Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Carol i l’Ariadna, de 26 i 23 anys respectivament, es queixen d’un panorama laboral frustrant. Les dificultats per trobar feina i per accedir a un salari digne fan que dubtin d’elles mateixes i se n’atribueixin la responsabilitat. Una culpabilització que, segons les expertes, és conseqüència dels estereotips de gènere i d’una construcció social desigual. A Catalunya, les dones de menys de 25 anys són les que tenen els pitjors salaris registrats per franges d'edat, segons l’Institut Català de les Dones. Reben un sou brut anual mitjà entorn els 11.000 euros. El dels homes, en canvi, supera els 14.000€.

Informa: Maria Delgado

Tot i la pandèmia, aquest any també hi haurà una manifestació del 8-M a Barcelona, amb motiu del Dia de la Dona. La CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Sindillar i el Sindicat de Periodistes han convocat una vaga general de 24 hores i una concentració, estàtica i amb inscripció prèvia, per garantir el compliment de les mesures de seguretat. Diversos col·lectius feministes han organitzat unes 60 concentracions a tota Catalunya.

Durant l'estat d'alarma moltes mares es van veure abocades a fer del teletreball la norma, en comptes de l'excepció. L'últim estudi sobre les conseqüències psicològiques de la Covid-19 per a les famílies, mostra com la pandèmia ha incrementat la desigualtat de gènere. Les dones treballadores han estat el col·lectiu que més ha patit l'impacte en la salut mental. Per a moltes mares el teletreball no és sinònim de conciliar.

Informa: Vanesa Benedicto

Queia en un dilluns, com avui. Continua sent la nevada del segle, ja que va ser la més important, per extensió, de les últimes dècades. La neu va arribar a nivell de mar a partir del migdia. Es van acumular gruixos de més de mig metre de neu al prelitoral, sobretot de Girona.

Dilluns gris i amb plugims. Neu per damunt els 1.500 metres. Ambient fresc tot el dia. Màximes entre els 9 i 14 ºC. Les temperatures d'avui seran entre 3 i 5 graus més baixes a les habituals per l'època de l'any.

L'advocada Magda Oranich defensa que el feminisme ha ajudat a avançar al conjunt de la societat en els darrers anys. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, considera que "no és bo" dir que no s'ha avançat en la igualtat de gènere. La lletrada considera que "les lleis del franquisme avui dia no les tenen ni els països islàmics radicals", explica que té dubtes amb el 'només sí és sí' i sobre l'autodeterminació de gènere i la Llei trans, i assegura que el món l'esport d'elit és molt masculí, i també masclista.

Passejades reivindicatives aquest diumenge a desenes de ciutats catalanes. És la prèvia de les manifestacions convocades per demà 8-M, dia internacional de la dona. A Barcelona, les participants han fet parada a punts de la ciutat per denunciar abusos o rescatar identitats de dones no sempre prou reconegudes. La marxa ha sortit del barri del Poble Sec, on es troba l'Institut del Teatre. Un inici simbòlic per denunciar els casos de presumptes assetjaments sexuals coneguts els darrers dies.

La jornada electoral al Barça.  A les 16:00 hores havien votat de forma presencial 25.405 socis, que sumats als 20.663 que ho van fer mitjançant el vot per correu feien un total de 46.068 votants, la qual cosa representa el 41,77% del cens del club, igualant pràcticament les xifres absolutes dels comicis de 2015 amb 47.270 vots emesos.

El candidat a la presidència del FC Barcelona Joan Laporta ha estat el primer dels tres candidats a la presidència a exercir el seu dret a vot. Ho ha fet un minut abans de les 10 hores en què ha considerat que són "les eleccions més importants de la història del club".  Abans de les 11 també han exercit el dret a vot els sues dos rivals, Víctor Font i Toni Freixa

Durant tot el dia han passat per les instal·lacions del Barça nombroses personalitats. Entre les que més mirades han acaparat ha destacat la dels jugadors com el capità del FC Barcelona Leo Messi que ha acudit a votar a les 11.45 acompanyat del seu fill Thiago.

Negra, dona, jove i rebel. Claudette Colvin va ser la primera donar a negar-se a cedir el seient de l'autobús a un home blanc. Va ser als anys 50 als Estats Units, 9 mesos abans que ho fes Rosa Parks, a qui tothom identifica amb aquest gest de valentia. Ara, l'escriptora Emilie Plateau reivindica la seva figura en un llibre il·lustrat que explica la seva història i que vol reivindicar la lluita dels drets civil de les dones negres. Claudette Colvin va ser detinguda i empresonada, tot i ser menor i declarar-se innocent.

Un reportatge de Montse Cuní

Els Premis Goya premien la producció catalana 'Las niñas'. La cinta de Pilar Palomero va guanyar els guardons a millor pel·lícula, direcció novella, guió original i fotografia. Salvador Calvo rep l'estatueta a la millor direcció per 'Adú' 'Akelarre' s'imposa en les categories tècniques. Mario Casas i Patricia López Arnaiz reben el reconeixement com a actors principals i l'actriu Ángela Molina, Goya d'Honor.

Més info: ESPECIAL GOYA RTVE
 

El Barça decideix avui el seu futur. Toni Freixa, Víctor Font o Joan Laporta tenen l'encàrrec de redreçar el rumb del club. Marxes feministes a diferents ciutats catalanes prèvies a la manifestació del 8-M, dia de la dona. Creixen les exportacions catalanes en biotecnologia. Els Goya premien la producció catalana "Las niñas". La cinta de Pilar Palomero va guanyar els guardons a millor pel·lícula, direcció novella, guió original i fotografia.

ONCE Catalunya distribueix a 150 escoles el primer LEGO en braille. Un recurs inclusiu per a l’aula amb el qual l’alumnat, amb i sense discapacitat visual, pot descobrir aquest sistema de lectoescriptura ja des de petits. Cada "kit" inclou un total de 250 peces amb l'alfabet, els números de l'0 a l'9, els signes matemàtics i els signes de puntuació. A més de la seva tradicional colorit i la simbologia braille, les peces de LEGO inclouen seu caràcter equivalent en tinta, perquè tot l'alumnat -amb i sense discapacitat- pugui participar en els jocs que es proposaran a l'aula i augmentar, així, l'oferta d'activitats en què es treballa conjuntament. I, a més, les peces són combinables amb la resta de les d'aquesta marca.


 

Lluís Falgàs entrevista Ernest Maragall, diputat d'ERC, que presidirà la mesa d'edat en la constitució del Parlament. Maragall estarà acompanyat a la mesa dels dos diputats més joves: David González, del PSC, i Alberto Tarradas, de Vox. El programa analitzarà els possibles pactes entre les forces polítiques perquè es pugui constituir el Parlament abans del 12 de març. També repassa la compareixença del vicepresident Pere Aragonès i del conseller d'Interior Miquel Sàmper, a la Diputació Permanent del Parlament, sobre els aldarulls dels darrers dies a Catalunya per l'empresonament de Pablo Hasél.