L'estació de Sants, primera parada dels refugiats a Espanya
- Fins a tres trens diaris arriben a Barcelona procedents principalment de París.
- Sants es converteix en el principal centre de distribució d’Espanya amb 200 refugiats diaris
- La majoria asseguren que no pensen quedar-se i que volen tornar al seu país quan acabi la guerra
Un dels principals punts d'arribada de refugiats ucraïnesos és l'estació de Sants de Barcelona, per on es calcula que ja han passat unes 5.000 persones. Des de fa més de 10 dies hi arriben tres trens diaris procedents de França, principalment amb París i Lió com a punts d’origen. Alguns dies han arribat fins a 700 refugiats que després es dirigiran, en molts casos, a Madrid, Alacant o València. La Creu Roja ha gestionat aquest dispositiu que a partir d’ara es combinarà amb el de la Fira.
Tornar quan acabi la guerra
La majoria dels refugiats són dones, amb els seus fills. També moltes persones grans. Alguns porten dies de viatge per arribar a Espanya. A Sants els esperen amics, coneguts i molts voluntaris que s’ofereixen per ajudar-los.
Alguns d’ells ens expliquen la preocupació que tenen una vegada a Barcelona perquè encara tenen molts familiars que s’han volgut quedar a Ucraïna. Altres relaten el periple que han viscut aquests dies per arribar a la frontera de Polònia i després dirigir-se a Alemanya i França.
La majoria, ens diuen, no tenen intenció de quedar-se aquí. Només pensen en tornar al seu país quan s’acabi la guerra.
Centre de distribució
Els trens continuaran arribant a Sants els pròxims dies. Renfe els ofereix bitllets gratuïts per anar a qualsevol punt de l'Estat i refugiar-se al nostre país fins que acabi la guerra. L'arribada amb tren s'ha coordinat no sols amb Renfe i Adif, sinó també en el marc del procés global posat en marxa pel Govern i de manera coordinada amb la resta de ministeris implicats.
Des que el 4 de març van arribar els primers trens amb refugiats a l'estació de Barcelona Sants procedents de França, aquesta estació s'ha convertit en el centre principal on es reben més de 200 refugiats diaris.
Les persones procedents d'Ucraïna tenen com a destinació final no només Barcelona, sinó també Madrid, Alacant i València. D'altra banda, les terminals de Figueres-Vilafant, Girona, Sant Sebastià, Irun, Madrid-Atocha Rodalia i Badajoz són les principals estacions d'enllaç.