- El Servei Meterològic de Catalunya adverteix que calen 500 litres per metre quadrat per sortir de la situació de sequera.
- L'aeroport de Reus viu un simulacre d'accident aeri.
- Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies
- Els visitants podran jugar al Quidditch, arrancar mandràgores o realitzar algunes de les pocions més icòniques
- A partir d'aquest divendres i fins al 7 d'abril, el Port Vell acull 'Harry Potter: The Exhibition'
Catalunya viu la pitjor sequera de la seva història
- L’episodi de sequera és el més greu des de l’any 1916, el primer des del qual es tenen registres
- El Servei Meteorològic de Catalunya no preveu pluges abundants ni a curt ni a mitjà termini
Els més afectats són els de les conques internes que es troben en mínims històrics. Tots estan per sota del 20%. I la conca més crítica: la de la Muga. De fet, en els últims 3 anys a Catalunya ha plogut un 25% menys del que tocaria. A partir del 20 ja es considera problemàtic. A dia d'avui, la meitat de l'aigua que es consumeix prové dels embassaments. La resta ve d'aqüífers, pous, dessalinitzadores i plantes de regeneració. Aquests recursos han permès endarrerir uns mesos l'entrada en fase d'emergència per a la majoria de la població catalana, però amb aquesta situació entrar-hi és ja inevitable.
En 3 anys, en condicions normals, cauen de mitjana a Catalunya 1900 litres per metre quadrat. I en els 3 que portem de sequera, n'han caigut 1400. Això vol dir que falten 500, que és el que plou a Barcelona durant tot un any humit. En altres paraules: Catalunya s'hauria d'inundar mig metre d'alçada amb aigua de pluja per revertir la situació actual. La conca del Llobregat és de les zones més afectades pel dèficit de pluges. Això es trasllada al cabal del riu, avui porta 7 vegades menys aigua que la mitjana de 2020 que és quan es va iniciar aquest episodi de sequera.
Pedro Sánchez surt del Congrés reelegit com a president del Govern, amb 179 vots a favor. En les pròximes hores, la presidenta Armengol comunicarà al Rei formalment el resultat de la investidura.
Catalunya pateix la pitjor sequera de la història: per intensitat, per extensió territorial i per durada. Fa tres anys que no plou el que hauria de ploure i segons el Servei Meteorològic de Catalunya no es preveu cap escenari que pugui revertir la situació.
Destaquen per la seva tasca solidària, social i d'inclusió a favor dels més vulnerables. Són les persones, entitats, empreses i administracions a qui s'ha reconegut amb els premis solidaris ONCE Catalunya que es van lliurar ahir. És el cas de la teresiana Vicky Molins.
L'exposició de Harry Potter arriba a Barcelona després d'haver recorregut grans ciutats com París, Viena i Nova York. Estarà disponible del 17 de novembre al 7 d'abril al Port Vell. Es poden visitar escenaris emblemàtics de la saga, com per exemple la casa dels tiets del mag, les sales i aules de l'escola Hogwarts o el camp de Quidditch.
La legislatura arrenca i ho fa amb en un clima polític tensat per la llei d'amnistia. Esquerra i Junts l'adverteixen que l'estabilitat dependrà del compliment dels pactes i que haurà de negociar en cada votació. Els populars auguren una legislatura inestable i consideren que Sánchez serà un president tutelat a qui els independentistes marcaran el camí.
La presidenta Armengol comunicarà a Felip VI formalment el resultat de la investidura i demà mateix Sànchez prometrà el càrrec davant el Monarca i la cúpula de l'Estat. Quedarà a les seves mans la formació del Govern.
La Fundació Surt, Maria Victòria 'Viqui' Molins, el programa 'Solidaris' de Catalunya Ràdio, l'empresa Worldcoo i l'Ajuntament de Reus han rebut aquest dimecres els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023, en una gala celebrada en la seu de l'organització.
Els premis reconeixen a aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que fan una labor solidària i vetllen per la inclusió social de tots els ciutadans.
Santi Rodríguez critica que es parli de Vox mentre Pedro Sánchez sostindrà un govern amb Bildu i els independentistes catalans: "És bastant més greu", ha dit traient ferro als pactes populars amb el partit d'ultradreta. El secretari general del PP de Catalunya i diputat popular al Congrés, creu que la duració de la legislatura dependrà de la capacitat de resistència de Sánchez a les "amenaces" i "xantatges" d'ERC i Junts. En una entrevista al Cafè d'idees amb Lluís Falgàs, creu que el PSOE i Sánchez tenen "mal perdre": "Hi ha hagut una cessió per garantir la investidura".
- Les acusacions del 17-A demanen al Suprem que els condemnats siguin jutjats pels morts a Cambrils i la Rambla
- Superada amb èxit la prova de sirenes de risc químic a 16 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental
- Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies
- Vista al Tribunal Suprem pels recursos contra la sentència dels atemptats del 17A
- Els recurrents insisteixen que els 3 condemnats han de respondre també pels assassinats i els ferits
- EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest dimecres a Catalunya
Laura Borràs: "No som aliats. El gir és del PSOE"
Laura Borràs defensa que el pacte de Junts amb el PSOE és d'investidura i no de legislatura: "No som aliats. El gir és del PSOE", ha insistit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, admet que "moltes coses han canviat": defensa que Pedro Sánchez ha fet aquest "canvi" per "necessitat" i no per "convenciment", i vincula la legislatura a la paraula del líder socialista. La presidenta de Junts per Catalunya detalla que els advocats faran els tràmits perquè casos com el seu es puguin acollir a la llei d'amnistia. L'expresidenta del Parlament critica Oriol Junqueras d'apuntar cap a la divisió de l'independentisme, arran de les seves paraules dient que no podia ser amnistiada. Critica que ERC no ha "respectat" les "ofertes d'unitat" que ha fet Junts. I insisteix que el president Aragonès "no té el suport" que el va investir i deixa la porta oberta a una pugna amb Puigdemont si torna a Catalunya.
El Govern preveu declarar la setmana vinent l'estat de "preemergència" per sequera al sistema Ter-Llobregat. L'enginyer Joan Gaya, expert en gestió de l'aigua, defensa que el Govern està actuant bé contra la sequera, però "amb 10 anys de retard". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana que la població prescindeixi dels usos no essencials de l'aigua "abans que ens obliguin".
- El Govern prepara l'aplicació del decret d'emergència per sequera
- La inflació s'estanca en el 3,4% tot i la moderació del preu dels aliments a l'octubre
- Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies
El dia d'abans del debat d'investidura, el PP ha modificat el reglament del Senat per retardar l'amnistia i Vox ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per suborn, encobriment i usurpació de funcions del poder judicial. Demanen al Tribunal que se suspengui de forma cautelar el ple d'investidura d'aquest dimecres.
Jordi Nieva, catedràtic de Dret processal, analitza la llei d'amnistia i considera que els pronunciaments del Consell General del Poder Judicial i altres associacions de magistrats "estan fora de lloc". En una entrevista amb Quim Barnola, Nieva afirma que "un jutge no es pot pronunciar sobre matèries polítiques".
Arran les veus crítiques amb aquesta llei que argumenten que va en contra de la separació de poders, el catedràtic explica que, tot i que la llei es va concebre originàriament quan no existia la divisió de poders, "actualment és obvi que és una atribució del poder legislatiu, existent en altres països".
Nieva defensa que la funció d'un jutge és molt "delicada" en un Estat i que és "l'únic poder que ha de ser completament independent i imparcial".
El PSOE defensa que la llei d'amnistia és constitucional i treu ferro al fet d'haver-la registrat sense la signatura dels socis d'investidura. El PP aprofita que té majoria absoluta al Senat per modificar el reglament que permetrà endarrerir fins a dos mesos la tramitació de la llei.
La sequera extrema obliga a intensificar les restriccions d'aigua. La setmana vinent s'activarà la preemergència a l'àrea metropolitana de Barcelona i també a Girona.
L'Audiència de Barcelona envia a judici per agressió sexual a Dani Alves.
30 detinguts en una operació policial internacional especialitzada en robatoris amb força a domicilis i al blanqueig de capitals.
El Barça comença avui la defensa del títol de la Lliga de Campiones.
El 25% de l'aigua que consumim a l'àrea metropolitana de Barcelona és aigua regenerada. Prové d'aigües residuals, i es tracten i filtren en aquesta planta del Llobregat. Segons Aigües de Barcelona, cal apostar per aquest tipus d'aigua perquè el cost energètic de produir-la és 3 vegades inferior a la dessalinitzada i és una font d'aigua constant i circular. Permet regar cultius, parcs i jardins, netejar carrers i fins i tot es pot reintroduir als rius. L'objectiu és replicar això al Besòs i urgeix, diuen, construir la nova planta que depèn de fons europeus.
El tribunal conclou que les proves pericials, així com les declaracions de la víctima i els testimonis, són indicis suficients per enviar Dani Alves al banc dels acusats. Amb aquesta resolució, s'obre ara el termini perquè la Fiscalia i l'acusació particular presentin els escrits de qualificació dels fets. És el darrer tràmit abans de fixar la data del judici. Dani Alves està en presó provisional des de 20 de gener.