Enlaces accesibilidad
Investidura

Sumar deixa fora de l'amnistia els policies que cometessin delictes de tortura

  • Inclouria els encausats del 9-N i de l'1-O i els casos de lesions per "ús desproporcionat de la força"
  • Junts veu amb bons ulls la proposta d'amnistia del partit de Yolanda Díaz

Per
Carles Puigdemont i Yolanda Díaz en una reunió al Parlament Europeu a Brussel·les
Carles Puigdemont i Yolanda Díaz en una reunió al Parlament Europeu a Brussel·les

Sumar ha posat sobre la taula la seva proposta d'amnistia, avalada per juristes, i que ha rebut el vistiplau de Junts. El partit de Yolanda Díaz planteja que, en cas que la llei es faci efectiva, inclogui els encausats del 9-N i de l'1-O i els policies amb causes obertes. Això sí, deixa fora els agents que cometessin delictes de tortura o contra la integritat moral.

Així consta en el dictamen que la formació de Díaz ha encarregat a un equip d'experts en dret penal i que Jaume Asens ha presentat aquest dimarts a la tarda a l'Ateneu Barcelonès. El document recorda els tractats internacionals ratificats per Espanya, i per això sosté que "estem davant d'un delicte imprescriptible que no és amnistiable". El text ha estat enviat tant a ERC com a Junts.

Exclou els delictes de tortures o de detencions il·legals

Així, la proposta de llei d'amnistia de Sumar inclou els agents de policia que haguessin comès delictes de lesions per "ús desproporcionat de la força" en el marc del procés. Però en deixa fora aquelles actuacions "susceptibles de ser qualificades de delictes de tortures i contra la integritat moral o de detencions il·legals d'autoritat o funcionari públic".

El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el BNG i el PNB. I es reunirà aquest dimecres amb els d'Esquerra i divendres amb Junts. El PSOE ja ha dit que la seva intenció és aconseguir un acord de legislatura, no "d'investidura". Els populars critiquen que sigui ell qui marqui el calendari i exigeixen a la presidenta del Congrés que fixi data pel debat d'investidura.

Vistiplau de Junts

La proposta se la miren amb bons ulls des de Junts. "És una bona proposta, plena d'elements útils", ha afirmat Toni Comín, eurodiputat de Junts, a una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts al matí. El també negociador celebra que Sumar "obri un camí" que el PSOE "tard o d'hora" acabarà transitant i ha qualificat l'amnistia de "gran victòria política" de l'independentisme, tot i que no suficient per a la investidura de Sánchez.

Continuen les negociacions per la investidura amb l'amnistia al centre

ERC critica les formes

Però, des del govern de la Generalitat, recorden que l'acord passa també pel traspàs de Rodalies i li treuen ferro a la proposta. "No em sembla que la millor manera de contribuir a la negociació sigui fer un acte públic explicant una proposta que tothom sap que s'està negociant discretament", ha dit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Així mateix, la consellera ha donat la "benvinguda" a la proposta concreta de Sumar. L'executiu, però, manté que la negociació es fa amb el PSOE, perquè és a qui cal "arrossegar" cap a la llei d'amnistia. Vilagrà ha insistit en les tres "condicions" per a una investidura: amnistia, abordar l'autodeterminació per resoldre el conflicte polític, i estat del benestar.