Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Tot i les ullades de sol, majoritàriament és un altre dia de paraigües i rebequetes. Tant la fresca, com els núvols a bona part del territori i les precipitacions en algunes comarques, es mantenen. Una inestabilitat, que va associada a la zona de baixes pressions que ens envolta i a la presència d’aire fred en alçada. I una inestabilitat que serà acusada aquesta tarda, en forma de ruixats i tempestes localment intenses i també demà a la tarda. Entre divendres a la nit i dissabte arribarà una nova tongada de pluges i de neu al Pirineu. 

Catalunya ha tancat el primer trimestre de l'any amb 38.000 persones aturades menys respecte a l'últim trimestre del 2020. El Govern té previst aprovar un decret que modifiqui la llei de Salut Pública per a poder establir el toc de queda, una vegada decaigui l'estat d'alarma. L'1 de maig els sindicats sortiran al carrer per reivindicar el Dia del Treballador amb el lema "Ara toca". Salut començarà dilluns a vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per complir l'ordre del TSJC. Última jornada de la 080 Fashion.

Amb la pandèmia, han augmentat un 30% les peticions d'ajut de persones que no poden fer front a la despesa farmacèutica. Segons l'ONG 'Banc Farmacèutic', actualment hi ha uns 400.000 els catalans que no poden assumir ni els medicaments cofinançats per la Seguretat Social.

Informa: Marta Ribas

Catalunya ha tancat el primer trimestre de l'any amb 38.000 persones aturades menys respecte a l'últim trimestre del 2020. Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) assenyalen que la taxa d'atur se situa actualment en el 12,9% a la comunitat, amb mig milió de persones aturades. Malgrat tot, els efectes de la pandèmia han provocat un augment del 21% respecte a fa un any.

El Parlament celebra la primera sessió de control al Govern de la legislatura. La Cambra ha recuperat la presència dels 135 diputats a l’hemicicle. Esquerra ha reclamat la formació urgent un acord per investir Pere Aragonès. Els republicans diuen que els costa entendre per què s'estàn allargant tant les negociacions.

L'oposició critica el retard i la gestió de la pandèmia. El vicepresident Aragonès ha anunciat, d’altra banda, una modificació legal per garantir confinaments o el toc de queda un cop superat l'estat d'alarma.

Durant la primera quinzena d’abril, quan aquí vam veure enfarinades al prelitoral, es van assolir rècords de fred al centre d’Europa amb les temperatures més baixes per un mes d’abril mai registrades fins al moment, amb 20 graus sota zero a Eslovènia o valors pròxims als 10 graus negatius en regions d’Itàlia, França, Croàcia o Austria. Mentre aquí es vivia una situació hivernal en plena primavera, a l’Orient Mitjà vivien tot lo contrari. Una situació canicular en ple mes d’abril, amb màximes que van superar els 40 graus a Líbia, Egipte, Israel o Síria. També, a Sud-àfrica, han viscut una situació angoixant, amb la mínima més alta en un mes d’abril en tot l’hemisferi sud, on també es van assolir els 45 graus de màxima. Rècord de calor en un mes d’abril al Japó amb 31 graus o 32 a Tasmania on es troben a la tardor. I al Canadà, també s’han batut records de temperatures baixes, però també per calor: a Alaska, amb 24 graus, la mes alta per aquestes alçades de l’any..

Unes dues-centes obres inunden el Museu Marítim de Barcelona amb la màgia de l'obra de l'artista gràfic holandès Maurits Cornelis Escher (1898-1972), des dels seus primers dibuixos inspirats en el Art Nouveau a les seves metamorfosis o les seves perspectives paradoxals.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al pròxim 26 de setembre, és una col·laboració del museu amb Arthemisia i Evolucionarte, que permetrà en els pròxims anys situar a Barcelona en el circuit de grans exposicions internacionals dedicades a artistes com Marc Chagall (2022) o Claude Monet (2023).

Antonio Cañete considera que la gestió de la pandèmia Catalunya s'hauria pogut fer millor, per exemple en el sector de la restauració, on ha faltat "sensibilitat econòmica". El president de Pimec considera que "podíem haver fet que seguretat i activitat tinguessin un altre tipus d'impacte" en les mesures preses. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, assegura que les ajudes a empresaris i autònoms no arriben i denúncia "poca sensibilitat per part dels governs". Creu que "seria una llàstima" que la fàbrica de bateries elèctriques no s'ubiqués "on existeix la indústria de l'automòbil més important d'Espanya". Reclama mecanismes per accedir als fons europeus i considera que "li han dit Next Generation perquè serà la propera generació qui haurà de tornar el deute". I també insisteix en que no es poden instrumentalitzar les institucions i reclama un govern fort a Catalunya.

L'investigador del grup de recerca Biocom de la UPC, Enric Álvarez, assegura que el virus està estancat a Catalunya i considera massa elevades les xifres de pacients greus. Per aquest motiu no creu recomanable avançar molt més en la desescalada. "Amb una setmana dolenta pots tenir un problema a les UCI", ha assegurat. Álvarez ens explica per què no s'aconsegueixen reduir les dades de les UCI i alerta dels sopars de "fals amic" en espais interiors i sense mascareta, un cop acabi l'estat d'alarma. Les incidències més elevades de la Covid-19 les trobem ara mateix a Lleida, segons les dades de Salut i el grup de recerca Biocom.

La vacunació arriba al punt d'inflexió. A Catalunya ja hi ha més persones vacunades amb la pauta completa que contagis de covid-19 acumulats. El Govern descarta reobrir la restauració a la nit amb les actuals xifres d'ingressats a les UCI, més de 500 persones. Avui s'ha reunit amb el sector i no els ha traslladat cap canvi de cara a la setmana vinent. El sector hoteler de Barcelona perd 2.100 MEUR des de l'inici de la pandèmia, un 95% de la facturació habitual. El Gremi d'Hotels de Barcelona alerta d'una situació "dramàtica" i reclama accelerar la vacunació per salvar l'estiu. A 10 dies de la fi de l'estat d'alarma... estem en condicions d'avançar la desescalada? Amb quines dades treballen els experts? Marta Sugrañes entrevista Enric Álvarez, investigador del grup de recerca Biocom de la UPC. Ho analitzem tot plegat amb Rafa López, Carles Fernández i Milagros Pérez Oliva.

Malgrat l'acostament de Lledoners entre els líders d'Esquerra i Junts, l'acord per a la investidura no arribarà abans del cap de setmana, com reclamaven els republicans El Govern porta més de mig any en funcions i això provoca un bloqueig legislatiu. Segueix la polèmica sobre els motius de no haver vacunat els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya. Els Hotelers de Barcelona reclamen accelerar la vacunació i un passaport sanitari que permeti reactivar l'arribada de visitants. El sector de l'aviació també reclama a l'Estat que permeti l'entrada de turistes ja vacunats, sense que hagin de presentar una PCR negativa. Per evitar la propagació del virus durant la campanya de la fruita, a la plana de Lleida s'han habilitat alguns espais per aïllar els casos positius. L'ONCE entrega 15 gossos pigall a l'any. L'Ajuntament de Barcelona invertirà prop de 70 milions d'euros en cultura en els pròxims dos anys.

Aquest dimecres no hi ha hagut noves reunions entre Esquerra Republicana i JxCat després de l'acostament assolit ahir a la cimera de Lledoners, on es va arribar a tractar l'estructura del nou Govern. No hi ha cap data per la nova investidura i ara fins i tot es discuteixen detalls sobre una possible investidura en primera volta o en segona, com pretén Junts. Tampoc hi ha noms concrets de cara al nou executiu. ERC ha deixat d’insistir en l’ultimàtum del primer de maig per acabar les negociacions. S’emplacen a intentar tancar l’acord de legislatura abans de la data límit, el 26 de maig si no es vol anar a unes noves eleccions.

Dimecres de cel ennuvolat i gris, d’ambient humit arreu i plujós en algunes comarques... però sobretot un dimecres amb molt poca sensació de primavera. I és que la setmana avança però, ni les temperatures ni la nuvolositat, remunten. I què passarà els propers dies? Doncs que continuarem amb baixes pressions, aire fred en alçada, núvols i precipitacions. Per tant, continuarem traient rendiment als paraigües.Aquests dies grisos i plujosos tant seguits, es fan pesats però són també necessaris, perquè la falta d’aigua és important a moltes zones de Catalunya. Segons els indicadors sobre l'estat de sequera dels últims nou mesos, en algunes zones del Pirineu central, Catalunya Central, Costa Brava i Terres de l'Ebre, trobem unes condicions de sequera excepcional.  

Malgrat l'acostament de Lledoners entre els líders d'Esquerra i Junts, l'acord per a la investidura no arribarà abans del cap de setmana, com reclamaven els republicans El Govern porta més de mig any en funcions i això provoca un bloqueig legislatiu. Segueix la polèmica sobre els motius de no haver vacunat els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya. Els Hotelers de Barcelona reclamen accelerar la vacunació i un passaport sanitari que permeti reactivar l'arribada de visitants. El sector de l'aviació també reclama a l'Estat que permeti l'entrada de turistes ja vacunats, sense que hagin de presentar una PCR negativa. Per evitar la propagació del virus durant la campanya de la fruita, a la plana de Lleida s'han habilitat alguns espais per aïllar els casos positius.

El sector turístic de la capital catalana ha deixat d'ingressar 2.100 milions d'euros des de l'inici de la pandèmia, equivalent a un 95% de la facturació habitual. Actualment, només un 30% dels hotels estan oberts, amb caigudes de preus d'entre el 50% i el 60%, i un 90% dels treballadors del sector continuen afectats per un ERTO. "Vivim principalment d'un turisme internacional que no pot arribar i, per tant, no podem treballar", ha lamentat el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre.