Els comuns s'indignen per les insinuacions de Maragall a Colau
- El ministre d’Universitats, Joan Subirats, considera una “sortida de to” les insinuacions del líder d’ERC a Barcelona
- Maragall diu que no ha pensat que Colau conegués l’espionatge del CNI, però insisteix que en va ser beneficiària indirecte
- L’exconseller Josep Rull creu que l’alcaldessa de Barcelona ha de donar explicacions
El xoc dialèctic entre comuns i ERC és cada vegada més evident. L'origen són les paraules del líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, criticant que l’alcaldessa Ada Colau es va beneficiar del suposat espionatge del CNI sobre les negociacions per formar govern. Tot i que aquest dilluns, Maragall ha volgut suavitzar aquest dilluns les seves acusacions. Assegura que no creu que Colau conegués l'espionatge. Ara bé l'alcaldable republicà insisteix que, en tot cas, se'n va beneficiar indirectament.
Hores abans, la mateixa Ada Colau, via xarxes socials, ha demanat una rectificació sincera perquè, segons diu, és una barbaritat insinuar que ella ha tingut connivència amb el CNI. Per la seva banda, el portaveu els comuns, Joan Mena, ha arribat a reclamar una rectificació del que consideren un "discurs partidista" i ha demanat que el tema s'afronti des de la "seriositat i la rigorositat".
Subirats reclama tranquil·litat a Maragall
El primer a replicar públicament Maragall ha estat ministre d’Universitats, Joan Subirats, qui considera el cas “una sortida de to”. El que va ser número 2 de la llista dels comuns a les municipals del 2019 ha demanat “tranquil·litat” a Maragall, referint-se a les declaracions en què l’alcaldable republicà va arribar a recriminar que “per mantenir el poder tot s’hi val”.
El ministre d’Universitats ha recordat, en un acte al paranimf de la Universitat de Barcelona, que els comuns també van ser perjudicats per l’operació: “Hem estat escoltats i se’ns ha controlat”, ha recordat.
Maragall rebaixa el to
Precisament, el mateix Ernest Maragall ha rebaixat el to de les seves acusacions primer en una entrevista a Rac1, aclarint que no creu que Colau fos coneixedora de l'espionatge del CNI durant les negociacions: "Ni ho he dit ni ho he pensat".
Posteriorment, en una roda de premsa davant els mitjans, l’alcaldable republicà ha recalcat que tot i que el responsable de l'espionatge a Barcelona és el govern espanyol, hi ha dos beneficiaris, com són directament Jaume Collboni i indirectament Ada Colau. "El més greu és que es va produir un espionatge en ple període de procediment electoral" ja afegiit i ha afirmat que desconeix si l'alcaldessa i el primer tinent d'alcalde n'eren conscients.
Collboni demana a Aragonès una rectificació
Un dels principals focus de les crítiques, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat especialment contundent en la seva resposta. S'ha mostrat sorprès per la "violència i inconsistència" de les declaracions de l'alcaldable republicà, venint d'un "professional de la política que fa 50 anys que s'hi dedica i dels que s'espera més sentit de ciutat i més sentit comú".
Alhora ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que faci rectificar Maragall com ja va fer "fa uns mesos amb el seu suport als pressupostos municipals". Collboni l'ha instat a acceptar les regles del joc.
Rull i Torrent volen explicacions
Per la seva banda, l'exconseller Josep Rull s’ha mostrat partidari que l'alcaldessa de Barcelona doni explicacions pel seu "canvi de criteri" en haver acceptat en el seu moment els vots de Manuel Valls. "Colau va solemnitzar que no pactaria mai amb Valls i que no acceptaria els seus vots. I en el context d'aquesta informació, algú ha de donar explicacions”, ha dit Rull entrevista al Cafè d’Idees de Gemma Nierga a La 2 i Ràdio 4.
En aquest sentit, ha advertit que “també per la guerra bruta que hi va haver contra l'alcalde Xavier Trias, que Colau va aprofitar" perquè va donar versemblança a les informacions de les clavegueres de l’Estat. Des del grup municipal de Junts per Catalunya es demana un ple extraordinari per tractar precisament el BarcelonaGate.
En la mateixa línia, el conseller d’empresa, Roger Torrent, ha assegurat que la negociació a l’Alcaldia de Barcelona es va fer “amb les cartes marcades” per l’espionatge a una persona que estava intercedint entre ERC i els comuns per facilitar un acord.