Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Aquest divendres ha arrencat amb olor d’estiu. Entre avui i demà s’accentua la entrada l'aire càlid africà i les temperatures tocaran sostre. Diumenge, l’arribada d’una línia frontal portarà canvis notables sobretot a partir de la tarda: aquest front escombrarà l’aire càlid i afavorirà l’arribada d’aire més fresc. Per tant, tindrem un canvi de masses que ens portarà inestabilitat acusada (ruixats i tempestes intensos ja la tarda de diumenge i sobretot matinada de dilluns)... i també un notable descens de les temperatures. Passarem de valors de 30º avui i demà... a màximes que dilluns no superaran els 25º  i que es quedaran al voltant dels 20º dimarts. Caldrà doncs, recuperar les rebequetes.

Diumenge s'acaba el toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya. Barcelona es prepara per a l'aixecament del toc de queda. Ho farà amb més presència policial al carrer a partir de la matinada del diumenge per evitar aglomeracions. Jordi Sánchez creu que l'acord amb ERC "és a tocar" i confia tancar-lo en els pròxims dies. Més de 400 menors van agredir els seus pares durant l'any passat, segons Justícia. A partir de dilluns Renfe tindrà una nova competència. La companyia Ouigo celebra que comença a operar a Espanya.

El Procicat ha aprovat una nova resolució que s'entendrà de diumenge 9 a dilluns 24 de maig. Inclou l'ampliació d'horaris als comerços, fins a les 10 de la nit, i l'ampliació d'horaris a la cultura, esport i restauració fins a les 11.

El toc de queda decaurà aquest diumenge i també quedarà sense efecte el confinament perimetral de Catalunya. També es recuperarà la presencialitat a tots els centres educatius, a totes les edats, i es permetrà reobrir als parcs d'atraccions.La consellera de Salut Alba Vergès assegura que la desescalada es pot fer gràcies a les bones dades de la pandèmia.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, assumeix que la mobilitat creixerà de manera exponencial a partir d'aquest cap de setmana i per aquest motiu demana precaució i anuncia un dispositiu especial de Mossos i Policies Locals per evitar aglomeracions. Des de la Generalitat parlen de punt d'inflexió de la pandèmia a Catalunya, però tornen a demanar cautela. Els virus remarquen, encara circula i cal prendre totes les mesures de seguretat.

Ouigo ha inaugurat aquest divendres el seu primer servei d'alta velocitat entre Madrid i Barcelona amb la promesa de contribuir a la recuperació econòmica d'Espanya i amb l'objectiu de multiplicar el nombre de viatgers que utilitzen el tren: el mitjà de transport més sostenible amb el medi ambient i la infraestructura del qual està àmpliament infrautilitzada a Espanya.

Lluís Falgàs entrevista Ignacio Garriga, president del grup parlamentari de Vox al Parlament de Catalunya. El grup s'ha estrenat a la cambra catalana aquesta legislatura amb 11 diputats i és la quarta força política. Tot i això, el líder de Vox a Catalunya aposta per tancar "des de dins" el Parlament i la Generalitat. Garriga assegura que tenen com a prioritat "denunciar la corrupció" dels partits independentistes i diu que no s'ofern si algú li diu "el negre de Vox".

Aquest divendres ha arrencat amb molta suavitat, preludi d'una jornada que es preveu càlida. Les màximes tornaran a assolir els 30 ºC a Ponent i a l'Ebre, entre els 27 i 28 a la Depressió Central i entre els 20 i 25 a la resta. Pel que fa l'estat del cel, tindrem sol, núvols prims i estrats baixos a la costa de cara al vespre. A més, al nord-est creixeran nuvolades que deixaran ruixats a la tarda. Demà dissabte serà un dia de sol i calor. Diumenge arribaran més núvols, tindrem ruixats i tempestes a partir de la tarda a l'oest, i la calor afluixarà.

Marta Vilalta diu que intueixen que "una part de Junts" vol noves eleccions a Catalunya. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, apunta que es tracta de persones de JxCat que "són sorolloses" i considera que això "seria una gran irresponsabilitat". La secretària general adjunta i portaveu d'ERC diu que demanarien disculpes a la ciutadania per aquest fet, ja que "ja anem massa tard", estem "en temps de descompte" i "la gent no ho entendria". Vilalta insisteix en un acord el més ràpid possible i reconeix que estan en un moment d'"esperar" a Junts: "No sabem on passem en les negociacions". Recorda que ERC aposta per governar amb Junts i no en solitari, però que, si no quallen les negociacions,  exploraran una "alternativa" com podria ser un govern amb suport d'En Comú Podem i la CUP. Vilalta veu "una mica sorpresa" que Junts vulgui que les seves bases validin l'acord en aquests moments de les negociacions i reconeix que les diferències estratègiques de l'independentisme no han de ser un impediment per formar govern. La portaveu d'ERC considera que la "debilitat" del PSOE i del Govern espanyol por "enfortir el projecte independentista i Catalunya". I defensa l'aposta d'Esquerra per un referèndum que interpel·li a tothom i que suposi "un salt qualitatiu" respecte de l'1 d'Octubre.

El TSJC ha de ratificar aquest divendres si a partir de diumenge seguirà vigent la limitació de sis persones per les reunions. Repassem les mesures que planteja el Govern per quan decaigui l'estat d'alarma. Un dels punts on s'espera més acumulació de gent són les platges de Barcelona. L'Ajuntament desplegarà informadors per a regular-ne l'aforament. L'Organització de Consumidors i Usuaris demana que deixi de ser obligatori l'ús de la mascareta a l'aire lliure, un cop decaigui l'estat d'alarma. El sector de l'oci nocturn no sap encara quan podrà obrir. Entrevistem el director general de la patronal FECALON, Fernando Martínez. El Govern central preveu que el manteniment de les autovies es paguin amb peatges a partir de 2024. Joe Biden obre el debat sobre les patents de les vacunes anticovid i aposta per una suspensió temporal. La Unió Europea s'obre a estudiar-ho mentre les farmacèutiques ho rebutgen. L'anàlisi avui amb Ferran Espada, Imma Lucas i Esther Vivas.

El director general de la patronal d'oci nocturn, FECALON, Fernando Martínez, ha explicat que en la reunió que mantindran aquest divendres amb la Generalitat exigiran un pla sectorial perquè els locals pugui tornar a obrir prop de 14 mesos després. En aquest sentit, ha anunciat que han demanat ja l'aixecament de l'ordre ministerial de tancament del sector del passat mes d'agost.

Per Martínez, el camí cap al restabliment de la normalitat el marquen experiències com la prova pilot que es pretén fer a Sitges i diuen estar disposats a acordar les mesures i fins i tot els costos del test d'antígens per garantir la seguretat. La patronal d'oci nocturn confia que a finals d'any a les pistes de les discoteques i els bars es podrà tornar a ballar si el pla de vacunació funciona.

  • El cap del Servei de Medicina Intensiva veu "molt encoratjador" que es pugui disposar d'un tractament
  • En determinats casos el fet de filtrar la càrrega viral de la sang pot millorar la funció pulmonar i la saturació d'oxigen
  • Comencen dos assaigs clínics a Europa per comprovar l'impacte d'utilitzar aquest sistema tant en pacients covid com en pacients amb sèpsia
  • El servei de sensibilització està integrat per un equip de 8 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors
  • El protocol d’aforament permet conèixer l’ocupació de les platges i establir una regulació dels accessos
  • El web municipal de platges ha rebut gairebé 12.000 visites per consultar el grau d’ocupació de les platges