Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
Reportatge de Pep Quintana que ens mostra una ruta per Arenys de Mar, al Maresme, titulada 'Arriba't a Arenys', iniciativa dirigida a alumnes amb l'objectiu de donar a conèixer millor el poble. Amb declaracions de Joan Dolçat, organitzador. Arenys, platja i carrers. Visita dels nois i nois al museu de mineralogia, a una representació de putxinel·lis, a la platja i en 'golondrina', i a la subhasta de peix. Els estudiants de COU recorren el poble i visiten el museu de puntaires 'Frederic Marès' les rieres o rials, l'església de Santa Maria amb un esplèndid altar barroc, el jardí de la casa pairal del poeta Salvador Espriu i les litografies de la figura bíblica Ester, que el poeta veia de petit. Al cementiri d'Arenys, la tomba del poeta


Gran Angular

El guia de Sinera

Pep Quintana fa més de 10 anys que es dedica a explicar la poesia de Salvador Espriu a alumnes d'arreu de Catalunya. Per això titulen el programa 'El guia de Sinera'. Quintana no ho fa de manera convencional, sinó amb un recorregut per Arenys de Mar, al Maresme, la vila que el poeta va traslladar a la ficció amb el nom de Sinera. La visita al cementiri és el plat fort del recorregut i on se centra aquest documental. Allí, Pep els explica qui era Espriu, com s'inspirava en aquest silenci entre nínxols i panteons, i els recita poemes amb mà esquera, imprescindible per a captar l'atenció de noies i noies. Guió de Cesc Tomàs, direcció de Marisol Soto, realització de Mariona Roca.

A la revista cultural Tot art, Montserrat Roig fa la semblança del poeta Salvador Espriu, nascut a Arenys de Mar. Explica com és físicament i com pensa, quin concepte té de la mort i de la infància, que no recorda amb fotografies per no caure en la melangia. Espriu, diu Roig, combat amb la seva paraula la barroeria i el folklorisme.

Salvador Espriu, indesinenter

Salvador Espriu, indesinenter

Documental sobre el poeta Salvador Espriu: versió biogràfica i literària amb imatges d'arxiu i poesies recitades per actors.

Espriu deia que no tenia biografia, però a l'escriptor li va tocar viure uns esdeveniments polítics, socials i personals que marcaren profundament la seva obra. El documental dona a conèixer el món i l'univers personal de Salvador Espriu, figura fonamental de les lletres catalanes. Els seixanta minuts que dura el documental mostren a Espriu com a poeta, narrador i autor teatral. En els durs anys del franquisme, Espriu va ser una de les veus més rellevants en defensa de la llengua catalana i de la tolerància. A més, va ser un escriptor amb caràcter universal perquè tractava temes universals, com ara la mort, la soledat o el pas del temps. Als anys seixanta i setanta, les cançons de Raimon i els muntatges teatrals van donar a conèixer a Espriu a un públic més ampli. A l'especial hi participen com a convidats Agustí Pons, biògraf; Víctor Martínez-Gil, expert en la seva obra; Miquel de Palol, poeta i amic d'Espriu i Juan Barja, poeta i director del Círculo de Bellas Artes de Madrid, entre d'altres. A l'especial els actors Joan Massotkleiner i Laia Martí donen veu i presència a una selecció de poemes del gran poeta català. 'Salvador Espriu, Indesinenter' ha estat dirigit per Sergi Castelar i Carmina Roig. Estrenat el 26/12/2013.

Monogràfic sobre el poeta Salvador Espriu a l'espai Mirador. Imatges d'Arenys de Mar. Amb la intervenció de l'escriptora Maria Aurèlia Capmany, amiga d'Espriu, que explica els mites de Sefarat i Sinera, i de l'escriptor Ramon Pinyol. També parlen de l'obra d'Espriu el poeta, traductor i dramaturg Feliu Formosa i el cantautor Raimon. Escenes de 'Primera història d'Esther'. Emès a la Primera cadena el 1977, amb presentació de Toni Moreno, assessorament de Ramon Pinyol, edició de Salvador Corberó i realització de Jordi Lladó.

. Emès a la Primera cadena el 1977, amb presentació de Toni Moreno, assessorament de Ramon Pinyol, edició de Salvador Corberó i realització de Jordi Lladó.

¿Qué es Sinestesia? Los redactores de Sinestesia nos explican a qué huele, cómo se ve, qué tacto y cómo suena para ellos el contenido de este proyecto artístico-cultural lanzado por rtve.es.

Sinestesia es una web de información artístico cultural que busca revolucionar nuestros sentidos. Exponernos a un objeto cultural nos obliga a involucrar más de un sentido aunque uno sea el predominante. ¿Quieres descubrirlo? Aquí encontrarás un enfoque diferente. Todo se mezcla para nutrir al usuario de una información completa y a la carta. ¡Descubre Sinestesia a través de los sentidos!

Síguenos en Instagram (@siente_sinestesia)



Fragment del programa Giravolt amb l'entrevista que a Salvador Espriu al seu despatx del Passeig de Gràcia. Espriu destaca la importància de la poesia, considera que sí que existeix una cultura catalana i, entre altres arts, gràcies a Pompeu Fabra i l'IEC. Al final de l'entrevista, el mateix poeta ens recita el seu 'Assaig de Càntic en el Temple'. Emès el 5 de març del 1974

'conTACTO', el podcast de Sinestesia en el que el arte nos toca. En este capítulo conocemos la poesía social que se grita en las calles. Hablamos con Sandra Lario, fundadora de Noches de Poemia, la asociación cultural que organiza 'slams' poéticas en Zaragoza.

Nos adentramos en la poesía deSofía Villa participante en Mujeres de verso en pecho y autora de Desnuda y conocemos al representante aragonés en el ¨slam¨ nacional.

Voces del extremo. ‘Voces del Extremo’ es un encuentro anual de poesía que se celebra desde 1999 cada verano en Moguer (Huelva), auspiciado por la Fundación Zenobia-Juan Ramón Jiménez. Realizan, también, ediciones en otros lugares como el celebrado recientemente en Madrid bajo el título de ‘Poesía y techo’.

Hoy los principales actos de homenaje al genial poeta se van a vivir en Fuentevaqueros, en Granada. En la casa natal de Lorca se repite esta tarde el Cinco a las cinco, en su homenaje. Este año, el Patronato Lorca entrega la distinción del Pozo de Plata al director Enrique Lanz, por su trabajo en el mundo del teatro de títeres.