Enciams cultivats sense terra i en vertical: el cultiu hidropònic que revoluciona l'agricultura
- L’empresa Grotts és l’única a Espanya que combina la tecnologia del cultiu hidropònic i vertical en un entorn controlat
- Cultivar enciams seguint aquesta tècnica estalvia molta aigua respecte l’agricultura tradicional i evita l’ús de pesticides
Recordes quan de petit feies créixer la llavor d’un llegum entre cotons? Això és el que fa el cultiu hidropònic. L’empresa Groots, situada a Martorell, utilitza fibra de coco per cultivar els enciams, és a dir, no fa servir terra. A més a més, els tenen disposats verticalment i els murs on es posen arriben fins a gairebé cinc metres d’alçada, el que fa optimitzar l’espai.
Joaquim Bas, cofundador de Groots, assegura que són l’única granja de cultiu vertical hidropònic. Cultiven les plantes en un entorn controlat. Fiquen a l’aigua, que està en contacte amb les arrels dels enciams, els nutrients que normalment aportaria la terra, fan que plogui per dins de les torres de cultiu i després l’aigua va a un canal i es torna a reutilitzar. Amb aquest sistema només es consumeix 1 litre d’aigua per enciam mentre que en el cultiu tradicional es fan servir 5,5 litres.
Els beneficis del cultiu hidropònic
No només l’estalvi d’aigua és un dels grans avantatges del cultiu hidropònic controlat. Un altre dels beneficis és que, com l’espai és tancat, no entren insectes. Per tant, no han de fer servir insecticides ni pesticides. I si no es fan servir productes químics per fer créixer els enciams, porten l’etiqueta ‘ECO’? A Espanya, a diferència dels Estats Units, per obtenir aquest certificat cal que estiguin en contacte amb la terra. Per la qual cosa, les plantes de cultiu hidropònic, de moment, no poden tenir-lo.
Perquè els enciams captin diòxid de carboni per poder fer la fotosíntesi, l’empresa ha creat un sistema per captar el C02 de l’exterior i injectar-los-hi directament. “Un dels grans avantatges que té el cultiu en entorn controlat és que no depèn de si hi ha una pedregada o de si no plou i llavors tens menys malbaratament i pots subministrar el producte durant tot l'any”, comenta Joaquim Bas a ‘Planeta R’, programa presentat per Martina Klein i disponible a RTVE Play Catalunya.
D’horitzontal a vertical
Les diferents varietats d’enciams i plantes aromàtiques que Groots cultiva, es germinen i creixen una miqueta en horitzontal per després traslladar-les a la sala de torres i disposar-les de manera vertical. Durant tot el procés, com no reben llum solar, juguen amb la llum artificial blanca i morada que afecta directament al gust i al creixement de les plantes. Per exemple, la morada penetra per les fulles i fa que també arribi a les fulles de baix i la blanca es queda per la superfície. És cert que el consum d’electricitat és elevat, però tota la que fan servir prové de fonts renovables. De fet, l’empresa té el sostre ple de plaques solars.
La incubadora dels cultius del futur?
“Jo crec que les varietats que estem cultivant ara, que són aromàtiques i enciams petitons, sí que es cultivaran així perquè és més eficient i pots apropar el cultiu a la ciutat”, assegura el cofundador de Groots. Actualment, la nau de Martorell té una capacitat per a 350.000 plantes i els agradaria replicar aquest model a diferents ciutats del territori nacional.