Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • Dos funcionaris s'han presentat a l'habitatge per desnonar-lo, l'home els ha obert i immediatament s'ha llançat pel pati interior
  • El jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials
  • Colau exigeix a la justícia que "revisi" els criteris de vulnerabilitat perquè no entén el rebuig judicial de l'informe

Polèmica pel suïcidi d'una persona que anava a ser desnonada al barri de Sants. L'Ajuntament de Barcelona culpa el TSJC de desatendre l'informe de serveis socials. Dimarts vinent, o a tot estirar la primera setmana de juliol, La Moncloa tindrà enllestits els indults als dirigents del procés. Pedro Sánchez compareixerà al Congrés per informar-ne. Jordi Puigneró representarà a la Generalitat al sopar de demà al Cercle d'Economia amb presència del Rei Felip VI. El preu de la llum marca avui el segon màxim anual i fregarà els 100 euros el megawatt. Reobre la terminal 2 de l'Aeroport del Prat després de més de 6 mesos tancada. El Barça de bàsquet pot proclamar-se avui campió de la Lliga ACB si guanya el Reial Madrid al Palau.

El Govern fa un pas endavant en el desgel de relacions amb el Rei Felip VI. Aquest dimarts, la portaveu de l’executiu català, Patricia Plaja, ha anunciat que serà el vicepresident, Jordi Puigneró, qui finament assistirà al sopar inaugural de la Reunió Anual del Cercle d’Economia que presidirà el Monarca aquest dimecres a l’Hotel W de Barcelona.

En canvi, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tornarà a evitarà coincidir amb el Rei tal i com han fet de forma repetida els representants de l’executiu català per protestar contra el seu posicionament l’1-O.

Plaja ha insistit en aquest sentit que “el que faci el Rei no condicionarà en cap cas l’agenda del Govern de la Generalitat i tampoc la del seu president”.

Torna l’activitat a la Terminal 2 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat després de 196 dies tancada. Aquest dimarts han tornat a operar les companyies que habitualment utilitzaven les instal·lacions com EasyJet o Rynair, que durant els darrers mesos s’han hagut de traslladar a la T1.

De moment la terminal ha obert les zones A pe les arribades no Shengen i B per les nacionals i totes les sortides. La T2C, on tradicionalment operava EasyJet, romandrà inoperativa. Tot plegat amb la mirada posada amb la recuperació del turisme aquest mateix estiu. 

Durant aquest dimarts estan programats només 60 vols, en prou feines una quarta part dels que eren habituals. Amb la reobertura de la terminal, també es torna a posar el servei gratuït de bus llançadora entre terminals i Aena ha assegurat que les instal·lacions comptaran amb totes les mesures de seguretat. La reobertura es fa amb la intenció de poder garantir les mesures de seguretat contra el coronavirus davant el previsible increment de turistes a l'estiu.

En plena calorada, el preu mitjà de la llum és el més alt de l'any des del 8 de gener, en ple temporal Filomena. Val 90 euros per megavat. Però és que de 8 del vespre a 10 de la nit arribarà als 100 euros. A aquests alts preus del mercat majorista, se li suma la nova estructura de trams horaris. Tot plegat pot fer disparar el rebut de la llum un 40%. La pobresa energètica no hi entén d'estacions. Ho sap bé en Marc. Si no té tancat, la temperatura dins de casa es pot enfilar fins als 34 graus. Pateix dolor crònic, que li impedeix treballar. Rep la renda garantida que li permet pagar el lloguer, els tractaments mèdics però no les factures. En Marc evita tot consum elèctric, fins al punt que ara cuina amb butà. A Catalunya hi ha un 10% de la població que pateix pobresa energètica.

Un home de 58 anys s'ha suïcidat aquest dilluns just quan anava a ser desnonat de casa seva, al barri de Sants de Barcelona. L'home s'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha explicat 'El País'. L'home estava sol i el jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals. La comitiva anava sense Mossos d'Esquadra, perquè no es preveia cap complicació.

Jaume Alonso-Cuevillas veu inviable una via unilateral cap a la independència que comporti una confrontació violenta. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga diu que Catalunya ni té la força per fer-ho ni va amb el seu tarannà. El diputat de Junts per Catalunya aposta per una via trilateral, en la que hi hagi tercers que forcin a l'Estat espanyol a una negociació. Reconeix que va ser ell qui va decidir plegar de la Mesa del Parlament, i no que el van fer plegar. Assegura que "no tenia cap interès" a formar-ne part, i diu que es va abstenir en la delegació de vot de Lluís Puig perquè "tècnicament era el correcte" i volia evitar una impugnació. No descarta que Carles Puigdemont hagués tornat a Catalunya en cas d'haver estat investit president de la Generalitat. El defensa com a president legítim i apunta que quan torni ho farà com a president de la República catalana. Manté que no és un fugat de la justícia, sinó que "és espanya qui s'ha fugat de la justícia europea". Aposta perquè Catalunya serà independent en la pròxima dècada. I defensa que els indults són bons per a tots els afectats, però destaca que es tracta d'"un indult estratègic"

L'investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, assegura que la variant Delta que està afectant el Regne Unit és molt més contagiosa i acabarà expandint-se fora de les seves fronteres: "Si el Regne Unit té un 90% de casos de la variant Delta, és segur que s'acabarà convertint en dominant a Europa". La seva propagació ha obligat el govern britànic a allargar les restriccions, almenys durant un mes més. Salvador Macip, alerta que el virus circula de manera descontrolada i que està infectant persones amb una sola dosi. Per aquest motiu, demana precaució durant l'estiu i que tothom es vacuni com més aviat millor per protegir-se d'aquesta variant del virus.

Pablo Casado esmena Díaz Ayuso i deixa de banda el Rei en la polèmica dels indults. Reunió al Palau de la Generalitat per parlar de l'ampliació de l'aeroport del Prat. El Govern català diu que no bloquejarà la inversió prevista per AENA, però hi posa condicions. L'esperada arribada de turistes britànics s'ajornarà com a mínim un mes. El Regne Unit ha decidit ajornar fins al juliol l'aixecament de les restriccions per l'augment de casos de la variant Delta. Aida Sinfreu entrevista l'investigador català de la Universitat de Leicester, Salvador Macip. Argimon creu que les dades a Catalunya permetrien poder anar sense mascareta a l'exterior, en determinades condicions. La Generalitat ha pactat amb els agents socials el repartiment de 1.000 milions d'euros en ajuts directes a empreses, autònoms i treballadors en ERTO.

Primera reunió d'alt nivell de la Generalitat amb tots els implicats per abordar el futur de l'aeroport de Barcelona. La Generalitat pacta amb els agents socials el repartiment de 1.053 milions d'euros en ajuts directes a empreses, autònoms i treballadors en ERTO. El govern de Sánchez no demanarà la suspensió automàtica de la llei catalana de lloguer tot i formalitzar un recurs davant el TC.

El líder del PP, Pablo Casado, esmena a la presidenta de Madrid, Díaz Ayuso, i deixa el Rei al marge de la polèmica dels indults. Arrenquem la setmana amb una calor molt intensa amb les temperatures per sobre dels 30 graus a gairebé a tot Catalunya. Un nen de 7 anys es troba greu després de caure al Canal Segarra-Garrigues. Cap de setmana tràgic a les carreteres, amb 4 morts en motocicleta des de divendres. Espanya debuta avui a l'Eurocopa i s'enfronta a Suècia a la Cartuja de Sevilla.

La Moncloa descarta, de moment, aprovar els indults als líders del procés en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. Malgrat tot, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, deixa entreveure que aquesta mesura de gràcia podria ser qüestió de dies.

L'endemà de la manifestació a Colón, el protagonisme continua sent per la presidenta madrilenya. Les polèmiques paraules de Díaz Ayuso apuntant al paper del rei a l'hora de signar els indults han portat a la vicepresidenta, Carmen Calvo, a demanar una rectificació. La incomoditat del PP avui es feia evident i aquest matí el seu líder, Pablo Casado, s'ha afanyat a posar fi a l'enrenou desvinculant al rei del debat.

Des d'Unidas Podemos, però, creuen que Ayuso ha deixat al monarca en una posició molt delicada. Els independentistes prefereixen posar el focus en els tempos i demanen que la tramitació sigui ràpida. I davant el dubte sobre com seran aquests possibles indults, Jordi Sánchez, diu que els presos veurien inacceptable que anessin lligats al penediment.

Casado esmena Díaz Ayuso i deixa el Rei al marge de la polèmica dels indults. El líder del PP culpa només Pedro Sánchez. La Generalitat pacta amb els agents socials el repartiment de 1.053 milions d'euros en ajuts directes a empreses, autònoms i treballadors en ERTO. El govern de Sánchez no demanarà la suspensió automàtica de la llei catalana de lloguer. Arrenquem la setmana amb una calor molt intensa. Les temperatures superen els 30 graus a gairebé a tot Catalunya. Un nen de 7 anys es troba greu després de caure al Canal Segarra-Garrigues. Cap de setmana tràgic a les carreteres, amb 4 morts en motocicleta des de divendres. Espanya debuta avui a l'Eurocopa i s'enfronta a Suècia a la Cartuja de Sevilla.

La temperatura mitjana a Catalunya és ara mateix 2 graus més alta que a mitjans del segle XX. Un fet que evidencia que el canvi climàtic ens afecta de manera greu. Un estudi internacional conclou que 1 de cada 3 morts relacionades amb la calor està relacionada amb el canvi climàtic.

Aquest augment de la temperatura del planeta provoca 111 morts l'any a tota Catalunya, 94 només a Barcelona segons un estudi internacional on ha participat el CSIC. Davant aquestes dades alarmants no hem d'oblidar-nos mai de beure molta aigua per mantenir-nos hidratats, protegir-nos del sol i evitar-lo les hores centrals del dia.

Les altes temperatures també han empès grups de joves a buscar remull. Dissabte, un noi de 15 anys perdia la vida al canal de Balaguer quan es va llençar d'un pont, al parc de la mitjana de Lleida, per banyar-se. Avui, un nen de 7 anys s'ha ofegat també al canal Segarra Garrigues de Tàrrega. El petit hauria relliscat jugant amb altres nens vora el tram i va ser traslladat a l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona en coma induït.

Els sanitaris demanen màxima prudència i assegurar-se de tenir cobertura al mòbil per si cal trucar al 112.

El Govern acorda amb els sindicats i patronals mobilitzar més de 1.000 milions d'euros en ajuts a empreses, autònoms i treballadors en ERTO.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat en un discurs al Palau de la Generalitat que "un ampli ventall de sectors" es beneficiaran dels ajuts, dissenyats perquè "no es quedi ningú enrere".

D’aquest fons, 993 milions, provenen de la partida d'ajuts directes habilitada per l'Estat destinada als sectors més afectats per la covid-19 i que l'executiu català ha ampliat a 191. Els imports seran de 3.000 euros per empresaris o autònoms que apliquen el règim d'estimació objectiva de l'IRPF i de 4.000 a 200.000 euros en els que apliquen el règim d'estimació directe i que demostrin haver perdut un 30% de facturació el 2020.

A més, es destinaran 60 milions per a empleats en ERTO i treballadors fixos discontinus, que es podran demanar a través d'una declaració responsable i la signatura digital.

En aquest últim cas l’import variarà en funció del temps de permanència des de l’1 de gener de 2021. D'aquesta manera, els treballadors amb feina suspesa fins a 3 mesos rebran 600 euros d’ajut; i els que fa entre 4 a 5 mesos que estan en ERTO, 700 euros.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que l'acord sobre ajudes per a pal·liar la covid-19 subscrit entre Govern i agents socials és "el primer pas" d'una nova etapa a Catalunya marcada pel diàleg i la concertació per a superar la crisi "sense deixar a ningú enrere".

El màxim dirigent català s'ha expressat així durant la presentació en el Palau de la Generalitat de l'acord del pla d'ajudes a empreses, autònoms i treballadors en ERTO, dotat amb una mica més de 1.000 milions d'euros, subscrit en el marc de la Mesa del Diàleg Social.

"Aquest és el primer pas d'una nova etapa en la qual la concertació, el diàleg i l'acord entre el Govern i els sindicats i les patronals serà una nova forma de governança", ha subratllat Aragonès.

  • La nova fase del Pla d'ampliació ha estat dissenyada tenint en compte les necessitats detectades durant la gestió de la pandèmia
  • S'incorporarà la tecnologia 5G, quiròfans híbrids, reconeixement facial i intel·ligència artificial
  • El nou edifici tindrà una superfície de 22.500 m², amb un pressupost total de prop de 150 milions d'euros