Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La notícia del dia és l'anunci que ha fet el president del govern Pedro Sánchez. El pròxim Consell de Ministres reconeixerà l'estat Palestí. Ho farà a la vegada que Irlanda i Noruega. Israel ja ha respost cridant a consultes els seus ambaixadors en aquests països i ha advertit que hi haurà conseqüències greus. En la sessió de control també s'ha parlat de la dona del president i dels pactes d'investidura per nomenar el pròxim president de la Generalitat.

El Sindicat de Llogateres ha interposat la primera demanda col·lectiva de cessació de tot l'Estat per aconseguir la nul·litat de 16 clàusules "abusives" que figuren en contractes de lloguer d'Immo Criteria, un grup promotor de CaixaBank.

Ho ha fet a través del Col·lectiu Ronda, en considerar que aquestes condicions "contravenen" fins a cinc lleis relacionades amb l'habitatge i els drets dels consumidors. Hi ha unes 2.000 famílies afectades.

Les altes temperatures a l'estiu augmentem el risc d'hospitalitzacions un 10% en qualsevol malaltia. És el resultat d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona que ha analitzat més d'11 milions d'ingressos durant una dècada. 

Detinguda l'exparella de la dona morta a Esparreguera diumenge. Els Mossos registren la casa del detingut. L'Ajuntament d'Òdena, d'on era la dona de 29 anys, ha decretat dos dies de dol. 

La comunitat palestina que viu a Catalunya veu amb bons ulls l'anunci de Sánchez de reconèixer l'Estat Palestí. Demanen, però, al Govern central que aturi la venda d'armes a Israel.

La calor a l'estiu augmenta el risc d'hospitalitzacions un 10% en qualsevol malaltia. Els més vulnerables, la gent gran i els nadons.

El futur de Xavi es decidirà en una reunió a principis de la setmana que ve. Serà a la Ciutat Esportiva i amb presència de la comissió esportiva.

Pedro Sánchez anuncia el reconeixement de l'Estat palestí. Una decisió que pren després de mesos de contactes internacionals. El president del govern assegura que recull el sentiment majoritari de la societat.

Detinguda l'exparella de la dona morta a Esparreguera diumenge. Els Mossos registren la casa del detingut. L'Ajuntament d'Òdena, d'on era la dona de 29 anys, ha decretat dos dies de dol. 

L'acusada pel crim de la Yaiza, la seva mare, ha explicat davant el jutge que la va matar i que ho va fer perquè sentia ràbia envers el seu pare i per por de perdre la seva filla.

Què passa quan un jove migrant no acompanyat fa els 18 anys? Ha de sortir dels centres de menors de la xarxa pública i molts, diuen, es veuen abocats a viure al carrer perquè no tenen cap mena de recurs on poder-se acollir. Tampoc cap familiar. A Barcelona hi ha un centre pioner d'acollida per aquestes persones.

La constitució del Parlament es farà el 10 de juny, la data límit per fer-ho. El Govern afirma que és per no interferir en la campanya de les eleccions europees.

Minut de silenci a Barcelona per les 3 víctimes mortals en l'atac a l'Afganistan. El Govern recorda que la seguretat a la zona no està garantida. La repatriació dels cossos està prevista per a demà.

Parlem amb joves migrants que van arribar sols, quan eren menors, i que en fer la majoria d'edat i sortir dels centres d'acollida es van veure abocats a la vida al carrer. La Llar d'oportunitats de l'Entitat Superacció els ofereix acollida i programes formatius.

Detinguts un home de 22 anys i una dona de 31 que es feien passar per treballadors de banca, de serveis o personal de justícia a través de trucades telefòniques.

Amb l'objectiu, diu el Govern de no interferir en la campanya de les eleccions europees que tot just comença aquesta setmana. S'esgoten els terminis i això dona més dies de marge a les negociacions, encara molt obertes.

El PP manté que no donarà suport a una investidura de Salvador Illa. Una opció que tampoc contemplen els Comuns que exigeixen un acord entre forces progressistes.

El debat i la votació definitiva de la llei d'amnistia es farà al ple del Congrés dijous dia 30. 

Espanya retira definitivament la seva ambaixadora de Buenos Aires. 

Un cop s'hagi fet la repatriació, la Generalitat no descarta investigar les circumstàncies en què es va produir el viatge.

Els Mossos d'Esquadra continuen buscant l'autor de la mort d'una dona de 29 anys al nucli urbà d'Esparreguera. 

Dos detinguts, un noi de 22 anys i una dona de 31 anys, per estafar més de 250.000 euros a través de trucades telefòniques. 

Tres dies després, continuen les tasques de repatriació dels cossos. Els experts avisen que poden durar dies per la dificultat de no tenir una ambaixada espanyola al país. 

Reten homenatge a en Ramon, un enginyer jubilat de 63 anys, que viatjava en el grup atacat per Estat Islàmic. Era nascut a Girona, i mantenia lligams i un germà a la ciutat. Una trentena de veïns s'han reunit per condemnar alhora l'atemptat terrorista.

Diplomàtics espanyols han viatjat al país per a gestionar la repatriació de les 3 persones mortes i de la dona que continua ingressada. Els dos il·lesos ja són a casa. Amb el govern talibà, expliquen companyies d'assegurances, el procés pot ser més lent.

El grup de 6 turistes espanyols hi havien anat a través d'una agència de viatges, malgrat les recomanacions del ministeri d'Exteriors. De moment, segons el govern talibà, s'han detingut set persones relacionades amb el tiroteig.  

Jaume Guardiola demana un Govern transversal per repoblar el centre: "Estem veient un país que tot és polarització. El PSC és un partit clarament del centre o centreesquerra", ha reivindicat. "L'espai del centre és més de reconstrucció", ha dit el president del Cercle d'Economia, considerant que el 'procés' ha "provocat una certa fractura" i un moviment cap a posicions més radicals. En aquest sentit, creu que el PP hauria de "fer un esforç per tirar-se cap al centre" i buscar solucions reconeixents els "factors diferencials de Catalunya". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que Junts està intentant "tornar a connectar més amb la societat econòmica" amb "propostes d'un aire una mica més liberal", mentre "Esquerra seria un partit socialista amb l'eix identitari català independentista". Confia que el "president Illa" tindrà propensió a una ampliació de l'aeroport si arriba a la Generalitat. Admet que la crisi diplomàtica amb l'Argentina pot tenir repercussions econòmiques però no "molt directament". Comparteix la posició del Banc Sabadell davant l'operació que pretén el BBVA. Demana un punt de paciència als culers i esperar que es consolidi la situació econòmica al FC Barcelona. I alerta que l'economia espanyola no va tan bé com mostren les dades macroeconòmiques: assenyala la productivitat.

Sembla que Pedro Sánchez vol arribar fins al final en la crisi diplomàtica amb Argentina si el president Javier Milei no rectifica les seves paraules, en les que acusava de corrupta a la seva dona. 

Mentrestant la fiscalia del Tribunal penal Internacional ha demanat ordres de detenció per Netanyahu i els líders de Hamas per crims de guerra i de lesa humanitat. 

I en aquest context ha mort el president de l'Iran a causa d'un accident d'helicòpter que ha fet contenir la respiració al món. Aquestes són algunes informacions destacades de la jornada. 

De tot plegat en parlem amb els nostres tertulians Maria Vila, Toni Bolaño i Juan Carlos Valero.