Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 17 de gener de 2024 | Sánchez Vicario evitarà la presó, però és condemnada

  • El PSOE es reuneix al Congrés amb Junts i telemàticament amb ERC per les esmenes de la llei d'amnistia.
  • Josep Lluís Trapero portarà als tribunals la persecució de l'Operació Catalunya
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Arantxa Sánchez Vicario arribant al judici
Arantxa Sánchez Vicario arribant al judici RTVE Catalunya

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les negociacions sobre les esmenes de la llei d'amnistia. El número 3 del PSOE, Santos Cerdán, s'ha entrevistat al Congrés amb Jordi Turull, mentre Félix Bolaños es reunia telemàticament amb el Josep Maria Jové d'ERC. Tot plegat, enterbolit pels dubtes que han mostrat els lletrats de la comissió de justícia de sobre la constitucionalitat de la norma.

D'altra banda, l'excomissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha anunciat que portarà als tribunals el que ha qualificat de persecució injusta en el marc de l'Operació Catalunya. En clau judicial, l'extenista, Arantxa Sánchez Vicario, i el seu ex marit han estat condemnats per haver simulat una insolvència econòmica per evitar el pagament d'un deute milionari a un banc de Luxemburg.

El Servei d'Ocupació de Catalunya incorporarà 230 nous orientadors per oferir atenció personalitzada als aturats dins el pla de transformació del Govern. Aquest dimecres s'ha fet la primera reunió del comitè d'empresa i la direcció de DANONE després de la decisió de la companyia de tancar la planta ubicada a Parets del Vallès.

Nova manifestació unitària del personal sanitari i administratiu de l'Institut Català de la Salut en una jornada més de vaga indefinida contra el tercer acord.

Notícies a Catalunya del 17 de gener de 2024

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:16

    Detingut a Colòmbia un altre implicat en l'atemptat a Vidal-Quadras



    Les forces de seguretat han detingut a Colòmbia a un nou implicat en l'atemptat contra l'exdirigent del Partit Popular i cofundador de Vox, el passat 9 de novembre a Madrid. Fonts policials ho vinculen amb la compra de la motocicleta en la qual van fugir l'autor del tret i el conductor.  Es tractaria del quart detingut per aquest atemptat que investiga l'Audiència Nacional, mentre que es continua buscant al presumpte autor material, un ciutadà francès d'origen tunisià amb múltiples antecedents a França.

  • 19:50

    El Govern valor positivament l'acord d'Abacus amb Enciclopèdia Catalana

     

    La consellera de cultura Natàlia Garriga ha valorat positivament l'anunci d'aquest matí de l'inici de la negociació per adquirir els  segells literaris del Grup Enciclopèdia Catalana per part d'Abacus i Jaume Roures. Una venda amb què el Grup Enciclopèdia Catalana, amb més de 50 anys de trajectòria, obriria una nova etapa centrada només en educació i la col·lecció Grans Obres, i de la que en sortiria un nou projecte editorial que seria el segon grup editorial en llengua catalana amb un  8% de la quota de mercat. 
     

  • 19:25

    Aturada la nuclear de Vandellòs II per la parada d'un generador

     

    La central nuclear de Vandellòs II s'ha desconnectat de la xarxa elèctrica després de detectar un problema per la parada del primer motogenerador de la planta. Aquesta parada no programada s'ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a les 13:19 hores d'aquest dimecres. Seguint els procediments de la central, s'ha activat de forma manual el sistema de protecció. La fallada s'ha detectat durant els treballs de revisió del segon motogenerador d'alimentació del sistema de barres de control. 

  • 19:06

    Novetats pel que fa a la investigació judicial del cas Tsunami Democràtic.


    En una providència, signada pel magistrat Joaquin Elias Gadea, titular del jutjat central  d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional; es dona un termini de 5 dies a les parts per tal que sol·licitin o no noves diligències d'investigació. Altrament, i com recorda el jutge caldrà tancar la instrucció el 29 de gener, quan venç el termini d'investigació estipulat. Fonts judicials expliquen a RTVE Catalunya que si més no les defenses dels encausats ja han avançat que demanaran l'ampliació de la instrucció i, per tant, el judici encara trigaria mesos en arribar.

  • 18:45

    Detingut un home presumptament relacionat amb la mort d'un altre a Terrassa 
     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a un home de 24 anys com a presumpte autor de la mort violenta d'un altre a Terrassa. Els fets han succeït al voltant de les 12.30 hores, quan agents de la comissaria de la localitat han rebut un avís que informava que al carrer Bartrina hi havia un home ferit per arma blanca. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha practicat maniobres de reanimació, però "no ha pogut fer res per a salvar-li la vida". Els agents de la Divisió de Recerca Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord s'ha fet càrrec de la investigació, que es troba sota secret de sumari.

  • 18:29

    Ecologistes de Catalunya alerta que reduir el cabal dels rius atempta contra la conservació de la biodiversitat

     

    La federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha alertat que reduir el cabal del Llobregat, la Muga i el Ter atempta contra la conservació de la biodiversitat que hi viu. L’entitat ha reaccionat així a una de les mesures que el Govern proposa en el marc de la lluita contra la sequera. “És inadmissible que es proposi reduir en un 93% de mitjana els cabals de manteniment aprovats per l’ACA”, ha indicat EdC en un comunicat. Es tracta d’una reducció “dràstica” que tindrà “afeccions ambientals importants” i conseqüències “molt greus” pel que fa a la qualitat de l’aigua.

  • 18:20

    Grífols tanca una nova jornada de borsa de pèrdues amb un descens del 4%

     

    Grífols ha tornat a tancar una jornada de borsa de pèrdues aquest dimecres en el marc de la polèmica per l’informe del fons d’inversió Gotham City que acusava la farmacèutica catalana de maquillar els comptes per amagar el deute real. Avui les accions han tancat la sessió amb un descens del 4%, xifra que en algun moment de la jornada havia estat del 5%. Les pèrdues se sumen a les del 40% que van registrar els títols de la catalana la setmana passada després de l’anunci del fons nord-americà.

  • 17:56

    Barcelona acorda deixar Vox al marge de trobades amb entitats

     

    Barcelona ha acordat deixar Vox al marge de trobades amb entitats i grups de treball i també que ocupi presidències de districte o presideixi comissions. Ha estat una proposició de BComú que s'ha aprovat aquest dimecres a la Comissió de Presidència del consistori amb els vots favorables del PSC, TriasxBCN, BComú i ERC. En canvi, PP i Vox hi han votat en contra. Esperen d'aquesta manera evitar que prosperin les iniciatives de l'extrema dreta.

  • 17:23

    Els Mossos detenen diverses persones relacionades amb el crim d'un veí de Tàrrega el desembre passat

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut els suposats autors del crim d'un veí de Tàrrega, de 86 anys, el 16 de desembre de l'any passat. Tot i que el cos policial no ha concretat el nombre de detencions, el diari lleidatà informa que s'han detingut almenys tres persones a l'àrea metropolitana de Barcelona relacionades amb els fets. El crim va tenir lloc al domicili de la víctima, al número 13 del carrer Segarra de la capital de l'Urgell.

  • 16:48

    Bolaños i Jové es reuneixen telemàticament per abordar les esmenes a l'amnistia

     

    El ministre de la Presidència i el president del grup d'ERC al Parlament s'han reunit per abordar la negociació de les esmenes a la llei d'amnistia, segons han confirmat fonts de la negociació a Ràdio 4. L'objectiu dels republicans és blindar al màxim la llei perquè disposi de seguretat jurídica i inclogui també els imputats pel Tsunami Democràtic. La trobada ha tingut lloc en paral·lel a la que el número tres del PSOE, Santos Cerdán, ha mantingut al Congrés amb el secretari general de Junts, Jordi Turull.

  • 16:10

    Les activitats amb gossos milloren el benestar de persones amb demència o infants amb autisme

     

    El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha posat en marxa una teràpia pionera amb gossos per millorar el benestar de les persones grans amb deteriorament avançat i d’infants amb trastorns de l’espectre autista. La iniciativa treballa els vincles entre els avis i els petits a través d’activitats amb els animals. Així es vol millorar la comunicació i la conducta de dos col·lectius molt sensibles en les relacions interpersonals. Els terapeutes asseguren que han constatat canvis cognitius, físics i emocionals entre els assistents.

    Les activitats amb gossos milloren el benestar de persones amb demència o infants amb autisme
    rtve Les activitats amb gossos milloren el benestar de persones amb demència o infants amb autisme
  • 16:07

    El Govern tornarà a declarar l'emergència cinegètica a Ponent per frenar la sobrepoblació de conills

     

    El Govern preveu declarar de nou l'emergència cinegètica a les comarques de Ponent per reduir la sobrepoblació de conills. Aquesta mesura ja es va aplicar el 2023 i va permetre abatre més de 430.000 animals. Generalitat i pagesos, però, admeten que els resultats han estat insuficients, ja que no s'ha aconseguit arribar a la densitat adequada de 50 exemplars per quilòmetre quadrat.

  • 15:59

    Grífols torna a les pèrdues a borsa amb caigudes per sobre del 5%

     

    Grífols torna a registrar pèrdues aquest dimecres a la borsa, amb caigudes per sobre del 5%, després de recuperar-se lleugerament en els últims dies per la confirmació que la venda a Haier del 20% de la xinesa Shanghai RAAS seguia endavant. Ara, un nou fons ha declarat una nova posició baixista a la farmacèutica catalana, cosa que vol dir que especula amb la seva caiguda a borsa. Es tracta de Millenium International Management, que segons la CNMV té una posició baixista del 0,53% a l’empresa. El fons guanyarà més diners com més baixi Grífols. L’anunci de Millenium International Management arriba després que l’informe de Gotham City fes caure les accions de la multinacional més d’un 40%.

  • 14:44

    Reunió sense imatges de Santos Cerdán amb Jordi Turull al Congrés per llimar diferències

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán, han mantingut una trobada discreta al Congrés. La trobada s'emmarca en les relacions "totalment normalitzades" entre les dues formacions segons han reconegut ells mateixos a la sortida. Turull ha reconegut que la reunió "ha sigut productiva", encara que ha advertit que queda molt treball per davant en la negociació sobre les esmenes sobre la llei d'amnistia. 

  • 15:45

    Un home mor apunyalat en una baralla a Terrassa

     

    Un home ha mort apunyalat aquest dimecres en una baralla al carrer Bartrina de Terrassa, en ple carrer. Els fets han tingut lloc al voltant de dos quarts d’una del migdia, han explicat fonts policials. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació i s’han desplaçat amb agents de Seguretat Ciutadana i d’investigació al lloc dels fets.

  • 15:30

    Una nova mostra de la Fundació Foto Colectania recull prop de 160 fotografies de grans autors de la península Ibèrica

     

    La Fundació Foto Colectania ha presentat aquest dimecres l'exposició 'El curs dels esdeveniments', una mostra que recull prop de 160 fotografies de grans autors de la península Ibèrica. Entre la trentena d'artistes que les signen hi ha clàssics com Leopoldo Pomés, Xavier Miserachs, Ramon Masats o Francisco Gómez; juntament amb fotògrafs de la generació posterior com Pilar Aymerich, Manel Armengol, Manolo Laguillo o Cristina Garcia, entre d'altres. La proposta estarà oberta al públic del 18 de gener al 2 de juny.

  • 15:00

    Es restableix la circulació a l’R1 entre Blanes i Maçanet-Massanes després de l'atropellament d’una persona

     

    La circulació de trens de l'R1 entre Blanes i Maçanet – Massanes ha quedat restablerta després de l'atropellament d’una persona que ha tingut lloc aquest dimecres en un punt de pas no autoritzat a l'alçada de Tordera (Maresme). A causa d'aquest incident un comboi amb deu passatgers a bord ha hagut d'interrompre el seu trajecte i Renfe ha enviat un autobús per transbordar-los. A més, mentre la línia ha estat tallada, s’ha habilitat un servei de transport alternatiu per carretera.

  • 14:23

    Arantxa Sánchez Vicario, condemnada. 

     

    L'extenista Arantxa Sánchez Vicario, condemnada a dos anys de presó per alçament de béns: desfer-se del seu patrimoni per evitar pagar un deute al Banc de Luxemburg. 

     

  • 13:33

    L'ACA licita per 1,3 MEUR les obres de restauració de l'estany de Sils per millorar-ne la recaptació d'aigua

     

    Un dels objectius és la millora de la recaptació d'aigua per tal de preservar aquest espai natural. Els treballs contemplen la connexió amb la séquia de Sils i de la restauració de la llacuna. Actualment, l'estany s'alimenta, especialment en períodes de sequera, a través dels aiguamolls que es van fer l'any 2006 i que actuen com a tractament terciari (filtre verd) de la depuradora de Sils-Vidreres, situada a l'est d'aquest espai natural. El tractament terciari, però, treballa de manera irregular i s'ha deteriorat darrerament. Això ha fet que l'aportació d'aigua a l'estany sigui escassa i puntual.

  • 13:21

    Pedro Sánchez treu 14 punts de diferència a Feijóo com a líder preferit

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, és el preferit amb un 30,4% dels electors segons el CIS. Són 14 punts més que Alberto Núñez Feijóo que ho és per al 16,5%. Yolanda Díaz obté un 6% i Santiago Abascal, un 4%. La ministra de Defensa, Margarita Robles, és la millor valorada amb un 5,35, seguida d'Ernest Urtasun amb un 5.

  • 13:10

    El CIS situa el PSOE per davant del PP i a Junts per sobre d'ERC

     

    El primer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques situa la formació de Pedro Sánchez al capdavant amb el 34% dels vots, vuit dècimes més que al desembre. A l'anterior baròmetre el PP avantatjava en 1,4 punts als socialistes. Ara l'avantatge dels socialistes és d'1,9 punts.

     

    El sondeig, realitzat entre el 2 i el 5 de gener, deixa amb el 9,7% el vot estimat a Sumar i a Podemos amb el 2,7%. Pel que fa als partits catalans, Junts supera Esquerra per una dècima, amb un 1,5% de l'estimació del Vot, Esquerra perd mig punt, respecte a desembre i obté un 1,4%.

  • 12:59

    Els Mossos investiguen un tiroteig sense ferits a Reus 
     

     

    Al voltant de les 10 hores s'ha produït l'incident en el districte de Mas Pellicer del barri de Sant Josep Obrer de Reus. Efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana i d'ordre públic de la comissaria de la localitat han iniciat un dispositiu de seguretat. La policia catalana està fent gestions i recopilant tota la informació per a esclarir els fets, mentre la zona "ha quedat assegurada".

  • 12:50

    Els lletrats del Congrés reconeixen els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia

     

    En el text es remarca que no està en la seva mà decidir si és constitucional o no, però sí que fan diversos advertiments. El primer per la tramitació d'urgència com a proposició de llei i no com a projecte de llei. Després, que hi ha indeterminacions pel que fa als delictes i l'àmbit temporal que podria anar en contra de la seguretat jurídica i a la igualtat davant de la llei dels ciutadans. 

  • 12:42

    Satse demana a Balcells que lluiti perquè la inclusió al grup A s’abordi en el pròxim consell interterritorial

     

    El sindicat Satse ha demanat aquest dimecres al conseller de Salut, Manel Balcells, que sigui “exigent” en la reunió que mantindrà el 2 de febrer amb la ministra de Sanitat, Mónica García, i lluiti perquè la inclusió al grup A d’infermeres i fisioterapeutes s’abordi en el pròxim consell interterritorial. Satse considera que els nous convenis del Siscat i de l’ICS, que el sindicat va avalar, són només “un inici”, i ara cal un “reconeixement formal” amb la reclassificació, que implicaria un major augment retributiu i trencaria amb la “discriminació” en aspectes com l’accés a llocs de direcció, entre altres.

  • 12:23

    Sánchez Vicario, condemnada a dos anys de presó per ordir una trama per a eludir un deute. 



    Un jutjat de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó a l'extenista Arantxa Sánchez Vicario i a tres anys i tres mesos al seu exmarit Josep Santacana per ordir una trama per a evitar el pagament d'un deute de més de sis milions d'euros al Banc de Luxemburg.

    A la sentència, el titular del jutjat penal número 25 de Barcelona considera que hi ha suficients indicis que els condemnats van descapitalitzar el seu patrimoni per a eludir el pagament dels sis milions d'euros que devien al Banc de Luxemburg pel préstec que els va donar per a pagar una multa de 5,2 milions per frau a Hisenda.

  • 12:15

    La ministra d'Habitatge defineix l'accés a l'habitatge com el "gran repte" a revertir a les zones urbanes

     

    El Congrés Mundial d'Arquitectura que Barcelona acollirà l'any 2026 ha fet un nou pas endavant aquest dimecres amb la presentació del comissariat de l'esdeveniment. El certamen tindrà com a fil conductor la "capacitat de transformació de la realitat" a través de l'arquitectura i el temps "com a vector de canvi i transformació". La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha situat l'accés a l'habitatge com el "gran repte" i la "problemàtica" a revertir a les zones urbanes. La ministra ha carregat contra les administracions "que es desentenen de les seves responsabilitats" en aquest àmbit.

    Collboni anuncia una reducció de llicències de pisos turístics a zones com Ciutat Vella
    rtve Collboni anuncia una reducció de llicències de pisos turístics a zones com Ciutat Vella
  • 11:50

    El sindicat d'educació USTEC insta a deixar de costat els "debats polaritats" i considera el grup d'experts una "cortina de fum"

     

    La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, ha posat en valor els resultats de l'informe PISA, però considera que ha generat un "debat polaritzat". La portaveu assegura que des del sindicat no volen "entrar" en aquests debats i que el temps els "ha donat la raó". I ha llançat un missatge al Departament d'Educació que "és necessari comptar amb tot el conjunt de la comunitat educativa per generar acords". Quant a la creació per part de la Generalitat del grup d'experts arran l'informe PISA, el coordinador d'acció sindical d'USTEC, Andreu Mumbrú, ha considerat que es tracta d'una "cortina de fum per no assumir la crítica necessària". 

  • 11:05

    Desenvolupen una tecnologia per generar hidrogen amb radiació solar a partir d'aigües residuals

     

    Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat una tecnologia per generar hidrogen amb radiació solar a partir d'aigües residuals. El projecte s'ha batejat com a HACDOS i també hi participen Eurecat, les empreses FACSA i Enagás, que formen un consorci que valorarà la possibilitat de convertir-lo en una empresa derivada de la universitat. La planta pilot s'ha situat a la teulada d'un dels edificis de la URV, i ja treballen en la fabricació d'una planta a escala industrial.

  • 11:02

    Trapero portarà als tribunals la “persecució injusta” que va patir en l'"Operació Catalunya'

     

    El major dels Mossos Josep Lluís Trapero portarà als tribunals la “persecució injusta” que va patir en l’anomenada ‘Operació Catalunya’ per part “d’individus que no tenien cap habilitació legal per fer-ho”, ha anunciat en un comunicat remès a diversos mitjans. Trapero ha remarcat que totes aquestes “invencions i falsedats van trobar un reflex acrític i col·laboratiu en determinats mitjans de comunicació que ho van difondre de manera espúria”, ha dit sobre l’intent d’implicar-lo en el ‘cas Macedònia’ sobre tràfic de drogues. També ha recordat que tot plegat va tenir “conseqüències judicials severes i injustes” per a persones al seu càrrec, amb una persecució “ininterrompuda” durant una dècada.

  • 10:50

    Lagarde diu que és “probable” que el BCE baixi els tipus d’interès a l’estiu

     

    La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha dit en una entrevista a Bloomberg a Davos que hi ha probabilitats que disminueixin els tipus d’interès a l’estiu. La presidenta de la institució monetària de l’euro creu que hi haurà consens per fer aquest pas, però es mostra cautelosa: "Depenem de les dades, encara hi ha un nivell d'incertesa i alguns indicadors que no estan al nivell on ens agradaria veure'ls", ha puntualitzat.

  • 10:38

    Educació triplica els ajuts del 100% del cost del menjador

     

    El Departament d'Educació ha destinat aquest curs provisionalment 108.870 ajuts de menjador que corresponen al 100% de la beca, el triple que el curs anterior, quan va atorgar-ne 35.556. La resta, 73.180, cobreixen el 70% del cost del menjador –el curs anterior van ser 131.308 ajuts parcials. D'aquesta manera, s'incrementen de forma notable les famílies que tenen sufragat tot el cost del menjador escolar. La inversió ha ascendit a gairebé 189 milions d'euros, i representa un increment de 43 milions respecte al curs passat.

  • 10:30

    Ampli dispositiu dels Mossos al barri de Sant Cosme del Prat contra els clans que dominen el tràfic de drogues

     

    Els Mossos d’Esquadra, amb el suport de la Policia Local, ha posat en marxa aquest dimecres a primera hora un ampli dispositiu policial al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, més concretament al sector 801. La policia ha fet un tancament perimetral de la zona i ha activat la unitat de drons i un helicòpter per sobrevolar-la. A peu de carrer s’han desplegat agents d’ordre públic, de l’ARRO i la unitat canina. Fonts policials expliquen que es tracta d’un dels operatius que periòdicament es fan per controlar una zona on clans familiars controlen la producció i comercialització de marihuana i on els darrers mesos s’han produït nombrosos incidents. Es preveuen escorcolls en domicilis a la recerca d’armes, drogues i diners.

  • 10:15

    Tres ferits per la mala combustió d'una estufa de butà en un pis de Lleida

     

    Tres persones han resultat ferides a Lleida a causa d'una fuita de gas en un habitatge del carrer Joan Baget ahir a la nit. Un avís als Bombers sobre una forta olor de gas a l'interior d'un pis portava dues dotacions a desplaçar-se al lloc que, després de revisar l'espai, van determinar que va ser provocada per una mala combustió d'una estufa de butà. Les tres persones ferides vivien a l'habitatge i van ser traslladades a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

  • 09:45

    Protecció Civil desactiva l'alerta del Pla Transcat per la fuita d'hidrocarbur en estat gasós en un camió a l'Aldea. 

     

     

    Protecció Civil ha desactivat la matinada d'aquest dimecres l'alerta del Pla especial d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (Transcat), per la fuita d’hidrocarbur en estat gasós que va tenir lloc dimarts en un camió de mercaderies perilloses a l'AP-7, en sentit sud, al terme municipal de l'Aldea (Baix Ebre). Fonts dels Bombers i del 112 van indicar que l'avís s'ha rebut a les 10.31 hores. El conductor del vehicle, que transportava 20 tones de barreja d'hidrocarburs gasosos liquats, va ser el que va detectar la incidència i va decidit aturar-se al voral per precaució.

  • 9:15

    Joaquim Nadal: "Per fer el que fa Junts no calia destrossar Convergència"

     

    El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, creu que Junts "ha tornat a les essències del peix al cove sense solució de continuïtat respecte dels grans discursos". Creu que el seu líder Carles Puigdemont resta "ancorat" en el 2017. En aquesta línia considera que l'evolució de Junts es mostra en la manera d'entendre la negociació amb Madrid: "Per fer el que fa Junts, no calia destrossar Convergència".

     

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Nadal creu que ERC "fila més prim" amb els obstacles jurídics de llei d'amnistia mentre Junts es fixa en una "visió jurídica molt reduccionista". I aquest podria ser un dels motius que han impedit que els dos partits independentistes a Madrid no hagin aconseguit pactar les esmenes a l'amnistia malgrat fer dues propostes idèntiques.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 17 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    La fiscalia investiga el vessament de pèl·let a Tarragona

     

    La Fiscalia ha obert una investigació a Tarragona per saber d'on provenen els vessaments de pèl·let que des de fa cinc anys arriben a platges com aquesta, a La Pineda de Vila-seca. El cas de les boletes de plàstic que afecten les costes gallegues, ha propiciat les noves diligències per delicte ambiental. Fa alguns anys ja es va obrir investigació, però la causa es va arxivar.

     
  • 8:20

    Santos Cerdán es reuneix avui amb Jordi Turull

     

    El PSOE es reuneix amb Junts en el Congrés dels diputats. A sobre de la taula hi haurà amb tota probabilitat el traspàs de les competències d'immigració. Les dues formacions encara han de tancar els serrells de la delegació pactada la setmana passada. El PSOE i Junts no es posen d'acord en l'abast real del pacte. Per la part socialista avui assistirà el secretari d'organització, Santos Cerdán, i de Junts, el secretari general, Jordi Turull.

  • 8:15

    Junts i ERC no aconsegueixen pactar les esmenes a l'amnistia

     

    Aquest dimarts ha acabat el termini per presentar esmenes a la llei d'amnistia. Malgrat fer dues propostes idèntiques, ERC i Junts mantenen les seves discrepàncies públiques i presenten les seves esmenes per separat. Els de Puigdemont situen les causes per terrorisme com a tema central i demanen esborrar aquest delicte de les exclusions d'aplicació de l'amnistia. Tot amb l'objectiu de protegir les accions dels CDR i dels implicats a Tsunami. Causes per les quals, per cert, també està investigat Carles Puigdemont. Junts, a més, demana ampliar el marc temporal de la llei fins a novembre del 2011 i no l'any 2012, com estava previst.

  • 8:10

    El govern critica al PP per les noves informacions sobre l'Operació Catalunya

     

    Aquest dimecres el Diario.es i La Vanguardia continuen aportant informacions relacionades amb investigacions de la policia a càrrecs polítics catalans fetes al marge de la llei. Sobre aquesta qüestió, la portaveu del govern, la ministra i portaveu Pilar Alegría ha obert la porta a demanar compareixences del govern Rajoy per aclarir els fets. A més, ha fet aquesta crítica a Feijóo.

     
  • 8:05

    La Moncloa desclassifica part de la documentació sobre l'espionatge amb Pegasus a Pere Aragonès

     

    El Consell de Ministres ha autoritzat desclassificar part dels documents secrets sobre l'espionatge a Pere Aragonès amb el programari Pegasus.  Des de l'executiu ho justifiquen per tractar-se d'un requeriment judicial i la voluntat de col·laborar amb la justícia. En canvi, pel president de la Generalitat estem davant una decisió que hauria hagut d'arribar abans. 

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 17 de gener de 2024. 

     
    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.