- Camil Ros i Javier Pacheco retreuen al govern "que vagi del braçet de la CEOE"
- Els sindicats exigeixen un govern a Catalunya: "Ja fan tard. Viuen en el seu món"
- Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4
Javier Pacheco i Camil Ros es mostren contraris a la proposta del Govern espanyol de donar un xec de 12.000 euros per any de jubilació ajornat. Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya no veuen clara la proposta de ministre José Luis Escrivà, i consideren que afecta especialment a les professions qualificades. Ho veuen com "una trampa" contrària a professions físiques, que no haurien d'allargar la seva vida laboral. En una entrevista alCafè d'idees amb Gemma Nierga, retreuen al Govern que"la coartada de Brussel·les comença a cansar" i acusen l'Executiu de cedir a les mesures de la CEOE. Ros també critica que no s'hagi format Govern a Catalunya: considera que "ja van tard" i que els responsables viuen "en el seu món" que "no és real". Sobre el teletreball, lamenten que són els treballadors mateixos el que s'han d'espavilar, i que l'aprofiten les empreses per estalviar costos.
Poca sensació de primavera
Dimarts variable, amb núvols baixos a prop de la costa i a la Catalunya Central i sol enteranyinat de núvols prims a la resta. A la tarda i vespre els núvols alts i mitgencs augmentaran d'oest a est. No es descarta alguna gota al Ripollès i cap als Ports. Les màximes se situaran entre els 15 i 20 ºC. Els pròxims dies es mantindrà l'ambient poc primaveral.
Les persones d'entre 70 i 79 anys seran les primeres a rebre la vacuna de Janssen que arribarà a Espanya aquest dimecres. A Catalunya, gairebé un 20% de la població ha rebut ja una dosi d'alguna vacuna. Segons els experts del grup d'estudi BIOCOM els efectes del procés de vacunació ja han portat una reducció en la xifra de morts. El que més preocupa ara és el possible col·lapse de les UCI. Ja són 515 els pacients greus a Catalunya i alguns hospitals han començat a desprogramar intervencions no urgents. Repassem la situació dels hospitals amb Maria José Abadías, subdirectora assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron. I en la plana política, ERC retreu a Junts la lentitud de les negociacions per a formar Govern. Laura Borràs rebutja les presses i recorda que Pere Aragonès volia fixar les eleccions per a finals de maig. Ho analitzem amb Jordi Mercader, Iñaki Ellakuría i Anna Simó.
La subdirectora assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron, María José Abadías, reconeix la preocupació dels professionals sanitaris per afrontar aquesta quarta onada de la pandèmia amb el doble de pacients a les Unitats de Cures Intensives que a la tercera. Per Abadías, mentre no hi hagi una part important de la població vacunada, l'única manera de poder aguantar la pressió als hospitals passa, com ja s'ha demostrat anteriorment, per reduir els contactes socials. La responsable de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha explicat que la mitjana d'edat dels pacients crítics és ara de 65 anys i que tot i que els malalts arriben abans a les UCI no s'hi estan més temps que en anteriors onades. En aquest sentit, apunta que la variant britànica, si bé es propaga més ràpidament, no és més virulenta.
Aquesta setmana es compleixen dos mesos de les eleccions del 14F i la investidura del republicà Pere Aragonès segueix sense avançar. ERC i Junts negocien però l’acord encara es veu lluny. Els de Junqueres no entenen que la formació liderada per Carles Puigdemont no tinguin la mateixa pressa a formar Govern. De moment, coincideixen que no hi ha esculls insalvables. Ara bé, JxCat ha anunciat aquest dilluns que endarrereix el seu Consell Nacional i en declaracions al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, la presidenta del Parlament ha deixat clar que no creu que hi hagi urgència. Mentrestant, el PSC manté viva l’alternativa Illa i els comuns li reclamen al líder socialista que truqui directament a Aragonès per fixar data i hora per una reunió.
La quarta onada ja és un fet a Catalunya. La situació hospitalària és preocupant, especialment pel repunt d'ingressats crítics a les UCI. A l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida han hagut de desprogramar intervencions i obrir nous espais. La primera partida de la vacuna de Janssen arriba a Espanya amb 300.000 dosis i s'incorpora al pla de vacunació aquest dimarts. El Suprem torna al TSJC la causa contra Laura Borràs mentre ERC insisteix a donar pressa a Junts perquè investeixi Aragonès. Aquest cap de setmana hi ha hagut 3 morts violentes a Catalunya: a Terrassa, Rubí i Gelida. Un informe de Càritas deixa en evidència l'increment de llars sense ingressos per la crisi provocada per la covid-19. Després de 7 anys de silenci discogràfic la Beth torna amb un nou treball 'Origen'.
Un jurat popular integrat per cinc homes i quatre dones jutjarà a partir d’aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona a Joan Francesc López Ortiz, el veí de Vilanova i la Geltrú, que el juny del 2018 es va confessar com a autor del crim d'una menor de 13 anys, la Laia Alsina. L'home va matar la nena presumptament a cops i ganivetades, després d'haver abusat sexualment d'ella i d'haver-li posat un collar de gos, segons la versió dels fets que recull la Fiscalia.
Un 21% de les llars ateses per Càritas no tenen cap ingrés econòmic
- Càritas anima a "obrir els ulls" amb una exposició sobre la crisi social
- 40 imatges visibilitzen el sofriment, l'angoixa, la solitud o la desesperança dels últims mesos
- Les necessitats de la pandèmia han suposat per a Càritas un dèficit d'aproximadament de 3,8 milions
Un 21% de les llars ateses per Càritas no tenen cap ingrés econòmic ni ajudes, com l'Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania, segons les dades de l'informe sobre l'impacte de la tercera onada de la Covid-19. Les dades indiquen que aquestes ajudes tan sols arriben a un 7% de les famílies ateses per l'entitat.
- L'Ajuntament de Barcelona acorda amb la propietària transformar la zona en un nou nucli urbà amb usos veïnals
- Els edificis antics es conservaran per impulsar els polígons industrials de l'entorn seguint el model de Superilla Barcelona
- En total, s'espera que la transformació generi prop de 1.450 habitatges i fins a 5.000 nous llocs de treball
S'espera que la transformació generi prop de 1.450 habitatges i fins a 5.000 nous llocs de treball
L'Ajuntament de Barcelona ha acordat la transformació urbana de la fàbrica de la Mercedes-Benz, al districte de Sant Andreu, per crear una nova zona que reculli diferents usos veïnals i productius. L'objectiu és promoure activitats i crear habitatges per a donar vida a la zona dels polígons industrials de l'entorn i per a fer que aquest espai sigui ciutat i connecti els barris que l'envolten.
El recinte fabril de la Mercedes-Benz ha estat històricament dedicat a l'activitat industrial, primer a la fabricació de motors d'aviació i més tard a l'assemblatge automobilístic. Se situa a cavall entre els barris de Sant Andreu del Palomar i del Bon Pastor. És un espai de 90.641 m² de superfície que, des que va tancar l'any 2007, ha estat abandonat i aïllat del seu entorn.
Catalunya entra de ple en la quarta onada. Les dades epidemiològiques deixen en evidència la preocupant escalada dels principals indicadors, només una setmana després de la Setmana Santa. La velocitat de propagació ha escalat de cop fins per sobre de l'1 i es considera que el virus està en fase d'expansió. També s'ha disparat el risc de rebrot. El que més preocupa és, però, la situació als hospitals: hi ha més de 1.700 ingressats amb coronavirus. Són 52 més que ahir. I les UCI tenen 2 crítics més: són 515. A l'hospital Arnau de Vilanova, de Lleida, han hagut de desprogramar intervencions i obrir nous espais de cures intensives.
Més sensació d'hivern que de primavera
Estem a punt d’arribar a mitjans d’abril i tret de la caloreta de Setmana Santa, la sensació continua sent més de finals d’hivern que de primavera. I de fet, aquesta setmana arrenca amb una altra baixada de les temperatures. Demà quedarem sota el domini de l’anticicló però amb aire fred en alçada que matindrà els termòmetres per sota dels 20º. Entre dimecres i dijous tindrem més sensació de primavera... però tot apunta que entre divendres i el cap de setmana arribaria una nova entrada freda que mantindrà viva la sensació d’hivern i ens portarà una nova tongada de precipitacions que prou falta ens fan.
La situació hospitalària és preocupant. Amb més de 1.700 ingressats, a l'hospital Arnau de Vilanova han hagut de desprogramar intervencions i obrir nous espais. La quarta onada avança ràpidament a Catalunya. Però és diferent de les anteriors perquè un 90% dels casos són de la variant britànica. Avui a les nou del matí ha començat el cribratge massiu que es farà durant tres dies a Olot. La primera partida de la vacuna de Janssen arriba a Espanya amb 300.000 dosis i s'incorpora al pla de vacunació aquest dimarts. El Suprem torna al TSJC la causa contra Laura Borràs. Aquest cap de setmana hi ha hagut 3 morts violentes a Catalunya: a Terrassa, Rubí i Gelida. Barcelona farà una prova pilot d'arribada de creuers al juny. ERC defensa que la negociació amb Junts ha avançat prou per investir Pere Aragonès. Els comuns insten Salvador Illa a trucar a Pere Aragonès per forçar un govern d'esquerres. Després de 7 anys de silenci discogràfic la Beth torna amb un nou treball 'Origen'.
La primera partida de la vacuna de Janssen arriba a Espanya amb 300.000 dosis i s'incorpora al pla de vacunació aquest dimarts. Espanya té previst destinar les seves primeres vacunes a accelerar la immunització del grup d'edat comprès entre els 70 i 79 anys, segons ha anunciat aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Aquest ha estat un dels vaccins més esperats gràcies a dos dels seus principals avantatges: és una vacuna monodosi i es pot emmagatzemar fins a tres mesos a una temperatura d'entre 2° i 8° graus, la qual cosa també fa molt més senzilla la logística per a la seva administració.
El cas Borràs torna al TSJC
- El Suprem remet al TSJC la causa contra la presidenta del Parlament
- L’alt tribunal perd la seva competència una vegada Borràs ja no és diputada al Congrés
- Junts i ERC discrepen sobre la urgència per investir Aragonès
- La velocitat de propagació torna a superar l'1 i el risc de rebrot repunta 31 punts
- Ara hi ha 1.723 ingressats als hospitals (+12), 515 dels quals a l'UCI
Els xàfecs i tempestes de diumenge van deixar algunes calamarsades i pedregades. És el cas de Verges, al Baix Empordà. Ara bé, com podem diferenciar la calamarsa de la pedra? Expliquem les mides més freqüents i les similituds amb elements de la vida quotidiana.
Torna el sol, amb vent i més fresca
Aquest dilluns les clarianes guanyaran terreny i el sol s'imposarà, amb vent del nord i mala mar a l'Empordà. A la tarda creixeran nuvolades al nord-est on pot escapar-se algun ruixat dispers. Les màximes baixaran entre 2 i 6 graus, tot i que a sotavent del Pirineu i a Tarragona s'aproparan als 20 ºC.