Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 10 d'octubre de 2023 | Un mort i dos ferits en un tiroteig prop de la comissaria dels Mossos de Campclar, Tarragona

  • Sumar deixa fora de l'amnistia els policies que cometessin delictes de tortura
  • Es doblen les baixes laborals per malalties mentals en els últims 5 anys a Catalunya
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Agents dels Mossos a la zona acordonada pel tiroteig al barri tarragoní de Campclar
Agents dels Mossos a la zona acordonada pel tiroteig al barri tarragoní de Campclar

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la presentació de la proposta de Sumar sobre l'amnistia a l'Ateneu Barcelonès. El text planteja que, en cas que la llei es faci efectiva, inclogui els encausats del 9-N i de l'1-O i els policies amb causes obertes. Això sí, deixa fora els agents que cometessin delictes de tortura o contra la integritat moral.

Una persona ha mort i dues més estan ferides després d'un tiroteig al barri de Campclar, a Tarragona. Ha estat a plena llum del dia davant de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra. Hi ha 5 detinguts, de moment.

Un paquet sospitós ha obligat a desallotjar les oficines de Correus a l'avinguda Ramon Folch de Girona. Segons fonts municipals, el paquet contenia una pols que picava els ulls. S'ha rebut l'avís quan faltaven pocs minuts per les 18 h. Fins al lloc, s'han desplaçat sis dotacions dels Bombers, efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal. S'ha acordonat la zona per seguretat.

Avui és el Dia Mundial de la Salut Mental. A Catalunya, s'han més que doblat les baixes laborals per malalties mentals en els últims 5 anys.

L'aigua s'encareix un euro per persona al mes a partir de l'1 de gener a l'àrea de Barcelona i altres punts de Catalunya. Als pantans, la capacitat de les conques internes baixen del 21%.

Al judici pel conegut com a crim de les bessones de Sabadell han declarat els tres acusats. L'autor confés de la mort de la víctima s'ha ratificat. La seva cunyada manté que no va participar del crim, i tampoc la seva germana.

Un metge forense determinarà si José María Enriquez Negreira té símptomes de demència o si la seva salut mental és suficient per declarar en judici.

Resum notícies a Catalunya: 10 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:06

    Una desena d'afectats per la pols d'un paquet a les oficines de Correus de Girona

     

    A causa del paquet sospitós a les oficines de Correus de Girona, s'han hagut d'atendre diverses persones amb "lleugers problemes respiratoris", segons ha dit l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, a Twitter. Hi hauria una desena d'afectats per la pols que contenia el paquet, tot i que es troben en bon estat. Els Bombers no han detectat res estrant a l'ambient, tot i que els TEDAX hi han acudit per analitzar si hi ha qualsevol substància.

  • 19:55

    Borrell acusa Israel de violar el dret internacional pel setge a Gaza

     

    L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha acusat aquest dimarts Israel de violar el dret internacional pel setge a Gaza. En la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària de ministres d'Exteriors de la UE, Borrell ha avisat les autoritats israelianes que deixar la Franja de Gaza sense aigua, aliments i electricitat viola el dret internacional. Borrell ha subratllat que cal "incrementar la cooperació" a escala internacional, especialment amb els països àrabs, per reviure la solució dels dos estats.

  • 19:36

    Sumar exclou de l’amnistia els policies que cometessin delictes de tortura i contra la integritat moral

     

    La proposta de llei d'amnistia de Sumar inclou els agents de policia que haguessin comès delictes de lesions per "ús desproporcionat de la força" en el marc del procés. Però en deixa fora aquelles actuacions "susceptibles de ser qualificades de delictes de tortures i contra la integritat moral o de detencions il·legals d'autoritat o funcionari públic". Així consta en el dictamen de la formació de Yolanda Díaz. 

  • 19:13

    Desallotgen les oficines de Correus a Girona per un paquet sospitós

     

    Un paquet sospitós ha obligat a desallotjar les oficines de Correus a l'avinguda Ramon Folch de Girona. Segons fonts municipals, el paquet contenia una pols que picava els ulls. Els Bombers han rebut l'avís quan faltaven pocs minuts per les sis de la tarda i hi han desplaçat sis dotacions. Fins al lloc, també s'hi ha desplaçat efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal que estan revisant el paquet. També s'ha acordonat la zona per seguretat i hi ha diverses ambulàncies.

  • 18:21

    Demanen 12 anys de presó per a un acusat d'agredir sexualment la seva fillastra menor d'edat al Pla d'Urgell

     

    La Fiscalia de Lleida demana una condemna de 12 anys de presó per a un home, d'uns 60 anys, acusat d'agredir sexualment la seva fillastra menor d'edat al Pla d'Urgell. Segons el ministeri fiscal, els fets es van produir mentre la víctima tenia 10 anys i fins que en va complir 16, des de l'any 2009. L'home va aprofitar diverses ocasions en què es va quedar a soles amb la seva fillastra per fer-li tocaments i petonejar-la. A més, la va obligar a masturbar-lo i a acariciar-li els genitals en espais com el cotxe o el domicili on vivien. El judici tindrà lloc el pròxim dia 18 d'octubre a l'Audiència de Lleida.

  • 17:51

    La Bisbal de l'Empordà comença a restablir el subministrament d'aigua

     

    Ha estat més de 9 hores tallat. Els tècnics d'Agbar han pogut reparar l'avaria que s'ha produït a la canonada principal que dona servei al poble i que baixa dels pous. Tot plegat ha generat problemes als veïns, comerciants i sobretot als hostalers del poble, molts dels quals han optat per no obrir. El restabliment del servei d'aigua, però, serà progressiu, per tal d'evitar que l'aire acumulat a la xarxa arran del tall pugui provocar altres fuites en un altre lloc. A més, també s'ha restablert el gas, que havia quedat afectat, quan els tècnics intentaven reparar la canonada de l'aigua.

  • 17:15

    El govern de Collboni proposa un pressupost rècord de 3.735 milions d'euros per al 2024 

     

    El govern de Jaume Collboni proposa un pressupost de 3.735 milions d'euros per al 2024 com a punt de partida per buscar suports per aprovar-lo d'aquí a finals d'any. Es tracta del pressupost més alt que ha tingut l'Ajuntament de Barcelona fins ara, per damunt dels 3.600 milions del 2023. Representa uns 140 milions més disponibles i un increment del 3,9%. El govern municipal també ha donat a conèixer la proposta d'ordenances fiscals per al 2024, que inclou com a novetats un increment de la tarifa a creuers de curta estada i als habitatges d'ús turístic perquè el recàrrec municipal a l'Impost d'Estades Turístiques passi de 3,25 a 4 euros a partir de l'abril.

  • 16:45

    Els treballadors de Roca aproven l'ERO per 345 vots a favor i 15 en contra

     

    Els treballadors de Roca han aprovat l'Expedient de Regulació d'Ocupació plantejat per la direcció de l'empresa i consensuat amb els sindicats per 345 vots a favor i 15 en contra, sense cap vot nul. En total han votat 360 persones, d'un cens de 388. Divendres passat, sindicats i direcció acordaven prejubilacions voluntàries a treballadors de més de 53 anys per a 168 persones, un 20% de la plantilla. Les condicions inclouen un 90% del sou i una revaloració anual de l'1,5%. Si no s'arriba a la xifra pactada, es podrà obrir la porta a la sortida voluntària de menors d'aquesta edat, amb indemnitzacions de 42 dies per any treballat amb un topall de 32 mensualitats.

  • 16:10

    Protesta de les famílies d'infants amb necessitats educatives especials

     

    Amb pancartes i xiulets davant el Departament d'Educació han protestat les famílies d'infants amb necessitats educatives específiques. Demanen més inversions per a l'escola inclusiva i denuncien manca de voluntat política. La mobilització s'ha convocat després d'unes declaracions de la directora general d'Educació Inclusiva en què va reconèixer que aquest curs ja no es podien ampliar les hores de suport per a aquests alumnes perquè han esgotat el pressupost.

  • 15:41

    Els Mossos posen en marxa un sistema pioner a l'Estat per detectar a distància infraccions en vehicles pesants

     

    El detector rep el senyal dels tacògrafs intel·ligents dels camions i la transforma en dades que la policia pot interpretar, com el temps de conducció o la velocitat a què circulen. Metres més enllà s'hi instal·la un control on els agents aturen als conductors detectats prèviament. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat el dispositiu situat al peatge de Martorell, on ha destacat que el sistema se suma al seguit de mesures per reduir la sinistralitat a les carreteres. L'AP-7, per exemple, ha doblat la seva accidentalitat des de l'alliberament dels peatges.

  • 15:15

    Un mort i dos ferits en un tiroteig prop de la comissaria dels Mossos de Campclar, a Tarragona

     

    Una persona morta i dues més de ferides és el resultat del tiroteig que ha tingut lloc aquest dimarts al migdia prop de la comissaria dels Mossos al barri tarragoní de Campclar. Fonts del cos policial han explicat que mantenen sota custòdia les persones involucrades en el cas. Es desconeix el nombre de les que finalment quedaran detingudes. En aquests moments, l'incident es trobaria controlat si bé s'ha desplegat un important dispositiu de seguretat al barri per evitar que es reprodueixi.

  • 14:34

    Més de 60 grafiters entren de matinada a l'estació de metro Vall d'Hebron i agredeixen un vigilant

     

    Transports Metropolitans de Barcelona interposarà aquest dimarts una denúncia penal contra els 62 grafiters que han atacat aquesta passada matinada les instal·lacions de l’L5 del metro de Barcelona. Els vàndals han entrat a l’estació de Vall Hebron fent malbé la porta, la barrera de validació i les càmeres de seguretat fins que han accedit a l’andana on han agredit un vigilant de seguretat de metro i han pintat 4 trens, així com diferents instal·lacions de l’estació. Finalment, la intervenció conjunta dels Mossos d’Esquadra i els vigilants de seguretat de metro ha acabat amb 14 detinguts. És l’atac de vàndals grafiters més gran a la història de TMB en quant a persones i trens pintats.

  • 14:21

    Preocupació humanitària i econòmica arran de la guerra entre Israel i Hamàs

     

    La Generalitat està fent un seguiment de la situació sobre el terreny. En els últims 4 anys, de manera consecutiva, més de 900 empreses catalanes mantenen relacions comercials amb Israel. Exporten principalment vehicles, plàstics i materials elèctrics.

  • 14:16

    Baralla a trets entre diverses persones prop de la comissaria dels Mossos a Campclar

     

    Els Mossos investiguen un tiroteig entre diverses persones al barri de Camp Clar, a Tarragona, aquest dimarts al migdia. Els fets s'han produït, precisament, molt a prop de la comissaria central del cos al mateix barrí tarragoní. Es desconeix encara el nombre de persones participants i el motiu del tiroteig. Fonts del cos apunten que hi podria haver diversos ferits. Arran dels fets, els Mossos han mobilitzat efectius de Seguretat Ciutadana, Ordre Públic  i Investigació, així com un helicòpter.

  • 13:13

    Les bessones de Sabadell neguen haver participat en la mort de la parella d'una d'elles

     

    Les dues germanes bessones de Sabadell acusades per l'assassinat de la parella d'una d'elles l'estiu de 2021 neguen haver participat en els fets. Les dues dones s'asseuran al banc dels acusats juntament amb la parella de l'altra germana, que sí que ha reconegut haver colpejat amb una pota de cabra la víctima, Pedro Fernández, fins la mort. Tots tres han negat haver planificat l'acció, i l'home ha assegurat haver actuat en defensa de la parella de Fernández després de sentir cops i fins i tot trencadissa de vidres a l'habitació on eren. Les dones han assegurat que en el moment dels fets patien depressió, i la parella de la víctima, a més, ha destacat la mala relació de la seva família amb el difunt per l'actitud violenta que tenia amb ella.

  • 12:43

    Félix Bolaños remarca que la proposta de Sumar sobre l'amnistia no és la del PSOE

     

    El ministre de la Presidència en funcions ha parlat sobre la proposta d'amnistia que presentarà aquesta tarda Sumar a Barcelona. Bolaños ha tornat a insistir que el document no és del partit socialista. També ha afirmat que respecten qualsevol aportació en aquesta qüestió.

  • 12:08

    Les freqüències de les línies T1, T2 i T3 del Trambaix es troben alterades per un accident sense ferits a Esplugues de Llobregat

     

    Les freqüències de pas de les línies T1, T2 i T3 del Trambaix es troben alterades a conseqüència d'un accident que ha tingut lloc al carrer Laureà Miró d'Esplugues de Llobregat. Segons la companyia, l'incident no ha provocat ferits. Ha succeït a les 11 del matí quan un comboi ha topat amb un vehicle que no ha respectat un semàfor en vermell i ha creuat les vies. La circulació s'ha interromput durant trenta minuts entre les estacions de Montesa i Can Rigal.

  • 11:24

    Air Europa demana als seus clients cancel·lar les seves targetes de crèdit després de patir un ciberatac

     

    Air Europa ha patit un ciberatac en el sistema de pagament amb targeta de crèdit i recomana als seus clients afectats cancel·lar les targetes que hagin fet servir per comprar bitllets. Segons la companyia, l’atac “hauria permès l’extracció de dades de targetes de crèdit”, tot i que per ara no tenen constància que la filtració hagi permès als ‘hackers’ cometre cap frau. Air Europa afirma que ha aconseguit “bloquejar la bretxa de seguretat i prevenir la filtració de noves dades”, i que ara per ara els seus sistemes “funcionen amb total normalitat”. De totes maneres, l’aerolínia ha notificat els bancs i els clients afectats amb un correu electrònic on inclou recomanacions per “minimitzar qualsevol incidència”.

  • 11:08

    Mor el nen de 2 anys ferit crític per l'incendi d'un edifici a Santa Coloma de Gramenet

     

    Els fets van tenir lloc al voltant de les vuit del vespre al carrer Roger de Llúria. El foc va iniciar-se en un immoble del bloc de pisos que té quatre plantes. Fins allà s'hi van desplaçar nou dotacions dels Bombers. A banda de la criatura, cinc persones més van resultar ferides de caràcter lleu per inhalació de fum. Dues d'aquestes també van haver-se de traslladar al centre sanitari.

  • 10:45

    Localitzen a Camprodon un excursionista francès desaparegut durant més de 8 hores a la zona del Coll d'Ares

     

    La Policia Nacional va localitzar l'1 d'octubre a Camprodon un ciutadà francès que feia més de vuit hores que estava desaparegut per la zona del Coll d'Ares. L'excursionista tenia diverses ferides a les extremitats del cos, però presentava un bon estat de salut. L'alerta de la desaparició la van donar dos companys seus a uns policies que es trobaven fent controls a la frontera amb motiu de la reunió informal dels caps d'estat i de govern de la UE. Els homes van explicar als policies que havien sortit tots tres d'excursió, però que, en un moment determinat, van perdre de vista el seu company. Finalment, els agents van localitzar l'home a uns 16 quilòmetres de la zona on s'havia perdut. Estava desorientat i tenia diverses rascades.

  • 10:35

    ATL proposa un increment del 33% de la tarifa de l'aigua per la sequera i el cost de dessalinitzar

     

    El consell d'administració de l'ens Aigua Ter-Llobregat proposa apujar un 33,7% la seva tarifa mitjana, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. L'increment haurà de ser validat aquesta mateixa tarda pel Consell de la Xarxa Ter-Llobregat i al Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua. Segons la companyia, la pujada es començaria a aplicar el gener de l'any vinent i tindria un impacte d'un euro per persona i mes, malgrat que l'import definitiu pot variar en funció de cada municipi. Entre els motius de la pujada, que acaba amb una congelació de preus vigent des del 2017, hi ha la sequera, el preu de la llum i el sobrecost que causa en l'ús de plantes dessaladores.

  • 10:15

    Luis Conde: "Hi ha un 50-50% entre investidura i eleccions". 

     

     

    El president del Saló Nàutic de Barcelona, explica que a l'àpat del civet ningú sabia què passaria amb l'amnistia i la investidura. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que hi ha un 50-50% d'opcions que hi hagi investidura o eleccions: "Quasi prefereixo que hi hagi eleccions. El mix Vox-PP per Catalunya no és bo". I ens parla de l'edició d'enguany del Saló Nàutic, marcada per la Copa Amèrica: "Està creixent. És un tema molt maco per la ciutat de Barcelona".

     

     

  • 9:28

    Meritxell Budó: "L'amnistia és un inici, no un punt final"

     

    Meritxell Budó defensa l'amnistia com un inici i no un punt final: "Ha d'incloure tot allò que considerem que s'hi pugui incloure". La presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) veu "indispensable" que hi hagi un "mecanisme de mediació" a la taula de negociació. L'exconsellera de la Presidència i exportaveu del Govern veu "una part bona" en la sortida de Junts del Govern perquè ha donat "una perspectiva diferent". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, no descarta que el partit optés per governar amb el PSC a la Generalitat, però veu "en aquests moments molt complicat". L'alcaldessa de la Garriga reclama una llei de governs locals i finançament local.

  • 9:26

    Una avaria a la canonada principal deixa sense aigua tot el municipi de la Bisbal d'Empordà

     

    Una avaria a la canonada principal de distribució d'aigua de la Bisbal d'Empordà ha deixat sense subministrament tot el municipi. Des de primera hora d'aquest matí els tècnics d'Agbar hi estan treballant per intentar reparar el problema, però no compten tenir-ho llest fins, almenys, al migdia. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 10 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Sumar presenta avui l'informe elaborat per juristes sobre l'amnistia.

     

    La clau de volta de la investidura de Sánchez continua sent l'amnistia. Avui, a Barcelona, Sumar presenta l'informe jurídic sobre la constitucionalitat de la mesura. Serà en un acte a l'Ateneu de Barcelona i en què estarà present Yolanda Díaz. El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, rebaixa les expectatives generades per l'anunci fet divendres en aquest programa. Matisa que el contingut de l'informe elaborat per juristes serà una eina per treballar en la negociació amb els independentistes i assegura que potser no coincideix amb la seva proposta final.

  • 8:20

    Sánchez i Feijóo evidencien les seves diferències. 

     

     

    El conflicte a Israel, ja ho veuen, un motiu més de discòrdia entre PP i PSOE. Sánchez i Feijóo van posar ahir damunt la taula les seves diferències en la ronda de consultes per la investidura. Sense sorpreses, Feijóo i Sánchez van acabar la reunió sense acord. Sánchez es va mostrar convençut que podrà formar govern, mentre que Feijóo li demana que convoqui eleccions per sotmetre a votació la seva aposta per l'amnistia. 

     
  • 8:15

    Dos ciutadans espanyols de 19 i 49 anys entre els desapareguts per l'atac a Israel.

     

     

    Entre els desapareguts pels atacs hi ha dos ciutadans espanyols. Ho ha confirmat el ministre d'exteriors, José Manuel Albares, qui ha explicat que es tracta d'una noia amb la doble nacionalitat de 19 anys i un home de 46, tots dos residents a Israel. Aquest dimarts han quedat cancel·lats tots els vols d'Iberia express i Vueling. Ahir a l'aeroport de Barcelona s'han fet una desena d'operacions amb ciutadans israelians que fugen del conflicte.

     
  • 8:10

    Els ministres d'exteriors de la UE revisen avui les |partides d'ajuda humanitària a Palestina. 

     

     

    Mentrestant els ministres d'exteriors europeus es reuneixen avui per revisar les ajudes a Palestina. La Unió vol posar ordre després que ahir alguns comissaris asseguressin que se suspenia tota mena d'ajuda humanitària a Gaza. Des de Brussel·les es van desmentir aquestes afirmacions i asseguren que amb la reunió d'avui volen blindar que cap partida de la UE serveix per finançar activitats violentes contra Israel.
     

     
  • 8:05

    Quart dia de guerra oberta entre Hamàs i Palestina amb 900 morts al bàndol israelià i 560 al palestí

     

    Els combats i els bombardejos han continuat per tercer dia consecutiu. Israel assegura haver recuperat els punts presos per les milícies mentre han caigut prop de 4.500 projectils sobre Gaza. Es calcula que hi hauria 1.500 morts entre els dos bàndols i més de 5.000 ferits. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu ha comparat l'atac de Hamàs amb l'Estat Islàmic i ha demanat a l'oposició formar un govern d'emergència nacional. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimarts 10 d'octubre de 2023.

     

    Aquí les notícies més destacades d'ahir.