Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

SEGURETAT POST-ATEMPTATS: S'HAN INSTAL·LAT PILONES I ELEMENTS DISSUASIUS I S'HA INCREMENTAT LA COL·LABORACIÓ CIUTADANA
Els atemptats de Barcelona i Cambrils han implicat canvis en la seguretat i en la manera d'abordar la radicalització de joves gihadistes. S'ha incrementat el nombre de mossos destinats a la lluita antiterrorista, s'han instal·lat pilones a la Rambla i elements com jardineres per dificultar atropellaments massius. La policia destaca que ha augmentat la col·laboració dels ciutadans i que en molts casos la informació que han aportat ha estat clau per practicar detencions.
1 ANY DEL 17-A: LES ASSOCIACIONS DE MUSULMANS REVIUEN AMB TRISTESA ELS ATACS DE BARCELONA I CAMBRILS
Quan manquen 3 dies per al primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, hem volgut conèixer com viu aquestes dates la comunitat musulmana de Catalunya. De la tragèdia, n'han intentat extreure una visió esperançadora
SUPERAR LA PÈRDUA: VALL D'HEBRON OFEREIX ALS PARES UNA CAPSETA DE RECORDS DEL BEBÈ QUE NO HA NASCUT
L'hospital Vall d'hebron de Barcelona engega un projecte per ajudar a superar el dol dels pares que han perdut el fill durant l'embaràs. Consisteix en una capsa per guardar-hi records del petit que elaboren les mateixes llevadores i infermeres de l'hospital. La iniciativa busca també trencar el tabú de la mort perinatal
CIRCUIT FESTIVAL: AVUI SE CELEBRA LA "WATER PARK DAY", LA FESTA MÉS ESPERADA QUE REUNEIX 60 MIL HOMOSEXUALS
Avui s'està celebrant la Water Park Day, la macrofesta de l'aigua, la més esperada del Circuit, el Festival gai de Barcelona que va començar el cap de setmana. Durant 11 dies, hi participen 60 mil assistents, el 80 per cent estrangers. Es calcula que deixarà uns 150 milions d'euros a la costa i a la ciutat de Barcelona.
UNA MICA DE TOT: EL BARÇA CENTRAT AL GAMPER, L'ESPANYOL A SEGUIR LA RATXA I EL GIRONA ATENT AL FUTUR DE PORTU
Després de guanyar la Supercopa d'Espanya, el Barça se centra en el Gamper de demà contra un Boca Juniors que ja és a Barcelona.
Borja Iglesias es mostra confiat que la bona dinàmica de l'Espanyol a la pretemporada es veurà a l'estrena de la lliga.
I al Girona pateixen davant la possibilitat que el Sevilla de Pablo Machín acabi fitxant un dels referents, Portu.

------------------

Ja són 129 els morts en accidents de trànsit a les carreteres catalanes des del gener, un 36 per cent més que l'any passat. Els dos últims, aquesta matinada a l'A-2, a la Segarra, que se sumen als 4 d'ahir diumenge. Aquesta tarda a Balaguer fan els funerals pels 3 joves, dos d'ells germans. Les associacions de víctimes reclamen un enduriment del codi penal i més inversió en educació viària.

La setmana en què es compleix el primer aniversari dels atemptats, diversos actes d'homenatge recordaran es víctimes a Barcelona, Cambrils i Ripoll. Mentrestant els experts en terrorisme gihadista adverteixen que les cèl·lules capten cada vegada més gent jove, apel·lant als sentiments i a la manca d'arrelament per aconseguir la radicalització ideològica.

Des de sempre, les reserves de sang baixen a l'agost, però aquest any el banc de sang xifra la baixada en un 40 per cent i ho atribueix a l'onada de calor.
54 mil robatoris amb força a domicilis de tot l'Estat han tornat a posar en alerta a les autoritats. A Catalunya aquests robatoris han augmentat més d'un 17 per cent.

El Barça es proclama campió de la Supercopa després d'imposar-se al Sevilla per 2 a 1 en un partit sofert en què els va tocar remuntar. Piqué i Dembelé van marcar els gols i Ter Stegen va parar un penalti. És la tretzena Supercopa d'Espanya pels blaugrana i el trenta-tresè títol de Messi, que el converteixen en el jugador amb millor palmarès de la història del club.

Doble actuació avui al festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, que dedica una nit a dos dels cantautors espanyols més interessants de les últimes fornades. La castellano-manxega ROZALÉN i el malagueny EL KANKA, que amb els seus nous discos continuen triomfant amb la seva coherència musical.

Algunes de les víctimes dels atemptats han trobat suport en la Unitat d'Atenció i Valoració dels Afectats per Terrorisme. Aquí donen atenció psicològica i administrativa a gairebé 200 afectats.

Roberto Manrique, responsable d’aquesta unitat, lamenta que l'oficina d'atenció a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils només estigués disponible una setmana, quan tot era massa recent. Per això, se senten decebuts pel tracte rebut: “Hi ha víctimes que els calia era una abraçada, que ens preguntin com estem, que ens preguntin què necessitem. La gent el que demana és un lloc on preguntar els dubtes que tinguin. Això és el dia a dia, i es fa cara a cara, i no es pot fer per Skype o amb un carta”.

El florista José Moya va veure passar la furgoneta davant la seva parada de flors a La Rambla i va acollir després moltes persones a dins. Recorda el moment pel silenci que es va acabar fent a l’emblemàtic passeig.

L’atemptat va ser una “punyalada molt forta i va fer molt de mal”, explica Jose Moya, però la vitalitat de La Rambla, aturada per la violència terrorista, va recuperar ràpidament el seu batec: “La Rambla és La Rambla i nosaltres continuem, la gent continua”. José Moya va tornar a obrir la seva parada dos dies després dels atemptats.

DEGOTEIG INCESSANT: DUES VÍCTIMES MORTALS MÉS ELEVEN A 129 EL NOMBRE DE MORTS A LES CARRETERES CATALANES
129 morts a les carreteres catalanes des de començaments d'any, un 36 per cent més que l'any passat. En només 24 hores hi ha hagut 6 persones que han perdut la vida en accidents de trànsit i totes a la demarcació de Lleida: les dues últimes aquesta mateixa matinada a l'A-2, a la Segarra... Aquesta tarda a Balaguer se celebren els funerals pels 3 joves, dos d'ells germans, que van morir diumenge. Les associacions de víctimes de trànsit reclamen un enduriment del codi penal i més inversió en educació viària.

ATEMPTATS 17 D'AGOST: BARCELONA, CAMBRILS, RIPOLL I ALCANAR RECORDARAN ELS FETS DE FA UN ANY
Alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils eren menors d'edat. Segons els experts la seva joventut afavoreix que siguin més infuenciables per a un procés d'adoctrinament. Si abans les organitzacions terroristes apel·laven a la ideologia, ara busquen remoure les emocions.

CAPTACIÓ DE GIHADISTES: ELS EXPERTS ALERTEN QUE CADA VEGADA ES BUSCA GENT MÉS JOVE I SENSE ARRELAMENT
Els experts en radicalització gihadista adverteixen que els captadors s'aprofiten cada vegada més de gent jove, ¤W1 128 ]] C2.5 G 0 [[

CAPTACIÓ DE GIHADISTES: ELS EXPERTS ALERTEN QUE CADA VEGADA ES BUSCA GENT MÉS JOVE I SENSE ARRELAMENT
en molts casos menors d'edat com alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils. Comencen apel·lant els sentiments i la manca d'arrelament i acaben aconseguint la radicalització ideològica.

CRIDA DEL BANC DE SANG: LES RESERVES HAN CAIGUT UN 40% PER CULPA DE L'ONADA DE CALOR
També ens fem ressò de la crida del banc de sang i de teixits que demana donacions per fer front a les necessitats de malalts i hospitals. A l'habitual descens de reserves de l'estiu s'hi ha afegit aquest any l'onada de calor, que ha fet que moltes persones, per por a marejar-se o no trobar-se bé, no hagin anat a donar sang abans de marxar de vacances.

33è TÍTOL DE MESSI: EL BARÇA S'EMPORTA LA SEVA TRETZENA SUPERCOPA
A TÀNGER AMB ELS GOLS DE PIQUÉ I DEMBELÉ
El Barça es va proclamar campió de la Supercopa després de guanyar per dos gols a un al Sevilla a Tànger. Gerard Piqué i Ousmane Dembelé van remuntar el gol inicial de Sarabia en un partit que va deixar també el debut d'Arturo Vidal com a blaugrana. És la tretzena Supercopa d'Espanya que guanya el Barça i el trenta-tresè títol de Messi, que el converteixen en el jugador amb millor palmarès de la història del club

-------------

Els primers minuts de l’atemptat de La Rambla van ser d’un cert caos per la seva magnitud i l’aglomeració de gent que hi havia. El responsable de la Guàrdia Urbana d’aquell dia a Ciutat Vella, David Martínez, explica com els hi faltaven mans per atendre tanta gent i alguns dels afectats s’agafaven als agents.

També els va ser difícil als agents fer entendre a algunes de les víctimes que havien de prioritzar els més greus “perquè sinó els fèiem la reanimació possiblement moririen”. “El triatge inicial és molt dur i complicat perquè el que et surt és ajudar a tothom”, diu aquest responsable policial.

A les aules de l’institut Abat Oliba de Ripoll van estudiar alguns dels autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Malgrat haver-hi reflexionat, professors i alumnes no entenen què va passar. El director de l’IES Abat Oliba, Francesc Navarro diu que “quan la convivència és bona, normal, costa molt que d’un dia per l’altre es canviï radicalment. Sempre, quan a algun lloc hi ha conflictes que exploten, podem dir que això ve de lluny i porta temps gestant-se; però és que aquí no és el cas. És per això, que ens ha estat relativament fàcil recuperar la normalitat”.

A la comunitat musulmana Annour de Ripoll, on va treballar Abdelbaki Es Satty, considerat el cervell dels atemptats, tenen nou iman des de fa uns mesos.

Ali Yassine, president de la comunitat musulmana Annour, assegura que durant aquest any no han tingut cap problema amb els veïns i s’han sentit acompanyats. “Ells entenen que aquesta jugada no vé ni des de la comunitat musulmana, ni de la cultura o la religió musulmana”.

Molts dels ferits a l’atemptat de La Rambla van ser traslladats a l’Hospital del Mar. La doctora Juana Flores explica que en una situació tan crítica la seva tasca no va ser només sanitària. També van atendre les persones que buscaven els seus familiars als hospitals. Juana Flores recorda com les línies telefòniques estaven col·lapsades en alguns moments, i van utilitzar els telèfons directes de coneguts a d’altres centres sanitaris per poder donar la resposta més immediata als familiars.

La seva tasca es va veure reforçada amb molts voluntaris que s’hi van acostar a l’hospital: “per donar sang, o eren psicòlegs, metges, infermers, entre d’altres, i fins i tot, gent que oferia casa seva per acollir els familiars de víctimes de l’atemptat”.

Els equips d'atenció piscològica i social de Barcelona van atendre centenars de persones afectades per l’atemptat.

En aquest any han fet seguiment de més de 200. Merche Cuesta, cap territorial d’urgències i emergències socials de Barcelona explica que “hi ha hagut gent que s’ha anat recuperant; hem trobat gent que ha patit coses pitjors i gent que encara ara no poden apropar-se a la Rambla, com alguns treballadors de la zona; per ells, és molt complicat tornar-hi”.

Merche Cuesta afegeix que “un fet com aquest no s’oblida, s’incorpora. És una ferida, i aquesta deixa una cicatriu, però ja no sagna”.

Els atemptats va fer reflexionar a la comunitat musulmana de Catalunya sobre la qüestió de la integració. Van analitzar, pas a pas, què havia fet l’iman de Ripoll en el cervell d’aquests joves, què els havia inculcat per radicalitzar-los fins aquest extrem.

Els actes terroristes de Barcelona i Cambrils van esfondrar part del treball que havien estat fent durant anys i es consideren “víctimes d’aquest acte criminal”.

Mohamed Ben El Fassi recorda que el principal aval que tenen és la transparència i la legalitat, per això insisteix que quan contracten un iman han de portar la seva documentació a la policia. Però, també afegeix, que és clau la col·laboració amb les institucions de l’estat.

En aquest sentit, apel·la a treballar en xarxa per la seguretat i no de forma aïllada.

L'Adriana Martín Olmos va saber que la seva mare i la seva germana estaven entre els ferits de l’atemptat de Barcelona perquè les va veure en un vídeo que circulava per Internet. El cop de la furgoneta va deixar la seva mare amb 10 costelles trencades que li van perforar el pulmó. Que la seva germana sobrevisqués, diu, va ser un miracle.

Va estar quatre mesos a l'UCI de l’hospital de Sant Pau. A la mare i la germana els han quedat seqüeles físiques importants. L’Adriana no era a La Rambla aquell dia fatídic, però la seva vida també ha canviat. I lamenta que l'administració no la consideri ni a ella ni al seu pare també víctimes.

L'accés a La Rambla està barrat ara per obstacles físics. Un canvi, per augmentar la seguretat, però que segons els veïns i comerciants, no ha fet perdre l'atractiu de l’emblemàtic passeig de Barcelona.

Segons Fermí Villar, president de l’associació Amics de La Rambla, s’està recuperant l’ocupació i el nivell de visitants de la ciutat, així com el de despesa. Afegeix que hi va haver una caiguda més important després dels fets polítics de l’1 d’octubre que quan els atemptats del 17 d’agost.

Un any després, Villar creu que aquella tarda sempre romandrà: “Els dols es porten en silenci i per fora es fa la vida normal, però l’afectació roman”.

A La Rambla volen que el memorial que prepara l’Ajuntament de Barcelona  reconegui també la solidaritat dels que es van bolcar en ajudar els afectats per l’atemptat. “Vam tenir entre 5.000 i 8.000 persones protegides en els locals comercials” explica Fermí Villar.

La majoria de veïns de Ripoll tenen ganes de mirar endavant després dels atemptats. Administracions i entitats ripolleses s’han involucrat des d’un primer moment en dissenyar un nou model convivència. “Això passa per treballar les emocions, anar directament al cor, i en aquest sentit, estem fent un treball molt acurat basat en la diagnosi i en crear dinàmiques que ens permeten treballar en petits grups”. “Es tracta de canviar la mirada, i posar-te a la pell de l’altre per veure que tots, la població autòctona i la població nou vinguda, hem de fer passos, i sobretot respectar i valorar la diferència com una cosa enriquidora”.

El pla ha de donar fruits a llarg termini i com ens explica la regidora de l’ajuntament de Ripoll, Montsina Llimós, ajudarà a superar uns fets que mai oblidaran, però que esperen que mai més tornin a succeir enlloc.

Ripoll, un any després, també té com un dels seus objectius sumar-se al dolor compartit amb Barcelona i Cambrils pels atemptats.

El comissari cap dels Mossos del Camp de Tarragona, David Boneta, i el sots cap de la policia local de Cambrils, Manel Muñoz,  no obliden el relat d'aquella matinada. Un Audi, ocupat per 5 persones, es va saltar un control policial a l'entrada de Cambrils. Va recórrer uns fatídics 2 kilòmetres i mig fins arribar davant del club Nàutic on el cotxe va bolcar i els Mossos van abatre els terroristes.

Els terroristes van atropellar 8 persones. Una dona saragossana va morir hores després a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Les investigacions conclouen que l'elecció de Cambrils no va ser a l'atzar.

Les mostres d’agraïment dels ciutadans a la gestió policial dels atemptats és un dels fets que el comissari cap dels Mossos del Camp de Tarragona vol recordar.

Un any després dels atemptats, els Mossos continuen preguntant-se per què ningú no va arribar a detectar la radicalització dels joves gihadistes de Ripoll. Eren un joves amb un nivell d’integracio molt alt que es van radicalitzar molt ràpidament. El comissari Joan Carles Molinero explica que “aquí hi ha hagut un procés que fins ara no s’havia detectat en cap lloc d’Europa d’una radicalització i integració en un grup gihadista bastant fora de l’habitual fins ara”.

“El procés de captació i radicalització dels joves que actuen a La Rambla i Cambrils ens trenquen els esquemes i ha portat a treballar de forma molt intensa en els processos de captació”. Això els ha dut aquest darrer any a incrementar les tasques de prevenció i d’intel·ligència policial treballant en nous entorns i millorant protocols.

El comissari Molinero qualifica de “satisfactoria” la coordinació policial en la lluita contra el terrorisme gihadista.

També destaca que arran dels atemptats, la col·laboració ciutadana s’ha incrementat i els Mossos animen a que la gent continuï trucant.

Quan els equips d’emergències van arribar a La Rambla es van trobar les persones atropellades per la furgoneta conduïda pel terrorista, gent amb atacs d’angoixa o que estaven desorientades, persones que s’havien refugiat a locals comercials... Una situació que Manel Riudor descriu com a “dantesca” . Van haver de desplegar-se per una zona extensa de La Rambla, de 22.000 metres quadrats, on la furgoneta havia atropellat la gent.

Els equips d’emergència es van organitzar per fer un triatge de les víctimes i veure quines estaven més greus per traslladar-les als hospitals el més ràpid possible.”En una hora i dotze minuts tots els ferits més greus ja els havien traslladats a un hospital”. La tria va ser clau per la supervivència d’alguns ferits greus.

Alguns dels implicats en els atemptats de Barcelona i de Cambrils eren menors d´edat. Segons els experts, la seva joventut afavoreix que siguin més influenciables per a un procés d’adoctrinament.

A més, si abans les organitzacions terroristes apel·laven a la ideologia, ara busquen remoure les emocions i els sentiments per captar els seus membres. Segons els experts, es tracta d’un procés que utilitzen les sectes destructives.

Hannan Serrouk, analista en terrorisme, explica que “l’extremisme el que està utilitzant són les fissures socials i la falta d’arrelament dels individus per crear els seus adeptes”. En relació amb el sentiment de pertinença, Miguel Perlado, expert en sectes, assenyala que “poden incidir sobre sentiments molt profunds, que tenen a veure amb la humiliació, la ràbia, la desesperació. Insuflant aquests sentiments, inflamen més ràpidament i acceleren un sentiment de radicalització violenta”.