Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • L'informe FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu recull els principals problemes de salut mental que poden patir els adolescents
  • Entre un 10 i un 20% dels adolescents pateixen aquest tipus de trastorns, segons l’OMS
  • A Catalunya un 11,4% de joves s’ha autolesionat almenys alguna vegada a la seva vida

La Fiscalia dóna llum verda davant el TSJC a limitar les reunions a un màxim de 6 persones. El tribunal es pronunciarà sobre les restriccions del Govern aquest divendres. Més de 2 milions de persones ja han rebut una primera dosi de la vacuna a Catalunya. La Unió Europea se suma als EUA per alliberar les patents de les vacunes anticovid Coincidint amb el final de l'estat d'alarma Barcelona engega el control d'aforament a les platges, que es podran tancar en cas d'aglomeracions.

L'hospital Sant Joan de Déu ha atès gairebé el doble d'urgències de joves adolescents durant el primer trimestre de 2021. L'anunci del govern central de posar peatges a tota la xarxa viària no agrada als transportistes, ni els usuaris.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron participa en un assaig clínic per provar fins a quin punt filtrar la càrrega viral de la sang pot millorar l'estat de pacients crítics amb covid. És a dir, si eliminar el SARS-CoV-2 de la sang és suficient per disminuir la gravetat d'aquests pacients infectats.
01.03 min

Per a filtrar la càrrega viral, el centre disposa d'un sistema -conegut com a Seraph 100- que permet disminuir la quantitat de virus o bacteris presents a la sang. "El filtre té aquesta funció, és capaç d'absorbir els virus; el que ens preguntem és en quant benefici clínic es tradueix això", explica Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva. El dispositiu ha estat desenvolupat i provat als Estats Units, però ara comença un assaig a Europa. A l'Estat, a més del Vall d'Hebron, hi participen el centre Hospital Clínico San Carlos de Madrid i l'empresa Cardiolink.

Entre un 10 i un 20% dels adolescents experimenten trastorns mentals, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La meitat d’aquests trastorns es manifesten abans dels 14 anys.
Els experts asseguren que la detecció i intervenció precoç en salut mental és la millor inversió de futur en reduir prevalences, cost, morbiditats i reduir la progressió de la malaltia. Expliquen que el temps que passa des de l’aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per a la recuperació del pacient en molts casos. Per això, consideren important que l’entorn del jove –pares i educadors- disposin d’informació i sàpiguen detectar tot un seguit de senyals d’aquests trastorns que els permetin alertar i dema

Entre avui i dissabte les temperatures seran altes, sobretot a les comarques interiors, on els termòmetres superaran els 25º i a moltes poblacions de Ponent i de l'Ebre, entre demà i dissabte s'arribarà als 30º. Per tant, venen dies de calor intensa. A la costa les temperatures es matindran primaverals, amb valors al voltant o lleugerament per sobre dels 20º. A partir de diumenge les temperatures se suavitzaran de forma generalitzada i entre dilluns i dimarts de la setmana vinent tornarem a necessitar les jaquetes. Per això no convé encara fer el canvi d’armari. 

Fins aquest divendres el Procicat no ratificarà les mesures que hi haurà a partir del dia 9 de maig per controlar la pandèmia un cop hagi ja decaigut l'estat d'alarma. Restriccions, com per exemple, la limitació a 6 en les reunions, i també la limitació d'accés a llocs de culte. A més, el comerç podrà ampliar horari fins a les 10 de la nit i les activitats culturals i esportives fins a les 11, així com la restauració.

El TSJC tindrà a partir d'ara l'última paraula sobre aquestes mesures si són estriccions que impliquen drets fonamentals. De moment, el Govern ja s’ha dirigit al tribunal perquè doni el vist-i plau a dues d’ellesi la Sala Contenciosa no es pronunciarà fins aquest divendres.

L'executiu ha remès al tribunal la petició per limitar les reunions tan a casa com al carrer a sis persones no convivents. De l’altra banda també es reclama poder mantenir l'aforament dels actes religiosos i cerimònies civils en el 50% ( amb un màxim de 500 persones, 1.000 si és a l’aire lliure o amb ventilació reforçada. Totes dues ja han rebut, per cert l’aval de la Fiscalia, que ha dirigit un informe favorable al TSJC sempre que no siguin restriccions generalitzades sinó proporcionades i suposin un greu risc de contagi.

La Fiscalia dóna llum verda davant el TSJC a limitar les reunions a un màxim de 6 persones. El tribunal es pronunciarà sobre les restriccions del Govern aquest divendres. Més de 2 milions de persones ja han rebut una primera dosi de la vacuna a Catalunya. La Unió Europea se suma als EUA per alliberar les patents de les vacunes anticovid Coincidint amb el final de l'estat d'alarma Barcelona engega el control d'aforament a les platges, que es podran tancar en cas d'aglomeracions.

L'hospital Sant Joan de Déu ha atès gairebé el doble d'urgències de joves adolescents durant el primer trimestre de 2021. L'anunci del govern central de posar peatges a tota la xarxa viària no agrada als transportistes, ni els usuaris.

El govern central vol implantar el peatge a totes les autovies. Aquests diners han de servir per assumir el manteniment de les carreteres. Faran pagar per ús. La Generalitat aposta per un preu únic.

A partir d’aquesta setmana, el servei d’informació i sensibilització de les platges està integrat per un equip de 8 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors repartits en dos torns, que treballen de dilluns a diumenge en temporada mitjana de les 10 del matí a les 19 hores. En temporada alta, a partir de finals de maig, el dispositiu s’ampliarà amb un total de 22 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors repartits en dos torns, dilluns a diumenge de les 10 del matí a les 20 hores.

Les tasques d’aquest servei es centren en la sensibilització ambiental i seguiment i control de l’aforament de les platges, a banda de les tasques de suport operatiu a la direcció de platges.

Aquest dijous tornarà a fer sol arreu, amb el permís de núvols baixos a la costa i d'algunes nuvolades de tarda que al Pirineu Oriental deixaran algun ruixat. Les màximes pujaran més a la meitat nord, mentre que baixaran al Camp de Tarragona. Migdia amb temperatures pròximes als 27/29 ºC a Ponent i a l'Ebre, per damunt dels 25 ºC a l'interior i entorn els 20 a la costa i Pirineu. 

Salut començarà a vacunar les persones d'entre 40 i 49 anys al juny. Dilluns, a la gent d'entre 50 i 59 anys. A Catalunya gairebé 2 milions de persones ja estan immunitzades. Això vol dir que 1 de cada 4 catalans ha rebut almenys 1 dosi contra la covid-19. Victòria incontestable d'Ayuso, desfeta del PSOE, desaparició de Cs, Pablo Iglesias abandona la política... Són alguns dels titulars del 4-M a Madrid. Els partits independentistes fan lectures diferents dels efectes que tindran a Catalunya. El Suprem dóna 5 dies als condemnats pel procés perquè es pronunciïn sobre els seus indults. Jordi Cuixart ja ha rebutjat ser indultat. Ho analitzem amb: Milagros Pérez Oliva, Carles Fernández i Rafa López.

En poc més d’una setmana hem passat d’una fresqueta impròpia de finals d’abril... a la bonança típica de primers de maig ... i a partir d’avui a una calor pròpia de principi d’estiu. Si no esteu constipats... teniu sort. Arriben dies de calor, sobretot a les comarques interiors, on entre demà i dissabte alguns termòmetres fregaran els 30º. Per què? Doncs perquè estem en una falca anticiclònica (per tant temps força estable tret de les nuvolades i alguns ruixats de tarda al Pirineu) i perquè tenim una entrada d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica que entre demà i dissabte s’estendrà per tot el territori peninsular i bona part d'Europa i afavorirà una calor i unes temperatures pròpies del mes de juny. Demà igual que avui, els termòmetres superaran els 25º a les comarques interiors. Divendres els termòmetres tocaran sostre a les comarques de Ponent, de la Depressió Central i del sud on fregaran els 30º. Dissabte es mantindrà la calor a les comarques de Ponent, on assoliran els 30º... a la resta les temperatures afluixaran.  I diumenge ja baixaran de forma més generalitzada. A les comarques de la costa durant tots aquests dies els termòmetres es mantindran a la ratlla dels 20º.

Isabel Díaz Ayuso arrasa a les eleccions de Madrid. A Catalunya falten 20 dies perquè expiri el termini per investir un president. Els equips negociadors de Junts i Esquerra s'han tornat a reunir sense avenços significatius. Jordi Cuixart ha rebutjat acceptar l'indult que es va presentar a favor seu. L'atur a Catalunya cau per segon mes consecutiu aquest abril. Hi ha 8.700 aturats menys en comparació al mes passat. Avui han rebut la vacuna les primeres persones de 58 i 59 anys. En marxa, a la Vall d'en Bas el projecte "Catalunya Rural Hub". Set anys després, el Barça de bàsquet torna a una Final Four de l'Eurolliga. I en futbol, Pep Guardiola porta al Manchester City a la final de la Champions League.

L'atur registrat a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya cau per segon mes consecutiu aquest abril. Durant el quart mes de l'any, el país va registrar un total de 497.185 desocupats, el que es tradueix en 8.715 aturats menys en comparació al març (-1,72%)

No obstant això, el nombre de persones sense feina continua sent superior a l'any passat. En els últims dotze mesos s'han destruït 29.375 llocs de treball a Catalunya. En aquest sentit, el nombre de persones desocupades a l'abril és un 6,28% superior en termes interanuals.

Unes dades que conviden a un optimisme moderat segons Enric Vinaixa, director de Relacions Laborals de la Generalitat que celebra que l'atur hagi baixat del mig milió d'aturats per primera vegada des del desembre de l'any passat. Vinaixa assegura que "es comencen a recuperar llocs de treball" a mesura que avança la vacunació, tot i que adverteix que moltes empreses estan a l'espera que es concreti la pròrroga dels ERTO per prendre decisions. 

Esquerra i Junts continuen negociant no aliens al que passa a Madrid. Els resultats de les eleccions, amb el PP arrasant, evidencien les diferències. Tirant d'ironia, Junts retreu a socialistes i comuns que tampoc ells estant al Govern han acabat amb el que consideren "repressió" i que Catalunya, diuen, serà l'objectiu a batre. Gabriel Rufian no es mossega la llengua i els recorda els seus pactes amb el PP. Els republicans creuen que alegrar-se del fracàs de l'esquerra no els fa més independentistes.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha confirmat que el col·lectiu d'entre 50 i 59 anys es començarà a vacunar de forma generalitzada a partir d'aquest dilluns 10 de maig. Si bé aquesta setmana ja hi haurà algunes immunitzacions en aquesta franja d'edat. Pfizer serà el vaccí més utilitzat, però aquest col·lectiu també podrà ser inoculat amb Moderna o Janssen.