Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La família Riera Castro va ser una de les primeres contagiades per la covid-19 a Catalunya. Al març, l'àvia Pilar, de 85 anys, va caure malalta i la van traslladar a l'hospital. Va morir al cap de pocs dies. Josep i Charo, de 65 i 63 anys, van quedar confinats a casa i només el seu fill Jordi va ser asimptomàtic. Marta, la seva filla, va trigar quasi un mes a recuperar-se. El coronavirus els ha fet més forts i solidaris, encara que la mort de l'àvia continua sent una ferida oberta. Josep va ser l'únic membre de la família que va poder anar al funeral, però diu que el temps és la millor medicina i guarda els records més feliços de sa mare. 

Informa: Lluna Peiró.

Avui fa un any que Pedro Sánchez va anunciar la declaració de l'estat d'alarma a Espanya per la preocupant propagació de la covid-19. El segon en democràcia després de la crisi dels controladors aeris del 2010. Els hospitals fregaven el col·lapse i les autoritats sanitàries recomanaven frenar al màxim l'activitat per contenir els contagis. Carrers buits, escoles tancades, teletreball, ertos, restriccions... Un xoc emocional de primera magnitud per un virus que ja s'ha cobrat 21.000 morts a Catalunya. Des de llavors, res ha tornat a ser igual. La vacunació ha obert el camí cap a la normalitat. Tot i els problemes de subministrament, la Unió Europea confia tenir el 70% de la població vacunada a finals d'estiu. Es veu la llum a final del túnel.

L'Informatiu

14/03/21

Avui fa 1 any que es va decretar l'estat d'alarma per la pandèmia de la covid-19. A L'Informatiu hem recordat com es va viure aquell dia que ens ha marcat per sempre. A Catalunya s'han registrat més de mig milió de contagis i 21.000 persones han mort. L'impacte sobre l'economia també estat devastador: 500.000 treballadors aturats i 190.000 en ERTO. Aquest dilluns s'aixeca el confinament comarcal a les persones d'una mateixa bombolla de convivència i els comerços no essencials podran reobrir els caps de setmana. La sensació de solitud ha augmentat en 4 de cada 10 persones grans durant l'estat d'alarma, segons una enquesta d'Amics de la Gent Gran. El Barça intentarà aprofitar demà la nova ensopegada de l'Atlètic de Madrid.

Lluís Falgàs entrevista Laura Borràs, de JxCat, presidenta del Parlament de Catalunya de la XXII Legislatura, després d'haver estat elegida amb els vots del seu partit i d'ERC amb l'abstenció de la CUP. El director del programa "Aquí Parlem", Lluís Falgàs, li pregunta sobre el paper que jugarà en aquesta nova Legislatura, "fins a quin punt està disposada a desobeir" i les prioritats del nou curs parlamentari. El programa analitza la sessió constitutiva del Parlament on s'ha escollit Laura Borràs i la resta de membres de la mesa de la cambra catalana.

Els partits independentistes negocien la investidura de Pere Aragonès. En una entrevista al programa 'Aquí Parlem' de TVE, la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, insisteix en el xoc amb l'Estat i en la via Forcadell de defensa de la cambra catalana. Les reserves al Pirineu i a les cases rurals s'animen amb l'aixecament del confinament comarcal. Ens centrem en el negoci de les cuines fantasma, una activitat que preocupa als veïns i que no està regulada per cap llicència d'activitats. El Barça no juga fins dilluns i estarà molt pendent del que faci l'Atlètic i el Reial Madrid.

Laura Borràs ha estat elegida presidenta del Parlament de Catalunya, reivindicant l'ús de la cambra per assolir la independència, esmenant l'anterior etapa de Roger Torrent i lloant la de Carme Forcadell. L'independentisme ha reforçat la seva majoria a la mesa, deixant fora als comuns. Un any després del confinament de la Conca d'Òdena, la consellera de Salut, Alba Vergès, creu que en poc temps, potser cap a l'estiu, es podria aixecar el toc de queda,  però caldrà arribar bé, sense assumir riscos innecessaris. Avui Salut ha retirat 2.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca del lot investigat pels casos de trombosi.

  • Borràs assegura que no permetrà "ingerències del poder executiu i judicial"
  • La republicana Anna Caula i la socialista Eva Granados escollides per les vicepresidències
  • L'oposició critica el discurs de la nova presidenta perquè apunta a la cronificació del conflicte

Una vegada ha acabat la constitució del Parlament tots els grups han valorat el discurs de la nova presidenta de la Cambra. Els partits de l'oposició han lamentat que Borràs hagi fet un discurs a favor de l'independentisme i sense pensar, diuen, en la meitat dels catalans.

El popular Alejandro Fernández i el diputat taronja Carlos Carrizosa discrepen al 100% del perfil de Borràs per encarar una nova legislatura que temen que serveixi per enquistar el conflicte català. En una línia molt similar s'ha expressat el líder del PSC, Salvador Illa, que ha qualificat el discurs de "decebedor" apuntant a la cronificació de la situació política. Des dels comuns, Jèssica Albiach ha apuntat directament a Esquerra Republicana per facilitar el nomenament de Borràs quan, segons ella, existia una majoria alternativa.

Borràs es converteix en la tercera dona en assumir el càrrec de la història de la cambra després de Núria de Gispert i Carme Forcadell. Nascuda a Barcelona el 1970 és doctora en Filologia Romànica. Va ser directora de La institució de les Lletres Catalanes (ILC) i també professora de Teoria de la Literatura a la UB. Sobre ella recau una investigació precisament davant el Tribunal Suprem pel suposat fraccionament de contractes quan era directora de l'ILC. 

Es va involucrar en política després de l'1-O, convertint-se en diputada al Parlament en la darrera legislatura i consellera de Cultura durant el mandat de Quim Torra. Es va alçar amb la victòria a les primàries de Junts per la candidatura del 14-F. La seva idea inicial era la de ser la primera presidenta de la Generalitat però finalment ha accedit, tot i les reticències inicials a la del Parlament, després d'un acord de darrera hora i la insistència de la seva mateixa formació.

La 13ena legislatura ha arrencat formalment amb la proclamació de la diputada de Junts per Catalunya, Laura Borràs, com a nova presidenta de la cambra. En la sessió constitutiva després de les eleccions del 14-F ha aconseguit imposar-se a la segona volta per majoria simple a la candidata del PSC, Eva Granados.

Una vegada proclamada presidenta Borràs s’ha compromès a continuar la feina on la va deixar Carme Forcadell. "Cap tribunal ni presó ens farà renunciar a les nostres idees". En aquest sentit, ha garantit que no permetrà ingerències del poder executiu i judicial. Borràs també ha fixat la tretzena legislatura que comença avui com un "punt d'inflexió" en l'avenç cap a la independència.

Laura Borràs ha estat elegida presidenta del Parlament de Catalunya, en segona volta amb els vots de Junts i ERC, i l'abstenció de les CUP. El PSC que optava a presidir-lo amb Eva Granados n'ha obtingut una vicepresidència i un altre representant a la mesa. Comença el compte enrrere per formar govern abans del 26 de març. Pere Aragonès espera ser investit president amb els vots de Junts i a l'espera de la decisió de les CUP i dels comuns. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no descarta perllongar l'estat actual d'alarma sinó baixa la incidència per la Covid-19. La Generalitat ha retirat un lot amb 2.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca a l'espera de l'informe de l'Agència Europea del Medicament. Avui fa un any del primer confinament a la Conca d'Òdena.

  • Aquestes absències se sumen a les de Facebook, Ericsson, Sony i Nokia
  • Les multinacionals justifiquen la decisió per la situació de la pandèmia i la protecció dels seus treballadors
  • GSMA preveu una edició amb la meitat dels assistents i amb l'obligació d'un test negatiu per accedir-hi
El Temps (12/03/2021)

Cap de setmana menys primaveral

Divendres de cel ennuvolat, alguns ruixats i temperatures clarament més baixes. De fet, les màximes es quedaran entre 2 i 8º per sota les d'ahir. Per tant, si dijous superàvem els 20º i l'ambient era primaveral, avui ens quedem al voltant dels 15º i amb un ambient més fresc. El cap de setmana, dissabte el començarem amb fred però serà un dia de sol i ambient suau a migdia. Diumenge, tornaran els núvols, els ruixats en algunes comarques i les temperatures no variaran però el vent de nord que burarà incrementarà la sensació de fredor.

Avui fa un any que els municipis d'Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí van quedar tancats perimetralment i 70.000 persones van ser aïllades en les seves llars.

Tot va començar per un brot a l'Hospital d'Igualada que va comportar unes dades de mortalitat molt elevades: 16-18 persones al dia en un territori que en circumstàncies normals té uns registres d'una o dues defuncions diàries. El succeït en aquest territori català va ser tan sols l'avantsala del que li oferia al país. Dos dies més tard, va ser decretat l'estat d'alarma en tot el territori espanyol.

Laura Borràs ha estat elegida presidenta del Parlament de Catalunya, en segona volta amb els vots de Junts i ERC, mentre l'altra candidata, Eva Granados, del PSC, no ho ha aconseguit i s'ha quedat com a vicepresidenta, mentre la CUP ha votat en blanc, igual que Vox. Pere Aragonès aspira a governar amb Junts, però sense saber encara el paper de les CUP i dels comuns. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no descarta perllongar l'estat d'alarma actual sinó baixa la incidència de la Covid-19. El Barça ja és virtualment als quarts de final de l'Eurolliga de bàsquet, després de guanyar per quarta vegada consecutiva al Real Madrid.

Avui fa 1 any que nens i joves anaven a classe sense saber-ho per darrera vegada. La Generalitat tancava les escoles, però el curs no es donava per acabat. Docents, famílies i alumnes van haver d'adaptar-se a un nou panorama: l'escola virtual. Un repte pel qual ningú estava preparat. Va ser un terratrèmol educatiu de conseqüències encara incalculables. Amb els infants a casa, els mestres van haver de mantenir el curs com van poder. Seguint les pautes de Salut i Educació. Començava l'era de l'escola virtual.

Durant aquest any han conviscut dues veus: les que estaven a favor de reobrir les escoles i les que hi estaven en contra, perquè no creien que les aules fossin segures.

Afortunadament amb el gran esforç de tota la comunitat educativa, i amb els protocols de seguretat, el curs 20-21 va poder començar presencialment. Infants, pares i mestres de l'escola Alexandre Galí de Barcelona recorden com ho van viure.