Una exposició de 130 obres de la pintora Neus Martín Royo plasma la profunda transformació que ha sofert el Poblenou, a Barcelona. Per fer-ho ha comptat amb la col·laboració de l'arxiu històric del barri.
Es tracta d'un repàs històric a la 'Memòria pintada', una mostra a mig camí entre la nostàlgia pel passat perdut i l'orgull de veure com ha progressat una de les zones més dinàmiques de la capital catalana.
La majoria de tractors que ara travessen el pont sobre el riu Ter, a Verges, han d'envair part del carril contrari per poder passar. Amb les màquines recol·lectores la situació es complica. Els pagesos estan indignats amb les obres de millora que s'hi estan acabant de fer, que incorporen un carril per a ciclistes i vianants i que han costat més de 4 milions d'euros. Les queixes dels pagesos i de l'ajuntament han obligat la Generalitat a estudiar noves opcions.
Les benzineres de la banda espanyola de la frontera, com és el cas de La Jonquera, registra les últimes setmanes més moviment de l'habitual. Ciutadans francesos, però també de la resta de la Unió Europea, que temen no poder omplir el dipòsit aprofiten per repostar abans de passar França. No només els dona més tranquil·litat, també els permet estalviar uns quants euros.
‘Sisu’, amb quatre premis, i ‘Pearl’, amb dos, han estat les dues grans triomfadores del 55è Festival de Sitges.
Dirigida per Jalmari Helander, ‘Sisu’ ha guanyat els guardons al millor llargmetratge; millor interpretació masculina per Jorma Tommila; millor fotografia i música.
El cineasta Ti West ha rebut el guardó a la millor direcció per ‘Pearl’ i la protagonista del film, Mia Goth, el de millor interpretació femenina.
El palmarès també ha guardonat a ‘Project Wolf Hunting’, de Kim Hong-sun, amb el premi especial del jurat, i amb una menció especial, i ‘Fumer fait tousser’ i ‘Incroyable mais vrai’, les dues de Quentin Dupieux, s’han endut el guardó al millor guió ex aequo. El premi del públic ha estat per ‘Irati’, de Paul Urkijo.
Segons Oriol de Fàbregues, neuròleg de l'Hospital de la Vall d'Hebron, l'origen de la síndrome de Meige no està clar ni se'n sap ben bé la causa. El més probable és que estigui en el mal funcionament d'una zona del cervell on hi ha els ganglis basals (pàl·lid intern) que produeix el que s'anomena distonia, és a dir, la contracció involuntària dels músculs, de manera sostinguda o intermitent, que causa moviments de torsió repetits i postures anòmales.
De Fàbregues explica que hi ha diverses formes de distonia i la més freqüent a partir dels 50 anys és la síndrome de Meige, mentre que en població més jove la més habitual és la distonia cervical o la rampa de l'escrivent. Els símptomes específics, la gravetat i la progressió de la síndrome de Meige varia entre persones, i té més pevalença entre la població femenina.
La malaltia pot estar originada per mutacions genètiques però també s'han descrit casos que s'han manifestat a partir de l'administració de certs medicaments que augmenten l'activitat de la dopamina durant un període llarg. També pot ser un efecte secundari d'altres condicions que afecten greument l'organisme, com traumatismes cranials, accidents cerebrovasculars o tumors, entre d'altres.
Ara per ara la síndrome de Meige és una malaltia crònica que no té cura. Tot i això, es poden fer coses per millorar la qualitat de vida del pacient mitjançant tractaments que estimulin la zona dels ganglis basals, i més específicament el globus del pàl·lid intern.
Segons Oriol de Fàbregues, en els casos molt greus es fa una intervenció quirúrgica per actuar directament sobre el pàl·lid, però normalment es dona al pacient una medicació per via oral, que té l'inconvenient que té efectes adversos gens menyspreables perquè de vegades "la persona queda massa sedada".
També es pot intervenir injectant toxina botulímica (Botox) en els músculs que estan hiperactius. Ara bé, és un tractament periòdic perquè el resultat que s'aconsegueix és transitori i el relaxament de la zona muscular té una durada determinada. Al voltant de tres mesos després de la injecció el cos es recupera i els símptomes reapareixen. A més a més, s'ha de deixar passar un temps perquè l'organisme no generi anticossos contra la toxina.
Primer acte institucional de Pere Aragonés acompanyat del seu nou executiu. Ha estat a la commemoració del 82è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys. El PSC i els Comuns redoblen la pressió cap al president de la Generalitat perquè defineixi amb quins suports pensa governar.
La demanda de combustible ha augmentat a La Jonquera entre un 10 i un 15 per cent. El motiu és la vaga de refineries franceses, que ha fet que tant ciutadans d'aquest país com d'altres que estan de pas omplin el dipòsit a Catalunya.
Les famílies que transiten un dol perinatal reclamen els mateixos drets que en qualsevol altre naixement. Volen, per exemple, disposar de baixes paternals, que ara no tenen, i poder registrar els fills als llibres de família. Una de cada cinc gestacions no tira endavant.
El palmarès del Festival de Cinema de Sitges reconeix 'Sisu' i 'Pearl' com a millors cintes. S'han endut 4 i 2 guardons respectivament.
El primer clàssic del curs ja és aquí. Demà el Bernabéu, Barça i Reial Madrid es juguen el lideratge de la Lliga.
L'escalada de la inflació es modera, tot i que els preus continuen alts. A Catalunya, al mes de setembre la inflació cau fins al 8,5% per la baixada del cost de l'electricitat, el gas i els combustibles. Els aliments, però, s'han encarit. La taxa supera ja els 14 punts i és la més alta dels últims 28 anys.
La situació es complica i al Palau de la Generalitat el president s'ha reunit aquest migdia amb la líder dels Comuns, Jèssica Albiach, per començar a teixir complicitats.
L'escalada de la inflació es modera, tot i que els preus continuen alts. A Catalunya, al mes de setembre cauen, per segon mes consecutiu, fins al 8,5%, segons confirma l'Institut Nacional d'Estadística.
Els pressupostos de la Generalitat continuen en l'aire, just una setmana després que Junts hagi abandonat el govern. En una entrevista a TV3, Aragonès pressiona pel seu suport.
Narcopisos i consum de droga al carrer... És amb el que conviuen i el que denuncien els veïns de Ciutat Vella.
Una estudiant de la Universitat de Vic denuncia ser víctima d'assetjament per part de tres companys de la seva promoció. La universitat assegura que els presumptes fets s'haurien produït fora del campus.
Aquest cap de setmana Chanel gravarà el videoclip de TOKE, el seu segon single i la cançó que acompanyarà a la selecció espanyola de futbol al mundial de Qatar.
Al Festival de Sitges hem conversat amb Víctor Garcia. Espectador del certamen, va entrar al món del cinema pels efectes especials i ha acabat rodant pel·lícules de terror a Hollywood.
L'escalada de la inflació es modera, tot i que els preus continuen alts. A Catalunya, al mes de setembre cauen, per segon mes consecutiu, fins al8'5%,segons confirma l'Institut Nacional d'Estadística. Són 1,7 punts menys que a l'agost.
Aquesta lleugera caiguda de preus -després de tot l'estiu superant el 10%- es deu a la baixada del cost de l'electricitat, el gas i els combustibles. Els aliments, però, s'han encarit i cada vegada costa més omplir la nevera.
Molts consumidors aposten per seguir anant directament a l'agricultor, tot i que finalment, els preus acaben resultant una mica més cars. Els clients reconeixen que compren menys i alguns pagesos es plantegen tancar perquè no els surten els números.
L'escalada de la inflació es modera, tot i que els preus continuen alts. A Catalunya, al mes de setembre cauen, per segon mes consecutiu, fins al 8,5 %, segons confirma l'Institut Nacional d'Estadística. També es manté la tendència al conjunt d'Espanya... on els preus s'han situat en el 8,9 %, una dècima menys del previst. En aquest sentit, la patronal de la petita i mitjana empresa alerta que ja hi ha empreses amb problemes de liquiditat i altres que es plantegen tancar. Si els preus no baixen, després de Nadal podria donar-se -diuen- una situació greu. Els pressupostos de la Generalitat continuen en l'aire, una setmana després que Junts hagi abandonat el govern. Aragonès pressiona pel seu suport... i espera dels socialistes acords en altres àmbits. El cap de l'oposició -que la setmana vinent es veu amb el president- diu que no accepten lliçons. El Partit Popular es mostra crític amb l'actitud dels socialistes. Al Cafè d'Idees de RTVE, el secretari general del partit a Catalunya, assegura que no són alternativa a Esquerra. Sobre una hipotètica moció de censura a Pere Aragonès, no en garanteix el suport dels populars. Us mostràvem ahir el problema de Ciutat Vella a Barcelona amb els narcopisos i el consum de droga al carrer a plena llum del dia. Avui el districte celebra la Junta de Seguretat. Una estudiant de la Universitat de Vic denuncia ser víctima d'assetjament per part de tres companys de la seva promoció. La universitat assegura que els presumptes fets s'haurien produït fora del campus i que va separar als estudiants perquè no coincidissin a classe.
Una estudiant de la Universitat de Vic denuncia ser víctima d'assetjament per part de tres companys de la seva promoció. La universitat assegura que els presumptes fets s'haurien produït fora del campus i que va separar als estudiants perquè no coincidissin a classe.
Té 19 anys i denuncia insults continuats, assetjament a les xarxes i dues agressions físiques per part de tres companys de facultat. A mitjans del curs passat ho denuncia al centre i més tard a la policia. Quan arriba a judici, les parts arriben a un acord: els joves es comprometen a deixar-la tranquil·la. Paral·lelament, la universitat intervé i canvia als presumptes agressors de torn. Però aquest curs, torna a coincidir amb alguns d'ells a classe.
L'associació No al Acoso Escolar considera que el centre hauria d'haver expulsat als tres nois denunciats. La Universitat de Vic assegura que els presumptes fets s'haurien produït fora del campus i que per això no pot iniciar expedients sancionadors.
Santi Rodríguez diu que el seu grup podria donar suport a una moció de censura en funció de les circumstàncies, però no veu que el PSC sigui l'alternativa a ERC. El secretari general del Partit Popular de Catalunya diu que el partit vol "aixecar la bandera d'una alternativa real": "No em resigno a què només puguem tenir governs independentistes i governs d'esquerres". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que ERC i Junts es mouen en funció dels posicionaments d'uns i altres, i que ara Junts "intenta posar en relleu el vincle d'ERC amb els socialistes". Veu mesures positives en el pla energètic de Sánchez, però critica que es prenen tard i a poc a poc. Critica la proposta del president andalús als empresaris catalans sobre canviar la seu pels beneficis fiscals: "No és gaire adequat", ha dit. També creu que el 155 a Catalunya hauria estat més llarg i més dur. Defensa que Alejandro Fernandéz és el candidat a la presidència del PP mentre els militants ho decideixin així, mentre hi ha diversos noms sobre la taula pel candidat popular a l'alcaldia de Barcelona. Creu que el Procés no ha acabat, sinó que ha canviat l'escenari de joc. I defensa que uns polítics van impulsar la societat a l'independentisme.
Donar visibilitat a les malalties rares i compartir-les amb altres pacients ajuda qui les pateixen. Fer-ho a través de les xarxes socials connecta amb molta més gent. És el que ha fet la regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, afectada d'una síndrome que només tenen 15 persones a tot Catalunya: la síndrome de Meige.