llista de Vox, Jorge Buxadé, acusa els populars d'estendre'ls la mà i alhora pactar amb la resta de formacions.

ERC torna a la fórmula ARA REPÚBLIQUES amb Bildu, el BNG i els illencs d'Ara més. Diana Riba acusa PSC i Junts d'alinear-se amb les tesis de l'extrema dreta.

Podem es presenta amb Aliança Verda. La seva candidata, Irene Montero, recorda que cada vot val per la pau i els drets humans.

Junts i Lliures per Europa obre campanya a Barcelona amb la intervenció telemàtica de Toni Comín, que assegura que  vol culminar la feina del comando Puigdemont. 

Coalició per una Europa Solidària, que integra PNB, Coalició Canària i el PI entre d'altres, repeteix fórmula i apunta també contra la ultradreta.

El 2019, el PSOE va ser el guanyador d'aquestes eleccions; que per les d'enguany han escollit Teresa Ribera com a cap de llista, la ministra de Transició Ecològica, per mantenir aquesta primera força. El PSOE dona el tret de sortida des de València amb la presència de Pedro Sánchez.

Els Populars mantenen la seva candidata, la catalana Dolors Montserrat, per buscar el "sorpaso" al PSOE. El PP dona el seu tret de sortida a Barcelona, amb la també presència del seu líder, Alberto Núñez Feijóo.

Ciutadans, que va ser la tercera força política el 2019, a similitud amb les eleccions catalanes s'arrisquen a desaparèixer. Els liberals ho fan amb el candidat - Jordi Cañas. Davant tindran la força de VOX, amb Jorge Buxadé, que vol confirmar la tendència europea de l'augment de les forces d'extrema dreta. 

També expectants a la coalició COMUNS- SUMAR amb Estrella Galán com a cap de llista i Jaume Asens com a líder dels COMUNS i cara visible a Catalunya, davant la competència que mantindran amb un Podemos liderat per l'exministra d'Igualtat, Irene Montero. En les darreres eleccions van concórrer junts i ara ho fan separats. 

Pel que fa a les forces catalanes, ERC es presenta amb la candidata Diana Riba i la llista ARA REPÚBLIQUES, que engloba les forces de BILDU, BNGÁ i ARA MÉS. I pel que fa a JxCat, l'eurodiputat Toni Comín pren el relleu de Carles Puigdemont i encapçala la llista JUNTS LLIURES PER EUROPA | INFORMA: Andreu Viñas

El debat ha enfrontat Ursula von der Leyen, en representació del Partit Popular Europeu; el candidat socialdemòcrata, Nicolas Schmit; el dels liberals de Renovar Europa, Sandro Gozi; la dels Verds, Terry Reintke; i el de l'Esquerra, Walter Baier.

El debat s'estructurarà en sis blocs temàtics que tractaran economia i ocupació, defensa i seguretat, clima i medi ambient, democràcia i lideratge, migració i fronteres i, finalment, innovació i tecnologia.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha decidit seleccionar aquests temes tenint en compte les principals preocupacions expressades per la ciutadania en els últims Eurobaròmetres i també després de consultar amb les televisions de cada país quines són les qüestions que generen un major interès nacional.

Qüestions com la defensa, l'ampliació i les relacions comercials i polítiques seran clau en la nova legislatura.

Entre les diverses gestions hi ha la guerra a Ucraïna, que ha fet saltar les alarmes a la Unió i alhora l'ha reforçat, tal com explica Carme Colomina, investigadora del CIDOB. Una posició diferent pel que fa al conflicte al Pròxim Orient on les agendes i els interessos dels diferents països ha posat en evidència la dificultat de "parlar amb una sola veu".

 Els 27, però sobretot la Comissió, haurà d'estar atenta a eventuals desafiaments com les negociacions per l'adhesió de nous estats membres i la gestió d'un hipotètic retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units | INFORMA: Andreu Santos

Una de les qüestions més destacades que podrem observar en aquesta nova legislatura és el funcionament de les noves regles fiscals per controlar deute i dèficit, segons ens explica l'investigador del CIDOB, Víctor Burguete.

També el procés de reindustrialització, que ja es va iniciar amb l'acord dels fons Next Generation i que vol reduir la dependència externa de la Unió en sectors estratègics. Tot plegat sense deixar de banda altres qüestions com la moderació de l'IPC o l'harmonització dels impostos | Informa: Andreu Santos

El fet que la Unió Europea sigui una institució 'sui generis' amb les seves particularitats fa que sigui complicada d'entendre, tant pel que fa al seu funcionament com pel seu abast.

En el segon lliurament de Focus Europa parlem amb Ana Mar Fernández, professora de Ciència Política i Administració Pública a la Universitat Autònoma i càtedra Jean Monnet en polítiques europees. Amb ella abordem la política interna de la Unió Europea, les seves competències i les futures ampliacions. | ANDREU SANTOS

Avui fem un petit viatge en el temps per centrar-nos en una de les qüestions que és l'embrió de l'actual Unió Europea, l'economia. 

En el tercer lliurament de 'Focus Europa' abordem qüestions econòmiques com els impostos, la indústria, la inflació o el paper del Banc Central Europeu. En parlem amb Víctor Burguete, investigador sènior en la línia de Geopolítica Global i Seguretat del CIDOB | ANDREU SANTOS

En un món globalitzat la Unió Europea no només és un actor, sinó que també és un director que intenta coordinar els moviments dels 27 estats membres per tenir una forma d'actuar tan harmoniosa com sigui possible.

En aquesta ocasió parlem de la Unió Europea com a actor internacional i ho fem amb Carme Colomina, investigadora sènior especialitzada en Unió Europea, desinformació i política global del CIDOB, amb qui tractem temes com la manera que té la UE d'afrontar els principals conflictes del món, de les seves relacions amb tercers països i de l'ampliació de potencials nous estats membres. | ANDREU SANTOS