En el último episodio de la temporada, George Clark nos muestra su caravana construida con materiales naturales y decorada al estilo Arts and Crafts. Además, conocemos nuevos proyectos de ingeniosos constructores que desde las primeras temporadas han seguido poniendo en práctica su talento.
Un joven carpintero construye una cabaña en el jardín, un diseñador crea un despacho con un puzle 3D gigante y, en Israel, descubrimos la arquitectura Bauhaus alemana. En la construcción de su caravana estilo Arts and Crafts. George Clark decide el diseño de las telas que usará para la decoración.
El arquitecto George Clark descubre en Israel la casa de la modernidad definitiva. Mientras sigue con el diseño de su propia caravana, conoce dos ingeniosos proyectos: la reconversión de un camión de caballos en casa de vacaciones y el rediseño de un tipi con dos pisos y jacuzzi para un camping.
Ingeniosos constructores, con talento y mucho corazón, transforman un viejo carromato gitano en coche de caballos apto para silla de ruedas y un camión del ejército en caravana. Además, George Clark visita otro increíble edificio en Israel y participa en el diseño de las vidrieras para su caravana.
Casas industrializadas. La edificación industrializada, habitual desde hace años en la construcción de naves, puentes u hospitales, empieza a implantarse también en viviendas. El proceso de fabricación es similar a la cadena de montaje del automóvil. Primero se construyen los módulos, después se incorporan los elementos fabricados por empresas especializadas como ventanas, baños, electricidad o fontanería, y, por último, en solo dos días, se ensamblan los módulos en el emplazamiento definitivo. Una empresa pionera en España construye casas eficientes en fábricas gigantescas que se montan sobre el terreno en 48 horas. La industrialización de la vivienda permite aumentar la calidad de la construcción, reducir el impacto ambiental, mejorar las condiciones laborales de los trabajadores y reducir el tiempo de edificación a la mitad.
Els especialistes restauren els edificis del recinte històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997. Intervenen Sílvia Llobet Font i Gemma Sendra Planas. Enregistrat el 25/02/2011.
El Modernisme
Programa dedicat al Modernisme i especialment a l'arquitectura modernista. Edificis i parcs de Barcelona. Oriol Bohigas, director de l'escola d'Arquitectura de Barcelona, explica els inicis del Modernisme a Barcelona i el seu desenvolupament. Cartells, pintures, mobles modernistes, ceràmica. La sagrada família, la Casa Milà o Pedrera, la Colònia Güell, la Casa Batlló, el terrat de la Casa Milà, interior del Palau Güell, el Castell dels Tres Dragons, que va ser el restaurant de l'Exposició Universal del 1888 al parc de la Ciutadella. L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Palau de la Música. La Casa de les Punxes, la Casa Ametller. Direcció de Francesc Rovira Beleta amb guió d'Enric Josa. Emès el 06/02/1979
Sant Pau, hospital al centre de la ciutat, i planells de l'arquitecte lluís Domènech i Montaner. Reportatge i entrevista a Francesc Fornells Pla, gravador i vidrier. L'Institut del Teatre ha publicat un catàleg amb tots els teatrins de Jaume Raspall. L'estudi del pintor Josep Vernis a Sant Julià de Sassorba i entrevista de Daniel Giralt a l'artista. El futur de l'edifici modernista de l'Hospital de Sant Pau, que ha estat declarat monument nacional. Perfil biogràfic de Domènech i Montaner i la seva participació en les Bases de Manresa del 1982, per Josep Maria Ainaud de Lasarte.
En aquest capítol de Signes, la Casa Thomas de Barcelona, de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. (L'off continua sobre negre). Montserrat Nebot entrevista l'arquitecte Cristian Cirici, autor de la restauració de la Casa Thomas. Exposició als baixos de l'edifici de dibuixos de Domènech i Montaner. Exposició, 'Fotografia com a art, art com a fotografia' a la Fundació Miró de Barcelona. Exposició de pintura de Rosa Torras a Barcelona. La revista literària L'Espill. València. Entrevistes de Maria Antònia Oliver a Eliseu Climent, editor i a Joan Fuster, director literari de L'Espill. Imatges amb música de la Casa Thomas que no surten al reportatge.
La casa Lleó Morera, de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, obre les portes al públic aquest 20 de gener, després de la restauració de la planta noble duta a terme per la propietat, Núñez i Navarro. Notícia del 16/01/2014.
El Museu Domènech i Montaner, és a l'edifici de Can Rocosa, antiga masia de Canet de Mar, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Edificada el segle XVII, va pertànyer a la família de Lluís Domènech i Montaner, i és casa-museu de l'arquitecte. Imatges dels Serveis Informatius del 14/07/1991.
La construcción de una mini casa como esta, define a la perfección el espíritu de los espacios increíbles. Además, un profesor transforma dos vagones de tren en aulas para su colegio. George Clark visita el kibbutz Lotan de Israel y continúa avanzando con su proyecto de caravana.
Amb la proximitat del centenari de la creació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Televisió Espanyola a Catalunya emet 'Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític' . El documental ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política. Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives. Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista. Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar. Com en uns vasos comunicants, l'arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau, les dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col·laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau. El 2012 marca el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui serà seu d'una Universitat de les Nacions Unides. El documental és de Lurdes Cortés i Manel Muñoz.
Empieza la Bienal de Venecia, uno de los eventos de arquitectura más importantes, que este año se propone ser un 'Laboratorio del futuro', como dice su lema.
Las radiografías también son para las montañas. Y quien dice montañas, dice pirámides u otros elementos y edificios gigantescos. No son rayos X los que entran en acción, pero su efecto es el mismo. Los muones sirven para observar el interior de accidentes geográficos u obras arquitectónicas. Gracias a ellos se ha podido ver el interior de las pirámides, el del Vesubio o adivinar el estado de las estructuras de hormigón de unos altos hornos. Ese es, entre otros, el objetivo de la empresa Muon Systems, que está estudiando cómo aplicar la tomografía para analizar contenedores de los puertos sin necesidad de abrirlos. Sobre todo ello ha charlado Chema García Langa con Carlos Díez, uno de los tres fundadores de Muon Systems.
Gracias al ingenio de pequeños constructores, asistimos a la transformación de un autobús de dos plantas en vivienda y a la construcción de un cabaña en una granja. Hoy visitamos un increíble hostal de la YMCA en Israel.
El programa mostra videoart: 'The day before' i 'The discreet charm of diplomacy'. Reportatges: els edificis de Montparnasse de Ricard Bofill. Escultures a l'IVAM de Julio González. Manolo Valdes, exposició de pintura i escultura. Tràiler de la pel·lícula 'Ran' d'Akira Korosawa. Entrevistes: Albert Boadella, i reportatge sobre la seva obra de teatre 'Els virtuosos de Fontainebleau', i al dissenyador Xavier Mariscal. Videoart 'SA', reportatge sobre l'Índia de Dan Reeves.
Centenario Lluís Domènech i Montaner. Lluis Domènech i Montaner es uno de los arquitectos más importantes del modernismo europeo, pero su figura ha sido injustamente olvidada e incluso menospreciada. Es el autor de muchos de los edificios que han hecho de Barcelona la capital mundial del modernismo. El Palau de la Música Catalana y el Hospital de Sant Pau, ambos declarados Patrimonio de la Humanidad por la Unesco, son las más conocidos, pero su legado abarca otras obras extraordinarias. El centenario de su muerte, que se celebra este año con múltiples actividades, es una gran oportunidad para reivindicar su extraordinario legado.