Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

 El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, adverteix que els presos han de complir la totalitat de les penes, és a dir, no donaran suport a un possible indult. Segons Rivera per fi s'ha fet justícia

Jaume Asens de CatEnComú

CatEnComú vol alliberar els presos

 El candidat de Catalunya En Comú, Jaume Asens, ha assegurat que la llibertat dels presos és una condició per a desbloquejar la situació política. Sense aquesta condició, diu Asens, no es normalitzarà la democràcia.

 La candidata de JuntsxCat, Laura Borràs titlla la sentència d'injusta i antidemocràtica. Considera que encara que haguès estat absolutòria, hauria estat antidemocràtica

Tots els membres del Govern i el president del Parlament han acompanyat Quim Torra durant la seva declaració institucional on ha qualificat la sentència com un insulta a la democràcia.
En la seva compareixença a La Moncloa, Pedro Sánchez ha dit que el Govern acata la sentència i que això suposa el compliment íntegre de les penes, el que allunya el possible indult.

A aquesta hora les mobilitzacions es concentren a l'aeroport del Prat, on hi va arribant gent convocada pel moviment Tsunami democràtic. Un aeroport blindat per la policia on s'ha produit algun moment de tensió puntual. La circulació de la xarxa de rodalies de Renfe a Girona continua tallada i hi ha hagut talls intermitents a la lñinia de l'ave entre Girona i Barcleona per presència de persones a la via.

La Junta Electoral Central ha ordenat excloure de les llistes pel 10N els candidats condemnats avui. Són Junqueras i Romeva, per Esquerra, i Turull, Rull, Sánchez i Forn per Junts per Catalunya.Un altre de les conseqüències immediates de la sentència ha estat la reactivació d'una euroordre de detenció i lliurament de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, fugit des del 2017.

La sentència ha provocat també la reacció immediata de moltes entitats esportives catalanes... entre elles els dos principals clubs de futbol: el Barça I l'Espanyol.

L'alcaldessa Ada Colau fa una crida als líders independentistes a ser "sensibles davant el patiment que suposa la crueltat d'aquesta sentència"

Entre 13 i 9 anys de presó per als líders del procés pels delictes de sedició i malversació, prop de 100 anys. La pena més alta és per Oriol Junqueras, 13 anys i els mateixos d'inhabilitació. Li segueixen Romeva, Turull i Bassa amb 12. Els també exmembres del Govern, Rull i Forn a 10. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a 11, els Jordis, a 9 anys cadascú. Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, hauran de pagar una multa durant 10 mesos per desobediència. Diu la sentència que hi va haver violència als carrers de Catalunya, segons el Suprem, però ni els incidents ni l'estratègia dels condemnats per aconseguir la independència fa que el delicte sigui sedició i no rebel·lió.

Quim Torra amb el govern en ple veu una revenja en la sentència i manté el compRomís sense excuses cap a la independència. El president reclama una amnistia com a punt final, i demanarà per carta reunir-se amb el Rei i Pedro Sánchez per abordar la crisi que,diu, obre la sentència. El president del govern en funcions diu que el procés judicial s'ha dut a terme amb garanties i transparència i que la sentència s'ha d'acatar. També parla d'obrir una nova etapa basada en el diàleg.

Les primeres manifestacions contra la sentència del procés ha provocat nombrosos talls de la circulació a carrers de Barcelona. Els més matiners han estats els universitaris, que s'han concentrat a Plaça Catalunya. També n'hi ha hagut davant algunes conselleries. A Girona, les marxes han estat especialment nombroses, tot i que també n'hi ha hagut a Tarragona i Lleida.

8 mesos i dos dies després de l'inici del judici del procés, el Suprem ha fet públic el seu veredicte: la interlocutòria del tribunal estableix entre 9 i 13 anys de presó i inhabilitació per a 9 líders del procés per sedició i malversació. La pena més alta és a Oriol Junqueras, 13 ANYS DE PRESÓ, ISABEL PALACIOS.

Al parlament, Treballadors i diputats de JxCat, ERC i comuns s'han concentrat a dos quarts de dotze a les escales de la cambra catalana.

La sentència ha provocat també la reacció immediata de moltes entitats esportives catalanes... entre elles els dos principals clubs de futbol: el Barça rebutja l'empresonament dels polítics... mentre que l'Espanyol respecta la decisió judicial, tot i que insta les parts al diàleg.

A la Costa Brava, 1.400 nedadors han participat a la Radikal Ocean, la prova d'aigües obertes de referència a Espanya, en un cap de setmana de rècords esportius, amb la nova plusmarca de la marató femenina, i Simone Biles coronant-se la REINA absoluta de la gimnàstica artística.

8 mesos i 2 dies després de l'inici del judici del procés, el Tribunal Suprem ha fet públic el veredicte: 9 i 13 anys de presó i inhabilitació per a 9 líders del procés per sedició i malversació. 

Entre 13 i 9 anys de presó per als líders del procés pels delictes de sedició i malversació, prop de 100 anys. La pena més alta és per Oriol Junqueras, 13 anys i els mateixos d'inhabilitació. Li segueixen Romeva, Turull i Bassa amb 12. Els també exmembres del Govern, Rull i Forn a 10. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a 11, els Jordis, a 9 anys cadascú. Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, hauran de pagar una multa durant 10 mesos per desobediència. Diu la sentència que hi va haver violència als carrers de Catalunya, segons el Suprem, però ni els incidents ni l'estratègia dels condemnats per aconseguir la independència fa que el delicte sigui sedició i no rebel·lió.

L'actualitat de Catalunya a #LINFORMATIU:

Sentència imminent: El Tribunal que jutja la causa del procés continua treballant per ultimar els detalls

Resposta a la sentencia: Marcarà l'estratègia que seguiran els partits en plena campanya pel 10-N

Operatiu policial: El govern diu que els "desencontres polítics" no afecten la coordinació entre les policies

Decret llei: El Consell de ministres desbloqueja el pagament dels diners pendents del finançament autonòmic

Accident aeri: Un instructor de vol i un alumne moren en estavellar-se l'avioneta en què volaven

Abusos sexuals: Detingut un monitor d'un centre de treball que hauria agredit 3 noies amb discapacitat intel·lectual

Polèmica desnonaments: Picabaralla política a les xarxes socials per una actuació dels mossos

Protesta discapacitats: Denuncien que falten taxis adaptats i que no es compleix la llei d'accessibilitat

Emissions CO2: La Generalitat vol gravar els cotxes més contaminants

Canvi climàtic: L'alcaldessa de Barcelona participa en una cimera a Copenhaguen sobre ciutats amb aire net

'Messi10': Leo Messi ovacionat en l'estrena mundial de l'espectacle del Cirque du soleil a Barcelona

Passant pàgina: L'arribada de Machin obre expectatives a jugadors com Melendo, Bernardo i Granero

L'actualitat de Catalunya a L'Informatiu en 3 minuts:

Sentència imminent: El Tribunal que jutja la causa del procés continua treballant per ultimar els detalls

Resposta a la sentencia: Marcarà l'estratègia que seguiran els partits en plena campanya pel 10-N

Abusos sexuals: Detingut un monitor d'un centre de treball que hauria agredit 3 noies amb discapacitat intel·lectual

Polèmica desnonaments: Picabaralla política a les xarxes socials per una actuació dels mossos

'Messi10': Leo Messi ovacionat en l'estrena mundial de l'espectacle del Cirque du soleil a Barcelona

El discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya porta cua. El vicepresident Aaragonès recrimina a la Junta Electoral que no li reclami neutralitat com ha fet amb la Generalitat pels llaços. El ministre d'interior en funcions eludeix la polèmica, però destaca que el nivell de confiança entre cossos és immillorable. Dirigents del PP català s'han reunit avui amb alguns representants sindicals de tots els cossos, i Albert Rivera creu que va ser el discurs d'un constitucionalista que defensa l'estat.

El Mediterrani s'escalfa un 20 per cent més ràpid que altres parts del planeta. És la conclusió del primer informe sobre els efectes del canvi climàtric a la regió, que alerta que la temperatura augmentarà 2 graus a d'aquí 20 anys i que el nivell del mar pujaria més d'un metre en 80 anys. Això afectaria un terç de la població que viu a la costa i també l'ecosistema, i tot plegat facilitarà la invasió del mosquit tigre i un increment dels incendis.

Investigadors catalans, asturians i canadencs han aconseguit desxifrar zones desconegudes del genoma de cèl·lules tumorals i han trobat mutacions presents en la leucèmia més freqüent entre els adults, el càncer de fetge i un tumor del cervell. Això ha de permetre desenvolupar tractaments personalitzats i per tant, més efectius.

 El més probable és que la sentència del procés es faci pública dilluns que ve. Dos dies abans que es compleixen dos anys que els "Jordis" són en presó preventiva. No es coneix la fórmula com es farà pública però es probable que el Suprem l'entregui als procuradors.

L'actualitat de Catalunya a #LINFORMATIU:

Relacions policials: Polseguera pel discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

Judici del procés: Dilluns 14 és una de les dates més probables per a què es faci pública

Trobada internacional: Barcelona torna a reunir els ministres d'exteriors de la Unió pel Mediterrani

Canvi climàtic: Al Mediterrani la temperatura puja més ràpidament que a la resta del món

Accident mortal: Mor el conductor d'un camió que ha sortit de la via i s'ha incendiat a l'AP-7 a Ulldecona

El genoma més amagat: Hi troben mutacions que estan darrera la leucèmia i el càncer de fetge i de cervell

Brot de salmonel·la: Intoxicats 41 alumnes i un professor d'una escola d'Olot per haver menjat entrepans fets al centre

Protestes desnonaments: La protesta contra el desnonament de la rambla del Raval acaba amb càrregues i corredisses

Judici nadó: La noia acusada de tirar al seu nadó parlava del seu embaràs amb els contactes del mòbil

Denúncies discriminació: 1 de cada 4 de les que tramita l'Ajuntament de Barcelona és per motius sexuals

Punts de vista: Mercedes Sampietro, Oriol Paulo, Clara Roquet i Les Sey Sisters primers convidats de Tània Sàrrias

Debut amb golejada: El club natació Terrassa venç al Dinamo de Tiblisi en el seu primer partit a la Lliga de campions

Eurocopa 2020: Espanya viatja demà a Noruega amb la intenció d'aconseguir la classificació matemàtica