Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Un 20% dels casos a Catalunya ja són d'ómicron i en 3 setmanes serà majoritària. Cada vegada són més les veus que demanen mesures per frenar-ne l'expansió. Restriccions d'aforament, limitacions d'horaris i també teletreball són mesures per les quals aposten els experts.

De moment, per frenar la sisena onada Salut ha decidit recuperar les quarantenes pels vacunats en cas de contacte estret amb un positiu. S’aplicarà a partir de dilluns. Mentrestant, els centres sanitaris reconeixen que comencen a estar molt tensionats i s’estan començant a reprogramar intervencions.

El Parlament ha instat aquest divendres el Govern a impulsar el Pacte per la Salut Mental. La pandèmia ha disparat les temptatives de suïcidi entre els joves en un 30%.

  • Les esperances estan posades en el hub d’electomobilitat liderat per QEV Techologies
  • Es descarta el projecte de manteniment de blindats tot i el recel dels sindicats
  • Indústria promet que "sigui quin sigui el projecte que substitueixi Nissan, la plantilla estarà coberta"

A partir de dilluns els contactes estrets d'un positiu, tot i estar vacunats, hauran de fer quarantena. És la primera mesura que el govern català pren per posar fre a la sisena onada.

El Parlament insta el govern a impulsar el Pacte Nacional per a la Salut Mental. És un dels acords del ple monogràfic que ha acabat avui. A Catalunya, la pandèmia ha disparat les temptatives de suïcidi entre adolescents i joves prop d'un 30%.

Joan Subirats prendrà possessió com a nou ministre d'Universitats dilluns vinent. Arriba al càrrec amb el repte de tirar endavant la nova llei d'universitats, ideada per Castells.

En el primer dia amb totes les plantes de Nissan a Catalunya ja aturades, continua el dubte que passarà amb els treballadors. Avui s'ha reunit novament la taula de reindustrialització per buscar una alternativa.

La pandèmia ha empitjorat especialment la situació de les famílies amb infants i adolescents. Càritas de Barcelona alerta que, amb menors, l'exclusió social arriba al 40%. I en famílies monoparentals n'afecta una de cada dos.

A partir de dilluns els contactes estrets d'un positiu, tot i estar vacunats, hauran de fer quarantena. És la primera mesura que el govern català pren per posar fre a la sisena onada. Avui hi ha hagut vora SIS MIL contagis més en 1 sol dia... I la presència de la variant òmicron a Catalunya ja és del 20%. Al Parlament, pendents de la proposta per tirar endavant el Pacte Nacional per la Salut Mental. Prevenir suïcidis i lluitar contra l'estigma que pateixen els malalts, són els fonaments principals. A Catalunya, la pandèmia ha disparat les temptatives de suïcidi entre adolescents i joves prop d'un 30%.

Joan Subirats pendrà possessió com a nou ministre d'Universitats la setmana vinent. Substituirà Manuel Castells, que deixa el càrrec per motius de Salut. Subirats, ideòleg de l'espai dels Comuns, havia estat tinent d'alcalde a l'ajuntament de Barcelona. Arriba al càrrec amb el repte de tirar endavant la nova llei d'universitats, ideada per Castells. El Linares, de la Primera REF, serà el rival del Barça als setzens de final de la Copa.

A Catalunya, la primera causa de mort entre la població de 15 a 34 anys és el suïcidi. L'Adrià va ser detectat a l'Institut, on hi ha 4 orientadores educatives enfront d'una per 400 alumnes de la majoria de centres. Diuen que la pandèmia ha multiplicat els casos com mai. A l'Adrià el van dur de seguida al CAP, però no se li va donar l'ajuda que precisava. Un temps excessiu que converteix el suïcidi en la primera causa de mort entre els joves a Catalunya. La primera causa de mort entre la població de 15 a 34 anys és el suïcidi. Un 86,1% dels joves presenten malestar emocional, però encara no s’ha implementat cap pla de prevenció del suïcidi a Catalunya. 

Missió gairebé impossible la de trobar un test d'antígens a les farmàcies. A les portes de Nadal i amb les celebracions d'empresa en marxa són molts els qui opten per aquest recurs. Segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya en el que portem de més s'han fet 25.700 tests supervisats a farmàcies, més del doble dels que es van fer al novembre. En algunes s'han esgotat. A altres ni tan sols els hi arriben les comandes. Els experts recorden que el test d'antígens funciona quan tens símptomes i poden donar falsos negatius. En cas de no tenir símptomes el més efectiu és fer una PCR. I recomanen no oblidar les mesures sanitàries com la distància i la mascareta

Els mercats ja estan notant una major afluència de gent a una setmana de Nadal. Els majoristes de Mercabarna preveuen vendre un 10% més que el desembre passat i tornar a les xifres prepandèmia. Enguany la pujada del preu de l'energia i els temporals han fet encarir alguns productes, però, tot i això, es preveu un increment de vendes. Els productes que més pugen de preu són el peix i el marisc fresc, però també el raïm.

Els assessors del govern alerten que la situació hores d'ara és enormement preocupant. A l'espera de la decisió del govern d'aplicar noves restriccions, els experts recomanen limitar la mobilitat i sobretot. En les últimes tres setmanes les hospitalitzacions s'han doblat i ara hi ha més de mil pacients ingressats. El mateix en cures intensives, prop dels 300 .Aquest increment tensiona cada dia més la primària i els hospitals.

  • Participa en el nostre test d'actualitat i posa a prova els teus coneixements
  • 11 preguntes sobre els darrers esdeveniments de la setmana
  • Segueix tota la informació a la pàgina de notícies de RTVE Catalunya
Casa calcinada totalment

Un ferit greu en un incendi a Alp

  • L’incendi s’ha produït la matinada d’aquest divendres i ja està controlat
  • Els serveis mèdics també han atès a dues dones

Josep Bou es desmarca de Vox. El president del Grup Municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona assegura que el partit verd el va sondejar per a seu el seu alcaldable per la ciutat, però descarta ser el seu candidat per als comicis del 2023, ja que "Vox és difícil d'explicar" i "és molt difícil per a un empresari estar a Vox". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que coincideix en el fons, però no en les formes de les paraules de líders del PP relacionant la llengua a l'escola amb l'apartheid i el nazisme. Defensa que la llengua no es pot ni prohibir ni imposar, considera que cal anar "pel camí del mig" i "respectar la llibertat". Diu que la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso "no seria mala líder" del PP, però manté el suport a Pablo Casado. I explica que no s'ha vacunat fins ara perquè volia que abans es vacunessin els seus treballadors.

L'investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco, ens alerta d'un panorama "molt fosc". La pandèmia empitjora a les portes de Nadal. Avui s'han notificat gairebé 7.000 positius. Per tercer dia consecutiu hi ha més de 6.000 contagis notificats. En plena crispació per la llengua a les escoles, el president Aragonès ha reunit als membres de l'executiu i entitats que defensen el català.

L'investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco, creu que la situació és molt dolenta. "Si no hem estat capaços de controlar la delta, l'òmicron pot ser molt pitjor". Les vacunes que ens protegeixen contra una malaltia greu no ho fan contra la infecció. 6 mesos després de vacunar-se els nivells d'anticossos baixen per això recomana que l'administració de terceres dosis sigui una prioritat

  • Judit Neddermann, Andrea Motis, Joe Satriani, Pat Metheny i Adriana Calcanhotto són alguns dels artistes convidats
  • Ferran Palau inaugurarà el festival el 28 de gener al Palau de la Música
  • El certamen sempre ha tingut una ocupació superior al 90%
  • Activistes exigeixen al Govern que eviti la presència de la Brimo en el desnonament previst d'una família vulnerable
  • El moviment per l'habitatge acusa JxCat de bloquejar la nova llei antidesnonaments catalana
  • Els col·lectius han cridat a respondre de manera massiva davant l'intent de desnonament de la família

Gairebé la quarta part dels desnonaments que hi ha a Espanya es fan a Catalunya. Una vintena cada dia. Una situació que les entitats per l'habitatge reclamen evitar per llei. A les portes de Nadal hem conegut el cas d'una família que té ordre de desnonament per dilluns vinent.

Amb els indicadors de contagis disparats, els experts que assessoren la Generalitat ja demanen més restriccions. El ministeri de sanitat ja ha autoritzat la tercera dosis a partir dels 40 anys, començant per la franja dels 50.

Possible crim masclista a Sant Joan de les Fonts, a la Garrotxa. Els Mossos investiguen la mort d'una parella a l'interior d'una casa. L'home podria haver mort la dona i després s'hauria suïcidat.

Govern i Comuns tanquen l'acord definitiu que permetrà, dijous vinent, l'aprovació dels pressupostos catalans. Ha estat en una trobada sense el conseller d'economia, de Junts.

Avui acaben 38 anys de presència a Catalunya de l'empresa Nissan. Ara, l'esperança dels treballadors passa per les empreses que s'hi podrien instal·lar, però de moment no hi ha res tancat.

La sisena onada afecta, de nou, la pressió assistencial. Es calcula que un 2% dels diagnosticats acaben ingressant a l'hospital. Alguns centres comarcals ja estan reprogramant cirurgies no urgents i la majoria reorganitza equips i instal·lacions per fer front a l'augment de contagis.

La Tere era optimista perquè creia que no caldria surfejar més onades de la pandèmia, però a l'hospital Universitari Mútua Terrassa han activat de nou el pla de contingència. Aquesta setmana han bloquejat tota aquesta planta només per pacients Covid. L'efecte dominó que implica l'augment de contagis també es comença a notar als hospitals més grans, com el de la Vall d'Hebron. I el calendari que penja d'un fil és el de les vacances de Nadal dels sanitaris: molts centres ens diuen que, si l'onada segueix creixent, la setmana vinent hi hauran de modificar-lo ampliant les guàrdies.