Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Vuit dels 13 detinguts pels aldarulls de dissabte passat formaven un grup "violent i organitzat" que els Mossos d'Esquadra ha donat per desarticulat. Segons ha informat la policia catalana, es tracta de cinc homes i tres dones, tots majors d'edat, que van actuar conjuntament i "amb un grau de violència molt elevat".

Els Mossos asseguren que estan també darrera de la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana, acció en la que van actuar "de manera conjunta". Dels vuit, sis són de nacionalitat italiana, un francesa i un espanyola. Els detinguts han passat aquest dimarts a disposició judicial com a presumptes autors de delictes de pertinença a grup criminal, temptativa d'homicidi i desordres públics i danys.

L'expresident del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu i el seu assessor en el càrrec Jaume Masferrer han quedat aquest dimarts en llibertat amb càrrecs després d'acollir-se al seu dret a no declarar davant de la magistrada del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. La causa està oberta pels delictes d'administració deslleial i corrupció en els negocis.

Els dos investigats han passat la nit a la comissaria de Les Corts. En canvi, Román Gómez Ponti, responsable dels serveis jurídics del Barça, i Òscar Grau, director executiu del club, van quedar ja en llibertat dilluns al vespre i no han passat a disposició judicial. La causa, de la qual s'ha aixecat el secret de sumari, segueix oberta.

Més de mig milió de persones es troben a l'atur a Catalunya. A Espanya ja són més de quatre milions els desocupats. Passen a disposició judicial part dels detinguts pels aldarulls de dissabte a la nit. A vuit d'ells se'ls investiga per pertinença a grup criminal, temptativa d'homicidi i desordres públics i danys. El major dels mossos, Josep Lluís Trapero, demana unitat al cos i nega que existeixi una crisi policialLlibertat provisional per Josep Maria Bartomeu i Jaume Masferrer, després de negar-se a declarar davant la jutgessa que porta el cas "Barçagate".

L'atur continua creixent per cinquè mes consecutiu a Catalunya. La xifra de desocupats supera el mig milió i a Espanya ja són més de quatre milions de persones sense feina. El major dels mossos, Josep Lluís Trapero, demana unitat al cos i nega que existeixi una crisi policial. Trapero ha reunit 200 comandaments dels mossos per analitzar els disturbis dels últims dies. Llibertat provisional per a Josep Maria Bartomeu i Jaume Masferrer, després de negar-se a declarar davant la jutgessa que porta el cas "Barçagate".

  • La Vall d'Hebron crea l'equip EMMA, d'atenció a les violències a la infància i l'adolescència
  • Des del passat mes de novembre s'han detectat 20 casos al mes, alguns de gravetat
  • La violència sexual pot presentar seqüeles a la salut mental de les víctimes a curt, mig i llarg termini

Fernando Valdés, Secretari d'Estat de Turisme, ha parlat sobre l'ús del passaport sanitari en una entrevista al Cafè d'Idees. Ha assegurat que els estats ja estan treballant en el seu desenvolupament i que el fet de no tenir la vacuna no restringirà la mobilitat per a cap ciutadà.

Sergi Sabrià reconeix que la proposta d'Esquerra "no és la més ràpida, ni la més 'guai'", però que volen aconseguiruna independència "que no duri vuit segons". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el vicesecretari general d'ERC insta a Junts per Catalunya a proposar una alternativa a la taula de diàleg.

En un altre sentit, el president en funcions del grup parlamentari d'Esquerra acusa el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de no voler indultar als líders independentistes que són a la presó. El representant d'Esquerra assegura que, quan hi ha voluntat política, passen coses. Per ell, els presos estarien en llibertat si el president de l'Executiu ho volgués. En aquest sentit, reitera la seva negativa a arribar a acords de Govern amb el PSC. Sobre les converses amb la CUP, reconeix que hi ha un"compromís" per avançar en quatre punts sobre el model d'orde públic, però queno existeix un acord tancat. Sabrià insta als cupaires a involucrar-se en la governabilitat, i assegura que estan contents amb el camí de les converses.

El biofísic i investigador del Grup d'Investigació en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Física (BIOCOMSC) de la UPC, creu que hi ha possibilitats d'una quarta onada de la Covid19 a Catalunya que comenci a meitat del mes de març. Però, aplicant mesures adequades es podria controlar. Respecte de la nova variant, Álvarez opina que es necessiten mesures fortes,  però encara no es tenen coneixements sobre els nivells que es requereixen per a controlar-la.

Sobre la possibilitat de relaxament de les actuals restriccions a Catalunya, Álvarez no ho veu factible perque ara mateix existeixen diferències en el territori que fan difícil establir quines serien les mesures idònies. La raó és que hi ha una baixada diferencial entre diferents zones i comarques catalanes que fan molt difícil d'adoptar-les.

El govern de la Generalitat i els ajuntaments han escenificat unitat contra la violència després dels aldarulls dels últims dies, mentre els mossos intensifiquen les investigacions per detenir els autors de l'intent d'homicidi a un agent de la guàrdia urbana que es trobava al furgó policial al que van calar forc. L'escalada de violència ha pujat en les dues últimes setmanes.  Interior ha posat a disposició dels ajuntaments afectats elements per protegir edificis públics com les comissaries.

La Generalitat i l'ajuntament de Barcelona escenifiquen el seu rebuig als aldarulls dels últims dies. El govern català posa a disposició dels consistoris afectats elements per protegir edificis públics com les comissaries. L'expresident del Barça, Josep Maria Bartomeu, arrestat pels mossos juntament amb altres tres directius, en relació amb el cas "Barçagate"La Fiscalia es querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la mesa de la cambra catalana per desobediència per haver admès a tràmit dues resolucions sobre el dret a l'autodeterminació i reprovar la monarquia. Els centres comercials tornen a obrir, després de dos mesos tancats, amb el 30% de l'aforament.