Després de l'èxit de 'Simón', Miqui Otero s'allunya per primera vegada de Barcelona, l'escenari de totes les seves novel·les, per reviure una nit d'estiu i revetlla a un petit poble gallec. Ara presenta 'Orquesta' amb una narradora també molt especial: la música.
Nou robatori de cable de coure a Rodalies. Aquest cop al tram de la Llagosta, però no ha afectat el servei. El matí ha estat molt complicat pels usuaris de transport públic per l'enllaç de Rodalies amb busos alternatius i metro.
Pere Aragonès abandona la primera línia política. No recollirà l'acta de diputat i no tornarà al Parlament. Assumeix en primera persona la desfeta dels republicans que han perdut 13 escons. ERC continua, però, tenint la clau per a un pacte tripartit amb el PSC i els comuns.
El PSC obre converses per investir Salvador Illa, guanyador de les eleccions. Volen aconseguir un pacte amb forces progressistes. Encara que a Junts no li donen els números, Puigdemont insisteix que també es presentarà a la investidura. Des del PP, Fernández diu que no donarà els seus vots a Illa perquè Sánchez mantingui els seus acords amb els de Puigdemont.
Complicacions al transport públic sobretot en hora punta per l'enllaç de Rodalies amb busos alternatius i metro. Continuen sense entrar ni sortir trens fins a les estacions del centre de Barcelona pel robatori de coure. Adif creu que caldran dos mesos per recuperar la normalitat.
Els republicans es desplomen i es queden amb 20 diputats. El PSC és el clar vencedor de les eleccions, amb 42 diputats, i una àmplia distància de Junts que n'obté 35. Comuns i CUP també perden força. En canvi, el PP quintuplica diputats i passa per davant de VOX, que manté els 11. Desapareix Ciutadans i Aliança Catalana irromp al Parlament.
Els socialistes, clars guanyadors de les eleccions en escons i vots, presentaran la candidatura tripartit de Salvador Illa i necessiten a republicans i comuns. Un pacte d'esquerres suma per la mínima, arriben just als 68 diputats.
Junts recuperar el lideratge del bloc independentista. Puigdemont aconsegueix 32 diputats, 3 més que el 2021.
Tota la pressió recau sobre ERC que podria tenir la clau de la governabilitat. La tercera pota d'aquest pacte tripartit són els comuns. Que han perdut dos diputats i ara tindran 6 representants al Parlament. Són la sisena força, però insisteixen que un pacte d'esquerres és possible.
El Partit Popular surt molt reforçat, aprofita la desaparició de Ciutadans i multiplica per 5 els escons aconseguint els millors resultats des de 2012.
Aliança Catalana irromp al Parlament amb dos escons. L'extrema dreta independentista, que ha aconseguit el 3% dels vots, va vetar l'entrada a la majoria dels mitjans per seguir la nit electoral. Ciutadans es queda fora del Parlament, 7 anys després d'haver guanyat les eleccions. Ha aconseguit poc més de 22.000 vots.
Matí molt complicat al transport públic. El pla de servei alternatiu pel robatori de coure d'ahir a Rodalies ha afectat el metro i els autobusos de Barcelona. Renfe i Adif continuen treballant per solucionar la incidència i ja s'han pogut ampliar alguns trajectes. Anem en directe a l'estació de Sants
Catalunya s'ha despertat aquest 12-M amb l'afectació més greu a Rodalies dels darrers anys com a conseqüència d'un nou robatori de cable de coure efectuada de matinada a l'estació de Montcada Bifurcació, i de diversos incendis posteriors declarats en aquestes instal·lacions i en un parell de túnels. Un robatori "intencionat", segons el Ministeri de Transports, que ha paralitzat aquest diumenge la circulació de trens, sobretot a Barcelona i Tarragona, cosa que ha portat la Generalitat a instar el Govern espanyol a solucionar el "caos intolerable" en aquest servei en una jornada que coincideix amb les eleccions.
Als col·legis electorals, la jornada continua amb normalitat. També a la Universitat de Barcelona, on les meses s'han constituït amb 15 minuts de retard. Les votacions, però, conviuen amb l'acampada d'estudiants a favor de Palestina. La Junta Electoral ja va advertir que si s'entorpia el dret a vot, es podrien prendre mesures. L'acampada dels estudiants a favor del poble palestí no interfereix en la votació i al llarg del matí s'ha pogut votar amb total normalitat. La universitat ha tapat els vidres perquè no es vegi la concentració, ha retirat una pancarta de la façana i ha tancat els accessos al claustre perquè no es creuin manifestants i votants. D'aquesta forma es compleix amb la llei electoral que prohibeix propaganda política als centres de votació i també la creació de grups susceptibles d'interferir al dret a vot.
'The Code' és la proposta guanyadora: l'artista hi explica el seu viatge d'autodescobriment i acceptació. És la primera persona no binària que guanya el certamen. Això en un festival que ha estat el programa més vist a Catalunya de tot el dia: un de cada dos espectadors estava mirant La 1. El certamen ha estat marcat per la participació d'Israel, que ha obtingut la segona posició al televot. Nebulossa i ZORRA queden en 22a posició, amb 30 punts.
La participació en les eleccions al Parlament d’aquest 12 de maig a les 13 hores és del 26,91%, més de 4 punts més que en els comicis del 2021 a la mateixa hora. A la circumscripció de Barcelona han votat el 27% dels electors, un increment de 4,52 punts respecte al 2021; a Girona, la participació ha pujat 3,06 punts, fins al 27,36%; a Lleida, l’increment és menor, d’1,25 punts, fins al 25,39%, i a Tarragona, la participació se situa en el 26,66%, xifra que suposa un augment de 3,98 punts respecte al 2021 a aquesta hora.
La participació fins a les 13 hores puja 4 punts amb comparació al 2021 i frega el 27%. Les prop de 9.000 meses s'han constituït, en la majoria de casos, sense incidències. Aquest diumenge més de 5,7 milions de persones estan cridades a les urnes, un cens rècord.
Diumenge de caos a Rodalies on no circulen trens per cap dels túnels de Barcelona. Un robatori de coure a Montcada Bifurcació provoca incendis a les instal·lacions per una sobrecàrrega i obliga a tancar l'estació del metro de La Sagrera. RENFE ho atribueix a un acte "intencionat" i no pot garantir quan serà possible restablir el servei.
Suïssa guanya el Festival d'Eurovisió en l'edició més polèmica d'aquest certamen per la presència d'Israel i la desqualificació dels Països Baixos. 'Nemo' esdevé el primer artista no binari que s'endú el micròfon de cristall, mentre Nebulossa, amb 'Zorra', queda en vint-i-dosena posició. RTVE retransmet per primera vegada la gala en català a través del dual i de Ràdio 4.
El Reial Madrid celebra el títol de Lliga mentre el Barça prepara el partit de dilluns contra la Reial Societat. Si els blaugrana guanyen recuperaran la segona posició de la classificació, que dona accés a jugar la Supercopa.
El desenvolupament del que queda de jornada electoral, l'escrutini i l'anàlisi dels resultats els podeu seguir en directe a través dels diferents canals d'RTVE, amb part del Telediario des de Barcelona, i un programa especial a partir de tres quarts de vuit del vespre. Hi participen 200 professionals de la casa.
En total, s'han constituït 8.940 meses. Per molts dels que els ha tocat estar a les meses, era la primera vegada, i han hagut de matinar. A les 9 ha començat la votació sense problemes. Els més matiners han trobat cues a alguns col·legis. Alguns han anat aviat per aprofitar el dia. N'hi ha que, fins i tot, s'han apiadat dels membres de les meses.
- Tots els centres de votació disposaran d'una tauleta per facilitar la transmissió de les dades i de manera més immediata
- Per primera vegada es podran conèixer en temps real els resultats de l'escrutini a cada col·legi electoral
Com a cada jornada electoral, una de les claus serà veure la participació ciutadana. En les darreres autonòmiques, les de 2021 en plena pandèmia, va ser molt baixa, del 53%. Molt lluny dels registres de màxims històrics que es van donar en moments àlgids del 'procés', els anys 2015 i 2017. Segons els especialistes, el grau de participació diu molt de la qualitat democràtica d'un país. La franja d'edat que més participació concentra és la de majors de 60 anys.
Policies locals, com la de Mataró, imparteixen sessions en gairebé una desena de centres educatius per ensenyar a noies adolescents a encarar situacions de violència masclista o agressions sexuals. L'objectiu és que a final de curs hagin rebut formació unes 400 noies d'entre 15 i 16 anys.
Tot a punt als més de 2.600 col·legis electorals d'arreu de Catalunya on aquest diumenge s'hi votarà. Tenen dret a fer-ho més de 5,7 milions d'electors. Es tracta d'un cens rècord que obliga a mobilitzar quasi 100.000 persones per garantir la normalitat de la jornada. 7.300 agents dels Mossos d'Esquadra i de les policies locals vetllaran per la seguretat.
Aquest 12 de maig s'escullen els 135 diputats del Parlament i en faran falta 68 per aconseguir la majoria absoluta que garanteixi la investidura d'un president o presidenta en primera volta. A les eleccions hi concorren un total de 64 candidatures amb 2.164 candidats: 1.038 dones i 1.126 homes. Són 18 dones més i 29 homes menys que el febrer del 2021. A la darrera legislatura hi ha hagut 8 partits amb representació parlamentària. La nova cambra s'ha de constituir en els 20 dies següents a la celebració de les eleccions.
Just acaba de començar i la ciutat ja està plena a vessar amb riuades de gent i cues llargues a tot arreu. Per aquesta edició s'esperen tant o més visitants que la passada, que ja va ser de rècord, amb 365.000 persones. Temps de flors aporta 10,5 milions d'euros a la ciutat. Enguany la mostra torna a estar condicionada per la sequera. Els 137 muntatges han de resistir 9 dies sense aigua, un repte pels responsables de les instal·lacions, que han de treballar amb plantes i flors autòctones.
El dispositiu de les eleccions d'aquest diumenge presenta dues novetats respecte a cites electorals anteriors. D'una banda, tots els centres de votació disposaran per primer cop d'una tauleta per agilitar la tramesa de dades. De l'altra, a través de l'app 'Eleccions Catalunya 2024' o la web es podrà consultar amb més detall el resultat de les votacions perquè per primer cop a Espanya es donarà informació a temps real a nivell de cada col·legi electoral.
Un fenomen que s'ha donat per una tempesta geomagnètica, que els experts qualifiquen d'històrica. Cel tenyit de vermell, lila i daurat, aurores boreals ballant a mitjanit han sorprès els qui encara no dormien. És un fenomen insòlit a Catalunya, i més encara veure'l des de zones urbanes, com Reus o Sabadell. Un espectacle de llum i color, però, que té una cara fosca, la tempesta geomagnètica afecta els sistemes de telecomunicacions. Recomanen acostar-se a zones amb poca contaminació lumínica i a llocs elevats.
Des de primera hora, Radio Televisió Espanyola seguirà la jornada electoral, amb avanços informatius a les 9 h del matí i a les 14 h. A un quart de tres, l'Informatiu en català i a continuació, el Telediario, amb Lara Siscar conduint-ne una part des d'un plató situat davant de la Sagrada Família. A la tarda, poc abans del tancament dels col·legis, començarà el programa especial "Catalunya decideix". Conduït des de Prado del Rey per Alejandra Herranz i Marta Carazo, amb totes les claus de la jornada. A les VUIT, el sondeig de RTVE, de Sigma2... i tot seguit, les valoracions dels partits, el recompte i els resultats. A més, entrevistaran els expresidents Artur Mas i José Montilla. Un programa que comptarà també amb Xabier Fortes, que des de Barcelona, seguirà l'escrutini i analitzarà la jornada acompanyat de SIS analistes.