Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Nàdia va ser víctima de violència de gènere quan tenia 15 anys. Que aflorin les denúncies és essencial, segons els experts, per lluitar contra aquesta xacra.

Comuns, Junts i PP retreuen Illa que el seu missatge de Nadal no hagi tingut contingut polític. El president apel·la a la fraternitat entre els territoris, però no menciona ni els pressupostos ni el finançament singular.

Maletes a estacions de tren, bus i aeroports. Comença la segona operació sortida i milers de persones aprofiten el cap de setmana per fer camí cap als destins on passaran Cap d'Any.

La màgia de Nadal es trasllada al festival de la infància. Més de 60 activitats d'aventura, esports, creativitat o aprenentatge per gaudir en família.

La Nàdia va ser víctima de violència de gènere quan tenia 15 anys. Al cap de dos mesos de relació van començar els insults, les amenaces i tota mena de control. Fins que un dia la seva exparella la va agredir físicament. Denunciar-ho no va ser fàcil perquè explica que era incapaç d'assumir que es tractava de maltractament. Va fer el pas després d'escoltar el testimoni d'una noia que també havia viscut el mateix.

Ara fa dues dècades, el Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat la llei integral contra la violència de gènere. Coneixem de primera mà el cas de la Nàdia, que va ser víctima de violència de gènere quan tenia 15 anys. Només portava dos mesos de relació quan van començar els insults, les amenaces i tota mena de control. Fins que un dia la seva exparella la va agredir físicament.

Crítiques al discurs de Salvador Illa en el qual el president de la Generalitat va fer una crida a la fraternitat entre territoris. Li retreuen que el missatge tenia poc contingut polític i contrasta amb el que han fet altres presidents autonòmics.

Arrenca la segona operació sortida de Nadal. A l'aeroport d'El Prat hi ha previstos 945 vols i a l'estació de Sants també és una jornada amb molta mobilitat.

Problemes per al Barça, que aquest divendres ha sabut que el jutge li denega les mesures cautelars que demanava per aconseguir inscriure Dani Olmo i Pau Víctor. El club té 4 dies per trobar una solució.

En el tradicional discurs institucional de Nadal, el president de la Generalitat, ha aprofitat per llançar un missatge conciliador i de fraternitat. Després d'un any marcat pels conflictes bèl·lics de Gaza i d'Ucraïna ha tornat a fer una aposta per mantenir-se "ferms en la defensa de la pau i del diàleg com sempre ha fet Catalunya".

Salvador Illa també ha tingut un record per València i ha enviat "una càlida abraçada" als ciutadans i ciutadanes que "tant estan lluitant per recuperar la normalitat" després de la tragèdia viscuda per la DANA.

El president català diu estar convençut que "l’any 2025 serà un any de noves esperances". Ara bé, també és conscient de les dificultats a les quals s'enfronta el país. Recorda que "quan hem enfortit la fraternitat que uneix persones i territoris és quan més hem progressat".

És la Rosa, la iaia tiktoker i té un repte: ensenyar al jovent que no sap cuinar a dominar les receptes més tradicionals de Nadal. I des de fa uns anys, fer els canelons junts per Sant Esteve ja és una tradició.

Perquè elles són les úniques que saben quin és l'ingredient secret.

Segons la Cambra de Comerç, l'activitat en punts de recollida de paqueteria pot arribar a duplicar-se aquests dies. Els comerços poden exercir aquesta activitat voluntàriament. A la llibreria de la Miriam treballen amb 5 empreses de transport.

Reben entre 20 i 40 cèntims per paquet, tant per compres com per devolucions. En mesos com aquest, aquesta activitat pot arribar a generar més de mil euros al mes, però la seva logística no sempre és ràpida.

Pels comerciants també és una oportunitat per donar a conèixer el seu establiment i fidelitzar nous clients, que poden trobar al comerç local el que han encarregat per internet.

Del total de compres fetes vía online, prop d'un 15% acaben en punts de recollida. Una pràctica que redueix l'impacte ambiental.

Són els protagonistes de Sant Esteve: els canelons. La majoria opta per encarregar-los, encara que costen un 30% més que fa 3 anys. De receptes, tantes com famílies. La Rosa, la iaia tiktoker, ens ensenya a preparar-la mentre cuina amb el seu net.

El Pare Noel no sempre l'encerta i ara comença l'època de canvis i devolucions dels regals. Algunes botigues faciliten punts de recollida on poder deixar els paquets.

Les bosses comercials de te alliberen, mentre les utilitzem, milions de nanoplàstics i microplàstics que poden ser perjudicials. 

El defensa alemany Jonathan Tah té molts números de convertir-se en el primer fitxatge del Barça per a la pròxima temporada.

Una investigació de la UAB ha aconseguit caracteritzar detalladament com les bossetes de te comercials basades en polímers alliberen a la infusió milions de nanoplàstics i microplàstics.

L'estudi mostra per primera vegada la capacitat d'aquestes partícules d'internalitzar cèl·lules intestinals humanes, de manera que poden arribar a la sang i expandir-se per tot l'organisme.

Els envasos d'aliments són una de les fonts de contaminació principals per microplàstics i nanoplàstics (MNPL) i la seva inhalació i ingestió és la principal via d'exposició humana.

Els canelons no poden faltar a taula per Sant Esteve. Segons la Cambra de Comerç de Barcelona, cada cop són més els qui opten per encarregar-los ja fets, i aquest any costen un 30% més que fa tres anys. Des de primera hora cues a les rostisseries i a botigues de menjar preparat.

Malgrat que són màgics i savis, no sempre l'encerten i, per això, ara comença l'època de canvis i devolucions dels regals de Nadal. Algunes botigues col·laboren amb el pare Noel i amb els Reis i faciliten punts de recollida on poder deixar els paquets.

Brossa que aquest matí encara es podia veure als voltants del carrer Mandri de Barcelona. Ahir al vespre s'hi van aplegar més de 1.500 persones en un macrobotellot que ja fa 4 anys que es fa.

La tradició marca que qui porta els torrons el dia de Nadal és el tió. Per això se'l fa cagar havent-hi dinat. Però moltes famílies s'avancen i ho fan la nit d'abans. Fa setmanes que l'alimenten.

Jornada frenètica a mercats, supermercats i eixos comercials. De mitjana, el producte fresc és ara un 12% més car. La gamba vermella voreja els 40 euros el quilo i el cabrit arriba als 45.

Si hi ha un plat icònic de Nadal és l'escudella. Hem fet la recepta amb l'Eva, del restaurant Les Planes d'Hostoles. I per acabar l'àpat amb dolç: torrons. S'espera que se'n venguin un 4% més aquestes festes.

Toca fer cagar el tió. Fa setmanes que menja bé, que si polvorons, que si fruita i força aigua perquè pugui empassar. D'aquí a unes hores sabrem si l'hem alimentat bé.

Aitana Bonmatí tanca, amb la Creu de Sant Jordi, un 2024 espectacular. Ha guanyat els 4 títols en joc amb el Barça i ha estat reconeguda com a millor jugadora del món.

Si després de l'escudella queda un raconet és pels torrons. Aquesta campanya de Nadal, l'Associació Espanyola del Dolç preveu que les vendes creixin un 4%. Els tradicionals continuen sent els preferits i no fallen, sobretot entre el públic de tota la vida.

A Sabadell, el mercat i les botigues d'alimentació estaven plenes dels qui busquen el producte més fresc o senzillament se'ls ha tirat el temps a sobre. També trobem qui anava a recollir comandes fetes dies enrere per no haver de patir de cara als àpats de Nadal.

Anar a comprar a darrera hora té un sobrecost del 12 respecte a fa un mes, amb peix i marisc com a productes que més s'han encarit.

Cues i corredisses de darrera hora per acabar d'enllestir les compres pels àpats de Nadal i Sant Esteve.

Si hi ha un plat estrella a taula per Nadal és aquest: l'escudella, però hi ha tantes receptes com mans que les preparen.

Aquesta campanya de Nadal l'Associació Espanyola del Dolç preveu que les vendes de torrons creixin un 4%. 

 Carles Puigdemont titlla de propaganda el balanç que va fer ahir Illa dels seus primers 4 mesos com a president.

La Generalitat ha entregat les Creus de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats que han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Josep Maria Bonmatí, president de La Fageda i encarregat de fer el discurs de les entitats guardonades, ha posat la mirada en la "injustícia". Pel que fa a les personalitats, el matemàtic Claudi Alsina i Català ha volgut donar les "gràcies" per la contribució a la societat de cadascuna de les persones guardonades i la futbolista Aitana Bonmatí ha fet una crida a defensar i promoure el català: "He rebut més crítiques per parlar català que per jugar a futbol".

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha agraït el paper de les entitats i personalitats guardonades, i assegura que són "illes d'esperança" dins d'un món de "notícies falses".