- La Comissió de Salut Pública es reuneix aquest dijous per a analitzar les qüestions pendents sobre la vacunació
- La decisió s’ha pres després que l'EMA hagi trobat “possibles vincles” entre les trombosis detectades i el vaccí britànic
- Júlia Vergara-Alert: "No hem d'estar espantats pels efectes secundaris, nomès hi ha 1 cas de cada 500.000"
- Els repartidors fan jornades de més de 10 hores sis dies a la setmana per un sou d'uns 700 euros
- Si un client puntua negativament al repartidor, la plataforma el penalitza amb tres dies sense treballar
- La resposta de les empreses en front als accidents és la desvinculació total
Barcelona confia a recuperar el turisme internacional al juliol
- Turisme de Barcelona espera recuperar fins al 60% de la facturació de 2019
- Els passaports verds de la UE poden ser una peça clau per la “normalització”
- Fa 13 dies consecutius que creixen els ingressos a les UCI
- La velocitat de propagació segueix reduint-se i se situa en 0,90
- Catalunya suma 1.964 nous contagis i 30 morts
El Passeig de Gràcia i l'Arc de Triomf són alguns dels espais per celebrar aquest Sant Jordi
- Les activitats arrencaran el 21 d'abril i s'allargaran fins al diumenge 25
- Els autors podran signar llibres en espais que aniran rotant i amb controls d'accés
- Les llibreries podran vendre des de dos dies abans per a evitar aglomeracions
Fred d'hivern a l'abril, és normal?
Estem a la primavera i aquests alts i baixos en les temperatures són ben habituals. En pocs dies hem passat d’un ambient d’avançada primavera a un ambient gairebé d’hivern. El meteoròleg, Sergi Loras, conversa amb Gemma Nierga sobre l'entrada d'aire fred que hem tingut aquests dies. És habitual? Què fa que tinguem aquestes fredorades tardanes? Quines són les zones més afectades? Quan podrem fer el canvi d'armari?
Cada any per aquestes dates, coincidint amb el final de l'hivern i l'inici de la primavera, l'Àrtic assoleix la seva màxima extensió de gel anual. El 21 de març es va arribar a aquest punt de màxima extensió d'enguany i va ser inferor als 15 milions de km2. Pot semblar una extensió normal però no és així, ja que la mitjana dels últims 40 anys ha estat de més de 15 milions i mig de km2. Per tenir una idea, enguany hem tingut 870.000 km2 menys de superficie de gel a l'Àrtic, el que equivaldria a la superficie d'una d'una peninsula ibèrica i mitja, per tant es una extensió considerable. Cal lamentar que la d'enguany ha estat la setena extensió de gel més petita en els darrers 43 anys.
Més sol i suavitat a l'espera de nous canvis
Avui dominarà el sol, amb núvols baixos matinals i pas de bandes de núvols prims de sud a nord. Bufarà vent de garbí, moderat a fort a la Costa Brava. Les màximes pujaran entre 1 i 5 º i ens enfilarem fins els 15-20 ºC. Ambient, doncs, més primaveral.
- Els republicans posposen la data per decidir el relleu fins que tinguin lligat un acord amb Junts
- La diputada de Junts, Aurora Madaula, i Lucas Ferro, dels comuns, son els dos candidats
- Les converses entre Esquerra i la formació de Puigdemont es compliquen
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit en la necessitat d'aplicar un confinament metropolità i no comarcal de Barcelona. Considera que és de sentit comú i que respon a criteris sanitaris. Per Colau, no té lògica que es vulguin evitar els contagis de coroanvirus i alhora propiciar les aglomeracions en una de les ciutats més poblades d'Europa. L'alcaldessa de Barcelona hi veu una intenció política al darrere i reclama a la Generalitat que reconsideri el seu rebuig.
Mireia Vehí confia en que no hi hagi una repetició electoral i pressiona a Junts per Catalunya, recordant que la CUP ha arribat a un acord amb ERC per fer un gir a l'esquerra, i que ara és JxCat qui ha de triar "on s'hi posa". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, la diputada cupaire al Congrés defensa que "la gent ha votat més esquerra i més independentista", i per tant hauran d'"assumir" aquests resultats electorals. Vehí insisteix que la CUP "no serà un problema" perquè hi hagi un govern d'Esquerra en solitari, però reconeix que l'acord amb els republicans "no és prou profund" perquè els cupaires entrin a Govern: "No es donen les condicions", assenyala. La cupaire també veu "lògic" que s'hagi apartat Cuevillas de la Mesa, confirma que donaran suport a la proposta d'Aurora Madaula, i considera que el Consell per la República "és un espai més de partit que de país".
Ja està en marxa la Campanya de la Renda i Patrimoni del 2020. A partir d'aquest dimecres es poden presentar les delcaracions per Internet i a partir del 2 de juny s'habilitarà la presentació a les oficines. Els que optin per fer la presentació per telèfon hauran d'esperar al 6 de maig. La campanya, que s'allargarà fins al 30 de juny serà especialment complicada per als treballadors en ERTO o pels autònoms. Recordem que hauran de declarar els imports de les ajudes sobre les quals normalment no es fan retencions, i això obligarà la gran majoria a haver de pagar.
La primavera fa un parèntesi
La primavera fa un parèntesi i aquest dimecres l’ambient és força hivernal. La caiguda dels termòmetres ha estat guapa: les mínimes han baixat entre 2 i 10º respecte ahir. Les glaçades s’han estès per tota l’àrea pirinenca i moltes fondalades interiors. En general han estat glaçades febles però a punts del Segrià i Priorat han registrat les mínimes més baixes en un mes d’abril dels darrers 20 anys. A la costa i a la Catalunya Central els núvols no han deixat baixar tant els termòmetres i han deixat pluges d’1 a 6 l/m2. Un matí de dimecres amb el cel ennuvolat, amb Mestral moderat a l'Ebre i amb Tramuntana superior als 90km/h a l’Empordà. Una Tramuntana freda que incrementa notablement la sensació de fredor i que manté la mar bastant alterada a la Costa Brava, amb onades de 3 a 4 metres d’altura. Ara bé, les temperatures continuen baixant i les màximes es quedaran fins a 7º més baixes que ahir i els termòmetres rondaran al voltant o per sota dels 15º. Serà el dia més fred de la setmana.
El Procicat es reuneix d’urgència aquest dimecres per comunicar el retorn al confinament comarcal aquest divendres i potser, tornar a endurir algunes restriccions. El Govern ha decidit fer marxa enrere i ja no permetrà que les bombolles de convivència puguin sortir de la comarca, una excepció en les restriccions que ha estat vigent des del 15 de març.
La situació epidemiològica no és bona. La xifra de pacients Covid ingressats és de 1.712, 458 dels quals són a les UCI, 13 més que aquest dimarts. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja avisava que aquesta pressió hospitalària no és sostenible.
- Ja es pot demanar l’esborrany a través de l’aplicació i la web de l’Agència Tributaria
- El termini sol·licitud de cita prèvia és del 4 de maig al 29 de juny de 2021
- Enguany hauran de presentar la declaració els que han estat en un ERTO
Catalunya supera els 450 pacients greus per coronavirus
- Fa més de 10 dies consecutius que creixen els ingressos a les UCI
- Catalunya suma 1.764 nous contagis i 30 morts més en les últimes hores
Dimecres més hivernal
L'ambient hivernal s'instal·la a Catalunya per unes hores. Cel ennuvolat a les comarques de Barcelona i sud de Girona amb algun ruixat esquifit. A la tarda també s'esperen més núvols i alguna pluja a les Terres de l'Ebre. La cota de neu voltarà els 800-1000 metres. Més sol a l'oest i a l'extrem nord-est. El vent de tramuntana i mestral aniran de baixa, encara però amb mala mal a la Costa Brava.
Horcajada: "La quarta onada no la parem amb vacunes"
Juan Pablo Horcajada demana evitar el contacte social i augmentar les restriccions. En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma Nierga, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar assegura que "la quarta onada no la parem amb vacunes" sinó que "es pararà amb mesures restrictives". El també coordinador general de la Covid-19 assegura que ja hem entrat en aquesta quarta onada, critica el baix ritme de vacunació a Espanya, considerant que "vacunar al 6% en tres mesos és ridícul", i recorda que als hospitals segueix morint molta gent sola a causa del coronavirus.
Pedro Sánchez anuncia un calendari per tenir 33 milions de persones vacunades a finals de l'estiu, el 70% de la població adulta. El president del Govern assegura que Espanya rebrà 87 milions de vacunes entre abril i setembre. La vacunació agafa ritme. Un 13,4% dels catalans ja han rebut la primera dosi contra la covid-19. Preocupant augment de les hospitalitzacions i dels malalts crítics alerta dels efectes de la quarta onada amb l'actual pressió hospitalària. Marta Sugrañes entrevista Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona, que aposta per endurir les restriccions per buidar les UCI. Horcajada no té clar que s'arribi a vacunar el 70% de la població a finals d'estiu i troba agosarat no allargar l'actual estat d'alarma més enllà del 9 de maig.
Analistes: Rafa López, Carles Fernández i Gemma Ubasart.
El cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, és partidari d'endurir les restriccions per buidar les UCI davant l'arribada de la quarta onada. Considera precipitat acabar amb l'estat d'alarma el 9 de maig. Horcajada ha advertit que en els darrers dies han començat a notar un augment sostingut dels ingressos per la Covid-19 que els ha portat a omplir dues plantes d'hospitalització. D’altra banda, ha reconegut que estan notant un increment d'ingressos de gent jove amb casos greus. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona ho atribueix als efectes de la vacunació sobre la gent gran i especialment a la soca britànica que fa que el virus sigui més virulent.