- El 2024 arrenca amb un repunt de 3.690 aturats
- La fiscalia critica el jutge García Castellón per la "manca d'arguments" per investigar Puigdemont
- Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies
Catalunya està ja, des d'avui, en emergència per sequera. Preocupa la baixa capacitat dels embassaments. Per això, treure aigua d'altres fonts per abastir la ciutadania és una de les prioritats. I de fet, el 55% de l'aigua que consumim des de fa 2 anys ja no prové dels cinc embassaments de la conca Ter-Llobregat. Ara es posa el focus en accelerar aquestes alternatives.
Es busquen alternatives per abastir d'aigua potable una població de més de 6 milions de persones que poden veure'n encara més restringit el consum. La sequera afecta molts sectors, com l'agricultura, que comença a renunciar a certs conreus. Per altra banda, el sector de l'oci i recreatiu busca la forma d'adaptar-se a les noves mesures.
Pel ministre de Turisme, la situació de sequera no ha d'afectar l'arribada de visitants. Jordi Hereu, que s'ha reunit amb l'alcalde de Barcelona, reconeix que caldrà fer un esforç d'adaptació, però demana evitar l'alarmisme.
A Catalunya s'han perdut prop de 35.000 llocs de treball, després de la campanya de Nadal i l'atur ha pujat en més de 3.600 persones, tot i que és la xifra més baixa en un gener des de fa 16 anys. El total d'aturats se situa en més de 347.000.
Joan Laporta assegura que, l'equip estaria destruït si l'entrenador no fos Xavi. President i entrenador coincideixen a dir que la pressió que exerceix el Madrid sobre els àrbitres, adultera de competició.
L'enduriment de les restriccions deixa al límit el sector agrícola, que ja no pot esperar que plogui per sobreviure. I ara comença una etapa en què només podrà fer servir el 20% de l'aigua de què disposa per regar. Una situació que complica alguns conreus com l'arròs.
Les restriccions per emergència que comencen aquest divendres afecten 202 municipis de Barcelona i Girona, però des de l'estiu ja n'hi ha una trentena que n'estan patint. Són els que beuen de l'aqüífer de Fluvià Muga, a l'Alt Empordà, i de l'embassament de Riudecanyes, al Baix Camp.
La declaració de l'estat d'emergència per sequera hidrològica als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat publicada aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) contempla mesures que afecten directament l'ús de piscines recreatives. A les instal·lacions del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), fa setmanes que mantenen tancades un 50% de les dutxes i han instal·lat uns dispositius per reduir el consum entre 5 i 10 litres per minut a la resta de dutxes i també a les aixetes per rentar-se les mans. Segons el president de l'entitat, Francesc Cayuela, també han retallat el reg de jardineria fins a un nivell mínim per evitar que els arbres morin i assegurar que els camps d'esport federatiu puguin sobreviure.
Des del pantà de Sau, hem traslladat l'Informatiu en un programa especial en el dia que Catalunya està ja en emergència per sequera. Trepitjar aquesta zona és passejar per un paisatge trist, desolador.
Treure aigua d'altres fonts per abastir la ciutadania és una de les prioritats. Es posa el focus en accelerar aquestes alternatives, com les potabilitzadores i dessalinitzadores.
L'enduriment de les restriccions deixa al límit l'agricultura, que ja no pot esperar que plogui per sobreviure. Comença una etapa en què només podrà fer servir el 20% de l'aigua de què disposa per rega
A l'altra banda, a la conca de l'Ebre, on la gestió depèn del Ministeri, la situació és una mica millor.
- Les sancions pels incompliments de la normativa poden arribar fins als 3.000 euros
- L'AMB aprova reduir la pressió de l'aigua en aquells municipis que sobrepassen el límit
- Catalunya comença l'any amb 3.690 ocupats més, un 1,07% més respecte al desembre
- 347.071 desocupats, la xifra més baixa en un gener des del 2008
Els gimnasos i els equipaments esportius són un dels sectors afectats per les restriccions que han entrat en vigor aquest divendres, quan el DOGC ha publicat la declaració de fase d'emergència per sequera a les conques internes. En aquesta primera fase les piscines es poden reomplir sempre que es compensi aquest consum retallant-lo d'una altra banda.
És el que estan fent a les instal·lacions del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG) que des de fa setmanes mantenen tancades un 50% de les dutxes i han instal·lat uns dispositius per reduir el consum entre 5 i 10 litres per minut a la resta de dutxes i també a les aixetes per rentar-se les mans. Segons explica el president del GEiEG, Francesc Cayuela, també han retallat el reg de jardineria fins a un nivell mínim per evitar que els arbres morin i assegurar que els camps d'esport federatiu puguin sobreviure.
Cayuela entén les mesures que ha pres la Generalitat davant d'una situació extrema i excepcional i diu que les patronals del sector estan treballant de manera conjunta amb les administracions per fer front al problema. Pel que fa als clients, creu que hi ha prou consciència i les estan assumint sense problemes perquè "són unes mesures mínimes que afecten però no a la totalitat i pots continuar venint a la piscina o al gimnàs i contribuir a la reducció d'ús d'aigua".
Sergi Sabrià considera un error el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "Em sembla naïf que Junts no sabés que hi hauria molt jutges disposats a intentar fer forats a la llei". El viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern admet que la norma no es pot blindar: "Potser haurem de lluitar cas per cas". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que el cas de Laura Borràs no pot entrar a l'amnistia si ha fragmentat contractes: "Si fer-hi entrar a tothom acaba sent ningú, no té sentit". Admet que els contactes per aprovar pressupostos estan més avançats amb el PSC: apunta que, si es tanca l'acord pels pressupostos catalans, "tot serà més fàcil" per aprovar els espanyols. Sabrià també carrega contra José Montilla i Santi Vila per les seves crítiques a la gestió de l'aigua: "Es pot tenir morro, però no sé si se'n pot tenir tant. S'ha fet molta feina els últims tres anys". I assegura que Aragonès i Puigdemont "parlen sovint": "Segur que hi haurà una visita aviat".
- L'aigua dessalinitzada prové de les úniques dues dessalinitzadores que hi ha a Catalunya
- Com estalviar aigua a casa en plena sequera?
- La defensa de Carles Puigdemont demana apartar el jutge Aguirre del cas Volhov
- L'Audiència de Barcelona rebutja que el judici a Dani Alves sigui a porta tancada
- Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies
Aquest dijous ha estat desnonada Blanca Espinosa, una veïna del barri del Gòtic de 78 anys, on fa 55 anys que hi viu. Va ser denunciada per un suposat impagament de 88 euros, un deute que ve per una reforma a la cuina, però que segons la dona, està pagada.
El 22 de novembre va esquivar el desnonament gràcies a la pressió veïnal, dia en què ella, l’Ajuntament i la propietat van acordar unes setmanes per negociar. Els mesos han passat i no ha arribat cap pacte ni se l’espera.
A la zona que entra en emergència, el 20% del consum d'aigua el fan la indústria i el comerç. Per això es redueix dràsticament l'ús. A l'agricultura fins al 80%. En el cas de la ramaderia només es pot fer servir la meitat de l'aigua de què disposen i la indústria ha de reduir una quarta part del consum que fa. Hem volgut palpar com afecta aquesta reducció en un sector que depèn totalment de l'aigua: les fàbriques de gel.
Quina relació tenen els joves amb el sexe? Què els preocupa i què preocupa a les famílies? Tots aquests aspectes es posen damunt la taula, sense tabús, al Festival Cinematogràfic d'Educació Sexual de Terrassa.
La prescripció diferida d'antibiòtics és lleugerament més eficient que la prescripció immediata i la no prescripció antibiòtica. És percebuda com una eina útil pels professionals en situacions d'incertesa, com quan el metge dubta si la infecció és vírica o bacteriana.
Així ho indiquen dos nous estudis publicats per investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà centrats en la població pediàtrica i les percepcions i actituds dels CAP sobre els antibiòtics i la prescripció diferida.
6 milions de catalans entraran en emergència per sequera i hauran de reduir el consum d'aigua. Gran part dels embassaments del Ter-Llobregat estan per sota del 16% de capacitat.
202 municipis de Barcelona i Girona se sumen a la trentena de localitats que ja fa mesos que viuen restriccions. Només es podran consumir 200 litres per persona i dia.
Assetjament sexual, consentiment, pornografia: són alguns dels temes que estudiants de l'ESO aborden amb cinema i experts al Sex Education Film Festival a Terrassa.
El Barça salva els mobles davant l'Osasuna gràcies a l'estrena golejadora de Vitor Roque. El brasiler va ser el gran protagonista en el primer partit després de l'adeu en diferit de Xavi.
Una de les mesures que afecta i preocupa directament els ciutadans és la limitació del consum a 200 litres per persona i dia. A casa, de mitjana, cada català gasta 117 litres en un dia. L'objectiu, segons l'Agència Catalana de l'Aigua, ha de ser d'un màxim de 90. Recordem que el consum individual va més enllà de la quantitat d'aigua que gastem a casa.
202 municipis de Barcelona i Girona, se sumen a la trentena de localitats que ja fa mesos que viuen amb restriccions. L'estat dels pantans és insostenible. Això és el pantà de Sau, on ja veiem restes que abans estaven cobertes per l'aigua... i la terra seca i esquerdada.
Una de les mesures que afecta i preocupa directament els ciutadans és la limitació del consum a 200 litres per persona i dia.
A la zona que entra en emergència, el 20 % del consum d'aigua el fan la indústria i el comerç. Per això es redueix dràsticament l'ús. A l'agricultura fins al 80%.
Tallada l'AP7 des del Pont de Molins a La Jonquera en sentit França per la manifestació dels pagesos al Voló, a França.