Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Les matemàtiques són una assignatura complicada per a molts alumnes. Els experts aposten per un canvi en la metodologia a les classes i per extendre noves pràctiques. Això és el que fan a una plataforma digital on els alumnes han de crear problemes matemàtics i en un projecte europeu on música i números van de la mà. 

Avui visitem una exposició de nassos. Perfumista de professió, Ernesto Ventós, com totes les persones sordes, té més desenvolupat el sentit de l'olfacte i per això, com ell mateix assegura, el nas és la seva font d'inspiració. 

Comença la temporada de platges a Catalunya i això anima l'ocupació a la costa i a Barcelona que ronda gairebé el ple. La indústria turística també preveu tancar una bona temporada a les pistes d'esquí amb gairebé 2 milions de visitants. Els hotels de muntanya estarán al 80% de la seva capacitat. El mercat interior sembla que es recupera: Per primer cop en cinc anys augmentaran els viatges organitzats a Setmana Santa un 5%. I en els dos primers mesos de l'any, els turistes catalans han passat més nits als hotels que l'any passat.

Mariano Rajoy assegura que ha trigat tant a anunciar el cap de llista del seu partit per les europees, l'actual ministre d'agricultura, Arias Cañete, per reservar el millor per final, ha dit. Pel president del govern Europa és unitat, integració i solidaritat. 

Una empresa de Barcelona desenvolupa aplicacions per a les Google Glass, les ulleres de realitat augmentada. Un conveni de col·laboració amb la UPC i l'Autònoma pertmet a una quinzena d'estudiants d'Enginyeria aprendre a dissenyar les apps per aquest nou dispositiu tecnològic. 

Els cardiòlegs demanen que es redueixi la sal dels aliments, especialment al pa. Diuen els metges que es consumeix el doble de sal del que recomana la OMS i que per això el nombre de persones que mor per hipertensió s'ha doblat en els últims 10 anys.

L'inici de la recuperació del mercat interior fa sentir optimista el sector i les agències de viatges de cara a Setmana Santa i també a l'estiu. Per saber-ne més hem parlat amb la professora d'Economia de la universitat de Barcelona, Marién André Romero.

Ocupació del 85% a la costa i gairebé el ple a Barcelona. Són les previsions de la industria turística per aquests dies. A les estacions d'esquí esperen tancar una molt bona temporada amb la Setmana Santa, igualant els 2 milions d'esquiadors de l'any passat. Els hotels de muntanya estarán al 80% de la seva capacitat-

Les ulleres de realitat augmentada sortiran a la venda dimarts als Estats Units. Permeten gravar videos, fer fotos, connectar-se a internet i infinitat de possibilitats més. A Barcelona, estudiants de l'Autònoma i la UPC aprenen a desenvolupar aplicacions per aquest nou dispositiu.

El 88% de persones consumeix el doble de sal del que recomana l'Organització Mundial de la Salut. Amb aquestes dades, els cardiòlegs asseguren que no és estrany que s'hagi doblat el percentatge de morts per hipertensió en l'última dècada. Gran Bretanya ha reduït el contingut de sal a tots els aliments a l'1%. A Espanya és de l'1,8% i els metges reclamen que es rebaixi encara més, sobretot al pa. 

  • Artur Mas veu unes eleccions plebiscitàries com a opció més probable per desencallar el procés català després de no rotund del Congrés. Això sí, matisa que ho contempla com a última opció en el seu full de ruta. En declaracions a diversos mitjans francesos, el president català admet que està pensant en convertir les eleccions catalanes en un plebiscit. Amb tot manté que el seu objectiu és convocar la consulta per al 9 de novembre i que intentarà fer-ho dins del marc legal amb la llei de consultes del Parlament./ 
  • "D'acord amb el meu càlcul, la meva previsió, jo crec que al setembre hi haurà la possibilitat de tenir  aquesta llei finalment aprovada. Així que si aquesta llei està en vigor al setembre, convocaré la consulta popular, no amb un valor jurídic immediat. Pero, convocaré aquesta consulta popular pel 9-N"./ Les declaracions de Mas tenen ja resposta del PP.  Alícia Sánchez Camacho creu que, després del rebuig del Congrés a la consulta,  Mas ha començat una fugida cap endavant i alerta que ara intenta trencar la legalitat promovent una llei de consultes catalana./ També Soraya Sáenz de Santamaría ha demanat al president de la Generalitat que reflexioni i clarifiqui la  seva posició després que el Congrés tombés la petició del Parlament. La vice-presidenta del govern ha obert la porta a intentar una reforma de la Constitució, però adverteix que ara mateix no hi ha el consens suficient per canviar la carta magna. La vicepresidenta, per últim, ha dit que unes eleccions tenen un objectiu que no pot equiparar-se al d'un referèndum.
  • El president de Gas Natural Fenosa ha criticat  la reforma energètica aprovada pel Govern, que segons que diu, ha reduït els seus beneficis en 455 milions d'euros. Malgrat això, i el context de crisi, Salvador Gabarró ha qualificat de bon resultat el creixement de la companyia en un 0,1% al 2013.  Gabarró ha insistit en què hauria de ser l'Estat i no les elèctriques les que haurien d'assumir el dèficit de la tarifa.
  • 59 anys de presó. És la condemna que l'Audiència de Barcelona ha imposat a  aquest home, Alejandro Cuartero, a qui un jurat ja va declarar culpable de matar dos avis i la seva néta en un pis de Barcelona el gener de 2012, en el que es coneix com a triple crim de la sagrada família. Els morts eren els pares i la neboda de la seva exparella. Cuartero els va matar a cops de martell, segons la sentència, com a venjança per la ruptura sentimental. El tribunal també el condemna per violència psíquica habitual, ja que durant molt de temps va maltractar i seguir la dona.
  • Tot i que les vacances de Setmana Santa comencen dijous vinent, alguns  ja les gaudeixen...  L'aeroport del Prat registra avui el dia amb més moviments de l'operació sortida./ Pel que fa a les carreteres, el Servei català de Trànsit preveu que entre avui i demà surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona 500 mil vehicles i 400 mil més entre dijous i divendres. Les vies que es preveuen més complicades són les que van cap a la costa...Com que s'ha detectat un increment dels desplaçaments en cotxe, es recomana més precaució que mai.
  • El Barça vol oblidar la desfeta a la Champions amb una victòria demà a Granada. Martino considera el partit com a transcendental per seguir aspirant a la LLiga.....però l'haurà d'afrontar sense Bartra que és baixa per una lesió muscular. 
  • Es titula "Escuela libre de enseñanza", i pertany al segon i últim àlbum de la banda indie "El hambre, el enfado y la respuesta"... El quartet ha trigat 5 anys a publicar aquest nou treball, que promet instants del rock més clàssic barrejats amb tocs de country
  •  

    Arranca l'èxode de Setmana Santa. Tot i que el gruix de les vacances comença a partir de dijous vinent, algunsja les gaudeixen des d'avui mateix. A les carreteres s'espera que entre avui i demà surtin de l'àrea de Barcelona mig milió de vehicles. De fet, a l'aeroport del Prat avui és el dia amb més moviments de tota l'operació sortida i a Sants, Renfe també ha ampliat la xifra de combois amb destí al sud d'Espanya 

    i al litoral. Barcelona, és un dels destins favorits i fregarà l'ocupació plena. 

    Artur Mas ratifica en dues entrevista a mitjans de comunicació francesos el seu full de ruta. Diu que al setembre estarà llesta la llei per fer una consulta sense valor jurídic i que si NO hi ha una altra possibilitat tranformarà les eleccions autonòmiques en un referèndum.

    Condemnat a 59 anys de presó l'home que va matar als pares i a la neboda de la seva ex parella al barri de la Sagrada Família de Barcelona. La sentència considera que els assassinats van ser una venjança cruel. 

    Els catalans llegim un 3 per cent més que l'any passat però la compra de llibres ha caigut un 4%. Ho diu l'estudi d'hàbits de lectura del gremi d'editors, que posa de manifest el boom de la lectura en format digital, que s'ha triplicat.

    El Barça juga a demà a Granada amb l'objectiu de passar pàgina a l'eliminació de la Champions. Martino qualifica el partit com a trascendental per a les aspiracions al títol de lliga. Els blaugrana viatjaran amb només un defensa centra perquè Bartra és baixa per una lesió muscular. 

     

    Mig milió de cotxes surten de Barcelona i avui és el dia amb més vols a El Prat. OPERACIÓ SORTIDA SETMANA SANTA.

    Mas ratifica el seu full de ruta. CONVERTIR LES ELECCIONS EN REFERÈNDUM.

    El crim de la Sagrada Família. L'ASSASSÍ, CONDEMNAT A 59 ANYS DE PRESÓ.

    Llegim més i en format digital. CAU LA VENDA DE LLIBRES EN PAPER.

    Toca aixecar-se. EL BARÇA VISITA DEMÀ EL GRANADA.

  • Els partits catalans no es posen d'acord sobre si una reforma de la Constitució podria permetre l'encaix de Catalunya a Espanya. Les apel·lacions al diàleg continuen i, després que ahir Mas demanés "dia i hora" a Rajoy per reunir-se... .avui hem vist Duran Lleida i Pérez Rubalcaba conversant una llarga estona als passadissos del Congrés. Tots dos coincideixen en la necessitat d'iniciar el diàleg com abans millor. Duran, però, adverteix que podria trencar amb Convergència si el partit de Mas aposta per una declaració unilateral d'independència. Per Duran la solució podria ser una diposició addicional a la Constitució actual./ Mentrestant la presidenta  del PP català ha advertit el líder d'Unió que si no trenca amb Convergència Democràtica serà "còmplice"  de la ruptura d'Espanya. Sánchez Camacho rebutja que la Constitució s'hagi de reformar només per fer contents els nacionalistes./ Els partits defensors de la consulta tampoc no creuen massa en una reforma de la Constitució. El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, diu que tant al PP com al PSOE els fa molta mandra canviar-la.  Mentre que Joan Herrera, d'Iniciativa,  creu que els dos partits espanyols no es posarien d'acord. / L'Ajuntament de Cabrils interpreta que la resolució judicial que es va conéixer ahir i que només li prohibeix facilitar les dades del padró del ciutadà que ho va denunciar, li dona la raó. El consistori creu que pot cedir el cens municipal per a una consulta,  a no ser que hi hagi  ciutadans que, en cada cas,  s'hi oposin formalment. De fet la decisió judicial estableix que només es pot apel·lar a la protecció dels drets fonamentals per a un mateix. El demandant, però, està decidit a recórrer perquè interpreta que SÍ que  pot reclamar judicialment en nom de terceres persones.
  • I en relació al projecte BCN World,  Iniciativa per Catalunya i la CUP han portat al Consell de Garanties Estatutàries del Parlament  l'acord entre CiU i el PSC per canviar la llei.  La petició al·lega desprotecció per als infants, i que el projecte va en contra de l'interès general. Iniciativa i la CUP no descarten recorre'l davant del Tribunal Constitucional mentre que el Govern assegura que en el dictamen que s'emeti no hi haurà res a objectar. 
  • Els mossos investiguen la mort d'un noi de vint-i-sis anys que ha rebut una punyalada durant una baralla. Els fets han passat aquesta matinada davant d'una discoteca a l'Avinguda Diagonal, de Barcelona. Sembla que dos grups de joves s'han enfrontat, i la víctima ha resultat ferida. Una ambulància l'ha traslladat a l'hospital, on ha mort poc després. Els mossos prenen declaració a tots els testimonis i analitzen les càmeres de seguretat de la zona. 
  • Els sindicats de bombers de la Generalitat, han protestat avui d'aquesta manera a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la manca d'efectius i el decret d'ampliació de jornada. Asseguren que com a conseqüència de la precarietat amb la què diuen treballen, no poden actuar amb prou celeritat en cas d'emergència...
  • El Barça ha dit adéu a la Champions amb una dolorosa derrota al Calderón. Les cares llargues que hem vist a la tornada ho deien tot...L'impacte de la derrota s'ha deixat sentir en directius, tècnics i jugadors. Ara, s'encomanen a la Lliga i al Copa del Rei per salvar una temporada marcada pels problemes esportius i les polèmiques socials i institucionals. L'afició del Barça  va estar a l'alçada aplaudint als guanyadors, després de viure el que com a minim es un canvi de cicle del seu equip a la champions: eliminats a quarts despres de sis semifinals consecutives. 
  • Els barcelonins SIDONIE ha tret nou videoclip. Es diu "Sierra y Canadá", com el nou disc, i explica la història d'amor entre dos robots que no es poden entendre perquè van a ritmes diferents.  Aquest treball, el setè del grup, suposa un canvi de fòrmula cap a un pop més electrònic.
  •  

    Són les cares de desencís dels jugadors del Barça quan han aterrat a Barcelona després que hagin quedat eliminats de la Lliga de Campions per l'Atlètic de Madrid. És la primera vegada en 7 anys que no està a semifinals de la màxima competició europea de clubs. Un gol de Koke al minut 5 de partit va sentenciar un partit en què els del Cholo Simeone van ser molt superiors al Barça. Gerardo Martino assumeix personalment el fracàs mentre s'obre el debat sobre si es tanca definitivament un cicle.

    Duran i Lleida diu que s'hauria de pensar el seu futur si Convergència i Unió apostés en el seu programa per la declaració unilateral d'independència. A més, creu que una sortida a la situació actual seria incloure a la Constitució una disposició adicional per Catalunya. La líder del PP insta Mas a plantejar una reforma i buscar les majories per aprovar-la.

    Els Mossos busquen l'autor de la punyalada mortal a un jove de 26 anys aquesta matinada prop d'una discoteca de la Diagonal de Barcelona. L'origen de l'agressió podria ser una baralla entre dos grups a la sortida del local. 

    I a L'Informatiu us explicarem com funciona una iniciativa pionera a Espanya que promou el lloguer de locals comercials per hores o dies. L'objectiu és facilitar la feina a empresaris que necessiten un espai per presentar productes o fer vendes limitades

    Els oients de Ràdio 4, a través del programa "Catalunya Exprés Magazine", han escollit per votació popular el que consideren el millor disc editat en català durant el 2013 "Postals" de Els Catarres.

     

    La derrota al Calderón deixa el Barça fora de semifinals i obre el debat sobre el futur. ADÉU A LA CHAMPIONS.

    Duran i la declaració unilateral. EL PP REPTA MAS A PROPOSAR UNA REFORMA.

    Punyalada mortal a la Diagonal. MOR UN JOVE A LA SORTIDA D'UNA DISCOTECA.

    Necessito un local un dia. ES PROMOU EL LLOGUER PER HORES I DIES.

     L'ENDEMÀ DEL DEBAT

    Artur Mas demana "dia i hora" a Rajoy per mantenir una reunió

    L'endemà del rebuig majoritari del Congrés dels Diputats a la consulta sobiranista, els partits catalans han intentat apuntar quin ha de ser el pas següent és a dir, l'ara què?

    BOMBERS DE LA GENERALITAT 

    Diuen que la plantilla és insuficient i calen 800 efectius més a Catalunya

    Els sindicats de bombers de la Generalitat asseguren que, ara mateix, la pobresa energètica és darrera de molts incendis en habitatges

    SEGURETAT ALIMANTÀRIA

    La Urbana inspecciona 51 locals i en tanca 9 temporalment

    La Guàrdia Urbana de Barcelona ha inspeccionat una cinquentena de locals i ha trobat instal·lacions que no complien amb les mesures higièniques i de seguretat.  Han  clausurat temporalment 9 comerços i han hagut de retirar fins a 764 quilos de menjar en mal estat. 

    FESTIVAL DeProp

    El cicle es tanca demà amb l'actuació del grup "Oso Leone"

    La de la banda mallorquina OSO LEONE, una de les sorpreses de l'any, que explora un terreny ple músiques suggerents i textos mínims. Aquest cop ho faran acompanyats de MAU MORGO, un jove creador visual: uniran sons i imatges. Us deixem amb la versió acúsitica  d'un dels seus temes

     

    EL DIA DESPRÉS DEL NO 

    Mas buscarà els marcs legals per una consulta i demana dia i hora a Rajoy

    Després del NO del Congrés, Artur Mas buscarà els marcs legals catalans i internacionals que li permetin convocar una consulta el 9 de novembre. Ho ha dit aquest matí al Parlament on ha assegurat que donarà la cara en els moments decisius i ha instat al Mariano Rajoy a proposar una reforma de la Constitució. PP i PSC li han demanat que dialogui amb el govern espanyol i Mas ha sigut molt clar.

    Pensions desiguals

    SÓN UN 38% MES BAIXES LES DE LES DONES

    Les dones cobren pensions un 38 per cent més baixes que els homes. Un estudi elaborat per La Caixa i l'IESE adverteix que així s'agreuja la vul-ne-rabilitat i proposa, per exemple, que cotitzin el 100 per cent a la seguretat social encara que estiguin en excedencia per cuidar els fills

    La lluita contra l'ebola a l'Àfrica

    UN CATALÀ TREBALLA PER EVITAR CONTAGIS

    Un dels màxims experts en EBÓLA de Metges Sense Fronteres acaba de tornar de Guinea. Des de la delegació catalana de l'ONG alerta que l'epidèmia té diferents focus dins del país i a països veïns...L'epidèmia ja ha causat, com a mínim, un centenar de morts.

    Torna Masterchef

    JORDI CRUZ ENS EN DÓNA ELS DETALLS

    El mateix dia que s'estrena el concurs de Televisió Espanyola MAsterchef hem estat amb un dels membres del jurat, el xef català Jordi Cruz. Assegura que aquesta és una edició d'infart, i que l'emoció i les sorpreses estan garantides.

    Objectiu: marcar primer

    EL BARÇA BUSCA LES "SEMIS" AL CALDERÓN

    Després de l'empat a un del partit d'anada, el Barça està obligat a marcar aquest vespre al Calderón per ser a semifinals de la Champions. Per mirar de sorprendre l'Atlètic, Martino podria canviar les posicions de Messi, Cesc i Neymar. L'última hora dels blaugrana ens l'explica des de Madrid el Jordi Jané.

     

    AVUI

    Aquest dimecres ha començat amb molta calma, amb sol gairebé generalitzat, només amb alguens boires matinals a l'interior. 

    A la tarda es mantindrà la tranquilitat, amb alguns núvols alts que no deixaran precipitacions. La tramuntana tendirà a afluixar i les temperatures màximes pujaran una mica. 

    DEMÀ

    Per demà es preveu un augment de la inestabilitat, amb nuvolades al pirineu que deixaran ruixats a partir de migdia. Tampoc es descarta algun ruixat feble a les comarques interiors del sud de Tarragona.  A la costa i a l'interior tornarà a apareixer la boira. A la resta, sol amb nuvols alts, amb temperatures una mica més altes a migdia i vents fluixos.

    DIVENDRES

    Divendres serà un dia encara més inestable, amb xàfecs al Pirineu, que fàcilment s'estendran a la resta del territori a la tarda. Les temperatures baixaran lleugerament  a la meitat nord.

    Dissabte es mantindrà la inestabilitat. Repetirà algun ruixat a la meitat nord, especialment al nordest, mentre que a la resta hi haurà nuvolositat variable amb alguna gota. Les temperatures, sense grans canvis.

    Diumenge hi haurà menys núvols, i nomès a les arees més abruptes del Pirineu, alguna gotellada. 

     

    EL DIA DESPRÉS DEL NO 

    Mas buscarà els marcs legals per una consulta i demana dia i hora a Rajoy

    Després del NO del Congrés, Artur Mas buscarà els marcs legals catalans i internacionals que li permetin convocar una consulta el 9 de novembre. Ho ha dit aquest matí al Parlament on ha assegurat que donarà la cara en els moments decisius i ha instat al Mariano Rajoy a proposar una reforma de la Constitució. PP i PSC li han demanat que dialogui amb el govern espanyol i Mas ha sigut molt clar.

    Pensions desiguals

    SÓN UN 38% MES BAIXES LES DE LES DONES

    Les dones cobren pensions un 38 per cent més baixes que els homes. Un estudi elaborat per La Caixa i l'IESE adverteix que així s'agreuja la vul-ne-rabilitat i proposa, per exemple, que cotitzin el 100 per cent a la seguretat social encara que estiguin en excedencia per cuidar els fills

    La lluita contra l'ebola a l'Àfrica

    UN CATALÀ TREBALLA PER EVITAR CONTAGIS

    Un dels màxims experts en EBÓLA de Metges Sense Fronteres acaba de tornar de Guinea. Des de la delegació catalana de l'ONG alerta que l'epidèmia té diferents focus dins del país i a països veïns...L'epidèmia ja ha causat, com a mínim, un centenar de morts.

    Torna Masterchef

    JORDI CRUZ ENS EN DÓNA ELS DETALLS

    El mateix dia que s'estrena el concurs de Televisió Espanyola MAsterchef hem estat amb un dels membres del jurat, el xef català Jordi Cruz. Assegura que aquesta és una edició d'infart, i que l'emoció i les sorpreses estan garantides.

    Objectiu: marcar primer

    EL BARÇA BUSCA LES "SEMIS" AL CALDERÓN

    Després de l'empat a un del partit d'anada, el Barça està obligat a marcar aquest vespre al Calderón per ser a semifinals de la Champions. Per mirar de sorprendre l'Atlètic, Martino podria canviar les posicions de Messi, Cesc i Neymar. L'última hora dels blaugrana ens l'explica des de Madrid el Jordi Jané.

    ELS PONENTS DEL PARLAMENT

    Turull, Rovira i Herrera defensaran el dret dels catalans a decidir

    Tot i que ja se'n sap el resultat, el debat d'avui pot determinar quin ha de ser l'encaix de Catalunya a Espanya.

    DEBAT AL CONGRÉS

    Una gran majoria rebutjarà la petició del Parlament

    DEBAT AL CONGRÉS

    Pel PP Mas quedarà fora de la llei i el PSC espera començar de nou

    La líder del Partit Popular de Catalunya i els líders del PSC, excepte Pere Navarro per malaltia, també s'han deixat veure força aquest matí a Madrid.

    MOR JOSEP M. SUBIRACHS

    Va ser l'autor de la façana de la Passió de la Sagrada Família

    l'escultor, pintor, gravador i autor de la façana de la passió de la Sagrada de la Família, una obra que en el seu moment va aixecar també molta polèmica... Tant el govern català com l'espanyol han destacat el valor artístic de la seva obra i el llegat que deixa.

    CAS HOTEL DEL PALAU

    El judici quedarà vist per sentència Les defenses demanen l'absolució

    EL CAS DE LA PLAÇA MOLINA

    La jutgessa cita a declarar els mossos que hi van intervenir

    ACTUACIÓ DE CRISTINA LLISO 

    Presenta el seu disc "Si alguna vez" aquesta nit al Luz de Gas