Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Uns 90 mil jueus sefardites podran aconseguir la nacionalitat espanyola aquesta tardor. EL govern espanyol tramitarà al  setembre al Congrés el projecte de llei que concedirà la nacionalitat a tots els descendents de jueus d'origen hispànic que ho vulguin. El reportatge sencer el podeu veure avui a dos quarts de 9 a Repor, al canal 24 horas.

Barcelona aposta per la ciència i vol que el ciutadà experimenti. Des de fa 7 anys la ciutat celebra un esdeveniment estable a la seva agenda cultural per donar a conèixer la feina que fan els científics i els enginyers a les universitats i els centres de recerca. La intenció és convertir la ciutat en un gran laboratori. 

L'Hospital Clínic acollirà l'únic laboratori a Europa que oferirà als pacients un anàlisis de sang per lluitar contra el càncer de pròstata. L'han desenvolupat científics de la UNviersitat de Helsinky i el Memorial Sloan de Nova York i millora en un 50% l'evaluació del risc de patir aquest tipus de malaltia. El càncer de prostata és el de més incidència en els homes: 25 mil nous casos l'any.

Unió Democràtica de Catalunya defensa al Consell Nacional que el partit "ha de fer pinya". Josep Antoni Duran i LLeida continua reflexionant sobre la conveniència d'abandonar o no el seu carrec de secretari general de COnvergència i insisteix a desvincular aquesta decissió del procés, amb qui diu, té un compromís ferm, rotund i unànim. El Partit Popular català, de la seva banda, anima a Unió a deixar de donar suport a la independència. Segons Alícia Sanchez Camacho aquest és l'antídot perquè la situació "no rebenti", fent servir les mateixa expressió que Duran a la seva carta setmanal a la militància del partit.

Barcelona acollirà l'únic laboratori a Europa que oferirà una prova als pacients amb càncer de pròstata. Millora en un 50% l'avaluació del risc de patir aquest tipus de càncer. Les proves que es fan actualment no són del tot fiables.

La Biblioteca de Catalunya custodia des de fa 100 anys més de 3 milions de documents. Aquest espai, antic Hospital de la Santa Creu, recull la producció bibliogràfica i documental catalana. Tot el que es publica a Catalunya arriba per llei als seus arxius. 

La nortamericana Miley Cirus no va decepcionar als seus fans i va mostrar a Barcelona la seva desvergonya habitual en el primer concert a Espanya de la seva gira "Bangerz Tour". Aquest cap de setmana el Sónar és un altre punt neuràlgic de la música... en aquest cas... electrònica. 

Desfeta de la selecció espanyola en el seu debut al Mundial. Els homes de Del Bosque van perdre 1 a 5 davant d'Holanda que es va venjar de la final de Sudàfrica. Els holandesos van ser superiors i van humiliar als espanyols amb una escandalosa golejada que  complica la classificació. 

Contribuir a que les families amb nens que estàn a l'atur també puguin gaudir d'unes vacances és la finalitat de la Federació de Campings. Un centenar de campings de tot l'estat cedeixen bungalous i parcel·les els caps de setmana a aquestes families. L'any passat van beneficiar-se d'aquesta iniciativa tres mil nens però en aquesta segona edició volen doblar la xifra.

La Biblioteca de Catalunya compleix 100 anys. A les seves lleixes emmagatzema més de 3 milions de documents, més de 600 incunables. Guarda tot el que té a veure amb la cultura catalana, ja sigui fet aquí, o a fora, en català o no. 

Aquest cap de setmana comença el dispositiu de prevenció d'incendis forestals de l'estiu de la Generalitat. El 2013 va ser un any inusualment bó, ja que les hectàrees cremades van ser una mica més de 1000 en el 600 incendis que s'hi van declarar. Per conèixer amb quina previsió treballen els bombers hem parlat amb el Director General de prevenció, extinció d'incendis i salvaments de la Generalitat, Ramón Parés...

 Segon dia del Sónar, ja sabeu, aquest festival de música avançada però que no es queda aquí només, perquè la tecnologia al servei de l'art hi té cada vegada més pes...Es el que es pot veure a l'espai Sonar+D...

 

Artur Mas diu que el dèficit fiscal de 15 mil milions d'euros que, segons la Generalitat, arrossega Catalunya no només la frena sinó que li resta capacitats i possibilitats. Ho ha dit en unes jornades empresarials que se celebren a La Seu d'Urgell on també ha dit que la solidaritat ha de tenir proporcions digeribles. Mentrestant, des de la seva carta setmanal, Duran i Lleida adverteix al president espanyol que si no mou fitxa abans de l'estiu tot podria rebentar. 

L'alcadessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlon, es converteix en la principal candidata de consens per posar-se al capdavant del PSC després de la dimissió de Pere Navarro. Ella guarda silenci mentres els crítics recorden que no es tracta de canviar només persones. 

Barcelona prohibeix l'obertura i ampliació de clubs cannabics a la ciutat durant un any mentre el consistori estableix una regulació concreta. Per l'ajuntament algunes d'aquestes entitats promouen el consum, generen conflictes de convivència i, fins i tot, en alguns casos s'hi han trobat traficants. 

Els alumnes de sisè de primària milloren lleugerament en les 4 proves que valoren les competències bàsiques. La puntuació mitjana puja sobretot en matemàtiques i anglès, que és l'assignatura amb resultats  més diferents segons el centre on s'estudia. 

Al Mundial del Brasil, la selecció espanyola comença a defensar el títol avui davant Holanda. Del Bosque manté el secret amb l'equip titular i no ho ha dit ni als jugadors. L'amfitriona, liderada per Neymar, va inaugurar el campionat amb una victòria davant Croàcia per 3 a 1

 

Mas diu que frena i resta i demana una solidaritat amb proporcions digeribles. DÈFICIT FISCAL.

El silenci de Nuria Parlon. ELS CRÍTICS VOLEN CANVIS EN LES IDEES.

Fre als clubs de cànnabis. A BARCELONA NO SE N'OBRIRAN EN 1 ANY.

Proves de sisè de primària. MILLORA LLEUGERA DELS RESULTATS.

Espanya debuta avui al Mundial. EL BRASIL GUANYA CROÀCIA PER 3 A 1.

Els resultats que s'han presentat avui de les proves de sisè de primària posen de manifest que els alumnes milloren en totes les competències bàsiques, tot i que només lleugerament. La puntuació mitjana que més puja és la de matemàtiques.

  • Diumenge els socialistes catalans, en consell extraordinari, han de nomenar la gestora que s'encarregui de muntar un Congrés d'on hauria de sortir el nou líder del partit. La dimissió per sorpresa de Pere Navarro ha obert totes les possibilitats i totes les especulacions entorn el futur dels socialistes catalans. De moment, però, és difícil fer hipotesis sobre qui serà l'escollit per marcar el camí de recuperació del PSC. A hores d'ara, tots els dirigents socialistes consultats s'han descartat per liderar el socialisme català.
  • La força que sí que dona per tancada la crisi pròpia és Convergència Democràtica. La direcció del partit considera superades les tensions que ha provocat Duran i Lleida en afirmar que meditava abandonar la secretaria general de Convergència i Unió. Les explicacions de Duran, que desvincula el seu període de reflexió del procés sobiranista, i la  intervenció d'ahir al Congrés han servit per a que la direcció convergent passi pàgina. Això sí, exigeixen a Duran un compromís personal amb la celebració de la consulta.
  • Mentrestant dos representats dels governs central i de la Generalitat es van trobar anit a Barcelona. Va ser en un sopar a Barcelona. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría,  i Artur Mas es van intercanviar missatges sobre la situació que es viu actualment entre els dos governs. El cap de l'executiu català i la vicepresidenta van mostrar les seves diferències sobre quina és la millor solució al debat sobre el futur de Catalunya 
  • La Consellera d'Ensenyament s'ha mostrat satisfeta per un dictamen del Consell d'Estat que recomana refer una part de la Llei Wert. Es tracta del punt del projecte de llei que preveu fer pagar a la Generalitat l'escolarització en castellà  en centres privats als alumnes que ho demanin. Irene Rigau ja havia dit que no aplicaria aquesta mesura. I creu que el govern es veurà obligat a modificar-la tot i que el Consell d'Estat és un òrgan consultiu no vinculant. 
  • El corall vermell o les praderies de posidònies estan seriosament amenaçades al Mediterrani perquè la temperatura del mar ha augmentat més de mig grau els últims 25 anys l'acidesa de l'aigua un 10 per cent... Són algunes de les conclusions d'un estudi fet per un centenar d'investigadors, que atribueixen aquests fenòmens a l'increment de les emissions de diòxid de carboni. Aquests científics aconsellen actuar d'immediatament, amb polítiques de reducció del CO2 o creant més àrees protegides. Si no s'adoptens mesures, alerten que també l'economia de la costa mediterrània se'n pot ressentir.  
  • La selecció espanyola és a  Salvador de Bahia on demà debutarà al mundial davant d'Holanda. La selecció espanyola ja és a Salvador de Bahia, on demà debuta amb Holanda. Els homes de Del Bosque, rebuts a l'hotel de concentració per alguns seguidors, han passat dels 13 graus de temperatura a Curitiba als 27 de Salvador. Per avui tenen previst realitzar una sessió de vídeo i un entrenament a partir de les tres de la tarda. Per la seva banda, la selecció holandesa ha viatjat des de Rio de Janeiro amb el seu seleccionador Louis Van Gaal al capdavant.
  • El festival Sonar de música avançada arrenca avui , amb un cartell on destaquen Plastikman i Massive Attack, que estrena espectacle. Fins dissabte els dos recintes de Fira de Barcelona acolliran 150 actuacions musicals, a més de trobades sobre  nous llenguatges creatius. S'espera que visitin el festival més de 120 mil persones, més de la meitat estrangers. Aquesta cita deixa un impacte econòmic a la ciutat de prop de 40 milions d'euros
  •  

    A aquesta hora alguns dels principals candidats a substituir Pere Navarro al capdavant del PSC s'han descartat... Aquest matí ho han dit públicament els alcaldes de Lleida, Tarragona, Palafrugell i L'Hospitalet i també l'alcaldable per Barcelona. Tampoc ho farà Joan Ignasi Elena, una de les veus crítiques que demanen la refundació del partit .Tot i que avui hi ha ple al Parlament, Pere Navarro, s'ha quedat al despatx.

    La direcció de Convergència Democràtica dóna per tancada la crisi oberta per les reflexions de Duran i Lleida sobre la seva possible dimissió com secretari general de la federació. Això sí, els convergents li exigeixen un compromís personal amb la celebració d'una consulta.

    Espècies com la posidònia, o el corall vermell estan en perill perquè la temperatura del mar mediterrani ha pujat 0,65 graus en 25 anys i l'acidesa de l'aigua un 10%... Ho diu un estudi realitzat per un centenar d'investigadors que ho atribueixen a les emissions de CO2 i alerten que el turisme se'n ressentiria.  

    La disposició actual dels músics en una orquestra afavoreix que puguin perdre oïda... Un estudi proposa canviar-los de lloc, especialment els de la secció de vent, per reduir l'impacte dels decibels. El director d'orquestra és una altra de les figures que més pateix.

    Aquest vespre comença el Mundial del Brasil. La selecció amfitriona, amb Neymar com a gran figura, obre el campionat davant Croàcia a l'Arena de Sao Paulo. Aquest estadi, com moltes altres instal·lacions encara s'ha d'acabar i les protestes socials per les grans despeses continuen. 

     

    Els principals candidats a substituir Pere Navarro descarten presentar-se. LA CRISI DEL PSC.

    Cas Duran, tancat. CDC LI DEMANA EL MÀXIM COMPROMÍS.

    El Mediterrani, un mar en risc. L'AIGUA, CADA COP MÉS CALENTA I ÀCIDA.

    Músics sense risc. CAL CANVIAR EL LLOC DINS L'ORQUESTRA.

    Comença el Mundial. BRASIL I CROÀCIA OBREN LA COMPETICIÓ.

  • Avui a Madrid s'ha votat la llei que ha de permetre l'abdicació del Rei Joan Carles. I el debat que hi ha hagut a la capital d'Espanya ha arribat fins al Parlament, a la sessió de control al govern català. Iniciativa i la CUP han retret a Mas que no es defineixi sobre el dret dels espanyols a decidir entre monarquia o república. I des del PP, Alícia Sánchez Camacho instava al President a una actitud seriosa i d'Estat respecte al futur Rei d'Espanya.
  • Com us deiem, a la mateixa hora al Congrés de Madrid, s'ha aprovat la llei per l'abdicació del Rei Joan Carles per una ampla majoria de 299 vots a favor, 19 en contra i 23 abstencions, entre les quals les de CiU.  Hem vist gestos de tot tipus en un debat que, al final, ha estat molt centrat en si s'ha de qüestionar o no  el model d'Estat: Monarquia o república, i enmig les reivindicacions catalanes... Tot plegat ha aixecat força discussió. 
  • A aquesta hora ja ha començat la quarta prova de la selectivitat d'avui, que a Catalunya fan 31 mil alumnes... Ara s'examinen de literatura catalana i de dibuix tècnic. Són 3 dies de proves que computen un 40% en la nota per accedir a la universitat. La resta és la mitjana del batxillerat. Els alumnes s'han estrenat aquest matí amb les proves de castellà i català. I la majoria amb els qui hem parlat sortien contents.
  • En alguns moments del matí trobar un taxi a Barcelona ha estat complicat per la vaga que ha convocat un dels sindicats..També hi ha hagut un parell de manifestacions a migdia per protestar per algunes aplicació de telèfon mòbil que permeten compartir vehicle entre particulars. Els taxistes ho consideren competència deslleial. El sindicat que ha convocat la vaga assegura que el seguiment ha estat del 90%.En canvi, les forces sindicals que no han secundat la vaga han denunciat l'actuació de piquets incontrolats i violents.
  • El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha assegurat davant del Senat del club,  que complirà el mandat i que no convocarà eleccions, per garantir l'estabilitat. Bartomeu ha qualificat la temporada passada com la més difícil de la història del club.  
  • Si diem Joaquin Sorolla de seguida ens ve al cap el mar i la llum mediterrànis.  Precisament aquesta relació de l'artista amb el mar és l'eix central d'una exposició que demà s'obre a Barcelona. Hi trobareu el millor de l'obra del pintor valencià, que va saber captar com ningú la paleta de colors, el moviment  de l'aigua, la lluentor del sol damunt la sorra i el blanc de les veles.