Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La administración número 1 Virgen de Gracia de Carmona (Sevilla) recibió el primer permiso en España para vender lotería en febrero de 1764, lo que la convierte en la más antigua de España con 258 años en los que no ha cerrado nunca. Hablando Claro ha visitado el estabecimiento que a día de hoy regenta Valentín.

Foto:EFE/Fermín Cabanillas

En aquest capítol especial, Sílvia Abril obre les portes de casa seva i prepara uns fideus mar i muntanya per homenatjar les cuineres i cuiners que l'han ajudat en aquesta segona temporada. La Rosario, d'Olesa de Montserrat, l'ajuda a fer-los, fins a aconseguir que tots els convidats se’n llepin els dits i assaboreixin plegats un àpat molt especial.

A més, el capítol emet els millors moments de la temporada, en què hem rigut, ens hem emocionat, hem après a cuinar i, sobretot, ens ho hem passat bé menjant els millors productes del nostre país. Els protagonistes d'aquest any comparteixen anècdotes, riures i abraçades, i Sílvia Abril proposa un últim brindis perquè gràcies a ells hi ha receptes que ja no es perdran mai més.

Las reuniones alrededor de una mesa serán bastante más caras estas navidades: el precio de los alimentos ha aumentado un 15,3% en los últimos doce meses, según el Índice de Precios al Consumo (IPC) de noviembre, y todos los productos alimenticios de la cesta de la compra, sin excepción, han subido respecto al año pasado. Foto: GETTY / DISEÑO RTVE

  • Biel i Toni Julià, pare i fill, són els encarregats de posar en hora i afinar la maquinària de la qual estaran pendents milers de persones
  • Es recuperen els protocols i concentracions a la Plaça de Cort d'abans de la pandèmia per donar la benvinguda al nou any

La fiesta de la Zambomba está declarada bien de interés cultural datada del siglo XVII, por lo que, desde ese siglo, se celebra en el sur de Andalucía algún tipo de festejo relacionado con la navidad, con la convivencia y la gitanería. ¿Qué tiene el flamenco de Navidad y qué tiene la Navidad de flamenco?

De la mano de Pedro Garriño (el artista Niño de la Fragua), Joaquín López Bustamante (codirector del programa de RNE ‘Gitanos: arte y cultura romaní’) y Tomasa Guerrero (cantaora jerezana La Macanita), analizamos las claves de cómo se originó, se desarrolló y se mantuvo el patrimonio navideño de Jerez y Arcos de la Frontera.

Para que no muriera la tradición, nació el proyecto ‘Así canta nuestra tierra en Navidad’ recopilando villancicos en riesgo de desaparición. Aunque hoy es cotidiano, en la grabación se incluyó la guitarra flamenca como novedad. En aquel momento fue algo anecdótico porque estaba vinculado con el flamenco, pero no con la Navidad.

Todo un clásico de estas fechas: La poinsettia, más conocida como flor de Pascua.

De Almería sale el 33 por ciento, lo que posiciona a esta provincia como líder española, después de haber triplicado la producción de esta planta en la última década hasta alcanzar los TRES MILLONES Y MEDIO. Esta mañana ha comenzado el tradicional reparto de pascueros del Ayuntamiento de Almería, durante toda la semana van regalar más de 10.000.

'La recepta perduda' ha visitat la Terra Alta, zona de pagesos, on els treballadors del camp aguantaven llargues jornades collint raïm i olives amb un sol àpat: la clotxa, un pa de pagès farcit de verdures escalivades i sardina salada que preparaven els avis de la família a mig matí sense moure's del tros.

Sílvia Abril ha arribat a una comarca immersa en la verema. Encuriosida, ha conegut a Pili Sanmartín, una de les dones al capdavant del Celler Bárbara Forés. Per elaborar la clotxa, ha conegut a Enrique Segura, pagès al capdavant d'un celler, que recorda la clotxa que menjava quan era petit i anava a veremar amb la família.

Per preparar-la ha necessitat un bon pa de pagès, ingredient principal i recipient, que a les Terres de l'Ebre sovint couen als coneguts com a forns moruns, forns refractaris de llenya. Sílvia Abril ha anat a buscar-lo a la Fatarella, on hi ha el forn de la Rosa Balsebre, que diuen que és un dels més antics de Catalunya.

Per al farcit, cal sardina de casco, o arengada, que Sílvia Abril ha obtingut de la botiga de la Dora Rius, amb qui ha descobert els ganyims de tonyina, una altra especialitat de pesca salada. De la mà d'Andreu Queralt i Maite Hernández, Sílvia Abril ha recorregut el poble vell de Corbera d'Ebre, escenari d'una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil espanyola. El poble es manté destruït com un testimoni colpidor.

L'actriu Sílvia Abril ha visitat el poble vell de Corbera d'Ebre a 'La recepta perduda', on ha conegut a Andreu Queralt i Maite Hernández, dos guies que li han explicat la història d'un poble que va quedar destruït durant la Guerra Civil a la mítica Batalla de l'Ebre i s’ha conservat tal com va quedar per tal de ser un testimoni d’una de les batalles més crues de la nostra història. Amb ells hem descobert què va significar per a la població de la comarca ser l’escenari d’una de les batalles més llargues d’aquesta guerra.

Un año más, el belén viviente más antiguo de Andalucía ya se puede visitar en Beas, en Huelva. Se puso en marcha en 1970, nada menos. 80 vecinos le darán vida, cada fin de semana, y hasta el próximo 2 de enero.