Omplir el dipòsit costa més que mai per Setmana Santa
- El preu de la gasolina i el gasoil són un 22% i un 38% més cares que fa un any
- Es compleix una setmana de l’aplicació del descompte de 20 cèntims
- Raquel Sánchez assegura que es controlarà que les benzineres apugin els preus sense justificació
L’inici de l’operació sortida de la Setmana Santa dona el tret de sortida a un període vacacional marcat per les ganes de viatjar, sense gairebé restriccions. Ara bé aquesta Setmana Santa omplir el dipòsit ens costarà més mai. El preu ha baixat un 10% gràcies a la bonificació, però, així i tot, la benzina serà un 22,2% més cara i el dièsel un 38,4% amb relació al mateix període de l'any passat.
Controlar les benzineres
Precisament, quan es compleix tot just una setmana de l'entrada en vigor de la rebaixa de 20 cèntims per litre de combustible, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, n'ha fet un balanç positiu i ha assegurat que s'està vetllant perquè les benzineres no encareixin el preu del combustible sense justificació.
L’associació Facua- Consumidors en Acció ha denunciat ja més de 200 benzineres davant la Comissió nacional dels Mercats de la Competència per apujar els preus des del passat 1 d’abril. Ara bé, segons el darrer butlletí petrolier de la Unió Europea que recull el preu mitjà de les 11.400 estacions de servei espanyoles, la gasolina s’ha abaratit durant la darrera setmana dels 1,647 euros per litre als 1,613. Això és un 11% per sota del rècord que va marcar fa set dies. Mentrestant, el gasoil, que torna a situar-se per sobre de la gasolina per segona setmana consecutiva, s’ha abaratit un 10%.
Pagament de les bestretes
La ministra ha demanat “un petit esforç” a les benzineres, aproximadament el 10% del total, que encara no han cobrat la bestreta per la rebaixa dels carburants. Sánchez els ha garantit que en els pròxims dies el 100% hauran rebut els diners que els pertoquen.
2326103,IMAGEN]
La patronal de les estacions de servei ja ha advertit que hi ha un “degoteig” de tancaments de les gasolineres més petites, que vincula directament a la manca de liquiditat provocada pel descompte. La Confederació Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servei (Cees) ha anunciat que recorrerà davant la justícia la mesura, demana una línia de crèdits ICO per ajudar-les.
Posar topall als carburants
Precisament, un 85,5 % dels espanyols reclama que es posi un topall al preu dels carburants, segons el darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (Cis) recollint dades en plena vaga del transport.
No obstant això, més de la meitat dels enquestats, un 53,3 %, opina que no hi ha hagut risc de desproveïment i, de fet, només un 11,8 admet que haver fet apilament d'alguna mena d'aliments en aquests dies. Els que sí que reconeixen que van comprar reserves asseguren que van ser per llet -63,3 %-, oli -29,1-, productes enllaunats -21,9-, pasta -21,2-, llegums -15,6- i farina, arròs o galetes, aliments esmentats per un 15,5 % dels enquestats.