Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Parlament Europeu ha retirat la immunitat parlamentària als eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. La cambra europea ha concedit el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem perquè puguin ser extradits a Espanya i jutjats per l'1-O. Els eurodiputats han anunciat que presentaran una demanda davant el Tribunal de Justícia Europeu contra el procés del suplicatori. Els set presos independentistes hauran de tornar a ingressar a presó, després que el jutge de vigilància penitenciària els hagi revocat el tercer grau. La multinacional sueca Ericsson no participarà en el MWC d'enguany per raons de seguretat. L'Insititut Català de la Salut utilitza la realitat virtual per detectar casos de violència masclista. El Barça intentarà la remuntada demà davant el PSG.

Els treballadors de l'Institut Català de la Salut rebran una formació específica que busca incrementar la detecció de casos de violència masclista i millorar l'atenció a les dones que en pateixen. Per fer-ho s'utilitzarà la realitat immersiva. Situacions tan reals com aquesta són les que visualitzaran els 50 mil treballadors de l'ICS gràcies a unes ulleres 3D i des del seu telèfon mòbil. Un vídeo de 15 minuts on es mostren situacions diverses com l'arribada al centre sanitari.

La defensa de Carles Puigdemont ja ha avançat que recorrerà als tribunals la decisió del Parlament Europeu de retirar-li la seva immunitat. L’advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat en declaracions a TVE que no espera "en absolut" que ara la justícia belga resolgui positivament l'extradició donat que en el seu parer "és un tema resolt". "Entenc que aquesta és una decisió política que pot donar un joc polític, però em crida l’atenció que gairebé meitat del Parlament Europeu s'ha oposat al suplicatori", ha afegit, i ha destacat que és un número molt significatiu el que "no li ha donat la raó a Espanya de manera rotunda".

Des del Govern central, la ministra d’Exteriors, Aranxa González Laya ,ha valorat positivament la decisió de l’Eurocambra perquè envia un missatge de suport a l’estat de dret i la justícia espanyola. La ministra manté "un eurodiputat no es pot valer de la seva condició per esquivar comparèixer davant les justícies nacionals per possibles violacions de legislacions nacionals".

Javi López defensa que és la justícia belga qui ha d'actuar ara que s'ha aixecat la immunitat als eurodiputats Puigdemont, Ponsatí i Comín, alhora que destaca detencions. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'eurodiputat socialista del grup S&D no veu contradictori que el vot del suplicatori torni la qüestió a la via judicial i defensa que el poder legislatiu pot canviar lleis, però no "bloquejar el paper del poder judicial".

Joan Tardà no veu bé repetir un Govern en solitari d'ERC i Junts per Catalunya, i demana a la CUP i a En Comú Podem "deixar-se de punyetes". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'exdiputat d'Esquerra al Congrés aposta per un govern més ampli, amb el centre de gravetat desplaçat a l'esquerra. Tardà defensa que el nacionalisme català i el socialisme català no volen perdre l'hegemonia i, en aquest sentit, assegura que seria "imperdonable" i "una irresponsabilitat suprema" que Junts fossin tan"suïcides" per provocar unarepetició electoral. Sobre Laura Borràs, assegura que, si fos a Esquerra, ja estaria expulsada, però no veu bé que se la veti. Tarà també acusa Puigdemont de posar el patrimoni per davant del país i demana al PSC que paeixin la realitat.

4.500 persones es manifesten a Barcelona per reivindicar la igualtat de gèneres en una concentració estàtica, amb un aforament que estava limitat a 3.600. La pandèmia i el confinament han suposat un retrocés cap a la igualtat de drets i oportunitats de les dones. Un estudi psicològic sobre el confinament evidencia que la pandèmia ha amplificat la diferència entre gèneres, a causa del tancament d'escoles i el teletreball.

  • Col·lectius feministes convoquen unes 60 concentracions arreu de Catalunya
  • 4.500 assistents a la manifestació estàtica de Barcelona tot i l'aforament limitat a 3.600 persones
  • Investiguen un home que va ruixar amb gas pebre un grup de dones al Passeig de Gràcia

L'AEM Femení és l'únic equip de futbol femení d'Espanya amb retransmissió regular dels seus partits. Mai abans un mitjà de comunicació havia donat tota la temporada d'un equip femení de futbol i l'havia posat al nivell, pel que fa a cobertura, d'un equip masculí, en aquest cas del Lleida Esportiu, de 2a B. La Paeria i el Col·legi de Periodistes han reconegut "Lleida en Joc" d'Alpicat Ràdio amb el Premi Mila per a la Igualtat de Gènere.

Informa: Joana Sendra

L'última cabina clàssica de Telefònica a Barcelona serà rehabilitada i es convertirà en punt d'intercanvi de llibres. Es tracta d'una cabina situada al número 2 del carrer del Lledoner, al barri de Sant Genís dels Agudells. Telefónica i l'Ajuntament de Barcelona han acordat la seva cessió a la ciutat i s'instal·larà definitivament a la plaça Meguidó, al mateix barri. L'ús de la cabina es va decidir en una consulta veïnal, feta el 2017 entre els residents del barri, on es va demanar quin havia de ser el futur d'aquest element singular i simbòlic de la ciutat.

Els darrers anys ha estat protagonista d'un concurs de curtmetratges del centre cívic Casa Groga d'Horta Guinardó i va arribar a sortir també al videoclip de tequila pel tema que va compondre el grup per la pel·lícula SuperLópez. La conservació de la cabina s'ha aconseguit també gràcies a la campanya que va iniciar a Anna Farré, antiga professora d'institut i veïna de l'Eixample per a preservar-la.

Desenes d'actes reivindicatius convocats a Catalunya en el Dia Internacional de la Dona, tot i les restriccions per la pandèmia. Durant l'últim any s'ha incrementat la desigualtat entre gèneres. 9 de cada 10 víctimes i violència de gènere són dones. Segons l'INE, les dones cobren un 22% menys que els homes i només el 27% forma part del consell d'administració d'una empresa. Les dones dediquen més hores a la cura dels fills i a la llar que els homes. L'enginyera Mònica Roca ha estat escollida presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, la primera dona en ocupar aquest càrrec. La GSMA ha presentat el protocol pel congrés del Mobile d'enguany.

El Temps (08/03/2021)

Dilluns de temps insegur i fred

Una borrasca situada al sud de la península ens envia molts núvols i pluges febles a moltes poblacions. Una pluja que va molt be pels camps i també per netejar l'aire que respirem després de tants dies de pols sahariana en suspensió. Voleu saber quan tornarem a veure el sol? La dona del Temps�� ens ho explica

Es mantenen les desigualtats de gènere en el Dia Internacional de la Dona. Segons l'INE, les dones cobren un 22% menys que els homes i només el 27% formen part del consell d'administració d'alguna empresa. Les dones dediquen moltes més hores a la cura dels fills i a la llar que els homes9 de cada 10 víctimes de violència de gènere són dones. Avui s'han organitzat diversos actes per la lluita per la igualtat. Anit va haver-hi destrosses a diversos comerços del districte de Sarrià-Sant Gervasi, durant una manifestació feminista. La pandèmia ha amplificat la desigualtat entre gèneres. Joan Laporta, torna a ser president del Barça.

Les primeres hores de Joan Laporta com a president electe del FC Barcelona han estat molt intenses, amb una visita a les plantilles dels primers equips (masculí i femení), així com una trobada amb Pau Gasol, que se sotmetia a una revisió mèdica abans de signar pel Barça.

Acompanyat per la seva mà dreta, Rafael Yuste, que es convertirà en el vicepresident esportiu del club, tots dos s'han sotmpes a proves PCR per a poder viatjar aquest dimarts, convidats pel president de la Comissió Gestora Carles Tusquets, a París, on el Barça jugarà el dimecres la volta dels vuitens de final de la Lliga de Campions. Posteriorment han visitat a la plantilla del primer equip de futbol i han saludat a Ronald Koeman i al seu equip tècnic i van compartir uns moments amb els jugadors del Barça dins del vestuari.