La ratafia, molt més que un licor de sobretaula
- La ratafia és un licor típic català que s'acostuma a prendre a la sobretaula
- El ratafiaire Ernest Morell ha explicat a 'La recepta perduda' com és el seu procés d'elaboració i altres maneres de tastar-la
- Recupera tot el contingut del programa presentat per Sílvia Abril a RTVE Play Catalunya
Hi ha res millor que prendre una ratafia després de dinar? A 'La recepta perduda' hem descobert que aquest licor tan típic català és molt més que un acompanyament de les postres. Durant la visita a Girona per conèixer com s'elabora el xuixo, Sílvia Abril ha descobert La Sobirana, el primer obrador de ratafies de Santa Coloma de Farners.
El ratafiaire Ernest Morell ha explicat al programa, ja disponible a RTVE Play Catalunya, que, tot i que a Catalunya hi ha molta tradició d'acompanyar les postres amb un vi dolç o un licor, aquest producte pot anar molt més enllà: "La ratafia, normalment, ha sigut una beguda de sobretaula, però a nosaltres ens interessa, ens agrada, ampliar els llocs on es pot consumir. Es poden fer còctels amb ratafia i portar-lo a la nit. Un tros de taronja i una mica de sifó i fer-la servir de vermut. Al final, la ratafia és compartir."
Com s'elabora la ratafia?
Històricament, la ratafia sempre ha estat vinculada a moments de celebració, coincidint amb la sobretaula. La Sobirana té com a propòsit difondre la cultura dels diferents licors casolans catalans i han detallat a Sílvia Abril com és el seu procés d'elaboració.
Aquest tipus d'alcohol es fa macerant una aigua ardent, plantes aromàtiques, nous verdes i espècies. "El que ens agrada a nosaltres és que cadascú ho faci amb les plantes que té a prop, que coneix i que li agraden", ha assegurat el ratafiaire gironí a 'La recepta perduda'.
Les plantes bàsiques per fer una ratafia són la Maria Lluïsa, la menta, la tarongina, l'escabiosa, la farigola i el romaní. Segons l'expert, "la ratafia et dona l'oportunitat d'aprendre a valorar l'entorn que tenim. Per aquest motiu, ens agrada anar a collir les plantes al bosc i anar aprenent a poc a poc".
“"Ara és una oportunitat per aprendre de les àvies i els avis abans que aquest coneixement desaparegui"“
La tradició històrica d'elaboració d'aquest licor tan típic català s'està perdent. Aprenent a fer servir aquestes plantes, també estem valorant i defensant el territori. La ratafia ens diu d'on venim i nosaltres el que hem de fer és aprendre-ho, conèixer-ho, respectar-ho, adaptar-ho als nostres dies i seguir-ho fent perquè no s'oblidi mai.