Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Mariano Rajoy i Artur Mas participen en la mateixa trobada però no coincideixen. ACTE EMPRESARIAL A BARCELONA.

Un macroprostíbul a Badalona. L'AJUNTAMENT INTENTA EVITAR QUE OBRI.

Una N-340 sense camions. EL RACC VOL IMITAR EL MODEL DE LA N-II.

Cara i creu de Sant Jordi. MÉS LLIBRES VENUTS PERÒ MENYS ROSES.

Concentrats en la Lliga. EL BARÇA NO RENUNCIA AL TÍTOL.

Dia de trobada entre els escritors i els seus lectors

Sant Jordi també té aquest any una notable càrrega política, però de moment les institucions i la gent han deixat una mica de banda la controvèrsia i s'han centrat en destacar el caracter cívic de la diada. Els actes oficials s'han celebrat amb normalitat i en el seu discurs,  el president Mas ha passat de puntetes per la polèmica sobiranista.  

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que s'ha reunit aquest matí a Barcelona amb el Gremi d'Editors

El Barça podrà fitxar aquest estiu.  És el regal de Sant Jordi que li ha fet la FIFA, que ha suspès cautelarment la sanció imposada per les irregularitats en la incorporació de futbolistes menors d'edat. El club, per tant, podrà renovar la plantilla

 

Es repeteix cada any però no ens cansem de veure aquesta imatge... La rambla de Barcelona plena de gent amunt i avall buscant roses i llibres per aquella persona especial... 6 milions de roses es preveu que es vendran durant el dia d'avui... És si fa no fa el mateix que l'any passat i a preus similars també... Pel què fa als llibres, la previsió és facturar 18 milions 400 mil euros, el mateix que fa un any però lluny encara de les xifres d'abans de la crisi.

El president de la Generalitat posa la diada d'avui com l'exemple de com els catalans fan les coses. Anit, va assegurar que no posarà fàcil a l'estat espanyol evitar que se celebri una consulta. La vicepresidenta del govern s'ha reunit aquest matí a Barcelona amb el Gremi d'editors que els ha promès millorar la fiscalitat del sector.

La direcció del PSC prioritza la celebració de les primàries per escollir el candidat a l'alcaldia de Girona a la celebració d'un Congrés extraordinari. Pere Navarro diu que les dimissions responen al malestar pels canvis que hi ha dins del partit. 

El Barça podrà fitxar aquest estiu després que la FIFA hagi acceptat cautelarment el recurs presentat pel club. El màxim organisme del futbol mundial vol estudiar en profunditat el cas i donat que no pot garantir una resolució abans de l'1 de juliol ha decidit suspendre de moment la sanció.

 

Avui és d'aquells dies que no és festiu però que es viu com si ho fós... I es viu amb la mateixa intensitat a tot Catalunya. Veieu com es desenvolupa a les comarques de Girona, Lleida i Tarragona.

 

L'altra sector que espera Sant Jordi amb candeletes és l'editorial... I no és per menys perquè durant el dia d'avui, Sant Jordi,  facturen el 8% del total de l'any, un milió quatre-cents mil llibres.

 

Tot reclam serveix el dia de Sant Jordi, un dia carregat de sentiments. Aqui veureu algunes de les 6 milions de roses que avui es vendran i, sobretot, es regalaran.

 

Catalunya celebra la jornada regalant roses i llibres i amb un temps esplèndid. DIADA DE SANT JORDI 2014.

Mas diu que ho posarà difícil. SÁENZ DE SANTAMARÍA AMB ELS EDITORS.

El PSC fixa el calendari. NAVARRO DIU QUE ES MANTINDRÀ EL DISCURS.

El Barça podrà fitxar. LA FIFA SUSPÈN CAUTELARMENT LA SANCIÓ.

  • La crisi del PSC a Girona s'agreuja amb la dimissió de Joaquim Nadal, l'exconseller i exalcalde , que ara presidia l'executiva dels socialistes gironins. La marxa de Nadal se suma a la dimissió anunciada aquest matí de 9 membres més de la direcció. Segons s'ha sabut, Nadal va lliurar diumenge una carta al primer secretari de Girona exposant-li els motius de la decisió. Amb Nadal marxen també altres dirigents destacats de l'executiva gironina, com la número 2 Pia Bosch, o Manel Nadal.  Han explicat que la seva renúncia es deu a la "deriva" del partit i perquè consideren necessari que el PSC construeixi una alternativa d'esquerres i catalanista. Amb aquests 10, ja són 18 de 33 els dirigents que han deixat l'executiva./ La direcció del partit no ha fet cap comentari davant la decisió d'aquests dirigents . Només el candidat a les europees, Javi López, ha dit que lamenta els fets i que espera que el cap del PSC gironí, Juli Fernández, actui en conseqüència, ha dit. De fet, les dimissions d'avui haurien de forçar un Congrés a Girona .
  • Doncs això passa la vigília de Sant Jordi, que aquest any ve amb una forta càrrega política. El govern català s'ha referit avui a la visita, demà, de la vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaria, i la del president Marino Rajoy, dijous.  Francesc Homs,però, ha negat que hi hagi cap contacte previst. El portaveu celebra la vinguda de la número 2 de l'executiu i espera que aprofiti la seva presència per encomanar-se de l'esperit cívic de Sant Jordi./ De la seva banda, Mariano Rajoy ha insistit que està obert al diàleg, però no contra el TRibunal Constitucional ni el Congrés. Ho ha dit durant l'Executiva Nacional del PP. A la reunió també ha assistit la líder del PP català, que ha  exigit a Artur Mas que es desmarqui de l'Assemble aNacional Catalana.
  • El turisme continua oferint dades positives. I és que durant el primer trimestre d'aquest any, Catalunya va rebre 2  milions i mig de turistes internacionals, gairebé un 10 % més que al 2013. Només al març van visitar-nos una mica més d'un milió de turistes.  Amb aquestes xifres, Catalunya es la segona comunitat que més visitants estrangers rep, només per darrera de les Canàries.  Alemanys i asiàtics són els que més han augmentat. Per contra, Catalunya va perdre més de 40.600 habitants l'any passat, sobretot perquè molts ciutadans estrangers van tornar als seus països. En el conjunt d'Espanya, la disminució va ser de més 400.000 persones i totes les autonomies, excepte Melilla, van perdre població estrengera; Catalunya, una de les que més. 
  • Per primera vegada un estudi demostra que el vapor de les cigarretes electròniques no és innocu. L'Institut català d'oncologia ha provat que les persones que s'hi exposen presenten nivells de nicotina similars a les que conviuen amb persones que fumen fins a 7 cigarretes convencionals. L'Organització Mundial de la Salut recomana no fer-les servir i demana que es regulin. Entre d'altres volen evitar nous fumadors i que no s'associin a reclams de salut que no estan provats. Actualment a Catalunya les cigarretes electròniques estan prohibides en col·legis, hospitals i centres de l'administració pública. 
  • Sis temporades consecutives després la plantilla del Barça haurà de veure les semifinals de la Champions per televisió. De la situació del club n'ha parlat avui Gerard Piqué en la presentació d'un llibre de relats solidaris. Amb opcions encara a la lliga, el central creu que l'equip blaugrana aixecarà el vol i troba que és injust que se centrin totes les crítiques en un sol jugador, en aquest cas, en Leo Messi. 
  • El grup barceloní La Banda Municipal del Plo Norte presenta avui el seu últim treball, el tercer, que han anomenat "Calor". I ho faran en una actuació a la Sala Bikini de Barcelona en què repassaran els millors temes del seu pop-rock encomanadís. El títol del disc reflecteix l'esperit alegre i ballable de les noves cançons. Us deixem amb la seva música.
  •  

    Segueixen els problemes al PSC. Avui hem sabut que 9 dels membres de l'executiva socialista . Girona han presentat la seva dimissió per desavinences amb la direcció del partit i per com afronta el debat sobre el futur de Catalunya.. Entre els que abandonen hi ha la líder socialista a l'ajuntament de la capital gironina, Pia Bosch, o l'ex parlamentari, Manel Nadal. Unes baixes que obliguen a la convocatòria d'un Congrés extraordinari. Des de la direcció del PSC, el seu candidat europeu, Javi López, acaba de dir que lamenta la situació i confia en que el primer secretari actui en conseqüència. 

    Catalunya rep en el primer trimestre de l'any més de dos milions i mig de turistes estrangers, una quarta part de tots els que han vingut a Espanya. Aquestes xifres signifiquen un 10 per cent més que l'any passat. Ara per ara, és la segona comunitat més visitada després de les Illes Canàries. 

    Per primera vegada un estudi demostra que el vapor de les cigarretes electròniques no és innocu. L'Institut català d'oncologia ha provat que les persones que s'hi exposen presenten nivells de nicotina similars a les que conviuen amb persones que fumen fins a 7 cigarretes convencionals. 

    El 2013 van tancar 11 llibreries a tot Catalunya però en van obrir 12 de noves... El sector busca en l'especialització i el petit format la manera de tirar endavant en moments de crisi. A l'informatiu en coneixerem diferents exemples.

     

    Dimiteixen 9 membres de l'executiva del partit a les comarques de Girona. MÉS PROBLEMES AL PSC.

    2 milions i mig de turistes. RÈCORD EN EL PRIMER TRIMESTRE DE L'ANY.

    Estudi cigarretes electròniques. EL VAPOR AFECTA ELS FUMADORS PASSIUS.

    El futur de les llibreries. LA CLAU ÉS L'ESPECIALITZACIÓ TEMÀTICA.

     

    S'acaben les vacances de Setmana Santa i ho fem a aquesta hora pendents del trànsit i del temps. Segons les dades del Servei Català de Trànsit ja han tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona més de la meitat dels 600 mil vehicles que esta previst que ho facin fins aquesta  mitjanit. AL matí ja hi hagut retencions a les carreteres de costa de Girona i Tarragona. Compte amb la pluja que obliga a extremar les precaucions. Des que van començar les vacances dues persones han mort en accidents de trànsit.

    El Passeig de Gràcia de Barcelona es converteix en un dels quatre carrers d'Europa més preuats per les marques comercials. El turisme i la peculiaritat dels edificis li donen un perfil molt especial. La llista d'espera per trobar un nou local i instal·lar-s'hi és d'un any. El preu de lloguer del metro quadrat és d'uns 300 euros.  

    Els llibres sobre política i sobre polítics es converteixen en una de les grans estrelles del Sant Jordi d'aquest any. Lluny de les grans llibreries, a L'Informatiu us oferirem alternatives per donar una segona oportunitat a llibres vells. 

    El Barça s'aferra a les poques opcions que encara li queden per guanyar la Lliga després de remuntar contra l'Athletic de Bilbao. Els bascos es van avançar amb Aduriz i després d'uns tímids xiulets al Camp Nou, Pedro i Messi van capgirar el partit.

    Barcelona ha estat aquests dies un dels destins preferits pels turistes... El 2013, els 15 milions que la van visitar es van gastar més de 7MIL 500 milions d'euros. Una part d'aquests diners es van quedar a les botigues, com les del PAsseig de Gràcia, on en 5 anys i malgrat la crisi, el preu de lloguer del metre quadrat ha passat de 195 euros a 210...

     El Papa Francesc envia un missatge de pau en la Benedicció Urbi et Orbi de Diumenge de Resurrecció. El Pontífex ha demanat la pacificació de tots els conflictes de la terra ja siguin "petits, grans, antics o recents". El Papa anima a la reconciliació a països com Veneçuela i demana una via de pacificació i diàleg en els conflictes a Siria i Ucraïna, que eviti la violència. 150 mil fidels s'han congregat a la plaça de Sant Pere del Vaticà per rebre la benedicció solemne del Papa. 

    Els al·lergòlegs alerten de l'aparició d'una nova al·lèrgia que provoca l'exercici físic si es combina amb una proteïna del blat. Una vacuna podria acabar amb les molèsties de les al·lèrgies, que pateixen 8 mlions de persones. 

    El Gremi de Pastissers preveu vendre un 2% més de mones que l'any passat; unes 670 mil. Es manté la tradició i la tendència de comprar-ne de més petites i per tant, més barates. Les més sol·licitades: les dels jugadors del Barça i els dibuixos de moda.

    El Servei d'Arqueologia del Museu d'Història de la Ciutat  de Barcelona recupera cada any milers de peces extretes de les obres que es fan a la ciutat. Ara treballen en la intervenció del gran mosaic que es va trobar durant les obres de l'ave a l'estació de la Sagrera. 

    El Barça prepara una gran renovació per a la propera temporada. Però el líder del futur equip serà Leo Messi. L'argentí és intocable, segons  el president Josep María Bartomeu. Els blaugrana juguen aquest vespre al Camp Nou amb l'Athletic de Bilbao, l'equip dirigit per Ernesto Valverde, l'entrenador que alguns situen liderant el Barça l'any vinent.

    La tradició de regalar la mona es manté, es consolida. I això es tradueix en les vendes: el gremi de Pastissers preveu que enguany s'en compraran un 2% més que l'any passat; unes 670 mil. Els pastissers ja fa dies que treballen en l'elaboració del pa de pessic i les figures de xocolata. 

    Barcelona és un immens jaciment arquelògic. Cada cop que es fan obres a la ciutat es recopil·len milers de peces que s'envien un magatzem de la Zona Franca. Allà, el servei d'Arqueologia del Museu d'Història de la Ciutat les neteja  i després les estudia per identificar-les. Una de les intervencions que els ocupa ara és el mosaic que es va trobar a l'estació de la Sagrera.

     El Pantocràtor de l'Esglèsia de Sant Climent de Taüll  és un dels emblemes del romànic català. L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya però des d'ara les pintures romàniques es poden veure virtualment. Un vídeo Mapping permet contemplar les pintures de l'absis major en tot el seu esplendor, com al segle XII, presentant les pintures integrades en la pròpia arquitectura de l'edifici. Aquest projecte ha incrementat un 40% els visitants a l'Esglèsia. 

    www.romanicobert.cat/taull1123