Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Bars i restaurants podran servir sopars fins a les 11 de la nit a partir del 9 de maig. I podran servir-los tant a l'interior com a l'exterior dels locals.  Aida Sinfreu entrevista Roger Pallarols, president del Gremi de Restauració de Barcelona. La Comissió de Salut Pública posposa fins d'aquí a un mes la decisió sobre què passa amb la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca per als vacunats menors de 60 anys. A Catalunya, són més de 200.000 persones. Avui ha entrat en funcionament el centre de vacunació massiu de Fira de Barcelona, després de la prova pilot de dilluns. L'exconsellera Meritxell Serret ha declarat davant el Tribunal Suprem pel judici del procés. Pablo Llarena li ha comunicat el seu processament per malversació i desobediència. Ho comentem amb Àlex Samon, Mar Calpena i Jordi Cabré.

Com seran les restriccions un cop decaigui l'estat d'alarma? Bars i restaurants podran servir sopars fins a les 23 hores. Primer cap de setmana sense confinament comarcal després de Setmana Santa. Aquesta setmana s'ha batut el rècord d'arribada de vacunes a Catalunya amb més de 300 mil dosis. Meritxell Serret admet davant el jutge Pablo Llarena que va desobeir el TC, però nega pagaments per l'1-O.Turull critica que Pedro Sánchez "s'ompli la boca parlant d'un cordó sanitari a la ultradreta". Desapareix el llibre de família, tal com el coneixem: en paper. La pandèmia ha posat a prova la salut mental dels professionals sanitaris. Una exposició de fotografies ha permès el retrobament, 30 anys després, del fotògraf amb un dels protagonistes de la mostra.

Arribem al divendres i després de 4 dies, tot continua igual. I arribem a finals d’abril no amb fred, perquè les temperatures són suaus, però sí que  amb més fresqueta que no pas amb la caloreta que voldríem i que seria normal a aquesta alçades de la primavera. I és que tret de la Setmana Santa... la resta de dies hem tingut temperatures per sota a mitjana. I aquest cap de setmana tindrem valors entre 1 i 6º inferiors als habituals. Un ambient favorable a les rebequetes... i als paraigües perquè aquesta tarda de divendres tornarem a tenir ruixats i tempestes a moltes comarques, entre aquesta nit i demà a migdia tindrem una tongada de pluges generals, que avançaran d'oest a est i localment seran fortes. La tarda de dissabte encara hi haurà ruixats al nord i nord-est. Diumenge a la matinada tempesta a la costa i a la tarda ruixats dispersos. Un bon rendiment als paraigües. 

Aquesta setmana s'ha batut el rècord d'arribada de vacunes a Catalunya amb més de 300 mil dosis. Això impulsarà la vacunació massiva que es farà, de moment, a 6 grans espais o vacunòdroms. Un d'ells, és la Fira de Barcelona que aquest cap de setmana preveu vacunar 6.000 persones d'entre 70 i 79 anys. A Girona, el punt de vacunació massiva s'ha habilitat al Palau de Fires.

L'exconsellera d'Agricultura i diputada d'ERC, Meritxell Serret, ha reconegut davant el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, haver rebut els advertiments del Tribunal Constitucional, però ha defensat que va decidir "assumit el mandat democràtic" de l'1 d'octubre. Serret ha negat, però, incórrer en cap delicte de malversació. Assegura que la conselleria que dirigia no va fer cap mena de pagament relacionat amb el procés independentista. La pena prevista per al delicte de desobediència és de multa i inhabilitació per a ocupació de càrrec públic de fins a dos anys.

Com seran les restriccions un cop decaigui l'estat d'alarma? Bars i restaurants podran servir sopars fins a les 23 hores. Primer cap de setmana sense confinament comarcal després de Setmana Santa. Aquesta setmana s'ha batut el rècord d'arribada de vacunes a Catalunya amb més de 300 mil dosis. Meritxell Serret admet davant el jutge Pablo Llarena que va desobeir el TC, però nega pagaments per l'1-O.Turull critica que Pedro Sánchez "s'ompli la boca parlant d'un cordó sanitari a la ultradreta". Gràcies a dues infermeres de la Vall d'Hebron, uns trigèmins nonats han pogut estar en contacte amb els seus pares amb el mètode pell amb pell.

El Roc, l'Àleix i l'Arai van néixer el passat 20 de març a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron a les 28 setmanes de gestació, uns 60 dies abans del que es considera un embaràs a terme. En ser trigèmins, tant els pares com l'equip mèdic ja comptaven que el part s'avançaria, però no tants dies. "En un embaràs de trigèmins, el volum es triplica i això provoca que la gestació no arribi a les 40 setmanes, el part es calcula per a les 34 setmanes", explica el Dr. Fèlix Castillo, cap de Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Però en aquest cas, la mare va trencar aigües a la setmana 28 i el Roc, l'Àleix i l'Arai van néixer prematurament.

El primer a sortir va ser el Roc, amb 1,280 kilos; el segon, l'Aleix, amb 1,180 kilos, i el darrer, l'Arai, que va pesar 1,200 kilos. En ser prematurs, haver nascut abans de les 37 setmanes de gestació i tenir un pes per sota dels 2,5 kilos, per a tots tres era indicat el mètode cangur, que recrea les sensacions que el nadó percep quan està dins l'úter, i que el Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron promou sempre que sigui possible. El mètode cangur consisteix a tenir contacte pell amb pell amb els progenitors. El repte en aquest cas va ser que la mare pogués realitzar el cangur amb els seus tres fills que a més requereixen oxigenoteràpia d'alt flux i estan connectats a una màquina. "L'equip d'infermeria i de tècniques de cures auxiliars d'infermeria va intentar fer el mètode cangur amb els trigèmins i la mare alhora i va funcionar", explica el Dr. Castillo. "Va ser emocionant veure la cara de la mare, les infermeres i les tècniques de cures auxiliars d'infermeria", afegeix. Van col•locar una bombona d'oxigen extra per assegurar l'aportació d'oxigen i no facin hipòxia ni apnees i així van aconseguir que els tres nens prematurs es beneficiessin del contacte íntim pell amb pell amb la mare.

Bars i restaurants comencen a veure la llum al final del túnel. A partir del dia 9 de maig podran obrir en horari ininterromput fins a les 23 h. Ho faran amb les mateixes condicions d'aforament que al migdia i l'obertura serà tant a interiors com a les terrasses. Aquesta és una de les mesures de flexibilització que ha comunicat Salut per donar aire al sector de la restauració.

Per una altra banda, les mesures actuals segueixen en vigor una setmana més fins a la fi de l'estat d'alarma. Només han introduït canvis menors, com ara l'eliminació del topall de les 20 h de l'horari dels parcs infantils i les assemblees esportives amb un 50% de l'aforament.

Una altra mesura és l'obertura dels parcs d'atraccions. Tot i que inicialment s'havia dit que podrien reobrir aquest dilluns, finalment s'ha decidit esperar una setmana més i obrir-los amb un 30% de l'aforament.

Primer Ple ordinari després del 14-F amb el Govern en funcions i sense data per a la investidura. Lluís Falgàs analitza la situació al Parlament de Catalunya amb el diputat d'En Comú-Podem, Joan Carles Gallego. L'exsecretari general de CC.OO. a Catalunya reclama una conselleria específica de Treball i no descarta encara que Salvador Illa sigui president amb el suport d'ERC i els comuns.

  • L'última jornada ha comptat amb les col·leccions de Is Coming, Otrura i la marca emmergent Paraiso
  • 'Undress your mind' ha estat l'eslògan de la 27 edició d'un festival que ha apostat pel disseny català
  • La Pedrera s'ha convertit en l'escenari de les presentacions de les col·leccions

Aquest divendres tornarà a ser insegur. Al matí serà variable amb ruixats dispersos. A partir de migdia, els xàfecs i les tempestes descarregaran amb intensistat a l'interior, on localment aniran acompanyades de calamarsa. De nit i matinada i fins demà al migdia ens creuarà un front de pluges intenses d'oest a est. A partir de llavors i fins diumenge, la inestabilitat es concentrarà al nord-est. A Ponent i al sud entrarà el mestral i s'obriran clarianes. L'ambient serà més fresc o fred. Al Pirineu nevarà per damunt els 1500.

El govern anuncia si manté les mesures actuals o continua amb la desescalada que va iniciar a principis de setmana

Tot apunta al relaxament del toc de queda a partir del 10 de maig

Els parcs d'atraccions podran tornar a obrir portes ja aquest dilluns

Xavier Pellicer sent "preocupació i ràbia" davant l'escenari actual en la formació de govern: critica que ERC Junts per Catalunya tenen interessos partidistes i demana a JxCat que "assumeixi el seu rol dins de l'independentisme". El diputat de la CUP-Un nou cicle per guanyar convida a Junts a estar fora del nou govern, si és el que volen, ja que ells donarien suport a un govern en solitari d'Esquerra. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, amenaça amb què, si l'acord amb ERC es trenca arran d'un possible pacte amb Junts, els republicans perdran la confiança dels cupaires per a aquest inici de legislatura. Considera que no s'ha publicat íntegrament el protocol de les bales de foam. Assegura que la CUP no participarà en la taula de diàleg perquè "no donarà cap resultat". Defensa que l'article 25.4 del reglament del Parlament "no es toca" i que, si es constata que hi ha corrupció, "s'ha d'aplicar".

El Govern prepara els instruments legals per mantenir el toc de queda després del 9 de maig. Salut començarà dilluns a vacunar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya. Entrevistem la codirectora del laboratori de coronavirus del CSIC, la doctora Isabel Sola per saber quan estaran a punt les vacunes del CSIC.

L'atur dóna un petit respir al primer trimestre. Segons l'EPA, a Catalunya hi ha 38 mil aturats menys. Els 135 diputats tornen a l'hemicicle del Parlament més d'un any després. Les disputes entre ERC i Junts per l'acord d'investidura han marcat la sessió de control al Govern. Analitzem l'actualitat a la taula de debat amb Esther Vivas, Ferran Espada i Imma Lucas.

La codirectora del Laboratori de Coronavirus del CSIC, Isabel Sola ha explicat que les tres vacunes en què s'està treballant a Espanya es troben ja la fase final dels assajos clínics i podrien començar a veure la llum durant l'any vinent. En aquest sentit ha apuntat que la que està desenvolupant al mateix CSIC es podria administrar per via nasal i això permetria una major immunitat, i el més important que sigui més difícil que puguem seguir contagiant tot i tenir el virus. Sola parla d'una vacuna més potent que fins i tot incorpora la immunitat contra les tres variants que ara mateix preocupen més. La investigadora del CSIC també ha advertit que s'haurà d'estar preparats per seguir administrant dosis durant un temps fins que es pugui conviure amb un coronavirus amb efectes més lleus.

El Govern té previst aprovar un decret que modifiqui la llei de Salut Pública per a poder establir el toc de queda, una vegada decaigui l'estat d'alarma. Salut començarà dilluns a vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per complir l'ordre del TSJC. Un alumne de l'Institut de Vidreres ha agredit una professora del centre amb un ganivet i l'ha ferida al coll. Girona posa en marxa el primer cribratge massiu fet amb automostra. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha detectat un augment del 160% d'atacs informàtics a empreses en l'últim trimestre del 2020. Dia internacional de la dansa.